Conference
(Pyrus communis)

Retur til oversigt frb39  

Udmærket havesort

Den udsøgte aroma og friskheden hos denne pæresort kan bringe den mest kræsne pæreelsker til fald. "Conference" dyrkes lige godt på lav- eller højstamme som på espalier.

Conference har allerede rundet de hundrede år og er således en god gammel klassiker - Ligesom "Williams" er den en af de få, men meget værdifulde sorter der er fremkommet i England.

 

værd at vide

Ved høst er det ikke så godt at tage fat om pæren på det tykkeste sted. Dette giver anledning til trykskader, der hurtigt bliver bløde. Det er bedre at holde frugten i stilken og forsigtigt vride den løs fra grenen.

Prisbelønnet

Til den nationale engelske pærekonference i året 1885 præsenterede firmaet Rivers & Son fra Sawbridgeworth en ny pæresort. Sorten opkaldtes passende nok efter konferencen: "Conference".

Ved denne første offentliggørelse høstede pæren den første udmærkelse, den første i en lang række. Frugtens usædvanlige høje kvalitet og dens forfriskende aroma medvirkede til, at "Conference" blev en eftertragtet sort hos lidenskabelige pæreelskere.

 

 

Lys: Solrigt
Blomstring: Maj
Højde: 5 - 10 m.
Jord: Sand- og lerholdig havejord
 

Meget aromatisk frugt

Frugterne er af klassisk pæretype. Stor, rundmavet og bliver jævnt smallere mod stilken. Den krydrede aroma minder om honningmelon. Frugtkødet er gullighvidt, meget saftigt og smelter i munden. Hver en bid er en fuldendt nydelse, ikke mindst fordi der ingen stenceller er. Frugten høstes fra begyndelsen af november. Frugterne bør plukkes inden de bliver bløde og modner på træet. Der skal blot en efterårsbrise til, for at de falder til jorden og får store pletter der hurtigt angribes af råd.

"Conference" er glædeligt nok modstandsdygtig overfor skurv. Denne egenskab er af meget stor betydning, da sorten ligesom flere andre er relativt følsom overfor svovl- og kobberpræparater. Bekæmpelse af skurv, der altid er et vanskeligt kapitel hos pære, er ofte overflødigt.

Plantedoktoren

"Conference" angribes lettere end andre sorter af frugttrækræft og virussygdomme. Bedste middel er at forebygge ved et egnet valg af voksestedet. Kræftsår skæres rene ind til sundt ved og lukkes omhyggeligt med sårbalsam. Det er nødvendigt at bruge sårbalsam, da dette hindrer andre sygdomsvoldere i at slå sig ned i såret.

Parthenocarp

"Conference" er også meget robust overfor sene frostnætter, hvilket medfører regelmæssige og store udbytter. Den kraftige frugtdannelse hænger desuden sammen med en anden egenskab.

"Conference" er en af de få sorter, hvis blomster udvikles til rigtige pærer selv uden bestøvning. Derfor kan også blomster der er skadet af sen frost eller som ikke er blevet bestøvet danne frugt. Dette såkaldte parthenocarp findes kun hos få pæresorter, bl.a hos "Alexandre Lucas" og "Williams".

frb392

"Conference" kan også dyrkes op ad en husmur.

Gode bestøvere

På trods af parthenocarp-egenskaben skal man ikke afstå fra en pollendannende sort. Gode bestøvere er "Lybeckerbergamotte", "Espererens herre" , "Bonne Louise", "Williams", "Herzogin Elsa" og flere andre sorter, der blomstrer på cirka samme tid. Triploide sorter med ufrugtbart pollen, f.eks. "Alexandre Lucas" og "Greve Moltke" er uegnede som bestøvere.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Solrige og beskyttede steder. Alle steder er egnede til pære. Kræver mere varme end andre sorter, og er derfor særlig egnet til dyrkning på espalier.

jord -

Jord

Kræver dyb, næringsrig og nogenlunde godt gennemluftet jord. Jorden skal være tilstrækkelig fugtig. Tåler ikke så godt tørke.

pasning -

Pasning

Gød hvert år om foråret, tynd ud i frugterne ved kraftig frugtsætning. Frilæg jorden omkring ungtræer og vand ved behov. Beskæres sidst på vinteren.

frb393

Billedtekst

Jævn vækst

"Conference" har en middelkraftig vækst. Ledeskuddene peger skråt opad, hvilket letter beskæringen sammenlignet med andre opretvoksende sorter, "Williams" eller "Bonne Louise" .

Efter det første års beskæring bør træet regelmæssigt skududtyndes og forynges. Dyrkning på murespalier har givet gode resultater. "Conference" trives særlig godt i nærheden af den varmende og beskyttende mur.

tips

Forskellige høsttidspunkter

Når pæren på skyggesiden netop begynder at modne, er pæren på siden mod syd ofte allerede alt for blød. Gør man sig den ulejlighed at tynde ud i frugterne løbende fra uge til uge, kan man ofte samle de enkelte pærer, netop når de er bedst.

Frugtudtynding

Hvert år sætter "Conference" en enorm mængde frugter, hvilket ikke altid er en fordel. Pærernes udvikling tager meget hurtigt kraft fra træet og det sker, at frugterne bliver små og får en dårlig kvalitet. Ofte hjælper træet sig selv ved at kaste en del af de overskydende frugter af (junifald).

Men skulle frugterne stadig sidde for tæt i midten af juni, skal man ikke holde sig tilbage fra at plukke en del frugter af. De tilbageværende frugter bliver bedre og det næste års frugtsætning bliver rigere.

De varmeelskende pærer trives bedst på et lunt sted i læ af en mur eller væg.

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Febr-marts: Frostfrie dage kan træet beskæres.
April: Vend jorden under træet, gød med 50-60 g/m2 blåkorn.
Maj: Blomstring. Til bestøvning kræves egnede bestøversorter.

Sommer

Juni: Er frugterne talrige og sidder de tæt, bør de udtyndes. Tilbageværende pærer bliver så meget bedre.
Slutningen af juli: Espaliertræer sommerbeskæres.

Efterår

Oktober: Pære modner fra slutningen af okt. frem til midten af nov.
November: I en kølig kælder bliver pærerne fuldmodne i denne måned. Nu er de meget sarte mht. trykskader.

Vinter

Dec-febr: Ved opbevaringstemperatur omkring nulpunktet kan pæren holde sig frem til februar. "Conference" har relativt frostresistent ved. Mal stammerne hvide for at beskytte mod frostskader.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 22.2.2004
kommentarer ?