Hassel
(Corylus avellana)

Retur til oversigt frb41  

Nødder der har alt

Tænk bare på hvad vore forfædre kunne bruge hassel til. Lige fra kalorierigt fødemiddel, adskillige husråd til en ønskekvist - det meste af dette er i dag glemte kundskaber.

Hassel har altid været lige værdsat af mennnesker og af dyr. Men i årenes løb er den brede anvendelse gået i glemmebogen. I hasselen hviler sagnomspundne kræfter, som allerede i fortiden var et sjælebillede på liv og udødelighed.

Sort
Frugt
skål
Ud
bytte
Smag
Bemærkninger
"Cosford"
kort
god
god
frugtstande med 2-5 nødder
"Davina"
kort
middel
særlig god
nødder enkeltvis eller 2-4
"Halleske Kæmpe"
kort
god
særlig god
meget store nødder
"Lambert Filbert"
kort
middel
meget god
Middelstore nødder, modner sent, en taknemmelig sort med store frugter


Tidlig blomstring

En hasselbusk hører afgjort til de obligatoriske planter i haven, ikke kun på grund af de velsmagende nødder, men også fordi hasselen er en smuk blomster- og frugtbærende prydbusk.

Allerede i februar, mens sneen endnu ligger over græsplænen og planterne, kommer de gulgrønne rakler, hvor hanblomsterne sidder. Hasselen er enbo, d. v.s. at hun- og hanblomster sidder på samme plante.

 
Lys: Sol-halvskygge
Blomstring: Jan- marts
Højde: 2-4 m.
Jord: Humusrig, ler- og sandholdig

Lidt om blomsternes økologi

Ved det mindste vindpust eller anden bevægelse afgiver hanblomsterne deres pollen. Dette føres af vinden til de små hunblomster, som ofte kun er synlige for det trænede øje. Man kan få øje på dem som bittesmå grønne knopper, hvorfra det tredelte, røde og fjeragtige støvfang stikker frem. Hunblomsterne er befrugtningsdygtige i flere uger, men naturen forhindrer på en enkel måde selvbestøvning af samme busk. Hunblomsterne bliver ikke befrugtningsdygtige før, at hanblomsterne er kommet af med al deres pollen, På den måde bliver kun buske i nabolaget befrugtet.

Plantedoktoren

Under gunstige forhold opstår der næppe nogle problemer, der er værd at tale om. Værste skadedyr, som dog ikke skal bekæmpes, er egern og visse fuglearter. I stedet for kan man se sådan på det - nogle hasselbuske beriger dyrelivet.

Anvendelse

Denne egenskab spiller en vigtig rolle ved plantning af hassel. For at frugtdannelsen skal blive god, bør mindst en, helst to buske af en anden sort findes i nærheden, så de kan befrugte hinanden gensidigt. Hassel kan anvendes sammen med andre prydbuske i naturlignende vildhække, hvor de også egner sig godt til beskyttelse mod indsyn. Ved plantningen bør man også tænke på den endelige højde (op til 4 m). Men også som solitær kan den store busk blive et interessant blikfang, især hvis man vælger sorter med stor prydværdi.

frb412

Blodhassels røde bladfarve udvikles bedst, hvis busken står i sol.

Korte råd
Voksted -
Voksested

I sol til halvskygge, aldrig på forblæste steder. Kun mådelig hårdfør overfor forurening.

jord -

Jord

Helst på relativt tør, ler- eller humusholdig jord. Mindre egnet på tunge, stærkt kalkholdige eller lette jorde.

pasning -

Pasning

Nem. Behøver ikke beskæres før i en moden alder. Plant gerne forskellige sorter, for at opnå bedre frugtdannelse.

Sorter
I store træk plejer man at inddele hassel i to forskellige sortsgrupper afhængig af nøddernes udseende. Visse sorter har korte hase- eller frugtskåle, og når nødderne er modne falder de let ud. De kan endog rystes af buskene.

Men den hasselnød, som vi køber i butikken, plejer at være af den sydeuropæiske art Corylus maxima, lambertsnød.

Hos denne er frugtskålene trukket ned over nødden, og de er derfor sværere at høste.

Sorten "Lambert Filbert" har Corylus maxima-blod i sig. Der findes også en varietet, Corylus maxima var purpurea, der kaldes blodhassel. Denne har sommeren igennm blodrøde blade.

frb413

Troldhassel har alle forudsætninger for at blive havens trækplaster.

Voksested og jord
Hasselbusken plantes lyst, på et sted som ikke er alt for udsat for vind og blæst. På voksesteder i skygge dannes kun få blomster, som desuden ofte er sterile. Men ligger voksestedet derimod på en ekstrem solrig sydside, så begynder blomstringen ofte for tidligt og frugtdannelsen bliver lige så dårlig. Jorden bør være lerholdig, humus- og næringsrig. Hassel tåler kalk.

tips
 
Sorter med særpræget udseende
 
Sætter man ikke kun pris på nødderne men også på udseendet, så bør man kigge nærmere på troldhassel (Corylus avellana "Contorta") med de mærkelige forvredne former. Blodhassel, Corylus maxima "Purpurea", har røde blade.

 

Plantning og pasning

På grund af den tidlige blomstring er det hensigtsmæssigt at plante hasselen om efteråret. På hver busk bør man højst lade seks stammer vokse op. Rodskuddet bør fjernes hvert år. Efter 5-7 år er det tid til at give hasselen en skududtynding og fjerne gammelt ved, som kontinuerligt erstattes med nye skud. Hassel er let at formere med aflæggere eller udløbere. Selvefter en kraftig beskæring springer hvilende knopper ud fra basis.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Febr-marts: Nogle gange sidder hanblomsternes rakler på grenene allerede i februar. De uanselige hunblomster blomstrer ofte noget senere.

Sommer

Begyndelsen af juni: Trods tidlig blomstring og bestøvning befrugtes ægcellen ikke før nu. Dermed begynder frugtdannelsen og nøddernes vækst.
Aug: Høst af de tidlige sorter.

Efterår

Sept: Høsttid, sene sorter høstes i oktober. Nødderne tørres 3-4 uger i luftige omgivelser og kan herefter opbevares tørt.

Vinter

Dec-febr: På grund af den tidlige blomstring er vinteren ikke lang for hasselen. I hvileperioden er den relativt frostresistent og tåler temperaturer under -25° C.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 22.2.2004
kommentarer ?