Hyld
(Sambucus nigra)

Retur til oversigt frb30  

En gammel kulturplante

Om sommeren dækkes den højt elskede hyld med et hvidt blomsterhav. Planten har sit navn efter den gamle frugtbarhedsgudinde Holda, der i eventyrene omtales som "Hylde-mor"

Hyldetræet, eller hyldebusken, for den kan være begge dele, fortjener den megen omtale den har fået i gamle folkesagn og eventyr. Ikke bare på grund af de mange anvendelsesmuligheder, de smukke blomster og de vitaminrige bær, der bruges til konfekt, saft, syltetøj og vin, men også på grund af de helsebringende egenskaber, der findes i næsten alle plantens dele.

 

værd at vide

Høst altid alle bær fra hyldebusken, hvis De vil forhindre at den spreder sig til resten af haven. Bærrene spises gerne af fuglene og de ufordøjede frø lander de forskelligste steder i haven og forankrer sig hurtigt med gode rødder i jorden, så de snart bliver til små buske.

Hjemlig vildfrugt

Den hjemlige almindelige hyld (Sambucus nigra) hører til gedebladsplanterne (Caprifoliaceae), Den sommergrønne hyld er den mest velkendte busk og kan med sine mellem 2 og 7 meters højde også få træform. Den er ikke blot kendetegnet ved sin beskedenhed og sin hurtige vækst, men også ved sin robusthed, sine duftende hvide blomster og sine sorte bær.

Den er let at kende på sit hvide mærke i skuddene. Efter at de modsat stillede fjerformede blade er kommet, viser de karakteristiske cremehvide skærmblomster sig hen i juni/juli. De talrige, indtil 20 cm store, oprette blomsterskærme udvikler sig i september/oktober til bæragtige blåsorte stenfrugter, der hænger nedad, når de er modne.

 

 

Lys: Sol-skygge
Blomstring: juni - juli
Højde: 200-700 cm.
Jord: Almindelig havejord
 

Præger landskabet

Den højt elskede hyld er udbredt fra Europa til Sibirien og vokser vildt i skovbryn, i hegn, ved vandløb og åer.

Da det ret rustikke træ er livskraftigt og har brug for megen plads, er det mest brugt i landlige omgivelser, f. eks. ved landsby-gadekæret eller dammen og i det frie, naturlige landskab.

Hylden er også værdifulde solitærplanter, der er relativt robuste overfor luftforurening og endda saltholdig luft. Derfor egner hylden sig også til byhaver.

Bondehaven, der igen er blevet moderne at efterligne, giver hylden nye muligheder, og selv i den friserede have gør hylden sig nyttig, når den plantes ved siden af kompostbunken for at sprede skygge og give læ.

 

Plantedoktoren

På mager, tør jord, og i meget varme områder, kan hylden angribes af bladlus. Det er sjældnere at der optræder bladpletsyge, hvor bladene tørrer ind og falder af på de angrebne steder. I begge tilfælde skal man se efter om træet har de optimale vilkår. Desuden skal man regelmæssigt overbruse busken eller træet i tørre somre.

Medicinsk anvendelse

Hyldeblomsterne, som apotekerne kalder Flores sambuci, høstes i juni/juli og tørres. De bruges som "hylde-te" mod forkølelse og feber, på grund af deres sveddrivende virkning.

De indeholder nogle æteriske olier, garvestoffer og slim. Frugterne virker helende ved tarm- og nervesygdomme.

 

frb302

Kattehale (Lythrum) er en fin underbeplantning for hylden.

Korte råd
Voksted -
Vokseplads

Trives både i sol og dyb skygge. En smuk, lukket form får busken kun, hvis den står som solitær-plante.

jord -

Jord

Vokser i næsten enhver jordbund, og er endda jordforbedrende. Foretrækker dog let sur, næringsrig og kvælstofholdig jord.

pasning -

Pasning

Denne beskedne og meget robuste busk har brug for radikale foryngelsessnit med mellemrum. Det giver flere blomster senere.

frb303

Blomsterne kan bruges til vin, tørres og bruges til te mod forkølelse.

 

tips

Til skadedyrsbekæmpelse

Hylden er også egnet til skadedyrsbekæmpelse. Af bladene kan man tilberede et afkog, som man kan sprøjte roser med i forebyggende øjemed. Det forebygger meldug og skadedyrsangreb. Til grøntsager skal man ikke anvende afkoget.

Have-former

Den almindelige hyld har altid fulgt menneskene, og i løbet af tiden er der dannet en lang række haveformer. Nogle har afvigende bladfarver og former, eller andre vækstformer, andre har udviklet anderledes farvede frugter.

Sorten "Pyramidalis" er meget populær, fordi den har en lukket opret vækstform, og "Aurea" har guldgule blade. "Marginata" spinger ud med guldrandede blade, der senere bliver gullighvide.

En bemærkelsesværdig form har siden 1740 været kendt i England under navnet "Pulverulenta". Dens unge blade er næsten helt hvide, siden grønne med store hvide pletter, så den slet ikke kan undgå at gøre indtryk.

Allerede i 1650 var "Laciniata" kendt i Tyskland på grund af sine regelmæssigt, smukt indskårne blade. "Lineans" har også en anderledes bladform. Den har nærmest fjerformede blade, der er uregelmæssigt formet og indskåret indtil midterribben, ja af og til nærmest reduceret til trådform.

"Riese aus Vossloch" kaldes en meget rigtblomstrende og storfrugtet sort, hvor bærrene modner på samme tid, så den er særlig egnet til rationel høst.

frb304

Det rustikke træ har brug for god plads.

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Hvis det er nødvendigt, udtyndes og lysnes træet i den sene vinter. Hvis man har glemt at tynde ud og busken er blevet meget forgrenet, hjælper en radikal tilbageskæring.

Sommer

De store, cremehvide blomsterskærme kommer i store mængder fra juni til juli. De dufter meget karakteristisk. De indsamles i juni til te og vin.

Efterår

I september og oktober modner hyldebærrene. De er meget velegnede til saft og kompot. Fuglene kan også lide bærrene, så man kan komme ud for en vis konkurrence.

Vinter

Man kan kurere en forkølelse med te af de tørrede blomster, eller saft af de modne bær. Frugter som endnu sidder på busken eller træet, giver fuglene mad om vinteren


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 22.2.2004
kommentarer ?