Solbær
(Ribes nigrum)

Retur til oversigt frb03  

Sorte lækkerbiskener

De sorte bærs smag og aroma findes ikke tilsvarende. Uforlignelig er også bærrets helbredsstyrkende egenskaber. På grund af dette bør solbær altid være tilstede i haven.

Næsten ingen andre bær er så nyttige og gode som solbær, Ribes nigrum. Indholdet af C-vitaminer, frugtsyrer og mineraler kan ikke overgås af andre. Derfor anvendes bærret også ved fremstilling af sundhedsdrikke, der hjælper på rheumatisme, gigt, mave- og tarmbesvær.

I middelalderen blev den anvendt som medicinplante, og i mange år tilbage har både bær og blade været meget brugt som brændevinskrydderi.

Først i de sidste 150 år er den blevet anvendt som kulturplante.

Sortsoversigt
sort
Modningstidspunkt og egenskaber
"silvergieter"
Tidlig. Sød, mild smag.
"Brødtorp"
Middeltidlig. Rigtbærende, gode bær, nedadbøjede grene, på mager jord, delvis resistent mod meldug.
"Wellington"
Middeltidlig. Kraftig vækst, store bær, højt indhold af C-vitamin
"Roodknop"
Middeltidlig. Opretvoksende, store bær, resistent mod meldug, selvbestøvende sort.
"Risager"
Meget tidlig. Middelkraftig med hængende grene. Modstandsdygtig overfor meldug og skivesvamp. Fin kvalitet af frugter

Blomstrer tidligt

Til trods for solbærrets gode egenskaber ser man oftere ribsbuske end solbær i haven. Forskellen i dyrkning og pasning mellem de to arter er minimale. Solbær blomstrer i april-maj, og i varme somre kan man starte plukningen allerede i begyndelsen af juli. De modne bær har en meget speciel, kraftig og sødlig duft. Det er ikke alle, der kan lide bærrets søde, men stærke smag. Selv bladene og grenene afgiver denne aromatiske duft. Dette er årsagen til at fugle, der lever af knopper om vinteren, foretrækker alle andre buske end solbær. Det er ikke kun på duften og bærrene man kan skelne solbær, Ribes nigrum fra ribs, Ribes rubrum. Bladenes underside er behårede, mens de hos solbær er dækket af gule kirtler.

 

Lys: Solrigt
Blomstring: April-maj
Højde: 160 - 200 cm.
Jord: Sandholdig, humusrig lerjord
 

Solbær er en løvfældende busk

Solbær er vildtvoksende store dele af Europa, Centralasien og Himalaya-regionen.

Hos os er den hårdfør i hele landet. Den tidlige blomstring indebærer ikke bare et tidligt udbytte, men medfører også nogle ulemper. De sene frostnætter kan skade blomstringen og derved reducere frugtsætningen. En del sorter er desuden så godt som selvsterile, og danner derfor meget få bær, der hurtigt kan falde af. For at få et så stort udbytte som muligt, kræves der to sorter, der kan bestøve hinanden samt en masse bestøvende insekter.

De nye sorter har større bær med en tyndere skal. Ved indkøb og plantning bør man tænke på de forskellige sorters befrugtningsegenskaber.

Plantedoktoren

Solbær angribes oftest af solbærknopgalmider. Allerede om vinteren svulmer de angrebne knopper op og ligner små kugler. Knopperne springer aldrig ud. Fjern alle de angrebne dele og brænd dem. Ved omfattende angreb fjernes hele busken og brændes.

Voksested

Solbær trives bedst på en solrig plads godt beskyttet mod frosten. Jorden skal helst være humusrig, sandholdig lerjord. Solbær har sine rødder liggende i jordoverfladen, meget sjældent dybere end 25 cm. Derfor kan de glimrende vokse et sted med kun et lille muldlag eller på et sted med høj grundvandstand.

Beskæring

Det følgende forår beskæres grenene. Behold 8-10 af de kraftigste grene, og beskær dem til en længde på 20-30 cm. Det følgende år fjernes kun rodskud, alt andet lader man i fred. Fra det 4. år udtyndes skuddene. Husk at solbær bærer frugterne på de et år gamle skud. På grund af dette fjerner man alle skud, der er mere end 3 år gamle. Til erstatning lader man nogle årsskud vokse op. På den måde bibeholder man en ung og kraftig busk.

frb032

Havens affald bruges til at give næring og beskytter rodsystemet

Korte råd

Voksted -

Voksested

Solrigt sted, beskyttet mod vind og frost. De sene frostnætter beskadiger blomstringen eller helt nyudsprungne buske.

jord -

Jord

Stiller højere krav end ribs. Bedst på humusrig og sandholdig lerjord med god adgang til vand og næring.

pasning -

Pasning

Beskæring om foråret efter plantningen. Udtynding af skud efter det 3. år. Gød og dæk med plantemateriale om foråret.

 

frb034

Solbær er meget rige på C-vitamin. Den bedste havesort er "Risager", mens "Wellington xxx" er et udmærket »industribær« til fremstilling af marmelade.

Havens affald er ideel som gødning

Da rødderne ligger yderligt, er det nødvendigt at gøde en gang om året. En glimrende måde er at dække området med visne plantedele. Et 5-7 cm tykt lag bestående af afklippet græs eller blade blandet med formuldet kompost giver det bedste resultat. Det betyder, at der over en længere periode tilføres næringsstoffer, at rodsystemet beskyttes mod udtørring, og desuden forhindres ukrudtet i at komme op. Ukrudtet vil ellers forhindre busken i at få næring.

 

tips

stikkelsbær-solbær

Hvorfor ikke prøve krydsningen Ribes x culverwellii? Også kaldet "Jostabær". Bærret er næsten lige så stort som stikkelsbær, men smager af solbær. Denne krydsning angribes ikke så let af sygdomme som almindelige solbærbuske.

Gødning

Solbær kræver meget gødning, specielt kvælstof. Man kan forbedre næringsstofbalancen ved at tilføre uorganisk gødning. Man bør få foretaget en jordanalyse, så den rette mængde kan tilføres. Det er vigtigt, at man kun bruger gødning uden clorider, ellers visner busken.

Den bedste tid at plante på er om efteråret. Buskene stilles på en afstand af 2-3 m. Sørg for at de bliver plantet lidt dybere i jorden, end det de har stået i på planteskolen

frb033

Stikkelsbærsolbær (Jostabær) er en spændende krydsning mellem stikkelsbær og solbær.

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Frem til midten af marts: Al beskæring skal være fuldendt, inden buskene sætter knopper.
April-maj: Tildæk jorden omkring buskene med halm, delvis formuldet kompost, afklippet græs etc.

Sommer

Juli-aug: Bærrene modnes, plukningen starter. Vand rigeligt i tørre perioder, så bærrene ikke skrumper ind og visner bort.

Efterår

Okt-nov: Hvis buskene plantes nu, kan de nå at danne rødder inden vinteren.

Vinter

Dec-febr: Selv i afløvet tilstand er det let at skelne ribs fra solbær. Solbærbuskens nøgne grene har en typisk aromatisk duft.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 21.2.2004
kommentarer ?