Blomme
(Prunus domestica)

Retur til oversigt frb01  

Et af sommerens dejlige frugttræer

Blommer er ideelle træer til haven. De bliver meget mindre end æble- og kirsebærtræer, de blomstrer smukt, spreder skygge og giver i tilgift lækre frugter, der kan spises direkte fra træet.

Blommetræerne kan ikke konkurrere med de utallige sorter der findes af æbler og pærer, men de saftige stenfrugter byder med deres syrligt, søde aroma og smag på herlig afveksling i sommerens frugtudbud.

Specielt til mindre haver er blommetræer ideelle frugttræer. Deres kompakte kroner behøver ikke så meget plads, men de bliver alligevel så store, at de kan spille en rolle som skyggespredere. Grenbygningen er ret spinkel og kroneformen afhænger af sorten. Nogle sorter, som f. eks. "Victoria" har en noget hængende vækst, mens andre som "Althans" er ret høje, stive træer med opret krone. Blommetræerne bliver naturligt mindre end æbler, pærer og kirsebær. Men der eksisterer til dato ikke nogle svagtvoksende grundstammer, der kan give de mindste former for espalier og hæk af blommer.


På mirabellestammer

Blommesorterne formeres ved okulation eller podning på grundstammer af frøformerede myrobalaner(Prunus cerasifera). Der findes en del andre klon-formerede grundstammer, men de er aldrig rigtigt kommet i brug på danske planteskoler. Træerne sælges normalt som 2-årige og plantes bedst i okt-nov. En afstand på ikke under 8 meter mellem træerne er passende, hvis man vil have 2 træer. Når man bruger podning og okulation, har det også noget at gøre med at det giver tidligere frugtdannelse. Det varer på den måde ikke mange år før et ungt træ bærer.


Lys: Solrig plads
Blomstring: April-maj
Højde:6 - 8 m.
Jord: Veldrænet havejord. Plant ikke for tæt

Ret robuste træer

Blommerne stiller ikke særlig store krav til jordbunden, blot de har en solrig og varm plads og jorden er veldrænet. Dog skal man huske, at de ikke tåler tørke, og at de absolut heller ikke kan tåle direkte våd jord. De kan dog godt trives i lerjord, hvis man forbereder plantestedet godt og sørger for god dræning.


PLANTEDOKTOREN

En af de farligste sygdomme i blommer er grå monilia {bakteriebrand). Man opdager sygdommen ved små brune bladpletter og bladene falder af. Også på kviste og grene kommer der døde partier. Ofte går hele grene og til sidst hele træet til grunde. Angrebne partier skal straks skæres bort. Evt. bladluseangreb kan fjernes ved hjælp af den kolde "haveslange".

Kransskimmel (Verticillium atrum) kan dræbe træerne. Bladene bliver først gule, derefter rødlige og til sidst brune og falder af. De nederste blade dør først. Angrebet sker som regel gennem jorden. Den angriber en meget lang række planter. Der er intet at stille op overfor et angreb af kransskimmel. Det angrebne træ må fjernes.

frb112

Slåen er ikke blot til pynt, den er også en værdifuld bestøver.

 

Plantning

Jorden skal graves og bearbejdes med kompost før man planter de nye blommetræer i efteråret eller foråret. Ved plantningen skal alle beskadigede rødder skæres tilbage til de sunde dele. I det første år behøver træet en pæl at støtte sig til, så det ikke bliver skævt af vind og vejr.

Udbytte og udtynding

Blommetræerne blomstrer ret tidligt, allerede i april-maj samtidig med løvspring. Udbyttet er meget afhængigt af hvordan vejret har været i blomstringstiden. Har der været nattefrost, kan blomsterne være ødelagt, og hvis vejret er koldt bliver bierne hjemme og bestøvningen mangler. Er vejret derimod godt i blomstringstiden, kan man vente stor frugtsætning. Nogle af frugterne vil træet selv skille sig af med, fordi der ikke er kraft til at udvikle ordentlige kerner, men der bliver alligevel ofte for mange frugter tilbage. Derfor betaler det sig at tynde ud i frugten så tidligt som muligt, så snart man kan se hvor mange blommer træet vil bære. Der bør være mindt 5 cm mellem hver enkelt blomme.

Dirk Visser's Holland Bulbs

Korte Råd
Voksted -
Voksested

Relativ god afstand til andre planter, sol og læ. For tør bund er ikke egnet. Den tidlige blomstring kan skades af frost.

jord -
Jord

Blommer kan lide normal havejord, blot der er godt dræn. Jorden må hverken være for tør eller våd. Både muld og lerjord er egnet.

pasning -
Pasning

Plantestedet bør forberedes og graves med kompost eller tørv. Beskær rødder ved plantning og vedligehold kronen.

frb113

Viktoria er en yndet robust og populær sort.Beskæring

Planter man om efteråret, bør beskæringen af kronen vente til om foråret. Forårsplanter kan straks beskæres. Unge træers krone skal dog først opbygges. Vælg 4-5 grene, en til stammeforlængelse og 3-4 der sidder passende ud til siderne. De beskæres med ca. en tredjedel ved en udadrettet knop. Alle andre grene fjernes. Sørg for at grenene har en afstand på mindst 20 cm på stammen, da det ellers kan blive svært for træet at ernære dem. Året efter kontrollerer man igen at der ikke er for tætsiddende grene.

Ellers bør beskæringen af yngre træer ske lige efter frugtplukningen, når saftstrømmen i træet er ved at tage af. Det giver sårene mulighed for at lukke sig. Hvis man beskærer senvinter eller forår, risikerer man at træet forbløder. Blommer heler ikke så godt som f. eks. æbletræer. Man beskærer så alle frugter og blade kan få lys. Det gør det også lettere at få fjernet syge grene og kviste. Ældre træer skal ikke beskæres. Dyrkes blomme som espalier, skal træet dog beskæres, men det skal altid have god plads.TIPS

Plant ikke for tæt

selvom kronen på et blommetræ er ret kompakt, skal træerne ikke stå for tæt. Med en kronebredde på 5-6 meter behøver træet 30-35 kvadratmeter. Plant derfor med en afstand på mindst 8 meter.

Befrugtning

Nogle blommetræer må man have to af, fordi de kræver støv fra en anden sort for at sætte frugt. Det gælder f. eks. "Kirkes" og "Althans" , mens "Victoria" er selvbestøvende.Mirabelle, Prunus cerasifera kan bestøve blommerne.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter

Forår

Febmar- marts: Der kan beskæres.
Begyndelsen af maj: Nu starter blomstringen. På udsatte steder er blomsterne i fare for nattefrost.

Sommer

]uli-sept: Blommerne begynder at komme i begyndelsen af juli og kan vare hele sommeren, hvis man har sorter med forskellige modningstider.

Efterår

Okt-nov: Nu planter man unge træer. De plantes i velgravet og forberedt jord med godt dræn. Også om efteråret skal ungtræer vandes godt.

Vinter

Dec-febr: Ekstreme frostgrader kan sætte træet temmelig meget tilbage. Der kan komme skader på kviste og grene, men totalskader er meget sjældne.


kildemateriale Blomstrende FritidLast updated 22.2.2004
Kommentarer?