Figen
(Ficus carica)
|
|||||
I det østlige middelhavsområde, hvor fignerne vokser vildt, træffes de ofte i form af lave buske. På grund af fignernes beskedne livskrav kan de findes på de mest magre steder.
Fra Grækenland kom fignerne til den tyrkiske provins Caria, deraf navnet Ficus carica. Dengang var der strenge regler for eksporten af den vigtige næringsplante. I haven danner figen et lille 2 til 5 meter højt træ med en bred, lav krone, men det tager mange år før det når så vidt. Hos os må vi nemlig som regel dyrke figen som baljeplante og tage den ind i havestue eller drivhus om vinteren. De typiske, mørkegrønne figenblade er 3-5 lappede, og udfolder sig sent på foråret. De har en læderagtig struktur, bliver 10-20 cm lange og lige så brede. De sidder på en lang stilk og har ru behåring på undersiden.
Kompliceret bestøvning
Figen har interessante blomster, som man slet ikke kan genkende udefra. De sidder godt skjult i et hulrum, der er dannet af den tykke blomsterbund, der er svulmet op, så den skjuler blomsterne. Hulrummet har en åbning, der er beskyttet af nogle stive skæl. Der er to slags frugter og to slags hunblomster og en hanblomst. Den ene frugt kalde "caprificus" eller gedefigen. I den forreste del af blomstergemmet er der hanblomster, og bagved sidder hunblomster med en kort griffel, men uden noget veludviklet støvfang. De kan ikke befrugtes. sådanne hunblomster kaldes galleblomster. I den anden frugt findes kun hunblomster, der er fuldt udviklede og har en lang støvvej eller griffel. Capri-fignerne begynder først at blomstre og de besøges af en lille snyltehveps, der lægger deres æg i galleblomsternes frugtknuder. Her udvikles en ny hvepsegeneration. På vej ud fra udklækningsstedet skal de unge hvepse forbi hanblomsterne, og derved får de blomsterstøv på sig. Så snart de er ude, opsøger de figentræets anden slags blomster og afgiver derved støvet fra hanblomsterne. Når blomsterne er bestøvet, vokser blomsterbunden og bliver rund eller pæreformet. Ved modning bliver fignerne brunligt blålige, rynkede og begynder at sprække. Capri-fignerne udvikler sig ikke og kan ikke spises.
Frøløse frugter
Den lille galhveps findes ikke hos os. Frugtknuderne udvikler sig uden bestøvning, men de er frøløse. Frugterne dannes dels i bladvinklerne, dels på yderste del af ved fra året før, dels sommeren igennem på nye skud. Frugt der er udviklet på ældre ved kan som regel nå at modne i vores sommer, mens frugter der udvikles på årsskuddene normalt kan overvintre og modne den følgende sommer.
Frugterne modner om efteråret, krydsningerne befrugter sig selv.
|
Mange sorter
Sorterne "Brun tyrkisk" og "Brunsvig" er hårdføre i Danmark, hvis de plantes et lunt sted, f.eks. ved en sydmur. "Brun tyrkisk" har pæreformede chokoladebrune frugter, mens "Brunsvig" har ægformede frugter med grønhvidt frugtkød.
"Bourjasotte Grise" har de mest delikate rødbrune frugter, der nærmest er duggede. Den skal ind i en lys, uopvarmet udestue eller et drivhus om vinteren. Det gælder også for "Negro Largo" der har pæreformede sorte frugter. "Hvid Ischia" er velegnet til at stå i have stue og drivhus hele året. Den får søde hvidlige frugter.
I baljer
Det er ideelt for figentræet at vokse i en stor balje. Hvis dets rødder kan brede sig uhindret sætter det nemlig ingen frugter. Derfor skal potten ikke fjernes, hvis det udplantes om sommeren. Frit udplantede figentræer skal have rodbeskæring for at give godt udbytte.
Selv om man dyrket figner som baljeplanter, kan de stå ude relativt længe. De skal først indenfor, når de har tabt alle blade. Hvis man beskytter frit udplantede figner ved indbinding i boblefolie eller halmmåtter, kan de stå ude hele vinteren på en lun plads. Temperaturen må blot ikke komme under -10° C.
Vi dyrker normalt figentræer som baljeplanter.
|
Last updated 22.2.2004
|
|