Antonovka
(Malus x domestica)

Retur til oversigt frb31  

Et dejligt hårdført spiseæble

"Antonovka" er en gammel russisk æblesort, der dyrkes langt mod nord. Dens pollen har en hårdfør kvalitet og frugtsætningen synes ikke at blive påvirket af ufordelagtigt klima. Og så smager æblerne dejligt

Antonovka er en russisk æblesort, der fremkom en gang i midten af 1800-tallet. Den blev hurtigt populær på grund af sin hårdførhed. Her var endelig et æble, som man kunne være sikker på bar frugt år efter år så højt nordpå, som til Haparanda i Sverige.

Med tiden bliver " Antonovka" til et ret stort og velformet træ. Træet bærer ganske vist relativt sent, normalt først efter 4-5 år, men ældre træer bærer jævnt og godt.

Æblerne bliver store, noget aflange og ofte lidt kegleformede. Skrællen har en lysegrøn eller hvidgul bundfarve og der kan komme lidt stribet rødme, især på solsiden. Æblet føles lidt glinsende og fedtet, det har et tyndt vokslag til at beskytte sig, måske en af grundene til, at "Antonovka" så sjældent angribes af skurv.

Fast og saftigt

Æblernes frugtkød er hvidgrønt, fast og saftigt med en lidt syrlig smag. Man kan plukke de modne æbler i slutningen af september. Æblerne sidder på det tidspunkt ret løst, så de falder let af. Derfor skal man i den periode holde øje med sit træ og plukke i god tid. Æbler der falder på jorden får stødskader og rådner hurtigt.

"Antonovka"-æbler er i øvrigt heller ikke præget af lang holdbarhed, når de er håndplukkede. De bliver hurtigt spisemodne og kan sjældent lagres længere end til november.

 

Lys: Solrigt i læ
Blomstring: Maj
Frugter: Sept
Højde: Over 5 m.
Jord: Veldrænet havejord
 

Et meget fint madæble

Æblerne smager dejligt når de spises, som de er, men de har også smag nok til at bruges i madlavningen. Der bliver en dejlig æblegrød og æblekage af æblerne, og de egner sig også til gele og marmelade. Laver man æblemos der skal fryses, skal mosen ikke jævnes. Den bliver da for tynd, efter optøning.

Plantedoktoren

"Antonovka" kan angribes af bladlus, især i en bladlusesommer, og af monilia og meldug. Derimod er det ret sjældent, at æblerne får skurv. Om foråret, før blomstringen, kan man forebygge bladluseangreb med sprøjtning med en olieemulsion, der både beskytter og får bugt med overvinrende æg og larver i grenvinklerne.

Et smukt træ

Det som især har gjort "Antonovka" populær i de nordlige områder er træets store robusthed og dets smukke form. Ud over almindelig væksthårdførhed synes selve frugtsætningen heller ikke at påvirkes af halvkoldt klima under blomstringen. Blomsterstøvet er af en yderst hårdfør kvalitet, der også egner sig til bestøvning af andre træer. Gode bestøvere for "Antonovka" er f. eks. "Transparente Blanche" og "Cox Pomona". Træet er meget smukt under blomstringen og kan derfor også anvendes som prydtræ.

Behandling af småtræer

De etårige træer har kun et skud, der danner den fremtidige stamme. Der er normalt ingen sidegrene, men der kan være små spidse kviste øverst på skuddet. De kan dog ikke bruges til at danne krone af. Man skærer derfore etårige træer tilbage til en højde af ca. 50 cm ved plantningen, så de øverste knopper kan danne gode sidegrene og et topskud. Køber man toårige træer, behøver man ikke beskære dem. Man fjerner blot grene, der sidder i vejen for andre grene, og de såkaldte konkurrenceskud, der er skud fra en knop lige under det øverste. Konkurrenceskud har altid en spids vinkel i forhold til stammen, og det skal helst undgås. Sådan en gren vil brække, når den skal bære større frugtmængder.

frb312

Æblerne kan fint anvendes til æblemos, marmelade og gelé

Korte råd
Voksted -
Voksested

Helst et solrigt sted i læ, så æblerne ikke blæser af. Især hen mod modningen, sidder de ret løst på træet.

jord -

Jord

Dybmuldet havejord med godt dræn, hvor grundvandet ikke står for højt. Jorden skal have et godt næringsindhold.

pasning -

Pasning

Beskær årligt, så kronen holdes lys og luftig. Alle stejle konkurrenceskud skal fjernes.

frb314

Frugtskrællen er lysegrøn eller hvidgul og æblet føles lidt glinsende og fedtet.

Veldrænet jord

Træet foretrækker normal havejord, helst meget veldrænet jorden skal have et godt næringsindhold ellers bliver æblerne ikke så store. De første år vandes træet under lange tørkeperioder. Det går ud over træets robusthed, hvis grundvandet står for højt og det har rødderne i for konstant fugtig jord. "Antonovka" skal helst plantes på et læsted, for ellers blæser æblerne af.

Man køber normalt æbletræerne som etårige eller toårige, og det er altid en god ide at give småtræerne en god stok at støtte sig til i de første år, mens rødderne rigtig fæstner sig. Gød årligt med 30-40 g NPK-gødning pr. kvadratmeter eller tilsvarende naturgødning.

tips

Kan fryses

Der kan være år, hvor træet bærer så mange æbler, at man ikke kan nå at få dem spist, inden de bliver dårlige. Så kan man i stedet fryse æblerne. De skrælles, skæres i både, og kærnehuset fjernes. Vend dem i lidt citronsaft og strøsukker inden de lægges i plastposer og fryses.

Sygdomme

Når man støder på meldug-angreb, fjernes de angrebne dele og brændes. Svampesygdommen monilia overvintrer i indtørrede æbler, der får lov at hænge på træet og sporerne spredes med regnvandet til sårede frugter året efter. Man forebygger dette ved at fjerne angrebet materiale i løbet af vinteren og brænde det, eller eventuelt nedgrave det.

 

frb313

"Antonovka" blomstrer i maj og kan høstes i september.

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts-april: Nye træer kan plantes og alle andre træer gødes.
Maj: "Antonovka" blomstrer og spreder masser af pollen, der lokker bier og sommerfugle til.

Sommer

Nu kan man begynde at se, hvor meget frugt, der er afsat. Hen i juli kan man se om der er for mange æbler. I så fald udtyndes de små grønne, lidt fedtede æbler.

Efterår

Sept: Æblerne er spiseklare og de høstes inden udgangen af måneden. Ved håndplukning og omhyggelig lagring kan de holde til hen i november.

Vinter

"Antonovka" plantes først og fremmest for sin hårdførheds skyld. Et lag sne er altid godt til at mindske frostskader. I februar lysnes kronen på ældre træer.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 22.2.2004
kommentarer ?