Blåbær
(Vaccinium myrtillus)

Retur til oversigt frb01  

Vildtvoksende blåbær

Blåbær vokser vildt på surbund og hede, i lyse skove og moser. Den, der vil dyrke blåbær i sin have, skal være kendt med blåbærs specielle vækstkrav og vælge nogle af de beskedne og rigtbærende haveblåbær.

Blåbær vokser overalt i hele Europa og Nordasien hvor man finder tilpas sur jord. De storfrugtede haveblåbær er indført til os fra Nordamerika og Canada og der er bl.a. i de senere år arbejdet meget med dem i Nordtyskland, så man har fået havesorter som passer virkelig godt i Norden og smager af mere end de oprindelige storfrugtede amerikanske sorter.

Tænker man på at plante blåbær, er det derfor værd at være opmærksom på udviklingen. Sorterne bliver stadig bedre. Blåbærrene behøver ikke nødvendigvis holdes i køkkenhaven. De trives f. eks. fint i surbundsbedet sammen med rododendron.

øvrigt

Gode sorter af haveblåbær i Norden er "Collins" (tidlig), "Gretha" (tidlig), "Bluecrop" (middel), "Herma" (middel) og "Berkeley" (sen). Det er bedst at plante flere sorter. På den måde kan man ved fremmed-befrugtning få en bedre høst og forlænge høsttiden.En lyngplante

Blåbær hører tillyngfamilien, Ericaceae. Der er ca. 150 arter i slægten, der først og fremmest er udbredt i de nordlige dele af verden. De europæiske arter vokser til lave buske og breder sig ved underjordiske udløbere. De fleste bær er spiselige frugter. Vi kender f. eks. den vildtvoksende blåbærplante (Vaccinium myrtillus), tranebær (Vaccinium macrocarpun) og tyttebær (Vaccinium vitis-idaea).

 

Lys: Sol-halvskygge
Blomstring: Maj - juni Højde: 1 - 2 m.
Jord: Sur jord 
 

Lysegrønt frugtkød

Haveblåbær er en busk som er fremelsket på basis af de amerikanske blåbær Vaccinium carymbosum. Den bliver op til 2 m høj og er især meget smuk i blomstringstiden i juni. Den adskiller sig fra sin vilde slægtning ved at bærrene har lysegrønt frugtkød. Smagen kommer heller ikke helt på højde med de vilde bær, men er trods alt meget lækre. Buskens største fordel er dens højde og dens sikre bæreevne. Allerede andet år efter plantningen kan man høste mellem 2 og 5 kg frugter. Sorten "Ramcocas" har ret små frugter, som man helst skal tyndes ud. "June" har tidlige frugter og "Weymouth" har de største bær, men mangler lidt i smag.

Plantedoktoren

Blåbær er mindre sarte overfor skadedyr end overfor pasningsfejl. Hvis jordbunden ikke passer til blåbær, vantrives de og bærer næsten ikke. Hvis der optræder klorose og bladene bliver gule eller rødlige, er jorden for kalkholdig. En andet problem er fugle, som spiser bærrene. Man kan dække planterne med fuglenet.

Tyske sorter

I de sidste år er der arbejdet en del med de amerikanske sorter i Nordeuropa og der er fremkommet nogle såkaldte "tyske sorter". På sin blåbærplantage i Nordtyskland har den tyske hortonom Dr. Hermann fundet frem til særligt yderige og hårdføre sorter til vort klima. Bærrene har han kaldt "Herma" og "Blue Crop", Begge sorter er af den storfrugtede amerikanske type, men altså de bedste til vort klima, Velvoksne planter kan yde 5-7 kg pr. år. Af hensyn til bestøvningen bør man normalt plante begge sorter.

Billede

Man kan også dyrke blåbær i baljer.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Haveblåbær vokser bedst i fuld sol på et beskyttet sted. Vilde blåbær vokser også i let skygge, f. eks. i bunden af rododendronbedet. Plant gruppevis i surbundsbed.

jord -

Jord

Den ideelle jord er sur og noget fugtig, samt meget humusrig. Den skal også være let og luftig. Blåbær trives bedst ved en reaktion mellem 4,0 og 5,5, altså lave pH-værdier.

pasning -

Pasning

Man planter om efteråret eller tidligt forår med en afstand på 150 cm. Om foråret gives ca. 50 gr. kalkfri langtidsgødning pr. m2. Hvert 4. år tyndes busken ud.

Billede

De modne bær kan enten spises med det samme eller fryses.

Afskyr kalk
Alle blåbær forlanger kalkfattig jordbund, som er luftig, indeholder meget humus, og ikke er for tør. Hvor naturen ikke byder på sådan jord, blander man sin havejord med indtil to tredjedele spagnum, kompost og bladjord. Også komposteret staldgødning og grannåle er velegnet.

I meget kalkholdig jord er det bedst at anlægge et surbundsbed. Til det formål graver man et relativt stort plantehul. Pr. busk skal bedet være ca. 150 x 150 cm med en dybde på 60-70 cm. Hullets sider dækkes omhyggeligt med folie. Til slut fyldes bedet med omhyggelig blandet surbundsjord. Alternativet er at anvende grov spagnum blandet med velomsat kompost. Enkelte buske kan også plantes i beholdere med en diameter på mindst 80 cm.

tips
Man kan dyrke blåbær som baljeplanter på altanen. Det er vigtigt at man sørger for en solrig plads og regelmæssig vanding. Om vinteren skal baljeplanten dækkes med en stråmåtte som rulles om balje og plante, eller med boblefolie eller sække. Har man have, kan baljen graves ned i jorden og planten overvintrer på den måde.

Formering
Vore hjemlige blåbær breder sig ved underjordiske udløbere. Den som vil dyrke vildplanter i haven, skal holde dem i et fast afgrænset surbundsbed. Der kan de uforstyrret brede sig i et tilpas substrat. Haveblåbær kan formeres via stiklinger af forårsskud. Man stikker dem, indendørs eller i mistbænk, i potter og kasser i en blanding af sand og spagnum, og holder dem jævnt fugtige, til de har fået rødder.

Billede

Blåbærs blomster gør busken smuk om foråret.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts-april: Døde og frostskadede grene fjernes. For lange grene kan kortes til en tredjedel, hvorefter de forgrener sig. Afdækning af jorden med bladjord eller barkflis vedligeholder jordens humusindhold.

Sommer

Juli-aug: I tørre perioder vandes rigeligt, helst med kalkfrit regnvand. Kalkholdigt vand kan aispændes ved at hænge en pose spagnum i vandet natten over.

Efterår

September: Bærrene er modne når de har en hviddugget belægning på de sorte skaller og føles bløde, når man forsigtigt rører ved dem. Bærrene kan spises med det samme eller fryses som de er.

Vinter

Dec-febr: Haveblåbær kan blive op til 30 år gamle. De er robuste overfor frost. Ældre buske skal tyndes ud, så midten forbliver lys. Bare grene kortes til et sideskud eller fjernes ved basis.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 22.2.2004
kommentarer ?