"Transparante Blanche"
(Malus x domestica)

Retur til oversigt frb20  

Dejlige august-æbler

Transparante Blanche giver de dejligste gulgrønne æbler, der helst skal spises direkte fra træet, inden de bliver helt modne, så smager de bedst. Det er en meget tidlig sort og æblerne kan ikke lagres.

Transparant Blanche kaldes også augustæble. Det er egentlig en baltisk æblesort, der har bredt sig ud over Europa og den øvrige del af verden siden slutningen af 1800-tallet. Man regner faktisk med, at der rundt om i verden er plantet flere "Transparant Blanche" træer end noget andet æbletræ.

VÆrd at vide

"TransparantBlanche" er en gammel sort. Men på grund af sortens store kræftmodtagelighed, skal dette tages i betragtning, før man planter unge træer. Det er et godt æbletræ, hvis jorden er veldrænet og pladsen perfekt og solrig.

Ikke noget stort træ

Træet er både tidligt bærende og hårdført. I starten vokser det ret kraftigt, men det bliver alligevel ikke særlig stort. Det er nok en af grundene til at træet så ofte er blevet plantet i private haver. Normalt giver træet en rig høst, så rig at man sjældent når at spise alle æblerne fra et ældre træ.

 

Lys: Solrig plads med læ
Blomstring: maj
Frugten moden aug.
Højde: 2-5 m.
Jord: God muldjord
 

Kan få store æbler

Normalt er æblerne mellemstore, men hvis man tynder dem ud, mens de endnu er små, kan man få nogle meget store æbler, der er kegleformede med svage furer. F. eks. kan man normalt vente med udtyndingen til midten af juli. På det tidspunkt kan man bruge de æbler, man udtynder til madlavningen.

Æblets farve er lysegrønt til hvidgult og frugtkødet er hvidgult og temmelig saftigt med en sød og syrlig aroma og en fin frugtsmag. Æblet skal helst spises lige inden det er fuldmodent, for derefter bliver det hurtigt melet.

Plantedoktoren

"Transparant Blanche" angribes let af kræft, der er en svampesygdom, den ytrer sig ved sår i bark og ved. Angrebne steder på kraftige grene og stammer skæres bort til sundt ved. Såret dækkes med oliemaling eller et sårhelingsmiddel. Veldrænet jord og moderat kvælstofgødning virker forebyggende. Om foråret, før blomstringen, er det klogt at forebygge skadedyrsangreb med sprøjtning med en olieemulsion.

Tidligt modne

Æblerne er tidligt modne. I midten af august er det normalt høsttid. Man plukker frugten efterhånden, som den modner. Den må ikke blive siddende for længe, for så mister den en hel del af sin gode smag og den falder let ned og bliver stødt. Frugten kan holde sig til midt i september. Egnede bestøvere for "Transparant Blanche" er "Stark Earliest", "Melba" og "Oranie". Sorten har selvet meget fint pollen, der egner sig godt til bestøvning af mange sorter.

 

frb202

Æblerne smager bedst inden de er fuldmodne.

Etårige træer

Man køber normalt æbletræer som er etårige eller toårige. De etårige har kun et skud, der danner den fremtidige stamme. Der er ingen sidegrene, men der kan være små spidse kviste øverst på skuddet. Disse kan man ikke bygge en krone på. Derfor beskæres etårige æbletræer ved plantningen tilbage til en højde af ca 50 cm, så de øverste knopper kan give gode sidegrene og et topskud, der udvikles det andet år.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Helst solrigt og i læ. Træet bliver ikke særlig stort og passer i de fleste private haver. Det er en god og alsidig bestøver for de mange andre sorter.

jord -

Jord

Dybmuldet havejord med godt næringsindhold er nødvendigt for et sundt træ og en rig bæring. Jorden skal også være veldrænet, ellers bliver æbletræet sart.

pasning -

Pasning

Årlig beskæring, for trækronen skal holdes lys og luftig. Alle konkurrenceskud fjernes og skud, der kommer i vejen for andre. Giv regelmæssigt gødning.

frb203

"Transparante Blance" blomstrer i maj.

Dybmuldet jord i læ

Æbletræer trivest bedst i en god dybmuldet jord, hvor grundvandet ikke står for højt. For at undgå, at unge træer ruskes løs af blæst og de nye skud skades, bør man altid plante et æbletræ i relativ læ samt give det en stok at støtte sig til i de første år. En plads med læ vil også senere være en fordel for æbletræet, for så ruskes frugten ikke løs i utide.

Æbletræer kræver en alsidig gødning, så derfor giver man dem fuldgødning når frosten er gået af jorden og igen når sommeren står på sit højeste sidst i juni/først i juli. Hvis jordens næringsindhold er højt, kan man nøjes med at give kvælstofgødning. Med mellemrum er det en god ide at få taget en jordbundsanalyse eller en bladprøve, for at bedømme, hvad træet har brug for.

 

tips

"Transparant Blanche" er et dejligt spiseæble, hvis det spises mens det er friskt, og det kan også anvendes i madlavningen. Det tåler ikke at gemmes eller lagres. Kniber det med at få æblerne spist, kan de skæres i både, vendes i vand med citron og fryses ned til senere anvendelse.

Toårige træer

Toårige træer behøver ikke beskæres, blot man fjerner grene, der er i vejen for andre grene og de såkaldte konkurrenceskud, der er skud fra en knop lige under den øverste. Det vokser opad og synes at ville gøre topskuddet rangen stridig. Konkurrenceskuddet vil altid have en spids vinkel i forhold til stammen. Sådanne vinkler bør undgås i æbletræer, for grenene kan brække ved for stor frugtmængde og splitte træet helt ad.

Treårige træer

Treårigt ved kan bære frugt. Det bør man huske ved beskæring af treårige træer. Blomsteranlæggene på frugtgrenene er blevet anlagt allerede i grenstykkets anden sommer, og hvis man fjerner endeknoppen på en gren, danner de andre knopper langskud og det varer yderligere et år før, man kan høste frugt.

Hvis man lader en gren være urørt, danner den som regel frugtgrene og blomsterknopper. Undtagen dog hvis grenen vokser lodret. Men sådan en gren kan bøjes vandret ved hjælp af en snor, hvis vinklen ikke er for spids. Snoren bindes ned til træets rodende.

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts: Nye træer plantes, og alle andre træer har godt af gødning. I maj blomstrer "Transparant Blanche" og spreder masser af pollen.

Sommer

Juni: Er der alt for mange frugter udtyndes nu. Ellers ventes til midten af juli, hvor den udtyndede frugt kan bruges i madlavningen.

Efterår

September: Nu plukkes de allersidste æbler. De er holdbare indtil midten af september, men de smager bedst inden de er helt modne.

Vinter

Dec-febr: "Transparant Blanche" er en hårdfør sort. Et lag sne mindsker faren for frostskader, men ryst alligevel grenene, hvis snetrykket er for stort.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 22.2.2004
kommentarer ?