"Transparante Blanche"
(Malus x domestica)
|
||||||
Transparant Blanche kaldes også augustæble. Det er egentlig en baltisk æblesort, der har bredt sig ud over Europa og den øvrige del af verden siden slutningen af 1800-tallet. Man regner faktisk med, at der rundt om i verden er plantet flere "Transparant Blanche" træer end noget andet æbletræ.
Ikke noget stort træ
Træet er både tidligt bærende og hårdført. I starten vokser det ret kraftigt, men det bliver alligevel ikke særlig stort. Det er nok en af grundene til at træet så ofte er blevet plantet i private haver. Normalt giver træet en rig høst, så rig at man sjældent når at spise alle æblerne fra et ældre træ.
Kan få store æbler
Normalt er æblerne mellemstore, men hvis man tynder dem ud, mens de endnu er små, kan man få nogle meget store æbler, der er kegleformede med svage furer. F. eks. kan man normalt vente med udtyndingen til midten af juli. På det tidspunkt kan man bruge de æbler, man udtynder til madlavningen. Æblets farve er lysegrønt til hvidgult og frugtkødet er hvidgult og temmelig saftigt med en sød og syrlig aroma og en fin frugtsmag. Æblet skal helst spises lige inden det er fuldmodent, for derefter bliver det hurtigt melet.
Tidligt modne
Æblerne er tidligt modne. I midten af august er det normalt høsttid. Man plukker frugten efterhånden, som den modner. Den må ikke blive siddende for længe, for så mister den en hel del af sin gode smag og den falder let ned og bliver stødt. Frugten kan holde sig til midt i september. Egnede bestøvere for "Transparant Blanche" er "Stark Earliest", "Melba" og "Oranie". Sorten har selvet meget fint pollen, der egner sig godt til bestøvning af mange sorter.
Æblerne smager bedst inden de er fuldmodne.
Etårige træer
Man køber normalt æbletræer som er etårige eller toårige. De etårige har kun et skud, der danner den fremtidige stamme. Der er ingen sidegrene, men der kan være små spidse kviste øverst på skuddet. Disse kan man ikke bygge en krone på. Derfor beskæres etårige æbletræer ved plantningen tilbage til en højde af ca 50 cm, så de øverste knopper kan give gode sidegrene og et topskud, der udvikles det andet år.
|
Dybmuldet jord i læ
Æbletræer trivest bedst i en god dybmuldet jord, hvor grundvandet ikke står for højt. For at undgå, at unge træer ruskes løs af blæst og de nye skud skades, bør man altid plante et æbletræ i relativ læ samt give det en stok at støtte sig til i de første år. En plads med læ vil også senere være en fordel for æbletræet, for så ruskes frugten ikke løs i utide.
Æbletræer kræver en alsidig gødning, så derfor giver man dem fuldgødning når frosten er gået af jorden og igen når sommeren står på sit højeste sidst i juni/først i juli. Hvis jordens næringsindhold er højt, kan man nøjes med at give kvælstofgødning. Med mellemrum er det en god ide at få taget en jordbundsanalyse eller en bladprøve, for at bedømme, hvad træet har brug for.
Toårige træer
Toårige træer behøver ikke beskæres, blot man fjerner grene, der er i vejen for andre grene og de såkaldte konkurrenceskud, der er skud fra en knop lige under den øverste. Det vokser opad og synes at ville gøre topskuddet rangen stridig. Konkurrenceskuddet vil altid have en spids vinkel i forhold til stammen. Sådanne vinkler bør undgås i æbletræer, for grenene kan brække ved for stor frugtmængde og splitte træet helt ad.
Treårige træer
Treårigt ved kan bære frugt. Det bør man huske ved beskæring af treårige træer. Blomsteranlæggene på frugtgrenene er blevet anlagt allerede i grenstykkets anden sommer, og hvis man fjerner endeknoppen på en gren, danner de andre knopper langskud og det varer yderligere et år før, man kan høste frugt.
Hvis man lader en gren være urørt, danner den som regel frugtgrene og blomsterknopper. Undtagen dog hvis grenen vokser lodret. Men sådan en gren kan bøjes vandret ved hjælp af en snor, hvis vinklen ikke er for spids. Snoren bindes ned til træets rodende.
|
Last updated 22.2.2004
|
|