Æble Ingrid Marie
(Malus x domestica)
|
|||||
Ingrid Marie er et efterår- og vinteræble med god smag. Æblet dyrkes i nordlige Europa og syd Skandinavien. Det område, som "Ingrid Marie" vokser i, viser træets klimabehov. Æblet dyrkes mest i Sydsverige, Danmark og i Nordtyskland. Her i nærheden af Østersøen får "Ingrid Marie" passende fugtighed og en ganske kold årstemperatur, som giver frugten den typiske, syrlige aroma. Oprindeligt stammer "Ingrid Marie" fra Fyn. Her blev æblet opdaget i 1910 på planteskolen Flemløse. Æblet er opkaldt efter datteren af en lærer på skolen, K. Madsen. Antagelig er "Ingrid Marie" en efterkommer af "Cox Orange". Frugtens udseende, smagen og de økologiske egenskaber taler herfor. I 1936 kom "Ingrid Marie" i handlen. Æblesorten er lige eftertragtet til såvel æbleplantager, som til private haver.
Frugtkødet er hvidgult, ofte med en svag rød tone nærmest skrællen. Den fine, sødligsure gode aroma minder meget om "Cox Orange". Æblet skal helst ikke høstes før i midten af oktober. De bliver spisemodne i november, men kan gemmes tillangt hen i januar. Under exceptionelle gode opbevaringsforhold kan de gemmes helt frem til april.
Høst med omtanke
Typisk for sorten er frugtens tilbøjelighed til at revne. Særlig på tørre voksesteder kan æblerne få dybe revner. I disse kan gul Monilia (gul frugtskimmel) trænge ind, hvilket giver svære skader på den lagrede frugt. Inden for Kort tid rådner frugterne og danner lyse pletter af sporer på skrællen. Herefter inficeres andre, sunde æbler. Allerede ved høsten bør man sørge for, at skadede æbler tages fra, og bruges så hurtigt som muligt.
|
Ikke på tør jord
"Ingrid Marie'l har en middelstærk og bred voksemåde. Træet vokser stabilt og har gode grenvinkler. Det er let at forme, det er derfor også velegnet til den mindre have. En af fordelene er, at træet allerede giver frugt i de unge år. Særlig godt udvikles frugten på et espaliertræ. Med alderen breder kronen sig og uden beskæring begynder grenene at hænge ned. Efter en god høst kan det ske, at træet ikke sætter frugt året efter. Høsten kan altså være uregelmæssig fra år til år. Derfor er det nødvendigt, at gentage udtynding af skud, som har en foryngende virkning på væksten og som regulerer frugtsætningen. "Ingrid Marie" stiller små krav til voksestedet. Jordlaget bør være dybt og rimelig fugtigt. Alt for tung lerjord og let sandjord forbedres med organisk materiale. Det er vigtigt med en jævn fugtighed, der giver træet bedst mulighed for at udvikle sig. På et varmt voksested, hvor luftfugtigheden er lav modner æbleme ganske vist hurtigere, men bliver samtidig mindre holdbare til opbevaring.
Befrugtning
Nogle blommetræer må man have to af, fordi de kræver støv fra en anden sort for at sætte frugt. Det gælder f. eks. "Kirkes" og "Althans" , mens "Victoria" er selvbestøvende.
|
Last updated 22.2.2004 |
|