Slåen
(Prunus spinosa)
|
||||||
I umindelige tider har mennesket anvendt slåenbusken til mange formål. Arkæologeroe har fundet sten af slåenbær i udgravninger af bopladser fra stenalderen. Slåen og kirsebærblommen (Prunus cerasifera) anses for at være stamformer til vore dages forædlede blommetræer. Det er ikke kun i Mellem- og Nordeuropa man træffer vildtvoksende slåenbuske. Sydpå breder den sig også til det nordlige Afrika og til Lilleasien. Slåen trives på stenede, tørre voksesteder og er godt rustet til et sådant miljø. De små blade og spidse torne afgiver meget lidt væske. Det er også buskens mange torne, der har givet den sit botaniske navn spinosa = tornet.
Det er ikke alle planteskoler, der forhandler slåen. Sorten "Purpurea" har om foråret røde blade, der om sommeren bliver rødlige med rød underside. Selv skuddenes bark er rød i stedet for sort.
Pga. den tidlige blomstring og det høje indhold af nektar og pollen er busken meget værdifuld for bierne. I september-oktober modnes de blåsorte, duggede og kugleformede bær. De indeholder store mængder af vitaminer og mineraler, men også så meget garvesyre, at det ikke er nogen nydelse at spise dem direkte fra busken. Derimod kan man fremstille velsmagende gele, marmelade (evt. blandet med pære eller kvæde}, saft, vin og likør af bærrene. I England er bærrene meget brugt til slåensnaps. Snapsen skal ligge i måneder, før den er til at drikke. Bærrene skal have fået frost før man høster. Frosten gør frugtskallen blødere og mindsker garvesyreindholdet. Samme effekt opnås, hvis man lægger bærrene i dybfryseren. Tag handsker på ved plukningen!! De lange og skarpe torne kan skade. Du kan også bruge en Felco 2 havesaks til at beskære med.
Nyttig på mange måder
Foruden sit tiltalende ydre om foråret og efteråret har slåenbusken også andre anvendelsesområder. De lange, dybtgående rødder egner sig glimrende til steder, hvor man ønsker at holde fast på jorden. Plantet som hæk mod blæst og sne er busken uundværlig. De grove, spidse torne gør slåen til den ideelle uigennemtrængelige hæk. Plantet som hæk er idealafstanden 50-100 cm.
Spredes med fuglene
Slåenbusken tilbyder et veldækket bord for mange dyr, lige fra de pollensamlende bier til harer, der gnaver i de unge grene. Busken er også værdifuld for småfuglene, da dens tornede og tætte grene yder fuglene god beskyttelse mod rovdyr, en god redeplads samt føde. Mange fuglearter elsker de bitre bær og bidrager derved til spredning af slåenbusken.
|
Tåler beskæring
Man kan sagtens beskære slåen, men man gør klogt i allerede at starte med de unge skud. Ældre ved tåler ikke beskæring. Fritvoksende buske behøver ingen beskæring. Planten har en interessant vækstform, lidt "japansk" spredt og knudret, hvilket bidrager til variation i haven.
Blomsterne indeholder meget pollen og besøges gerne af bier og sommerfugle.
|
Last updated 22.2.2004 |
|