Æble "James Grieve"
(Malus x domestica)

Retur til oversigt frb13  

Velsmagende sommeræbler

Allerede i begyndelsen af september kan man høste og spise "James Grieve".
Æblets fulde aroma og saftighed gør det til en af havens foretrukne æblesorter.

James Grieve er en enestående æblesort. Det modner tidligt, træet bærer rigt og æblernes aroma er pragtfuld. Hertil kommer træets store modstandskraft overfor frost. James Grieve er så afgjort en af vore bedste havesorter.

Det var skotten "James Grieve", som opfandt sorten, der senere fik hans navn. James Grieve æbler har været i handelen siden slutningen af forrige århundrede og det er stadig et af de foretrukne æbletræer til private haver.


Høst ikke for tidligt

Det rigtige høsttidspunkt har stor betydning for æblernes kvalitet. Høster man for tidligt, bliver æblerne prikkede, høster man for sent, er der fare for nedfald. Netop nedfald skal helst undgås. Får æblet stød varer det kun et par dage før frugtkødet ikke mere kan spises.

Pluk æblerne på træet i flere omgange, efterhånden som de let løsner sig.


Lys: Solrigt
Blomstring: Maj
Højde:2 - 6 m.
Jord: God muldjord.
Omfang: Middelstort.


PLANTEDOKTOREN

Man kan altid beskytte træet mod skadedyrsangreb (specielt bladlus) ved at oversprøjte det med olieemulsion i det tidlige forår før blomstringen. Derved får man også has på evt. overvintrede æg og larver, der sidder i grenvinklerne. Fjern døde kviste og grene, som let kan knække af i vinterfrosten og dermed beskadige træet.

frb132

Æblerne smager bedst som nyplukket.

 

Mellemstor vækst

Træet vokser i de første år ret kraftigt og begynder at bære æbler allerede efter få år. Ofte bliver det unge træ overbelastet af sin rige bæring. Derfor bør man i de første år fjerne det meste frugt i juni og kun lade ganske få æbler sidde og blive fuldt modne.

Med årene mindskes træets vækst og der kommer ikke mere så mange nye skud. James Grieve bliver aldrig et storkronet træ og det letter naturligvis høsten. Træet er normalt middelstort og det tages der hensyn til når man planter og siden beskærer.

I handelen bruges normalt en M4 grundstamme til James Grieve, eller det sælges som espaliertræ.

frb133

Træet bærer meget rigt. Derfor må man næsten altid tynde ud i frugtmængden hos unge træer.

 

Korte Råd
Voksted -
Voksested

Helst solrigt. Træet bliver middelstort og passer i de fleste haver. Meget robust mod frost og barfrost i det tidlige forår.

jord -
Jord

Dybmuldet havejord med god næringsbalance er bedst. Jorden skal være veldrænet. Træet bliver mere sart hvis det står i konstant fugt eller hvis jordens overflade er hård og skorpet.

pasning -
Pasning

Årlig beskæring. Trækronen skal holdes lys og luftig. Udtynding foretages efter behov. Gød forår og sommer. Sprøjt med olieemulsion om foråret mod skadedyr.

frb134

"James Grieve" er en god pollenspreder.Frugtdannelse og beskæring

Træet bærer hovedsagligt på de toårige langskud, men man finder dog også frugter på etårige skud.

Den regelmæssige og kraftige frugtbæring bevirker at nye skud ofte undertrykkes. Hvis man ikke foretager sig noget og holder kronen lys og luftig, vil der kun danne sig korte, forvredne træagtige skud og ikke de værdifulde langskud.

Det er derfor vigtigt at James Grieve hele tiden forynges. En årlig vedligeholdelsesbeskæring er det bedste for træet. Dertil skal man også tynde ud i frugten. Specielt unge træer bærer rigt. Fjern i første omgang de frugter, der sidder længst inde i træet, da de alligevel udvikles dårligere pga. lysmangel. Der sker dog også en naturlig udtynding af frugten, almindeligvis i juni måned, derfor er det bedst at vente med udtyndingen til efter juni.TIPS

Rød mutation

Der findes en mutant af James Grleve med rød skræl. Den sælges undernavnet "Rød James Grieve". Æblerne kan høstes et par uger senere, men træet bærer lige så rigt.

Robust træ

James Grieve er et godt og hårdført træ og frugterne behøver ikke så mange solskinstimer, som mange andre æblesorter. Det betyder at træet også kan plantes på ret udsatte steder mod nord, hvor æblerne så høstes lidt senere. Både selve træet og blomsterne er robuste. Ligesom andre æbletræer kan James Grieve naturligvis også angribes af bladlus, andre skadedyr og svampesygdomme.

Passer man træet godt og beskærer i rette tid og fjerner man syge kviste og grene, er James Grieve et meget sundt træ. Man plejer at sige, at hvis der kun er plads til et æbletræ i haven, så skal man plante James Grieve.
 

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter

Forår

Marts: Nu kan unge træer plantes og træer i alle aldre har godt af gødning.
Maj: James Grieve blomstrer længe og er en god pollenspreder.
Juni: Bærer træet alt for rigt, tyndes der ud i frugterne.

Sommer

Juli-aug: Husk at vande, hvis jorden er for tør. Fjern rodskud. Frugterne vokser nu og kan blive en alvorlig belastning for grenene. I særlige tilfælde understøttes grenene

Efterår

Begyndelsen af sept: Begynd at plukke æblerne nu. De må ikke falde ned og få stød.
Sept-okt: Brug frugterne med det samme, de holder sig ikke så længe når de først er plukket.

Vinter

Dec-febr: James Grieve er normalt vinterhårdfør. Et snelag mindsker risikoen for frysning.
Febr: Unge træer beskæres reelt. Hos ældre træer holdes kronen lys og luftig.


kildemateriale Blomstrende FritidLast updated 22.2.2004
Kommentarer?