Hindbær
(Rubus ideaus)

Retur til oversigt  frb05  

Hvad er en sommer uden hindbær?

Det er en fryd at plukke de modne hindbær fra egne buske og spise dem, mens de endnu er solvarme. Hindbær er nemme at dyrke og i vor nordiske sommer får de den fulde aroma og smag.

Hindbær hører til rosenfamilien, rosaceae, og er nært beslægtet med brombær. Navnet kommer fra hind, for hjorte elsker disse bær, som mange steder vokser vildt i skovene. Hindbær er i øvrigt ikke bare velsmagende og sunde, de besidder også medicinske egenskaber.

De er appetitregulerende, virker afførende og er blodrensende. Gode sorter under vore forhold er "Preussen" , der er en meget rigtbærende sort med store runde bær af fin smag og sund og kraftig vækst. "Veten" er en nyere sort med store veludviklede frugter.

Det er meget robuste planter udviklet i Norge og meget veleg- nede til frysning. "Malting Jewel" er et godt spisebær, som ligeledes egner sig til frysning. Sorten "Carmenzind" plantes også en del.


VÆRD AT VIDE
Nogle sorter kan bære frugt om efteråret. For at få de sidste bær modne, kan planterne dækkes med plastik. Dette beskytter også mod den første nattefrost.


Efterårshindbær

Længere sydpå dyrker man ofte to gange bærende hindbær, dvs. sor- ter som også kan bære frugt på årsskuddene allerede første efterår og derefter bære igen på 2 års skuddene den efterfølgende sommer.

Der er mange sorter at vælge imellem. Under vore himmelstrøg må vi normalt nøjes med en enkelt sommerhøst på de mere robuste sorter, som bærer på 2 års skuddene. Sorten "Lloyd Georg" , der kan bære frugt på årsskuddene kan dog give bær om efteråret under vore himmelstrøg (i Danmark og det sydlige Sverige).

Ønsker man efterårshindbær på denne sort, klipper man alle skud ned om foråret, og de nye skud bærer sent. Efterårshindbærrene plantes lidt tættere end sommerhindbær, da de fylder mindre og ikke bliver så høje.


Dyrkede hindbær har større bær end skovhindbær.


Lys:Sol til halvskygge
Blomstring: Juni - juli Frugter: Juli - august Højde: 100 - 200 cm.
Jord:Let sur jord

Oprindeligt skovplanter

Hindbær er oprindeligt skovplanter, og de sorter, vi dyrker, har ganske vist større frugter, men nedstammer alligevel tydeligt fra skovplanterne. De kanderfor lide en let sur og humusrig, veldrænet jord og en lun placering i sol tillet skygge. Jordens pH bør være ca. 6,5. For meget kalk i jorden gør hindbærrenes smag svag.


PLANTE-

DOKTOREN

Stængelsyge (Didymella applanata) kan angribe planterne i juli-september og viser sig ved mørke pletter. Skær de angrebne dele helt væk ved jordoverfladen og fjern dem (brændes}. Tidligt på sommeren kan evt. sprøjtes med et kemisk middel. Hindbærrene er især udsatte for forskellige svampesygdomme, hvis de står for fugtigt.

"Lloyd Georg" er en kraftigvoksende sort.

 

Korte Råd
Voksted -
Voksested

Solrigt til halvskygge på et lunt og vindbeskyttet sted. For at få den optimale solbestråling lægges rækkerne fra nord mod syd.

jord -
Jord

Humusrig, veldrænetjord, gerne med sand og kompost. Jorden skal helst være let sur. Hindbær ynder ikke kalk i jorden.

pasning -
Pasning

Man bortskærer de stængler, man har høstet på. Giv regelmæssigt gødning og vand. Dæk jorden under planterne med afklippet plænegræs.

TIPS


Formering af hindbær er den nemmest tænkelige. Udløberne graves frem og plantes Igen.

Hvis man bruger egne udløbere; skal man sørge for at de er absolut virusfri.

Hvis man ikke kender udløbenes sundhedstilstand - f.eks. hvis man får nogle tilbudt - er det klogere at købe nye virusfri planter i en planteskole.


Dyrkning og formering

Hindbær er vildtvoksende i næsten hele Europa, i Asiens tempererede egne og i Nordamerika. Selv idag er vilde hindbær almindelige i vore skove, og fra slutningen af middelalderen blev hindbær dyrket i haverne.

Hindbær er en halvbusk med et ret overfladisk rodsystem og mere eller mindre vandretliggende underjordiske udløbere, hvorfra nye skud hvert år udvikles. Skuddene lever kun i 2 år. Det første år er de golde og har femfingrede blade.

Det følgende år er bladene trefingrede, og de hvide blomster og røde frugter udvikles, hvorefter skuddet dør bort. Det er lettest at have hindbær i rækker.

Man formerer planterne ved rodskud, der afskæres og plantes i oktober-november med ca. 50 cm mellem planterne. De skal ikke plantes for dybt, rødderne bør kun dækkes med 5-7 cm jord. Om foråret udspænder man kraftige tråde på hver sin side af rækken, og de kraftige skud bindes til trådene.

Man skal ikke bruge skuffejernet under hindbærrene men luge med hænderne. Rødderne ligger så tæt under jordoverfladen, at de kan beskadiges af redskaber.

 

At plukke modne hindbær fra egne buske er en fryd.


 


ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
 

Forår

Marts-april: Giv ca. 15 g kaliumsulfat pr. m2. Frugtbærende skud kan udtyndes om foråret. Man lader 6-8 skud blive pr. meter og klipper først og fremmest de svage af.

 

Sommer

Juni til august: En let gødning forstærker blomstring og bæransats. Sørg for jævn og ensartet jordfugtighed ved at vande i tørre perioder. Frugterne kommer i juli-august.

 

Efterår

September/ oktober: Prøver man med efterårsbær, skulle man nu kunne høste. De nye skud, der er kommet i sommerens løb, bærer frugt næste år .

 

Vinter

November til februar: Man kan stadig nå at plante nye planter og rodskud fra egne planter i november. Passer man buskene godt kan de bære frugt i 8-12 år.


kildemateriale Blomstrende FritidLast updated 21.2.2004
kommentarer ?