Månedsjordbær
(Fragaria vesca var. semperflorens)

Retur til oversigt frb02  

Søde herligheder fra haven

Månedsjordbær bærer frugt fra juni til oktober. Bærrene er små og søde og smager vidunderligt. Planten er også en fryd for øjet med sine dybtgrønne blade, sine hvide blomster og røde bær.

Månedsjordbær er ikke så store, men planten kræver heller ikke så stor en arbejdsindsats som sine større slægtninge. Der kommer velsmagende bær hele sommeren.

Månedsjordbær er en sort, der stammer fra "frug­ter­nes dronning", som de gamle grækere kaldte må­neds­jord­bær­ret. I gennem årtusinder voksede der i Norden kun vor egne, hjemlige skov- og bak­ke­jord­bær. Men i løbet af de sidste to århundreder er der opstået man­ge forskellige sorter af skov­jord­bær, der iblandt også det letdyrkede månedsjordbær. Hverken skov­jord­bær eller jordbær er et egentligt bær, selvom det bliver kaldt det. Rent botanisk set er frugten en sten­frugt (talrige "smånødder" på en saftig bund). På blomsterbunden, der svulmer op når frugten modnes, sidder mange små, gulgrønne "nødder", de egentlige frø. Skovjordbærret er velsmagende netop pga. sin søde og saftige blomsterbund. Det er denne blom­ster­bund, der er så smuk rød på den lille plante.

VÆrd at vide

Jordbær der plantes i krukker og fade kan se meget dekorative ud med deres dejlige frugter og blomster. Også som bunddækkere er jordbærplanterne gode. Her har de en dobbelt opgave: De glæder både øjne og gane.

Det rene slik

Månedsjordbær er i sin urform meget nær ved de skovjordbær, vi af og til kan finde i skovene. De små røde eller gule bær er overordentlig velsmagende og indeholder mere C-vitamin end citroner. De blomstrer og sætter frugter fra forsommer til sent efterår. Fra januar til april kan man plante dem i potter og dyrke dem indendørs, så de er kraftige nok til at plante ud om foråret.

frb024

De nye planter skal plantes om inden rødderne vokser sammen.

 

Lys: Solrigt
Blomstring: juni - okt.
Højde: 15 - 30 cm.
Jord: Dyb, middeltung med svag sur pH-værdi
 

Gode planter

I modsætning til andre skovjordbær laver må­neds­jord­bær­ret ingen udløbere. Planten blomstrer hele sommeren med hvide blomster, der titter frem fra de frodige planter. Allerede kort tid efter at blomsten er visnet sidder det røde bær og byder sig til.

Månedsjordbær er meget aromatiske og har en mere intensiv og kraftigere smag end de større jordbær. Månedsjordbær spises lige fra planten, men kan også anvendes til tærter eller syltning. Men bærrene sma­ger dog bedst når de er friskplukkede. Hvem kan dog modstå denne lækkerbisken ?

Plantedoktoren

Månedsjordbær angribes sjældent af de almindelige jordbærsygdomme. Gamle planter kan dog angribes af meldug og mider. Fjern da de gamle planter og erstat dem med nye. Præcis som vi mennesker, er også sneglene forgabt i månedsjordbær. Sneglene bekæmpes ved hjælp af fælder eller fjernes ganske enkelt med hånden.

Plantebeskyttelse

Desværre lokkes snegle, solsorte og andre dyr af de søde, saftige bær. Hvis man ønsker at beskytte sin bærhøst kan man dække planterne med et net i perioden omkring høsten, i juli-august og sætte sneglefælder ud. En tør jordoverflade omkring planterne, udstrøet savsmuld eller dækket med pap, er en glimrende foranstaltning. Månedsjordbær er nemme planter. De laver ingen udløbere, der skal klippes af og de giver desuden rigeligt med udbytte gennem adskillige år uden omplantning. Månedsjordbær er også meget modstandsdygtige overfor de frygtede jordbærsygdomme gråskimmel og øjenpletsyge. Til forskel fra jordbær er det ikke her nødvendigt, at dække jorden med halm eller plast for at beskytte bærrene mod råd. Månedsjordbærret vokser nemlig på en høj stilk et godt stykke over jorden.

frb022

Bærrene får en dybrød farve og er klar til høst.

Korte råd
Voksted -

Voksested

Solrigt, kun delvis i skygge, i bed eller som kantplante.

jord -

Jord

Dyb, middeltung jord med stort næringsindhold og svag sur pH-værdi

pasning -

Pasning

Sås indendørs marts-april. Omplant og sæt på friland i maj-juni. Beskæres efter sidste høst.

 

frb023

Fra og med marts kan man så månedsjordbær. Såkasserne placeres varmt, beskyttet mod sol og jorden holdes fugtig.

Nem at dyrke

Om foråret findes der i handelen færdige småplanter parat til udplantning. Men det er ikke svært at lave sine egne planter. I marts sås frøene tyndt i et minidrivhus. Frøene dækkes af et tyndt lag jord, der holdes jævnt fugtigt ved en temperatur på 15-20°C. Når planterne efter nogle uger har fået tre til fem kraftige blade er det tid til at plante dem i egne potter.

Anvend gerne jiffy-potter, der kan blive siddende ved udplantning, for senere at formulde. I maj er det tid til udplantningen. Planterne bør stå i en afstand af 25 cm. Et halvt års tid efter såningen kan der høstes. I starten er udbyttet ikke stort, men det øges år for år.

Hvor mærkeligt det end lyder skal man om efteråret klippe planterne ned enten med saks eller en græsslåmaskine stillet i højeste position. De gamle blade danner nemlig hæmmende stoffer, der kan påvirke næste års høst.

Det sker også at svampe overvintrer på bladene og senere inficerer de nye skud. Hvert andet år bør man give sine planter en gang kompost. Planten takker for det med en overflod af søde bær.

 

tips

Også egnet som kantplante

Med sine kompakte voksemåde, sine smukke blomster og fine bær er månedsjordbærplanten også en dekorativ plante, der kan bruges til indramning af køkkenhaven, staudebedet eller sommerblomsterne. Den egner sig også til rosenbedet.

Krav til voksestedet

For at frugterne skal modnes og blive saftige og søde kræves frem for alt sol. Månedsjordbær trives bedst i humusrig, dyb jord med svag sur reaktion.

Før plantningen bør man løsne jorden godt, dog er gravning ikke nødvendig. Hvis man samtidigt arbejder noget kompost ned i jorden har man skabt de bedste betingelser for planten. Frisk gødning, handelsgødning eller kalk må aldrig anvendes, så vil planterne tage skade.

 

frb025

Månedsjordbærplanterne blomstrer længe og utrætteligt.

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts-april: Så i minidrivhus/ såkasser. Strø et tyndt lag jord over frøene og placer dem varmt. Plant om efter planternes vækst.
Maj- juni: Plant ud.

Sommer

Juni-aug: Hele sommeren og frem til efteråret bærer planterne bær og blomster. Bærrene høstes efterhånden.

Efterår

Sept-okt: Man kan høste et stykke ind i efteråret. Efter den sidste høst beskæres planterne og man lægger kompost på.

Vinter

Nov-febr: Planterne klarer nemt vinteren. De behøver ikke tildækkes. Bærrene kan fryses ned.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 21.2.2004
Copyright © 2004 Leif Johansen, All rights reserved. Reproduction in whole or in part in any form or medium without express written permission of Leif Johansen is prohibited.

kommentarer ?