Surkirsebær
(Prunus cerasus)
|
||||||
Der er tre sorter af surkirsebær i handelen. "Kelleris 16" er en forholdsvis ny sort. Frugten er noget mindre end hos skyggemorel, men udbyttet er stort og høsten begynder allerede efter 2-3 år. Frugterne har især vist sig velegnede til syltning. "Skyggemorel" er den mest populære blandt surkirsebærrene, Den giver store frugter. "stevnsbær" er den sort, som er mest anvendt i erhvervsplantager. "Stevnsbær" er ret små og mørke, og modner sidst i august. Surkirsebær findes forvildet i skove og hegn her i landet, men hjemegnene menes at være noget sydligere i Europa. Surkirsebær er en af vore vigtigste frugtarter.
Navnet "skyggernorel" skyldes at sorten kan trives på skyggede steder, og stammer fra det franske "Chateau Morel" over det tyske "Schattenmorelle".
Glimrende til konservering
Frugten modner sent i august. Afhængig af hvor meget træet er blevet beskåret, får det middelstore til store frugter. Frugterne er oftest placeret to og to sammen, de sidder på årsskuddene. Frugtskallen er tynd og følsom overfor regn. Frugter, der høstes i regnvejr sprækker let. Revnedannelsen skyldes ganske enkelt, at der i frugten optages for meget vand, hvorved huden sprænges med en større eller mindre revne til følge. Frugterne optager vand lige så længe de er våde - indtil de revner. Naturligvis smager de aromatiske, nyplukkede bær godt, men de kommer dog først rigtigt til deres ret når de bliver konserveret eller anvendt i madlavningen. Frugterne anvendes især til saftfremstilling. Saften bruges til kirsebærvin og -likør. Bærrene kan henkoges.
|
Kan se tynd og trist ud
Skyggemorellen har en ujævn tilvækst. Sidegrenene er meget tynde og forgrener sig næsten ikke. De vokser kun i spidsen og samtidig bliver de ældre grene mere nøgne. sidegrenene bliver altså med tiden længere og fra disse hænger blomsterne og bladene ned som lange haler. Ubeskårne træer minder efter nogle år om en hængebirk. For at forhindre dette beskæres de frugtbærende sidegrene en smule. Anvend en skarp saks. Selvfølgelig går der en masse frugter tabt, men de tilbageblevne bliver til gengæld betydeligt større og samtidigt har træet fået en smukkere krone. Den rigtige beskæring betaler sig altså.
Vokser kraftigt
Skyggemorellen overgår andre surkirsebær i højden. Sidegrenene vokser opad. For at få en bred krone, er det bedst at lade være med at beskære de første par år. I modsætning til kernefrugttræerne og sødkirsebærrene har beskårne grene hos surkirsebærrene næsten ingen tilvækst. For at kunne begrænse træets højde og for at danne en ordentlig krone, klipper man kun hovedstammen og lader de øvrige grene være i fred. Først efter 3 år udvælges 4 passende sidegrene. De øvrige grene fjernes.
|
Last updated 22.2.2004 |
|