Stikkelsbær
(Ribes uva-crispa)

Retur til oversigt frb06  

Gode klassiske bær

De kaldes nogle gange "Nordens druer". Og store solmodne stikkelsbær kan smage lige så godt som vindruer. Stikkelsbær er et af vore klassiske bær i haven, men alligevel ikke altid så let at opdrive i butikkerne.

Det er ikke kun på grund af den specielle smag, men også på grund af det høje indhold af vitaminer og mineraler, at stikkelsbær er en værdifuld bærsort. Velmodne stikkelsbær er lækre at spise og kan desuden syltes eller bruges til grød.


VÆRD AT VIDE
Planteafstanden bør være 1,5-2 meter. Opstammede planter 1-1,2 meter. De højstammede stikkelsbær skal have støtte af en kraftig pind eller lignende.

For ikke at beskadige rødderne bør man slå pinden i jorden, før man planter.

I bunden af plantehullet lægger man kompost. Buskene plantes i samme dybde som på planteskolen.Kulturplante

Stikkelsbær hører oprindelig hjemme i Mellemeuropa og Kaukasus. Stikkelsbær vokser vildt eller forvildet i skovbryn og hegn på store dele af den nordlige halvkugle. Stikkelsbær har været dyrket meget længe. Med sikkerhed blev busken dyrket allerede i 1200-tallet i Frankrig.

Takket være fremgangsrige krydsninger, først og fremmest i England, har man fået større og mere velsmagende bær. Det er svært at forestille sig en have uden disse bær.

frb062

Der findes flere sorter med gulgrønne bær.


Lys:Sol til halvskygge

Højde: 120 - 160 cm.

Jord:Humusrig lerjord


Buske eller opstammede eksemplarer

Vil man plante stikkelsbær, skal man ligesom med ribs, beslutte sig for, om man vil plukke bærrene fra en lav busk eller fra en opstammet busk. De opstammede former er lettere at passe og høste fra. Mest egnet plantetidspunkt er efterår eller tidlig forår. Plantningen må ikke ske for sent, da busken grønnes meget tidligt om foråret.


PLANTE-DOKTOREN

 

Stængelsyge (Didymella applanata) kan angribe planterne i juli-september og viser sig ved mørke pletter. Skær de angrebne dele helt væk ved jordoverfladen og fjern dem (brændes}. Tidligt på sommeren kan evt. sprøjtes med et kemisk middel. Hindbærrene er især udsatte for forskellige svampesygdomme, hvis de står for fugtigt.Rette voksested


Vælg et varmt og solrigt sted til stikkelsbærbuskene. Kun her kan bærrene udvikle den bedste aroma. Som tidligere nævnt grønnes buskene meget tidligt, og derfor skal stikkelsbær helst ikke vokse på et alt for udsat sted. En vokseplads i bagende sol er heller ikke godt for de modnende bær. De har tendens til at flække i stærk varme. Et godt voksested er i nærheden af frugttræer eller ribsbuske, hvor stikkelsbærrene kan få lidt skygge.


Jorden må gerne være tung og lerholding. En sandet jord kan tilføres rigelig mængde kompost. Stikkelsbærbuskens overfladiske rodsystem, som sjældent går dybere end 25 cm, er lige så følsom for vandlidende jord som for udtørring. Et tykt lag halm, afklippet græs eller løv oven på jorden giver busken et godt vækstmiljø.

Forny kontinuerligt dette humuslag. Denne form for naturgødning skaber et godt mikroklima og forhindrer, at ukrudt konkurrerer med busken om næringen. Desuden holder jorden sig altid passende fugtig. Gød med kompost eller med NPK- gødning.

 

'

Korte Råd
Voksted -
Voksested

Solrigt til halvskygge på et lunt og vindbeskyttet sted. For at få den optimale solbestråling lægges rækkerne fra nord mod syd.

jord -
Jord

Humusrig, veldrænetjord, gerne med sand og kompost. Jorden skal helst være let sur. Hindbær ynder ikke kalk i jorden.

pasning -
Pasning

Man bortskærer de stængler, man har høstet på. Giv regelmæssigt gødning og vand. Dæk jorden under planterne med afklippet plænegræs.

frb063

"Rød Hinnomäki" har gode røde bær

 

Jord og gødning


TIPS

Enkel formering

Buske, ikke er opstammede, kan let formeres ved aflægere, I det tidlige forår kan man bøje nogle grene af en sund busk ned til jorden og dække dem med jord. Grenene slår rødder og aflæggere kan følgende sommer adskilles fra moder planten og plantes for sig selv,


Nogle gode sorter

I planteskolernes udvalg kan man vælge mellem grønne, gule og røde bær, som kan være tidlige, middeltidlige eller sene. Nogle eksemplarer: "Honings Friiheste", en meget tidlig sort med gule kraftige behårede bær, som er søde, aromatiske og tyndskallede. Temmelig resistens for meldug (stikkelsbærdræber). "Winhams Industry" er et rødt bær, glat eller med meget svag behåring. "Green Willow" eller "Grønt Glasbær" er en af de ældste sorter. Sorten er rigtydende og modner omkring månedsskiftet juli-august. "GriirieHansa" modner lidt senere. "Gul Hinno- maki" er en ny middeltidlig sort, med tynd, glat skal. "Rød Hinnomaki" er hårdfør og meget modstandsdygtig over for stikkelsbærdræber.

frb064
Stikkelsbær findes også opstammet


ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
 

Forår

Febr-marts: Beskæring.
Slutningen af april-maj: Blomsterne springer ud. Efter befrugtningen, udvikles bærrene hurtigt.

 

Sommer

Juni - august: Stikkelsbærrene modner og høstes. Mens bærrene modnes, bør man vande rigeligt. Stærk sol kan forårsage skader på bærrene

 

Efterår

September: Buskene beskæres endnu mens bladene sidder på. Så kan man vælge de tørre og dårlige grene fra.
Okt-nov: Plantetid.

 

Vinter

Dec-marts: Fuglene holder af at spise stikkelsbærknopper. Bind eventuelt buskene op og overdæk dem med net


kildemateriale Blomstrende FritidLast updated 22.2.2004
kommentarer ?