Velkommen til siden med Indholdsfortegnelsen for stauder

Oversigten er udtryk for det endelige resultat, så se om der er noget du kan bruge, afsnittet er vist som et link hvis der er lavet en side, er det du ønsker at se ikke lavet endnu, så brug postkassen, skriv til mig og beskriv hvad du evt. mangler, så skal jeg få siden færdig, så hurtigt jeg kan.

Mail fra Indholdsfortegnele om stauder Retur til hovedsiden

Alfabetisk oversigtA B D E F G H I J K L M N P R S T V Z


A

Adonis  Adonis
Strålende forårsblomster
Der findes både etårige og flerårige adonis. De flerårige blomstrer meget tidligt og med en overdådig gul blomsterpragt. Herefter følger de etårige, sommerblomstrende Adonis.

Akeleje  Hører til de giftige planter
Akeleje  Aquilegia vulgaris
Legende lette blomster
Denne skyggeelskende plante har spinkle blomster, som minder om muntert flagrende, brogede sommerfugle. Den var i den nordiske mytologi hellig for Frigga og elverpigerne.

Akeleje og Alpeakeleje   Aquilegia caerulea og A. alpina
Spændende blomster
Akelejerne hører med deres lette og elegante, men meget specielle blomster til de interessanteste prydblomster i haven. Frem for alt er de kulørte og langsporede hybrider populære, både i haven og til husets vaser.

Dværgakeleje og Guldakeleje  Aquilegia discolor og A. chrysantha
Legende lette blomster
Denne skyggeelskende plante har spinkle blomster, som minder om muntert flagrende, brogede sommerfugle. Den var i den nordiske mytologi hellig for Frigga og elverpigerne.

Top

Akeleje-, viol-frøstjerne   Thalictrum aquilegifolium og T. delavayi
Gennemsigtige blomster
Thalictrum-arterne prydes af lyslilla eller hvide blomster, som bedst kommer til deres ret mod en baggrund af buske og træer. De største arter bliver op til 2 meter.

Alant  Inula
Stor gul præstekrave
Lysende gyldengule blomster og en frodig og frisk grønhed gør disse planter dyrkningsværdige. Desværre er de ikke særlig almindelige endnu, trods det at de er udmærkede til stenede voksesteder.

Alpebrandbæger  Senecio-arter
Repræsentanter for en kæmpeslægt
Blandt slægtningene til noget meget upopulært ukrudt, den almindelige brandbæger, findes talrige, smukke, rigtblomstrende havestauder, som passer smukt i stenhaven eller i vildstaudebedet.

Alpe-tjærenellike m. fl.  Lychnis alpina
Variationer i rødt
De forskellige Lychnis-arter befolker haven med lysende røde farvetoner. Nuancerne rækker fra brændende kærligheds postkasserøde til fiksernellikens mørke karminrøde eller tofarvede varianter.

Alunrod   Heuchera
Små blomster til stor glæde
Hos denne stenbrækplante er det ikke kun de små, purpurfarvede klokkeblomster, som er tiltalende. Det er også en bladplante, som egner sig til beplantninger eller i lys halvskygge under buske og træer.

Anemone
Balkan-anemone   Anemone blanda
En tidlig forårsbebuder
Balkan-anemonerne blomstrer meget tidligt, ofte fra midt i marts med deres hvide, rosa eller blå blomster. De er især bedårende i grupper mellem tulipaner og krokus.

Hvid anemone  Anemone nemorosa
En hvid skovbund om foråret
I marts-maj dækkes skovbunden i de fleste løvskove af et grønt tæppe fyldt med de smukke hvide blomster. Den smukke hvide anemone er også en glimrende haveplante.
Høstanemone  Anemone hupehensis
Yndige efterårsblomster
Høstanemonerne er højt skattede på grund af deres smukke blomster og lette, fine løv. Deres pastelfarvede, flade blomster på lange spinkle stængler, bringer en slags forår i haven hen på efteråret.
Asters  Se også under sommerblomster
Aster amellus   Aster amellus
Smukke blomster i varme farver
De dejlige Aster amellus-sorter begynder at blomstre sidst i juli og giverdejlige farvetuer i sommerens blomsterbed. De smukke, knæhøje kurveblomsters varme farver passer næsten overalt.

Efterårsblomstrende asters   Aster ericaides
Efterårs flor
Nogle af de efterårsblomstrende asters vildformer minder i udseende om den spinkle brudeslør. Den graciøse voksemåde bliver mere markant, når efterårets morgentåge glitrer på de små blomster.

Pudeasters   Aster dumosus
Efterårets lave blomsterpuder
Denne asters danner hurtigt udbredte puder med sine talrige udløbere, og på den måde for man store blomstrende flader fra slutningen af august til oktober.

Rubladsasters   Aster novae-angliae
Lysende farver i efterårshaven
Rubladsasters blomstrer flittigt indtil den første hårde nattefrost og deres utallige rosa og karminrøde blomsterstjerner bringer lysende farver i efterårshaven.

Virginia-asters   Aster novi-belgii
Høstens farverige blomst
Noget af det bedste ved efteråret er de mange farvestrålende asters med sine glatte blade, som både kan nydes i haven og i husets vaser .
Top
Astilbe
Astilbe   Astilbe
Smuk skyggeelskende plante
Med sine smukke blade og overvældende blomstring er astilbe en af de mest populære skyggeplanter. Der findes et rigt udvalg af farver og størrelser. Astilbe virker bedst plantet i grupper.

Astilbe  Astilbe x arendsii
Et fyrværkeri i skyggen
Astilbe hører til vore smukkeste stauder. Med sine fjerbuskagtige toppe i et væld af sarte og stærke farver kan de lyse op selv i havens skyggefulde hjørne.

Sølvastilbe   Astilbe japonica-hybrider
Efterårets lave blomsterpuder
Denne asters danner hurtigt udbredte puder med sine talrige udløbere, og på den måde for man store blomstrende flader fra slutningen af august tiloktober.
Top

B

Bakkestjerne   Erigeron
Store kraftige blomstergrupper
Med lidt held kan man få bakkestjernerne til at blomstre to gange årligt, både i juni og i september. Så smykker de haven med store brogede blomstergrupper i hvid og rødlig, lys- og mørkviolet.

Ballonklokke   Platycodon grandiflorus
Lifligt sommerblåt
Ballonklokken virker spinkel og sart, men er en ganske robust staude, som glæder sin ejer i hele højsommeren. Den blomstrer med stærk blå eller hvide klokker.
Bambus   Sinarundinaria
Imponerende kæmpegræs
I Østasien forekommer vidtstrakte bambusskove. Vi kender den dog bedst som græsstrå i form af enkelte stokke. I haven har bambus forbavsende mange anvendelsesmuligheder.

Bispehue  Epimedium
Dejlige forårsblomster
Bispehuerne er de rene åbenbaringer når de i april og maj folder deres smukke blomster ud. Men selv herefter viser de sig fra deres smukkeste side, med grønne bunddækkerblade.
Blå anemone   Hepatica nobilis
"Jeg plukker anemoner i. .."
Når forårets første varme stråler opvarmer skovbunden, varer det ikke længe før de blå anemoner springer ud med deres lyseblå blomster.

Blåkant  Nepeta x faassenii
En yndefuld plante
Hvis De leder efter noget helt specielt som blomstrer uendeligt sommeren igennem, dufter og surrer af insekter, og som så godt som ikke behøver pasning, er blåkant det helt rigtige valg.
Blåpude   Aubrieta-hybrider
Forårets fortryllende pudeblomster
Når man ser Aubrietas smukke rød- og blålilla blomsterpuder i forhaver og stenbede, ved man at foråret er kommet. De dejlige puder vokser sig større år for år.

Blåtop   Molinia-arter
Pragtfulde tuer
Alle Molinia-arter og sorter smykker haven på det rigtige sted - uanset om det drejer sig om mandshøje arter og sorter eller mindre tuer. Alle har graciøse blomsterstande og lysende gyldne efterårsfarver.
Bonderose  Paeonia officinalis
En klassisk skønhed
Pæonen (Bonderosen) er ikke bare en af vore ældste, kulturplanter, den er også en af vore smukkeste stauder. År efter år vender den troligt tilbage i al sin pragt.
Bregne
Kongebregne  Osmunda regalis
Bregnernes majestæt
Det er ikke med urette at kongebregnen har fået dette navn. Med de brede, elegante og mægtige blade giver den et majestætisk indtryk. Trods denne skønhed er den desværre ikke en almindelig gæst i haverne.

Skjoldbregne  Polystichum
Altid et plus for haven
Der findes et stort udvalg af skjoldbregne-arter, cirka 250 forskellige. Med deres dekorative blade og interessante grønne nuancer pryder de et hvilket som helst bed.

Strudsvingebregne  Matteuccia struthiopteris
En grøn fortidsplante
Med sine grønne og friske blade, i en tæt kræmmerhusformet roset, skaber bregnen en dekorativ og lidt hemmelighedsfuld atmosfære i haven.

Bronzeblad  Rodgersia-arter
Yppig bladmasse
Rodgersia er en staude som er smuk året rundt med sine store flot formede blade. Den gør et specielt indtryk i havens halvskyggede og skyggede områder.
Brudeslør  Gypsophila
Let og lys elegance
Brudeslør har et væld af små stjerneformede blomster, der er lige så smukke og lette i staudebedet, som senere hvis de tørres. Det er populære blomster i både bed, vase og tørrede dekorationer.

Brændende kærlighed  Lychnis
Variationer i rødt
De forskellige Lychnis-arter befolker haven med lysende røde farvetoner. Nuancerne rækker fra brændende kærligheds postkasserøde til fiksernellikens mørke karminrøde eller tofarvede varianter.

Buskperikum  Hypericum calycinum
En flittigt blomstrende plante
Fra juli til september blomstrer den beskedne buskperikum med smukke gule stråleblomster over læderagtigt, grønt løv. Perikum egner sig også til plantning i skygge, og kan der erstatte sparsomt græs.

Top

D

Daglilje
Daglilje   Hemerocallis-hybrider
I alle regnbuens farver
De elegante og robuste dagliljer findes i alle tænkelige farver og nuancer. Dagliljen er en hårdfør, modstandsdygtig og meget let staude.

Dagliljer  Hemerocallis-hybrider
Storblomstrede, ensfarvede hybrider
Når man ser på den oprindelige arts gule blomster, er det næsten utroligt, hvad forædlernes flid har gjort ved den. Nu kan vi få store, brogede blomsterskåle med en diameter på mere end ti centimeter.

Daglilje vildarter  Hemerocallis
Elegant og nem
Dagliljerne hører til havens nemmeste liljeplanter. Den rige blomsterpragt, den overvældende farverigdom og det elegante udseende gør dagliljen til en populær haveplante.

Miniature-dagliljer  Hemerocallis-hybrider
Små, men fantastiske
Skønt miniature-udgaverne af de højt elskede dagliljer er ganske små, kan man umuligt overse dem i haven. Deres lysende blomster findes i næsten alle farvetoner.

Dagøje  Heliopsis helianthoides var. scabra = Heliopsis scabra
Et gyldent blomsterhav
Dagøje stammer fra Nordamerika og er en af vore yppigste stauder, der blomstrer sommeren igennem. Mange planter sammen virker som et glødende gult blomsterhav.

Diktam  Dictamnus alhus
Orkidelignende blomster
Diktam er en smuk, høj solitærplante med orkide-agtige hvide eller rosa blomster i smukke stande. Den bliver over en meter høj og pynter i enhver have, hvor der er plads.

Drejeblomst  Physostegia virginiana
Som et siv i vinden
Drejeblomstens blomster er bevægelige og vejrer smukt i vinden. De rigt blomstrende aks er en pryd i ethvert staudebed. Desuden er drejeblomst en smuk og meget holdbar snitblomst.

Duftviol  Viola odorata
En beskeden lille skønhed
Duftviol har ikke brug for at prale med storhed og stærke farver. Dens vidunderlige duft og dens beskedenhed er tillokkende, så den skal nok blive beundret alligevel. Duftviol bør ikke mangle i nogen have.

Duskfredløs  Lysimachia thyrsiflora
Blomster der passer overalt
Hos disse taknemmelige vildarter behøver blomsterklaserne ikke nødvendigvis at være hvide eller gule. Der findes også arter i røde pastelfarver, men disse er dog sjældent forekommende.

Dværghjerteblomst  Dicentra eximia-hybrider
Romantik i skovbrynet
Hjerteblomst, eller løjtnantshjerte som planten også kaldes, kender ethvert barn, såvel som voksen. Denne smukke østasiatiske staude pryder mange af vore haver om foråret.

Døvnælde  Lamium
Beskedne skyggeplanter
Døvnælde og tvetand glæder os med deres smukt tandede løv og de brogede blomster om foråret. De kan vokse på næsten al slags jord, men det ideelle er i skovbryn under lyse løvtræer.
Top

E

Edelweiss  Leontopodium
Symbol på Alperne
De sølvhvide, stjerneformede blomster tilhører ikke bare de mest populære alpeplanter, men er også sammen med ensian og rododendron symbolet på Alperne.

Elefantgræs  Miscanthus sacchariflorus
Stemningsfuldt græs
Når Miscanthus-græssers majestætiske strå og toppe svejer i vinden, føler man sig hensat til de asiatiske steppers vidder. I haven giver de et roligt indslag blandt spraglede stauder.

Engblomme  Trollius
Gule blomsterkugler
På lang afstand lyser engblommens runde blomster. Engblomme eller Trollius, som planten også kaldes, trives godt på fugtig jord og egner sig derfor specielt til at stå i nærheden af vand - en dam, et fuglebad, en bæk.

Engelskgræs-arter  Armeria maritima, A. juniperifolia, A. pseudoarmeria
Ikke kun på strande
Den vintergrønne engelskgræs bærer om sommeren og efteråret sine rosafarvede, runde blomsterhovedet. Bladene er smalle og græslignende. Den danner tætte tuer og er egnet som bunddækker.

Engkabbeleje  Caltha palustris   Hører til de giftige planter
Masser af blomster om foråret
Allerede i det tidlige forår er engkabbeleje en sand farveeksplosion af lysende gule blomster. Stænglerne rejser sig tydeligt fra de friske grønne bladrosetter og bringer blomsterne op i effektfuld højde.

Enkeblomst  Scabiosa atropurpurea
Smuk efterårsblomst
Skabiose og dens slægtninge blomstrer fra sent på sommeren til hen på efteråret. Blomsterne er nemme, smukke og findes i flere forskellige farver. Støvdragerne stikker frem som nåle fra blomstens midte.

Ensian  Gentiana
Efterårs-ensian  Gentiana sinoornata
Stenpartiets øjesten
Hos gentianerne dominerer de blå nuancer, men også røde og gule farver forekommer. Ti arter af gentiana egner sig til havebrug og er værdifulde indslag i staudebedet.

Forårs-ensian   Gentiana verna
Den blå skønhed fra Alperne
Ensian, edelweiss og alperosen er en treenighed i blåt, hvidt og rødt. De står for os som symbol på alpernes skønhed. Blomstertæpper med ensian er et syn, man aldrig glemmer.

Gul ensian  Gentiana lutea
Stenpartiets øjesten
Hos gentianerne dominerer de blå nuancer, men også røde og gule farver forekommer. Ti arter af gentiana egner sig til havebrug og er værdifulde indslag i staudebedet.

Klokke-ensian  Gentiana pneumonanthe
Stenpartiets øjesten
Hos gentianerne dominerer de blå nuancer, men også røde og gule farver forekommer. Ti arter af gentiana egner sig til havebrug og er værdifulde indslag i staudebedet.

Stængelløs ensian  Gentiana acaulis
Den blå skønhed fra Alperne
Ensian, edelweiss og alperosen er en treenighed i blåt, hvidt og rødt. De står for os som symbol på alpernes skønhed. Blomstertæpper med ensian er et syn, man aldrig glemmer.

Svalerods-ensian  Gentiana asclepiadea
En hilsen fra bjergene
Når den vidunderlige blå svalerods-ensian folder sine blomster ud, kommer der farver og liv i bjergenes skove og lysninger. Selv i haven viser denne højtvoksende ensian-art sig fra sin smukkeste side.

Top

F

Farvegåseurt  Anthemis tinctoria
Nem og forvildet plante
Den prangende farvegåseurt, enkelog fin som en gul margerit, blomstrer næsten hele sommeren. Gem et stykke af sommeren ved at tørre en buket af farvegåseurt.

Fiskernellike, m. fl.  Lychnis alpina
Variationer i rødt
De forskellige Lychnis-arter befolker haven med lysende røde farvetoner. Nuancerne rækker fra brændende kærligheds postkasserøde til fiksernellikens mørke karminrøde eller tofarvede varianter.

Fjerbusk  Aruncus sylvestris    frugterne er meget giftige indholder blåsyre
En utrolig flot kantplante
Fjerbusken elsker halvskygge, og den bliver både stor og flot i danske haver, hvor den er en af de mest markante planter i staudebedet. Den er også meget flot sammen med andre blomster.

Flerårig hør  Linum perenne
Nytteplante som pryder i haven
Hør er en urgammel kulturplante. Allerede for 4000 år siden blev den dyrket og anvendt i Mesopotamien. Vi kender alle til udvindeIsen af dens fibre til hørlinned. Selv idag bruges disse naturlige hørfibre.

Floks
Floks  Phlox
"En have uden floks er en fejltagelse"
Denne udtalelse stammer fra den berømte gartner og forædler Karl Foerster, der som ingen anden tog sig af floksene, og hvem vi især kan takke for de mange herlige sorter der findes i dag.

Høstfloks  Phlox paniculata
Floks passer overalt
Høstfloks med sine herlige, glade farver passer godt i de fleste haver. Med sin rige blomstring og varierende farvespil har floksen, siden gamle dage, været en afholdt staude. Nu er den på mode igen.

Lyngfloks  Phlox subulata
Et lysende farvetæppe
Lyngfloks, eller pudefloks, som de også af og til kaldes, giver forårshaven farver. De små puder, oversået med tusinder af lysende blomster, gør denne højt elskede stenbedsplante til et fortryllende blikfang.

Pudefloks  Phlox douglasii
Tætvoksende små blomsterpuder
Pudefloksens tætte små puder dækkes fra maj til juni af et tusindtal af stjerneformede blomster. I stenbede, på støttemure og i krukker er de strålende farveklatter.

Sommerfloks  Phlox drummondii
Se under sommerblomster

Fruesko   Cypripedium
Orkideer i haven
Sjældne jordorkideer som frueskoen findes også i vores hjemlige flora. Desværre er der ikke mange af dem tilbage, og derfor er de fredede. Man kan dog købe dejlige og velegnede arter til haven i planteskoler.

Funkia  Hosta
Farvespil i de grønne toner
Funkia hører til de mest dekorative af vore bladstauder. De er beskedne i deres livskrav, længelevende og danner flotte bladpuder. Desuden kan de også blomstre, selvom det et bladene, der regnes for det væsentligste.

Funkia, store  Hosta var. giganthea
Dekorative skygge-stauder
Den afveksling som andre stauder viser med deres blomster, viser funkia med sine fantastiske blade. Bladfarverne går fra sart hvidgrøn til mørk blågrøn. Der mangler ingen nuancer på den grønne farvepalet.
Top

G

Gemserod   Doronicum
Forårets gule margeritter
Doronicum viser sig som en af de aller første stauder i april. Dens lysende gule margerit-blomster giver tulipaner og narcisser fin konkurrence.

Gudeblomst   Dodecatheon
Forårsblomst fra Amerika
I vore haver er gudeblomsten relativ sjælden. Det er synd, for disse yndefulde og alligevel robuste blomster fortjener bedre udbredelse. De er især bedårende i stenbed eller vildhave.

Gul lærkespore   Corydalis lutea
Smuk staude
Fra forår til efterår underholder gullærkespore med sine små blade og gule blomster. Lærkespore dyrkedes i middelalderen som prydplante omkring nonneklostrer, og på svensk kaldes den for nonneurt.

Guldjordbær  Waldsteinia
De yndigste bunddækkere
Guldjordbær og indisk jordbær er bunddækkeplanter, som kan dække havens vanskelige, skyggefulde steder med et grønt tæppe af blade, smukke blomster og lysende frugter.

Guldkop  Hylornecon japonica
Eventyrlige smukke valmueplanter
På steder som ikke er udsat for direkte sol, og hvor fugtigheden i såvel jorden som luften er høj, trives den almindelige valmues asiatiske slægtninge med deres fortryllende smukke blomster.

Gyldenris   Solidago-hybrider
Gylden pragt
Gyldenris ser ud som om den var dækket med det fineste guldstøv på de lange elegante aks. Tidligere så man den ofte forvildet, for den breder sig let. Det er en af vore nemmeste og smukkeste stauder.
Top

H

Haberlea  Haberlea
Stedsegrøn og altid lige trofast
Disse klædelige stenbedsplanter med deres violette respektive lyseblå blomster og kraftige bladrosetter med buklede blade minder meget om saintpaulia.

Have-tradescantia  Tradescantia x andersoniana
Nye skønheder hver dag
Hver blomst varer kun en dag, men hver dag åbner der sig nye knopper i mange chatteringer fra hvid til mørkeblå. Denne attraktive blomsterstaude er også velegnet til let skyggede steder.

Hestemynte   Monarda
Bizarre blomsterkranse
Hestemynten blomstrer i varme røde og rosa nuancer med sine besynderlige buskede blomsterstande, der sidder i etager på stilken. Den er lige så fin i en vase som i staudebedet.

Hjertebladet kugleblomst   Globularia cordifolia
Smukke bunddækkeplanter
Disse spæde stauder med deres små, dunede blomsterhoveder er glimrende bunddækkeplanter. I stenbedet danner de et tiltalende plantedække og de trives udmærket på skråninger eller på støttemure.

Hjerteblomst  Dicentra spectabilis
Romantik i skovbrynet
Hjerteblomst, eller løjtnantshjerte som planten også kaldes, kender ethvert barn, såvel som voksen. Denne smukke østasiatiske staude pryder mange af vore haver om foråret.

Hjertegræs   Briza
Graciøse planter
Hjertegræssets blomsterstande med de små, hjerteformede aks, dirrer ved det mindste vindpust. Denne plante gør navnet ære og bringer lethed og elegance til de andre planter.

Hjortetrøst   Eupatorium
Dekorativ kæmpestaude
I nærheden af vand, sammen med andre fugtelskende planter, eller i staudebedet vokser hjortetrøst sig til en imponerende plante.

Hjortetunge   Phyllitis scolopendrium
En lille anderledes bregne
Hjortetungen ændrer på vores forestillinger om, hvordan en bregne skal se ud. Den mangler de sædvanlige fjersnitdelte blade, men netop dette giver hjortetungen dens specielle charme.

Husløg   Sempervivum
Overlevelseskunstner på sten
Husløgets kødfulde bladrosetter ser ud som om de vokser direkte på stenen. Det er næsten ikke til at fatte, hvordan planten også kan samle kræfter til at danne sine store blomsterstande.

Hvid fredløs  Lysimachia clethroides
Blomster der passer overalt
Hos disse taknemmelige vildarter behøver blomsterklaserne ikke nødvendigvis at være hvide eller gule. Der findes også arter i røde pastelfarver, men disse er dog sjældent forekommende.

Hvid okseøje  Chrysanthemum leucanthemum
Beskedne forårsblomster
Man kan nyde forskellige Chrysanthemum-arter i haven såvel forår som sommer. De beskedne vilde margeritter og de mange brogede margeritter åbner allerede tidligt deres smukke blomsterstjerner.

Høst-stenbræk  Saxifraga cortusifolia
En pryd i skyggen
Et fint og let, men alligevel tæt blomsterflor af hvide til rosafarvede blomsterstjerner pryder i maj og juni de stedsegrønne bladrosetter hos porcelænsblomst eller porcelænsstenbræk, som den også kaldes.

Top

I

Indisk jordbær  Duchesnea indica
De yndigste bunddækkere
Guldjordbær og indisk jordbær er bunddækkeplanter, som kan dække havens vanskelige, skyggefulde steder med et grønt tæppe af blade, smukke blomster og lysende frugter.

Indisk potentil  Potentina nepalensis
Ikke særlig kendt, men yderst interessant
Potentil, ved dette navn kommer man til at tænke på smukke buketter med farvestrålende blomster. Men ikke mange ved, at de kan anvendes til så meget andet.

Iris  Se også under løg og knoldplanter
Høje haveiris   Iris germanica-hybrider (el barbata)
Nordens tropiske orkideer
Irisblomster svæver graciøst på lange stilke over de gråblå blade. Hvad angår udseende og farverigdom står de tropiske orkideer ikke tilbage. Fordelen er, at de også vokser i Norden.

Japanske iris  Iris kaempferi
En perle ved kanten af havedammen
Med sine næsten tallerkenstore blomster i lysende farver er de japanske iris dekorative blikfang ved enhver havedam. Det er dog ikke helt nemt at dyrke dem, de fordrer en hel del arbejde.

Lave haveiris   Iris Barbata-Nana
Tidlige dværgblomster
Dværghaveiris har et helt andet anvendelsesområde end de høje sorter. De sætter strålende farveklatter i forårets bede og vokser også på mager jord.

Mellemhøje haveiris  Iris germanica (Barbata Media-gruppen)
Middelhøje, men ikke middelmådige!
Skønt gruppen af de mellemhøje haveiris står lidt i skyggen af de høje sorter og dværgsorterne, skal de ikke foragtes, for der er mange nye attraktive sorter af disse dejlige haveiris.

Sibirisk iris  Iris sibirica
Charmerende blikfang
Den sibiriske iris' smukke blå blomster hæver sig på lange stængler over de sværdformede blade ved havens vandhul. Der kan sidde indtil fem smukke blomster på hver stængel.
Top

J

Jacobsstige  Polemonium
Smuk og nøjsom
Yndefuldt løv, lang blomstringstid og helt specielle blomster. Det skulle være grunde nok til at hente denne beskedne og let dyrkelige staude ind i haven. Der er tilmed flere arter at vælge imellem.

Julerose  Helleborus niger   Stærkt giftig
Charmerende blikfang
Når vinteren har haven i sit faste greb, og der næppe er noget andet urteagtigt grønt, åbner juleroserne deres herlige blomster. Det generer dem slet ikke, at sneen måske ligger højt omkring dem.
Jupiterblomst  Lychnis flos-jovis
Variationer i rødt
De forskellige Lychnis-arter befolker haven med lysende røde farvetoner. Nuancerne rækker fra brændende kærligheds postkasserøde til fiksernellikens mørke karminrøde eller tofarvede varianter.

Jødekirsebær  Physalis alkekengi var. franchetii
Orangerøde lygter
Jødekirsebær er en af havens populære prydplanter. Det smukke ballonagtige bæger, som omgiver frugten (kirsebærret), tørrer og kan f. eks. anvendes i dekorationer.
Top

K

Kalkkarse  Arabis
Hvide tæpper om foråret
En stor mængde hvide eller rosafarvede blomster dækker den smukke lavtvoksende kalkkarse i april-maj. Kalkkarse kommer bedst til sin ret sammen med andre tæppedannende planter i et stenbed eller op ad en mur.

Karpaterklokke  Campanula carpatica
Karpaterklokken byder sommeren velkommen
Karpaterklokkerne er nogle af de yndigste forårs- og sommerblomster. I de senere år er de også kommet som potteplanter, der efter stuebrug kan plantes ud i haven.
Katost  Malva
Digterens yndlingsblomst
Katost har altid været værdsat af digtere. En af de mest berømte var den tyske digter Goethe. Men selv hos bønderne blev planten meget hurtigt populær.

Kattehale  Lythrum salicaria
Dejlige og holdbare blomster
Kattehalen blomstrer med lange, slanke blomsterstande, som hæver sig over det mørkegrønne, græsagtigeløv. De er særlig fine til havens lidt fugtige steder.
Kaukasisk skabiose  Scabiosa caucasica
Smuk efterårsblomst
Skabiose og dens slægtninge blomstrer fra sent på sommeren til hen på efteråret. Blomsterne er nemme, smukke og findes i flere forskellige farver. Støvdragerne stikker frem som nåle fra blomstens midte.

Kermesbær   Phytolacca  Bemærk ! bærrene er giftige
Imponerende frugter
Med sine store blade udgør kermesbær et stateligt syn, som yderligt understreges af de iøjnefaldende frugter. Disse frugter kaldes i folkemunde for bær.
Klokkeblomster   Campanula
Klokker i skovbrynet
Gruppen af Campanula byder ikke blot på lave klokkeblomster og prægtige bed-stauder. Mange af arterne har sarte blomsterklokker som giver ynde og elegance til den lyse skygge i skovbrynet og i kanten af busketter.

Knoldet mjødurt  Filipendula vulgaris
Dekorativ i stenbedet
Knoldet mjødurt, med sine dekorative blade og graciøse blomstersætninger passer særlig godt i stenbedet. Da den trives bedst på tør jord
Knopurt  Centaurea
Knopurten giver præg af nostalgi
De forskellige knopurter har i de senere år fået en renæssance. Knopurternes farverige blomsterstande giver hvilken som helst buket et friskt indtryk. Samtidig pryder de haven.

Kobjælder   Pulsatilla   Hører til de giftige planter
Med dunblød pels
Den elskelige kobjælde med sine nære slægtninge tilhører med sine bløde klokkelignende hængende blomster forårets tidligste budbringere. De klarer sig glimrende p.g.a. den dunagtige pels, de svøber sig i.
Kokardeblomster   Gaillardia-hybrider
Farvestrålende blomster i spraglede bede
Kokardeblomstens farvestrålende blomster i skrigende gule og rustrøde nuancer kommer bedst til deres ret i spraglede sommerbede, enten helt alene eller sammen med andre blomster.

Krognål eller Guldslør  Alyssum saxatile
Den typiske stenbedsplante
Krognålen er en sand sultekunstner, der trives specielt godt på mager jord. Med sine gule blomster er den meget anvendelig og lyser op i stenbedet.
Kugleblomst   Globularia vulgaris
Smukke bunddækkeplanter
Disse spæde stauder med deres små, dunede blomsterhoveder er glimrende bunddækkeplanter. I stenbedet danner de et tiltalende plantedække og de trives udmærket på skråninger eller på støttemure.

Kugleprimula   Primula denticulata
Lysende kugleblomster i foråret
Kugleprimula med sine lysende blomsterbolde hører til i forårshaven,ligesom de andre primula. Disse primula stammer fra Asien og blomstrer i violet, lilla, rosa og hvidt.

Kæmpemargerit  Chrysanthemum maximum
De hvideste sommerblomster
De store kæmpemargeritter ligner sædvanligvis de vilde margeritter på en sommereng. Men de er betydelig større og kraftigere. Kæmpemargeritten kan også anvendes som snitblomst.
Kæmpeprimula  Primula florindae
Duftende kæmpeprimulaer
Primulaerne stammer fra Fjernøsten, de er altid et dekorativt syn. De svovlgule blomster på høje, stive stilke danner udsøgte kontraster mod mørke buske eller græs.

Kæmpestenbræk   Bergenia
Ikke særlig krævende prydplante
Med sine store læderagtige og ofte stedsegrønne blade er kæmpestenbræk en meget smuk prydplante. De lyserøde eller røde blomsterskærme kikker frem over bladene om foråret.
Kæmpe Valmue   Papaver arientale
Orientens glød
Kæmpevalmuens orientalske temperament kommer til udtryk i den blodrøde pragt og de silkeskinnende blomster. Desværre varer blomstringen kun kort, men er desto mere pragtfuld.

Kærmindesøster   Brunnera macrophylla
Himmelblå forårsblomst
En mangfoldighed af skinnende lyseblå blomster svæver som lette skyer over de hjerteformede blade hos kærmindesøster. Farven minder om forårshimlens milde blå toner.
Top

L

Lammeøre   Stachys olympica
En blød grå bunddækker
De færreste kan lade være med at lade fingerspidserne glide hen over lammeøres gråfiltede, silkebløde blade, når de ser den vokse i bunden mellem andre stauder. Den er smuk hele året på det rette sted.

Langbladet Ærenpris   Veronica longifolia
Blå blomsterkerter
De smukke blå blomsterkerter på denne høje ærenpris-art kan let rage over en meter op i luften. De lysende blå blomster kommer især til deres ret mellem røde og gule stauder.
Lavendel   Lavandula angustifolia
Dejlig duft fra solrige egne
Lavendelblå marker og haver i Middelhavslandene dufter skønt. Specielt i stærk sol kan denne uforlignelige duft være næsten overvældende.

Lewisia   Lewisia
Farveglade blomster til stenbedet
Man finder sjældent de farveglade små lewisia-blomster i haven. Det er ellers let at så frøene og planterne trives godt i veldrænet jord i et lunt stenbed.

Liljekonval   Convallaria majalis   Bemærk ! er giftig
Lykkebringer i havebunden
Liljekonvaller regnes for lykkebringende. Mange steder i verden giver man små buketter af liljekonvaller den 1. maj. I følge gammel overtro jager liljekonvaller vinterdæmoner væk.
Limurt   Silene-arter
Villigt voksende stauder
Det er kun de pudedannende og småbuskede af de mange arter af limurt, som er interessante til haven. Det er værdifulde stauder til natur- og stenhaver og det er synd de bruges så lidt.

Lundfredløs  Lysimachia nemorum
Blomster der passer overalt
Hos disse taknemmelige vildarter behøver blomsterklaserne ikke nødvendigvis at være hvide eller gule. Der findes også arter i røde pastelfarver, men disse er dog sjældent forekommende.

Lungeurt   Pulmonaria
Blå, rosa eller hvid
Lungeurt er en ideel forårsblomst, som egner sig til alle voksesteder lige fra halvskygge til skygge. Specielt er de blå arter eftertragtede, som kontraster i staudebede.

Lupin   Lupinus polyphyllus-hybrider
Sommervarmens smukkeste blomst
Lupiner hører til havens dejligste sommerblomster. De smukke blomster er ikke blot farvestrålende blikfang i blomsterbedet, de plantes også for at forbedre jordbunden.
Top

M

Macleaya  Macleaya-hybrider
Imponerende plante
Når macleaya efter to til tre år har udviklet hele sin skønhed, bliver den midtpunkt i enhver have, såvel sommer som efterår. Denne anderledes staude stammer fra Kina og Taiwan.

Mandstro   Eryngium-arter
Blomster der ligner metal
Mandstro bærer forunderlige blomster, der udvikler sig bedst og tager sig smukkest ud i fuld sol Blomsterbladene på de kuglelignende blomster skinner som fint filigran.

Miniature-dagliljer  Hemerocallis-hybrider
Små, men fantastiske
Skønt miniature-udgaverne af de højt elskede dagliljer er ganske små, kan man umuligt overse dem i haven. Deres lysende blomster findes i næsten alle farvetoner.

Mjødurt  Filipendula
Dekorativ strandpryd
Mjødurt, med sine dekorative blade og graciøse, store blomstersætninger passer særlig godt ved stranden, foran grupper af træer eller ved et busket.

Mos-stenbræk   Saxifraga x arendsii
Overdådig blomsterrigdom
Det er næsten utroligt, at disse små søde planter kan være ophav til en så rig blomstring i det sene forår. Et stort udvalg af sorter gør, at alle kan få sin specielle favorit af denne vidunderlige blomst.

Mælkeklokke  Campanula lactiflora
Pragtfulde skovblomster
De høje klokker forekommer i naturen på enge og i skovbryn. Hvide eller blå blomster danner en særlig smuk kontrast mod træer, buske og andre halvskyggeplanter.

Top

N

Natlys  Oenothera-arter
Gyldne sole om natten
Natlys' gule tragtblomster åbner sig først om eftermiddagen og folder først deres gule pragt helt ud i den nedgående sols skær. Blomsterne lukker sig først igen næste morgen.
Nellike  Se også sommerblomster
Bakkenellike   Dianthus deltaides
Passer lige så godt på heden som i stenbedet
Denne lille charmerende nellikeart trives bedst på et tørt og solrigt sted. Ude i naturen finder vi den på tørre, solrige bakkeskråninger. Plant den også i haven, et så solrigt sted som muligt.

Pudenellike   Dianthus gratianopolitanus
Den tidligst blomstrende vildnellike
Den smukke pudenellike hører til Europas flora, selvom den efterhånden er sjælden at finde vild. Der er et stort udvalg af forskelligt farvede, høje og lave sorter især til stenhaven.
Nellikerod   Geum
Hårdføre blomster i strålende farver
Når nellikerod vokser i store grupper, lyser beplantninger og bede i strålende farver, og byder os på et glad farvespil - fra dyb rød tillys gul. Knuser man roden kommer duften af kryddernellike frem.
Nældelokke  Campanula trachelium
Klokker i skovbrynet
Gruppen af Campanula byder ikke blot på lave klokkeblomster og prægtige bed-stauder. Mange af arterne har sarte blomsterklokker som giver ynde og elegance til den lyse skygge i skovbrynet og i kanten af busketter.
Nøgleblomstret klokke  Campanula glomerata
Klokker i skovbrynet
Gruppen af Campanula byder ikke blot på lave klokkeblomster og prægtige bed-stauder. Mange af arterne har sarte blomsterklokker som giver ynde og elegance til den lyse skygge i skovbrynet og i kanten af busketter.
Nøkkerose   Nymphaeae
Den smukkeste blomst i havedammen
Nøkkerosens næsten kongelige blomster dominerer havedammen mere end nogen anden vandplante. Blomsterne er normalt strålende hvide, sart rosa eller lysegule. Der findes dog også røde sorter.
Nøkketunge m. fl.   Ligularia
Majestætiske blomsterstande i gule nuancer
Fra juli til september viser disse hurtigtvoksende stauder deres blomster i lysende gule farver. De forskellige arter tilbyder mange anvendelsesmuligheder.
Top

P

Pacific-Riddersporer   Delphinium-hybrider
Imponerende og pragtfulde stauder
Med de mange sorter af de storblomstrende riddersporer kan man gøre staudebedet til et farveorgie uden lige. Sammen med andre høje stauder er de klassikere i et overdådigt staudebed.

Pengebladet fredløs  Lysimachia nummularia
Blomster der passer overalt
Hos disse taknemmelige vildarter behøver blomsterklaserne ikke nødvendigvis at være hvide eller gule. Der findes også arter i røde pastelfarver, men disse er dog sjældent forekommende.

Perlekurv   Anaphalis-arter
De smukkeste vejvisere til solrige steder
Perlekurv har sine blomsterhoveder samlet i tykke kugleformede klaser. De er meget anvendelige til mange formål og passer lige så godt i stenhaven som til at plante under roserne.
Pileurt (og Skedeknæ)   Polygonum
Der er altid en der passer
Udfra et dyrkningsmæssigt synspunkt findes der næppe nogen anden planteslægt med et så rigt udvalg. Her findes alt lige fra dværgplanter til statelige kæmper, både løvfældende og stedsegrønne.
Porcelænsblomst m.fl.  Saxifraga umbrosa
En pryd i skyggen
Et fint og let, men alligevel tæt blomsterflor af hvide til rosafarvede blomsterstjerner pryder i maj og juni de stedsegrønne bladrosetter hos porcelænsblomst eller porcelænsstenbræk, som den også kaldes.
Pragtskær   Liatris spicata
Lyslilla blomsteraks
Pragtskærs smukke rød- eller blålilla blomsteraks står i tætte klynger på kraftige stængler. Det specielle udseende skyldes først og fremmest, at de øverste blomster på akset springer ud først.
Prikbladet fredløs   Lysimachia punctata
Livskraftig plante
Gule, lysende stjerneblomster, der sidder i kranse over hinanden, er beskrivelsen af prikbladet fredløs. Det er en taknemmelig prydplante, som passer ved et vandhul og ved siden af træer og buske i en naturhave.

Pæon
Pæon  Paeonia officinalis
En klassisk skønhed
Pæonen er ikke bare en af vore ældste, kulturplanter, den er også en af vore smukkeste stauder. År efter år vender den troligt tilbage i al sin pragt.

Pæoner, vildarter  Paeonia
Vild tvoksende skønheder
Hvilken haveejer er ikke faldet for de pragtfulde pæoners skønhed ?  Desværre er der ikke så mange, der har opdaget de vilde varianter, men de bliver mere og mere vellidte.

Silkepæon   Paeonia lactiflora-hybrider
Fyldte kinesiske silkepæoner
Denne overdådige pragtstaude gør haven til noget fantastisk i overgangen mellem forår og sommer. Denne kostbare skønhed er blevet dyrket i de sidste 1000 år.
Top

R

Raketblomst   Kniphofia-hybrider
Lysende blomsterfakler
Raketblomstens lysende røde blomster rejser sig som raketter over de grønne rosetter af græslignende blade. Med sine orangerøde blomsterstande er den en ualmindelige dekorativ havestaude.
Ramonda  Ramonda
Stedsegrøn og altid lige trofast
Disse klædelige stenbedsplanter med deres violette respektive lyseblå blomster og kraftige bladrosetter med buklede blade minder meget om saintpaulia.
Ranunkel   Ranunculus   Hører til de giftige planter
Ikke kun smørblomster
Havens ranunkel-arter omfatter et bredtudvalg af forskellige planter. Foruden den almindelige smørblomst indgår her også vandplanter samt storblomstrede varieteter fra Marokko.
Rasleblomst   Catananche caerulea
Kornblomstens dobbeltgænger
Selv om rasleblomsten ikke er nært beslægtet med kornblomsten, så fremviser den en lighed med denne. Det er de lange stængler, de små blade og blomsterfarven som er lighedspunkterne.
Rosenkrave  Chrysanthemum coccineum
Beskedne forårsblomster
Man kan nyde forskellige Chrysanthemum-arter i haven såvel forår som sommer. De beskedne vilde margeritter og de mange brogede margeritter åbner allerede tidligt deres smukke blomsterstjerner.
Røllike   Achillea
Sommerguld til haven
De pragtfulde stauderølliker har meget til fælles med den vilde røllike, der vokser på tørre enge i vor natur. De guldgule blomster er en pryd for haven sommeren igennem.
Rørblomst   Penstemon-hybrider
Temperamentsfulde blomster fra Mexico
Store klokkeblomster i lysende farver er et kendetegn for denne spændende plante. I sit hjemland vokser den som flerårig, men her i Norden dyrker vi den som etårig på grund af vore kolde vintre.
Top

S

Sct. Hansurt  Sedum telephium, Sedum spectabile
Statelig blomsterpragt om efteråret
I slutningen af august er de høje Sedum, Sct. Hansurterne, bedenes blikfang. Rustrøde stande af små robuste blomster sidder tæt og letter efterårets melankolske stemning i haven.
Senico  Senico-arter
Repræsentanter for en kæmpeslægt
Blandt slægtningene til noget meget upopulært ukrudt, den almindelige brandbæger, findes talrige, smukke, rigtblomstrende havestauder, som passer smukt i stenhaven eller i vildstaudebedet.
Silkekatost  Sidalcea-hybrider
Smukke blomster til bed og vase
De fine, silkeagtige katost-blomster i blide pasteltoner giver os noget kønt at kigge på fra højsommer til langt hen på efteråret. Det er beskedne stauder, som vi kunne anvende i langt højere grad.
Skabiose  Scabiosa
Smuk efterårsblomst
Skabiose og dens slægtninge blomstrer fra sent på sommeren til hen på efteråret. Blomsterne er nemme, smukke og findes i flere forskellige farver. Støvdragerne stikker frem som nåle fra blomstens midte.
Skønhedsøje  Coreopsis verticillata
Gule blomsterstjerner
Blomsterne hos denne flittigt blomstrende og dog så beskedne kurvblomst er stråleformede og kommer hele sommeren. Som stjerneøjne kigger de frem fra staudebedet.
Smalbladet klokke  Campenula
Temperamentsfulde blomster fra Mexico
Store klokkeblomster i lysende farver er et kendetegn for denne spændende plante. I sit hjemland vokser den som flerårig, men her i Norden dyrker vi den som etårig på grund af vore kolde vintre.
Småhjerte  Dicentra formosa
Romantik i skovbrynet
Hjerteblomst, eller løjtnantshjerte som planten også kaldes, kender ethvert barn, såvel som voksen. Denne smukke østasiatiske staude pryder mange af vore haver om foråret.
Snepude  Iberis sempervirens
Blomster som hvide sløjfer
Denne nette, ret lave halvbusk har det godt på en tør plads, som f.eks. i havens stenbed og som en yndig bund for forårets tulipaner og løgblomster på et ret tørt sted.
Solbrud  Helenium autumnale (x hybridum)
Langvarigt blomsterflor
Fra sommer til sent efterår spreder solbrudens, utallige blomsterkurve med varme røde, brune eller gule farvetoner, overflod og glæde i haven.
Solhat  Rudbeckia fulgida
Blivende gæst i vore haver
Solhatten er en af vores mest almindelige stauder i haven. Solhattens lange sensommerblomstring er årsagen til, at denne art ikke bør savnes i nogen have.
Soløje  Helianthemum
Kortvarig skønhed
Hver blomst holder ikke mere end en halv dag, men til gengæld springer der mange spæde blomster ud hver dag. De dobbelte sorter er både mere holdbare og robuste.
Sporebaldrian  Centranthus ruber
Overstrømmende blomsterpragt
Sporebaldrian er en meget beskeden flerårig staude, der blomstrer overdådigt flot i stenbedet. Denne middelhavs-plante føler sig vældig godt tilpas i kalkholdig, men ikke alt for tør jord.
Star  Carex
En planteslægt med mange muligheder
I haven findes utallige anvendelsesmuligheder af den alsidige star-slægt med de interessante bladtyper. De forskellige Carex-arter stiller nemlig forskellige krav til voksestedet.
Stauderidderspore  Delphinium x Cultorum
Fantastiske blomsterklaser
To gange under sæsonen kan riddersporernes blomsterklaser blomstre i herlige blå nuancer. Egentlig burde der findes riddersporer i enhver have.
Stenurt  Sedum  Bemærk! (Sedum acre) Bidende stenurt - hører til de giftige planter
Mange forskellige arter
Denne kønne haveplante findes i mere end 600 arter i den nordlige halvkugles tempererede og subarktiske zoner.
Her på startbilledet er det den dunede og lave stenurt.
Stenurt  Sedum
Tæppedannende stenurtplanter
Om sommeren forvandles de grønne, fordringsløse tæpper af forskellige stenurtplanter til et smukt blomsterhav i de dejligste farver.
Stjerneklokke  Campanula poscharskyana
Blå blomsterpuder
Hvad enten stjerneklokken breder sig over et stenbed eller hænger ned fra kanten af en mur, så er de pragtfulde lavendelblå eller hvide blomster altid et lige kært syn.
Stjerneskærm  Astrantia major
En fornem plante
Stjerneskærm er trods sin størrelse ikke nogen dominerende plante. Ideelle naboer til stjerneskærm er vildstauder eller planter med vildkarakter, som klokkeblomster og storkenæb.
Storbladet løvefod  Achemilla mollis
Glitrer i morgengryet
Denne smukke staude gør sig bedst tidligt en sommermorgen, når de første solstråler glitrer i de store vanddråber, der sidder overalt på de lysegrønne blade.
Storblomstret have-Brunelle  Prunella grandiflora, P. x webbiana
Elskelig og alsidig
Der er ikke mange blomster, der har brunellens egenskaber. Disse lave, pudedannende planter springer ud med nye blomster hele sommeren igennem - selv på magre jorde.
Storblomstret kodriver  Primula vulgaris
Smukke blomster til bed og altan
De intensivt kulørte blomster hos den storblomstrede kodriver egner sig til farverige bede og rabatter, men også til blomsterkasser og skåle på altan og terrasse.
Storknæb  Geranium
Violette blomsterstande
De ud sprungne blomsters pragt og de små, grønne sirlige blade gør storkenæbbene til favoritter blandt vores haveplanter. Storkenæb er ellers en naturlig plante på vore blomsterenge.
Storkonvaller  Polygonatum   De blå bær er giftige
Smukke stauder til skyggefulde steder
De beskedne og smukt blomstrende Polygonatum-arter bringer skønhed til havens mere skyggefulde steder med deres ro og skovstemning. Disse stauder kendes også under et andet navn: Salomons segl.
Stormhat  Aconitum   Overordentlig giftig
Storslået plante med gammeldags charme
Stormhatten hører til vores gammeldags stauder. Den står for enkelhed, soberhed og en romantisk følelse - lidt nostalgi. Stormhatten bringer desuden en stærk, blå farve ind i den sene sommerhave.
Svingel  Festuca
Smuk overalt
Svingel er en græs, der passer fint ind overalt i haven. Man kan plante græsset i større grupper eller sætte tuer af svingel ind blandt andre planter, effekten er lige god.
Sølvlys  Cimicifuga
Blomstrende aks til skyggefulde steder
I enhver have plejer der at være mindst et skyggefyldt sted, som man gerne vil pryde med smukke, skinnende blomster. De forskellige arter af sølvlys egner sig glimrende til sådanne steder.
Top

T

Tidselkugle  Echinops
Blomster som en kugle
Kugletidslernes ualmindelige blomster udgør et spændende blikfang i et hvert staudebed. Blomsterfarven bliver særlig stærk på solrige voksesteder i magre, næringsfattige jorde.
Tjærenellike  Lychnis viscaria
Variationer i rødt
De forskellige Lychnis-arter befolker haven med lysende røde farvetoner. Nuancerne rækker fra brændende kærligheds postkasserøde til fiskernellikens mørke karminrøde eller tofarvede varianter.
Top

V

Valmue
Blå valmue  Hylornecon betonicifolia
Eventyrlige smukke valmueplanter
På steder som ikke er udsat for direkte sol, og hvor fugtigheden i såvel jorden som luften er høj, trives den almindelige valmues asiatiske slægtninge med deres fortryllende smukke blomster.

Gul valmuesøster   Hylornecon cambrica
Eventyrlige smukke valmueplanter
På steder som ikke er udsat for direkte sol, og hvor fugtigheden i såvel jorden som luften er høj, trives den almindelige valmues asiatiske slægtninge med deres fortryllende smukke blomster.

Guldkop  Hylornecon japonica
Eventyrlige smukke valmueplanter
På steder som ikke er udsat for direkte sol, og hvor fugtigheden i såvel jorden som luften er høj, trives den almindelige valmues asiatiske slægtninge med deres fortryllende smukke blomster.

Kæmpe Valmue   Papaver arientale
Orientens glød
Kæmpevalmuens orientalske temperament kommer til udtryk i den blodrøde pragt og de silkeskinnende blomster. Desværre varer blomstringen kun kort, men er desto mere pragtfuld.
Vinterglans  Pachysandra terminalis
Uundværlig under træer
Er jorden ikke for tør eller indeholder for meget kalk og er voksestedet ikke for solrigt, er det svært at gå fejl af vinterglans, der er en nem og fordringsløs bundplante.
Vintergrøn  Vinca minor, Vinca major
Stedsegrøn i mørk skygge
Alle Vinca-arter er meget robuste. Disse lavtvoksende, bunddækkende planter bibeholder de kraftige grønne, glinsende blade hele året og blomstrer desuden fra forår til efterår.
Violfrøstjerne   Thalictrum delavayi
Gennemsigtige blomster
Thalictrum-arterne prydes af lyslilla eller hvide blomster, som bedst kommer til deres ret mod en baggrund af buske og træer. De største arter bliver op til 2 meter.
Vortemælk  Euphorbia   Stærkt giftig
Høje bunddækkere
Euphorbia-arterne er kendetegnet af ejendommelige blomster og giftig mælkesaft. De er beskedne planter, som først og fremmest er anvendelige i stenhaven og som bunddækkere.
Vårkærminde  Omphalodes verna
Symbol på ung kærlighed
Slår man op i gamle dagbøger, falder der ofte tørrede og pressede eksemplarer af vårkærminde ud. I gamle dage symboliserede plantens hjerteformede blade og yndige blomster ung kærlighed.
Top

Z

Zebragræs  Miscanthus sinensis
Stemningsfuldt græs
Når Miscanthus-græssers majestætiske strå og toppe svejer i vinden, føler man sig hensat til de asiatiske steppers vidder. I haven giver de et roligt indslag blandt spraglede stauder.
Top
<">

kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016

Microsoft Internet Explorer

kommentarer ?