Høstfloks
(Phlox paniculata)

Høstfloks st026
 

Floks passer overalt

Høstfloks med sine herlige, glade farver passer godt i de fleste haver. Med sin rige blomstring og varierende farvespil har floksen, siden gamle dage, været en afholdt staude. Nu er den på mode igen.

Helt fra gamle dage har floksen hørt hjemme i vore haver. Høstfloksen findes i et væld af smukke sorter. Denne forholdsvis høje plante er en udpræget høj- og sensommerblomst. Afhængig af sort, varierer højden mellem 40 og 120 cm. De tidlige sorter blomstrer i juli, de sene i september. plantens blomstringstid er ca. 4 uger.

Et udvalg af sorter:
Sort
Farve
Højde
Adria
Mørk purpurrød
60 cm.
Brigadier
Orange med rødt øje
70 cm.
Jules Sandeau
Mørkrosa
50 cm.
Le Mahdi
Mørk violet
60 cm.
Orange Perfection
Orangerød
60 cm.
Pax
Ren hvid
60 cm.
Sir John Falstaff
Dyb laksrød med purpur
120 cm.


Krav til jordbunden

Høstfloksen trives bedst på humusrig jord og porøs, næringsrig jord, som kan holde på fugtigheden. Da voksestedet skal være solrigt, øges også risikoen for udtørring. Vand derfor regelmæssigt. Tørrer jorden helt ud, er det meget svært for rødderne at drage nytte af det næste vand.

 

Lys: Fuld sol
Blomstring: juli - sept.
Højde: 40 - 120 cm.
Jord: Humusrig
 

Den regnelskende floks

I regnfulde områder, som i Mellmeuropas alper, trives høstfloksen særlig godt. Planten stammer fra arter fra de fugtige skove, hvorden vokser i sådanne mængder, at den kan betragtes som en ukrudt. Da floksen har et meget overfladisk rodnet, skal den øverste jord, som hurtigt tørrer ud, holdes fugtig.

billede

Sorten "Prospera" har en mild lyslilla farve.

Plantedoktoren

Floksen kan angribes af nematoder. Symptomerne kan være visne bladkanter, abnormt tynde blade, knækkede stængler og visne planter. På god jord med tilstrækkelig næring og vanding, kan floksen bedst modstå angreb. Angrebne plantedele skal straks skæres af ved rodhalsen og tilintetgøres.

Efterårspasning

Når de sene sorter har blomstret i september er det tid for deling af de ældre eksemplarer. Hyp med kompost og skær planterne ned til ca. 5-10 cm over jorden. Det kan man gøre enten før eller efter vinteren. I november løsner man forsigtigt det øverste lag omkring planterne.

billede

Floks giver en god baggrund i bedet.

Korte råd

Voksted -
Voksested

Solrigt i rabatter eller bede, sammen med store stauder. En smuk virkning får man med flokssorter i varierende farver og forskellige blomstringstider.

jord -

Jord

Humusrig, gennemtrængelig, men samtidig fugtighedsbevarende og næringsrig jord. Lerjord er ikke godt. Visse sorter trives bedst på sandholdig jord.

pasning -

Pasning

Vand regelmæssigt og gød helst gentagende gange med kompost. Del og omplant, når blomstringen bliver mindre.

billede

Høstfloksen findes i mange farver og varianter.

Hvad passer sammen?

Et bed med floks i forskellige farver giver en god virkning. Et sådant bed kan blomstre hele høj- og sensommeren i stadig nye farvekombinationer. Hvid præstekrave giver en smuk kontrast mod floksens blomster og gul rudbeckia forstærker farveeffekten. Blå ridderspore hæver sig over den tidligt blomstrende floks, mens blå stormhat passer godt sammen med de sent blomstrende flokssorter. Ønsker man, at floksen alene skal være dominerende, kan man give den selskab af noget fint prydgræs. Også sommerblomster passer godt sammen med høstfloksen. Prøv med forskellige etårige planter og se, hvad der tager sig bedst ud. På den måde får man også variationer fra år til år.

tips

Foryngelse ved deling

Hvis høstfloksen ikke længere ,blomstrer så rigt som tidligere, er det tid for en foryngelseskur. Tag rodstiklinger og skyl dem omhyggeligt så evt. nematoder ikke følger den nye plante. Hele roden kan også deles i flere stykker. Hver del skal have tre til fire skud. Omkring ældre planter hyppes jorden op om stænglerne. Med tiden vokser rodstokken nemlig opad.

 

Floksen findes i mange nuancer af violet.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Maj: Når jorden er blevet tilstrækkelig varm, kommer de første skud frem. Det er vigtigt, at planten får tilstrækkelig vand i den første vækstperiode, ellers kan blomsterdannelsen hæmmes.

Sommer

Slutningen af juni: Planterne har nu næsten deres fulde højde. Bladene sidder tæt på stænglen. De tidlige sorter står i knop.
Juli-august: Nu blomstrer de fleste.

Efterår

september- oktober: Blomstringstid for de meget sene sorter. Efter blomstringen er det tid for deling af ældre eksemplarer.

Vinter

December: Planten overvintrer ved hjælp af de hvilende rødder.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 21.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral