Kalkkarse
(Arabis)

billede  

Hvide tæpper om foråret

En stor mængde hvide eller rosafarvede blomster dækker den smukke lavtvoksende kalkkarse i april-maj. Kalkkarse kommer bedst til sin ret sammen med andre tæppedannende planter i et stenbed eller op ad en mur.

Den smukke kalkkarse bør med sine hvide blomster ikke mangle i noget blomstrende stenparti. Sammen med blåpude, den gule krognål, Alyssum, og den røde lyngfloks, Phlox subulata, kan man frembringe dejlige farvekombinationer. Særligt smukke er kulturformene med sine fyldte hvide eller rosafarvede blomster.

Slægten Arabis hører til de korsblomstrede, Brassicaceae/Cruciferae, der omfatter ca.l00 arter. De findes vildtvoksende på den nordlige halvkugles tørre bjergegne. Deres karakteristika er deres grågrønne behåredeblade med deres symmetriske fire tallige blomster, d. v.s. fire bægerblade og fire kronblade.

I vore haver er kalkkarsen den almindeligste art. Arten hører hjemme i Kaukasus, Sydøsteuropa og Lille Asien. Her vokser den på tørre voksesteder i bjergene.

Indkøbstips

Den stedsegrønne Arabis procurrens blomstrer længe og rigt, men den kan være svær at få fat i. En god sort er "Neuschnee" , der passer godt med perlehyacinter og skilla.



Smukke sorter

De forskellige forædlede sorter er med deres fyld- teblomster mere iøjnefal- dende end den oprinde- lige stamform med sine små uanselige blomster. "Praecox" er lavtvok- sende og har enkelte tid- lige blomster. "5chnee- haube" danner tætte, 15 cm høje puder, med lange blomsterklaser. Sorten "Plena" har fyldte hvide blomster der sidder tæt. Den egner sig glimrende som kantplante, ligesom "Variegata" med sine hvidgullige brogede blade.

 

Lys: Solrigt
Blomstring: April - maj
Højde: 10 - 25 cm.
Jord: Almindelig havejord, kalkelskende
 

Rosafarvede blomster

Kalkkarsen byder ikke kun på hvide blomster. Men også de rosafarvede sorter er tiltrækkende. De er hovedsagelig fremkommet ved krydsninger mellem A. caucasia og A. aubrietioides og benævnes Arabis X Arendsii. Nogle af de bedste sorter er "Altrorosea" og "Rosabella", der beholder sin rosa farve under hele blomstringen. Derimod blegner den purpurrosa "Coccineal" så snart blomsterne er sprunget ud. Der findes også en mørk-rosafarvet sort ved navn "Monte Rosa". Samtlige af disse krydsninger er lavere end stamformen. Nogle egnede selskabsplanter er stenbræk, primulaer, slægten draba, og andre lavtvoksende, svagtvoksende alpine planter.

Plantedoktoren

Hvis voksestedet er for fugtigt og kalkfattigt, angribes kalkkarsen oftest af forskellige svampesygdomme. De optræder oftest samtidigt. På bladenes underside dannes en gråhvid, melagtig belægning. Det angrebne fjernes straks og brændes.

Stiller små krav

Kalkkarse vokser i al slags jord, men trives bedst i kalkholdig jord. Her bliver den også mindre modtagelig overfor sygdomme. En meget sandet jord med lav pH værdi bør kalkes. Gødning foretages med forsigtighed. Hvis der gødes for meget vokser planterne sig alt for store og mister herved deres alpine særpræg.

Af og til ses Arabis caucasica, også benævnt som A. alpina. Det er dog let at skelne disse 2 arter fra hinanden: A. alpina dufter.

billede

Kalkkarsen, Arabis procurrens, sammen med perlehyacinten "Blue Spike"

Korte råd
Voksted -
Voksested

Holder af en tør plads i fuld sol. Passer glimrende i stenbede, som kantplante, i potter og krukker.

jord -

Jord

Trives i almindelig havejord. Den må dog ikke være for rig på næringsstoffer, eller være tung og fugtig. Kalkelskende.

pasning -

Pasning

Plantes om efteråret. Efter blomstringen klippes langskuddene. Del de ældre planter før de bliver for tyndt besatte med blomster.

billede

Her vælter den hvidblomstrende kalkkarse frem over en mur.

Rigtige solelskere

Det er vigtigt med et solrigt voksested. I skygge bliver der kun en svag blomstring. Det gælder specielt de fyldte sorter. De tæppedannende sorter tåler at tørre ud, men skal selvfølgelig vandes ved nyplantning og eventuel deling. Planterne er gode at plante på stensætninger, men kan også anvendes som udfyldningsplanter i baljer og krukker.

 

tips

Fine buketter

De fyldte former indenfor kalkkarse kan bruges som snitblomster. Smukkest er de i en lille buket bestående af forglemmigej, perlehyacinter. Skær blomsterne når de første knopper springer ud, så vil de holde sig bedre.

Let at formere

Da kalkkarsen vokser hurtigt, skal den ofte deles, når man kan se, at blomstringen aftager inde i midten af tæppet. Man tager hele planten op og deler den med en skarp spade. Da langskuddene ikke danner rødder, er det vigtigt, at man ved delingen kun deler den midterste roddannende del af planten. Vil man have en hurtigere formering kan man skære stiklinger i maj-juni, og lade dem slå rod i en blanding af tørvemuld og sand. Tildækning med plast fremmer tilvæksten. Kalkkarse kan også frøsåes. Dette gøres i februar-marts.

 

billede

Blomsterne hos "La Fracheur" er dybt rosafarvede.


ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

April-maj: De talrige hvide eller rosafarvede blomster springer ud. Alt afhængig af vejret kan blomstringen udskydes til juni. Efter blomstringen beskæres blomsterstande og langskud.

Sommer

Juni-aug: Selv efter blomstringen er de tæppedannende grågrønne planter smukke. Nu er det tid til at skære stiklinger, der sættes i en blanding af tørvemuld og sand.

Efterår

Sept-okt: Så længe man kan komme i jorden kan der plantes. Planteafstanden skal være mellem 20-25 cm. Det er tid at dele gamle planter.

Vinter

Dec-febr: Kalkkarsen kan sagtens tåle vore vintre. Meget hård frost kan dog skade planten, det samme kan en vandlidende jord.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 20.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral