Liljekonval
(Convallaria majalis)

billede  

Lykkebringer i havebunden

Liljekonvaller regnes for lykkebringende. Mange steder i verden giver man små buketter af liljekonvaller den 1. maj. I følge gammel overtro jager liljekonvaller vinterdæmoner væk.

Liljekonvaller hører til liljefamilien, Liliaceae. Deres latinske navn er dannet af Lillium convallium, dalens lilje, og det latinske "majalis", der betyder "blomster i maj". Denne smukke, kraftigt bredende staude, er i slægt med talrige prydplanter som funkie, tulipan og kejserkrone.

Vigtigt

Liljekonvaller er giftige! Plantens giftindhold beskytter den mod de fleste skadedyr. Man skal huske at 'vaske hænder når man har rørt ved konvallerne og huske på, at de røde bær kan friste små børn. Det er livsfarligt for et barn at drikke af liljekonvallens vasevand.Kan findes vild

I skoven, der er liljekonvallens naturlige voksested, sørger trækroneme for det bedste mikroklima og tilpas skygge. Luften er fugtig, og løvet som hvert år falder, forvandles til et tykt humuslag. Sådan en plads kan man som regel også finde i sin have, under løvtræer eller ved buske. Hvert år kan man så sørge for at berige jorden med kompost eller forrådnede plantedele, så der er næring nok til liljekonvallerne. Det løv, træer og buske taber, skal endelig blive liggende. Hvis blot jorden er tilstrækkelig fugtig, kan liljekonvaller også trives i sol.

 

Lys: Halvskygget plads
Blomstring: maj - juni.
Højde:20 cm. høje
Jord: Humusrig havejord
 

Trives i skygge

Hvis De har ærgret Dem over, at Deres have er for skygget til at mange af de store pragtstauder rigtigt kan trives, er det værd at se på liljekonvaller og andre skovstauder. De giver ikke det store arbejde og byder på smukt blikfang året rundt. Forudsætningen er imidlertid, at der findes høje træer og buske og en tilpas jordbund. Når man planter disse stauder, skal jorden ikke graves, den skal blot løsnes forsigtigt og uønskede planter skal fjernes. Ud over liljekonvaller er det vintergækker (Galanthus nivalis), nyserod (Helleborus viridis), violer, anemoner, døvnælde (Lamin Album), skovsyre (Oxalis acetocella) samt alle skyggetålende stauder og bunddækkere, der kan købes i potter i planteskolerne og plantes hele året, blot jorden ikke er frossen.

Plantedoktoren

Hvis liljekonvaller visner uden synlig grund, skal man holde udkig efter ca. 4 cm store, brune larver med behårede vorter. Selvom planterne er giftige, gnaver disse larver alligevel på underjordiske plantedele og knopper.

Da de færreste haveejere bryder sig om at bruge kemikalier i jorden, kan det godt lade sig gøre at samle larverne sammen. Derefter klarer planterne sig.

Fortryller i maj

Liljekonvallerne dukker op i maj og fortryller os med deres herlige duft. Deres blomstring fortsættes af bla. Salomons segl (Polygonatum multiflorum), fingerbøl (Digitalis), astilbe og akeleje. Bregner og græsser kan sørge for et helårsgrønt islæt. Ofte kommer liljekonvallerne i handelen som små etårige planter i små bakker. Første år kommer der normalt kun tynde, spidse skud. Andet til tredje år begynder blomstringen. Planten er robust, længelevende og breder sig villigt. Blomsterrigdommen bliver større jo ældre planterne bliver.

billede

Liljekonvaller og Salomons segl passer utrolig fint sammen.

Kultursorter

Mens vildplanterne har fem til syv hvide, nikkende klokkeblomster, har haveformerne ni til seksten blomster pr. klase. Efter blomstringen står vildformen med smukke skarlagenrøde bær med flere frø i hvert bær. "Grandiflora" har større blomster og en kraftigere stilk. "Plena " har fyldte, rosa blomster. Hos sorterne "Lineata" og "Variegata" er bladene stribede. "Fortin" skyder senere og blomstrer også senere.

Korte råd

Voksted -

Voksested

Liljekonvaller trives på halvskyggede og skyggede steder under træer og i kanten ved busketter, samt i større stenhaver, hvor jorden er fugtig nok.

jord -

Jord

God havejord eller humusrig skovjord er bedst. Kalkjord og klippeundergrund er også velegnet. Det er vigtigt at jorden har fugt nok.

pasning -

Pasning

Om efteråret skal jorden forbedres med kompost, bladjord eller forrådnede plantedele. Forår og efterår er formering via deling mulig.

billede

Om efteråret kommer der attraktive røde bær på visse arter.
De er meget giftige! Pas på små børn.

 

tips

Aldrig mere ukrudt

Liljekonvaller er med sine krybende rhizomer, de brede lancetformede blade og de dyftende hvide blomster, udmærkede bunddække planter. Sammen med hasselurt, efeu, Vinca og andre bunddækkere, danner de et beskyttende lag over Jorden, så ukrudtet ikke har en chance.

 

I vase og potte

Liljekonvaller er højt elskede snitblomster. De er bedårende alene eller sammen med lyserøde roser. Gerbera, bregner og slørasparges i vaser og dekorationer.

De egner sig godt til drivning og kan stort set hele året drives i blomst. Opgrav om efteråret tykke drivspirer, der rummer begyndelsen til en blomsterstand. De plantes i en dyb potte og potterne sættes ned i jorden på et beskyttet sted i haven. Spirerne må godt stikke op af jorden, men skal helst dækkes med løst sand eller mos, så de ikke tørrer ud. Hvis de skal drives i blomst til jul, skal de nedsænkes i 35 °C varmt vand natten over, før man potter dem. Når man har taget dem ind, skal de i begyndelsen stå mørkt, men de må ikke tørre ud og skal også have gødning. Når blomsterne er ved at være fri af bladene, stilles potterne frem i lyset. Efter afblomstring kan de igen komme i haven.

 

billede

Sorten "Fortin" skyder senere end de øvrige sorter.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Efter bladudspring kommer de nikkende hvide blomsterklokker i maj. Nu kan man også plukke til de dejligste buketter. Husk at vaske hænder efter berøring med konvallerne.

Sommer

I dårlige år begynder bladene at visne allerede i august. Men ellers står de smukt grønne hele sensommeren i forgrunden af busketter og under løvtræer.

Efterår

Nu er det slut med liljekonvallernes skønhed for i år. Bladene visner ned i oktober. Nu er det tiden, hvor man kan dele planterne.

Vinter

Når de overjordiske dele er visnet, gives et kompostlag for at give jorden tilstrækkelig næring. Et lag kompost og vissent løver samtidig vældig god vinterbeskyttelse.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 20.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral