Bakkestjerne
(Erigeron)

billede  

Store kraftige blomstergrupper

Med lidt held kan man få bakkestjernerne til at blomstre to gange årligt, både i juni og i september. Så smykker de haven med store brogede blomstergrupper i hvid og rødlig, lys- og mørkviolet.

Bakkestjerner er urteagtige planter, som minder meget om Asters. Ligheden er tydelig, når man ser på blomsterne. Ligesom så mange andre af vore sommerblomster hører bakkestjernen til de kurveblomstrende (Compositae). Blomsterne har gule skiveblomster og talrige smalle, næsten trådformede randblomster i to til flere kranse, Kurvsvøbet består af en række ca. 1 mm brede grønne blade. Blomsterstanden er en mangegrenet top.

De vigtigste sorter:
Sort
Farve
Højde
Adria
Violettea
Strahlenmeer
Sommerneuschnee
Foersters Liebling
Wuppertal
Lilofee
Marchenland
Rosa triumph
Rotes Meer
Mrs. E.M. Beale

lysende violet
mørkviolet
mørkviolet
hvid
purpur-rosa
mørk lilla
mørk lilla
lys rosa
rødviolet
næsten rød
lys lilla

65-80
70
60
60
35-50
70-85
60
60
70
60
40


Navnene fortæller en hel del

Bakkestjernens videnskabelige navn, Erigeron, er dannet af de græske ord eri, som betyder tidlig og geron, som betyder gammel. Det henviser til, at blomsterne meget hurtigt kommer til at se gamle ud, når først de er afblomstret. Frøene udvikles nemlig hurtigt og frøfnuggene får planten til at se grå ud. Man fjerner derfor normalt blomsterstandene, når de er afblomstrede. Selve nedskæringen af planten kan ske på samme tid, det kan fremme en 2. blomstring i september, men man kan også vente til det følgende forår. Det danske navn, Bakkestjerne, fortæller hvor planten helst vokser i naturen. Den kan lide tør, sandet jord, men holder også meget af god havemuld, blot der er godt dræn. Derfor kan man have stort held med Erigeron på næsten alle havejorde.

 

Lys: Solrig plads
Blomstring: juni-juli
Højde: 40 - 70 cm.
Jord: let jord 
 

Væksten er kraftig

Bakkestjerne har en kraftig vækst. Den breder sig og danner tykke buskede beplantninger. De fleste sorter bliver omkring 60 cm høje og de smukke blomster, der lyser i rødligt, hvidt, lys- og mørkviolet, står i fin kontrast til det grønne løv. Erigeron-hybriderne egner sig til både det store staudebed og til randplantning af stauderabatter (de laveste sorter). De er i stand til helt at undertrykke ukrudt fordi de breder sig ved korte udløbere. Udenfor blomstringstiden har planterne ikke nogen større prydværdi. De bør derfor anbringes, så senere blomstrende stauder, som f.eks. Aster amellus, Rudbeckia, Helenium og Coreopsis, kan afløse dem og skjule deres grønne bladklumper.

Plantedoktoren

Man skal ikke plante Erigeron i bede hvor der før har stået Asters. De angribes af de samme livstruende svampesygdomme som Asters. Meldug kan være en plage. De første tegn er, at en enkelt stilk, og siden hele planten, visner trods tilpas jordfugtighed. Syge planter fjernes med alle rødder og brændes.

Plant om foråret

Man kan teoretisk plante både forår og efterår. Under vore klimaforhold er forårsplantningen dog at foretrække, da planterne ellers ikke rigtigt når at sætte nye rødder før vinteren. Man planter højst syv planter pr. kvadratmeter. Står planterne for tæt, bliver de modtagelige for sygdomme. Frem for alt bliver de sarte overfor meldug. Giv kun den foreskrevne gødningsmængde og kun om foråret. For meget gødning (eller for næringsrig jord) gør stænglerne bløde, så det er nødvendigt at opbinde blomsterne.

billede

"Strahlenmeer"

Korte råd

Voksted -
Voksested

Bakkestjerne foretrækker en solrig plads. De laveste sorter egner sig til kransning, mens de højeste helst skal stå mellem andre stauder.

jord -

Jord

Let og frisk havejord med godt dræn er bedst. De kan også vokse i tung jord, hvis den graves og opblandes med sand. Ej sumpede steder.

pasning -

Pasning

Det er bedst at plante om foråret. Formering af hybrideme sker ved deling tidligt forår eller efter blomstringen. Giv gødning om foråret.

billede

"Sommerneuschnee" passer godt til roser

Fine arter og krydsninger

Der findes forskellige arter af Erigeron som især egner sig til stenpartier. F.eks. Erigeron alpinus som kun bliver 10-20 cm høj og Erigeron leiomerus der bliver 10-15 cm høj. De øvrige Bakkestjerner til rabatter er ofte krydsninger af højere voksende arter.

tips

Dejlige snitblomster

Bakkestjerner er virkelig fine snitblomster, blot man husker at de skal være helt udsprungne, før man skærer dem af planten. De har det lige som roserne, at hvis de høstes for tidligt, åbner blomsterknopperne sig ikke. Særlig fine farver og blomster får man fra sorterne "Adria" ,"Wuppertal" "Dunkster Aller" "Lilofee" og "Foersters Liebling"

Deles hvert 3.-5. år

For at holde planterne i god blomstring er det vigtigt at vande i tørre perioder og omplante og dele dem med års melemrum. Delingen bør ske i det tidlige forår eller lige efter blomstringen. Det er klogt at gøre hvert 3.-5. år, fordi planterne har en tendens til at gå ud i midten. Ved deling og omplantning kasseres midten og kanten deles i passende stykker. De forskellige arter af Bakkestjerne kan formeres ved frø, men sorterne må formeres ved deling.

Bakkestjerner danner kraftige grupper.

 

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Nu kan der plantes, og ældre planter kan deles.
Maj: Når vækstsæsonen starter gives allround-gødning for at give kraft til blomstringen.

Sommer

Juni til slutningen af juli: Erigeron-hybriderne danner kraftige blomstergrupper. Hvis man skærer dem tilbage straks efter blomstringen kan de blomstre endnu engang i september.

Efterår

September: Nu blomstrer Erigegon igen, hvis de har været skåret tilbage. Ved den første frost er det slut med blomsterne. Man kan stadig dele planten i milde perioder.

Vinter

November: Man kan skære planterne ned nu eller vente til tidligt forår. Dæk staudeklumperne med kompost, så skader frosten ikke.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 20.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral