Pacific- Riddersporer
(Delphinium -hybrider)

billede  

Imponerende og pragtfulde stauder

Med de mange sorter af de storblomstrende riddersporer kan man gøre staudebedet til et farveorgie uden lige. Sammen med andre høje stauder er de klassikere i et overdådigt staudebed.

Skønt der i dag er over 4000 sorter af have-riddersporer, har det varet længe før forædlerne fandt så store blomster og blomsterstande, som hos Pacific-hybrideroe. Et af hovedproblemerne har hele tiden været at finde tilstrækkelig robuste planter og de problemer er først begyndt at blive løst i de senere år.

Riddersporer med fyldte blomster blev allerede dyrket i det 17. århundrede, men det egentlige forædlingsarbejde begyndte først i 1860. Fagfolk i Frankrig og England havde først og fremmest ambitioner om at fremstille storblomstrende sorter og nye farver, frem for alt røde toner. Det viste sig at være meget svært. Først meget senere opdagede man, at røde og orange blomsterfarver er recessive, dvs. har vigende egenskaber, så man derfor skal have dobbelte kombinationer hos begge forældre for at få de rette farver.

VÆrd at vide

Blandt de mange ridderspore-sorter er Pacific-hybriderne de populæreste snitblomster. Deres store blomster og lange overdådige blomsterstande gør dem ideelle til store vaser.Store blomster fra Amerika

Først i 1983 kom de første rent røde, høje og velblomstrende riddersporer på markedet. De fleste sorter kan vi takke de amerikanske forædlere for, først og fremmest forædleren Frank Reinelt. Han fandt ved hårdt arbejde frem til sorter med kæmpestore blomster, som forblev ens ved frøformeringen, og som under navnet Pacific-hybrider gjorde deres indtog i haver verden over. Disse hybrider er kendetegnet ved strålende farver og meget store, af og til halvfyldte, blomster i store blomsterstande på tykke stængler.

 

Lys: Solrigt
Blomstring: juni - okt.
Højde: 75 - 180 cm.
Jord:God havejord
 

 

Plantedoktoren

De mest normale skadedyr er nattesnegle, som egentlig kun ses efter tilbageskæringen. I fugtigt vejr kan hussnegle også finde på at raspe på de unge blomsterstande. Det eneste som hjælper, er at indsamle sneglene. På grund af fugtighed og for tæt placering kan planterne angribes af bakterier, som giver sortplettede blade. Syge planter skæres stærkt tilbage og fjernes helt om efteråret.

Mange farver

Riddersporen er en klassisk staude til højtvoksende rabatter og farveglade staudebede. Den vigtigste farve er stadig den blå, der virker særlig smuk sammen med sommermargeritter, soløje og staudesolsikker, og med levkøjer, iris og dagliljer.

 

Sorter:
Sort
Farve
"Astolat"
"Black Knight"
"Blue Bird"
"Blue Springs"
"Camelliard "
"Galahad"
"Guinivere"
"King Arthur"
"Stand-Up"
"Summerskies"
"Weiser Herkules"

rosa, meget høj
mørkviolet med sort øje
mellemblå med hvidt øje
forskellige blåtoner, 75 cm
lavendelblå
helt hvid
lavendelrosa, hvidt øje
mørkviolet med hvidt øje
mellemblå, kun 1 m høj
lyseblå
hvid med sort øje

 

billede

"Astolat" her en varm dybrosa farve.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Som farvegivende pragtstaude i plantegrupper, rabatter og staudebede.

jord -

Jord

Næringsrig, dybmuldet, gerne leret humusjord, og i øvrigt al frisk havejord med god næring i.

pasning -

Pasning

Gød i foråret. Skær tilbage efter hovedblomstringen og giv gødning. Så frøene straks efter høsten.

billede

Farveskalaen strækker sig fra hvid til rosa.

Kulturkrav

Riddersporer kan plantes i enhver normal havejord. De storblomstrende sorter har dog temmelig store krav til jordens næringsindhold. De har brug for megen næring til den kraftige vækst og skal derfor have rigelig gødning med en del kvælstof og kali om foråret. De skal gødes igen efter tilbageskæringen. Vælg helst en plads med fuld sol. Desværre er Pacific-hybriderne ikke altid så længevarende. Nogle af dem er kun toårige. Derefter aftager blomstringen betydeligt. De tåler normalt udtørring og glæder ofte haveejeren med en anden blomstring i efteråret. Denne anden blomstring udebliver normalt kun i koldt og fugtigt vejr. Hvis riddersporerne skal blomstre igen, er det vigtigt, at man skærer de afblomstrede planter tilbage til ca. 10 cm over jorden og derefter gøder.

tips

Støt de høje arter

De op til mandshøje Pacific-hybrider kan let knække i stormvejr og regn. De er især sarte, hvis de står i skygge. Derfor betaler det sig at støtte og binde dem op til nogle stokke. Nogle af de nye sorter, som "Blue Springs" eller "Stand-Up klarer sig uden opbinding.

Dyrkning fra egne frø

Pacific-hybriderne har den store fordel, at de kan dyrkes fra egne frø, fordi sorterne normalt er meget farvefaste. Allerbedst er det, hvis man straks efter indsamlingen af frø om sommeren sår dem, og stiller potter eller kasser koldt og overvintrer dem under glas, f. eks. i drivhus eller uopvarmet udestue. Så spirer næsten alle frø. Selv sent på vinteren kan man så riddersporerne i drivhuset. De tidligt såede frø blomstrer allerede sommeren efter, og selv vintersåede frø kan man være heldig at få i blomst samme år. Man kan også dele stauden forår og efterår, men man gør det sjældent fordi de er så nemme.

billede

"Camelliard" i fuld blomsterpragt.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Ungplanter udplantes nu. Overvintrede planter skyder de første grønne skud. Giv gødning nu.

Sommer

Nu begynder hovedblomstringen. Når blomsterne er væk, høstes frøene og sås, og planterne skæres tilbage, så de kan blomstre igen.

Efterår

Nu kommer anden blomstring. Efter afblomstring skæres planterne tilbage, og jorden får et lag kompost.

Vinter

Voksne planter, de er vinterhårdføre. Småplanter overvintres koldt under glas. Sidst på vinteren er det igen muligt at så.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 20.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral