Pudenellike
(Dianthus gratianopolitanus)

Billede

Den tidligst blomstrende vildnellike

Den smukke pudenellike hører til Europas flora, selvom den efterhånden er sjælden at finde vild. Der er et stort udvalg af forskelligt farvede, høje og lave sorter især til stenhaven.

Blandt de talrige vilde nelliker, som bruges i haven, er pudenellikerne sikkert de vigtigste. De mange sorter er stort set alle kraftige, og danner tykke puder. De er også fremragende til indramning af bede med andre blomster.

Det komplicerede navn "gratianopolitanus" betyder ikke andet end "stammende fra Genoble". Disse nelliker er velkendte blandt havefolk under det tidligere navn Dianthus caesius, der betyder blågrå og fortæller om bladenes farve.

Pudenellike, eller pinsenellike, som den undertiden kaldes, er den tidligst blomstrende vildnellike, og den forekommer vildt i Mellemeuropa og England. Her vokser den på solrige, klippeskrænter og på stenet jord i milde områder som f. eks. Jura-bjergene.

et udvalg af sorter
sort

Blomstring og vækst
"Badenia"
"Blauigel"
"Blaureif"
"Bombardier"
"Eydangeri"
"Feuerhexe"
"Jutta"
"La Bourbille"
"Pink Jewel"
"Pummelchen"
"Purpurstjernen"
"Marchenfee"
"Rosafeder"
"Rubin"
mørkerød, blomstrer længe
karminrosa, fast pude
lyserød, sølvgråt løv
skarlagenrød, fyldt,blomstrer længe
rosa, kraftigt og tæt polster
purpurrød, pudepolster
lysende rød, halvfyldt
rosa, kraftig, meget lav
mørkrosa, fyldt
rosa, dværgvækst
purpurrosa, stålblåt løv
lakserød, høj, remonterende
rosa, fliget, høj og kraftig
mørkerød, sølvgåt løv


Truet i naturen

Mange steder er de vilde pudenelliker på " den røde liste" over truede arter. Og f. eks. i Bayern er de helt fredet. Grunden til fredningen skyldes at disse pudenelliker forekommer sjældnere og sjældnere fordi deres voksepladser forstyrres, bl.a. af stenbrud og grusgrave og på grund af planteelskeres store samlelidenskab. Man bør derfor lade de vilde pudenelliker stå.

De glatte, bare stængler hos pudenellikerne bærer kun en blomst, som dufter dejligt. Den er lyserød hos vildarten og indvendig fliget. Blandt sorterne er der nogle forskellige røde og lyserøde farver. Blomsterbladene er stærkt fligede i kanten. Bladene der, som hos alle nellike-arter sidder modsatstillede på stænglen, er lancetlignende og af en grågrøn til stålblå farve.

 

Lys: Solrigt
Blomstring: Maj - september
Højde: 3 - 20 cm.
Jord: Sandblandet lerjord
 

Utrolig anvendelig

Pudenelliker er, som de fleste vildnelliker, typiske stenbedsplanter. Her foretrækker de solrige steder. De trives også på stendiger og i højbede, både øverst og i spalter. Jorden skal være leret og frisk, men tilstrækkelig rig på sten og grus, så drænet er i orden.

På disse steder kan man også plante de talrige andre vildnellike-typer, som f. eks. Dianthus petraeus, eller den herligt duftende fjernellike, Dianthus plumarius. Nellikerne passer fint til andre farvestrålende pudeplanter, som blåpude (Aubrieta), Alyssum saxitale og karpaterklokker (Campanula carpatica), til Helianthemum eller (Linum flavum).

Pudenelliker passer ikke bare i stenbedet, de er anvendelige i hele haven som indramnings-planter om alle havens bede. De danner tykke blomsterpuder, og det grågrønne løv virker smukt som understregning af andre planter.

Plantedoktoren

Skønt der findes talrige sygdomme, som kan angribe nelliker, angriber de hovedsagelig de større bednelliker, som er stærkt forædlede og vokser i store grupper. Pudenelliker angribes kun sjældent og de er meget robuste og længevarende på de rigtige voksesteder. Konstant våd jord er skadeligt, så sørg for godt dræn. Ellers kan nellikernes rødder let rådne.

Tekst

billede

De lyserøde blomster hos "Blaureif" sidder på lange stængler.

Korte råd
Voksted -
Voksested

I fuld sol og varme, i stenhaven, på stendiger og i højbede, eller som indramning af solrige blomsterbede og rabatter.

jord -

Jord

Tilpas frisk og tør; kalkholdig jord. Sandet, let humusrig ler eller sandjord er godt. Et godt dræn er vigtigt.

pasning -

Pasning

Beskeden og nem pudestaude. Formeres ved deling eller stiklinger. Sorterne kan ikke frøformeres. Flydende og mineralsk gødning.

Billede

Dianthus Campestris vokser gerne sammen med pudenelliker i stenhaven.

Ligesom vildnelliker
Fjernellike (Dianthus plumarius) danner ligeledes kraftige puder, men er noget lavere i væksten. Dens blomster er fjeret indskårne og ofte helt tæt fyldte, de virker som små fjerkvaster. Smukke sorter til hele haven er f. eks. "Diamant" , der er helt hvid, "Heidi" der er mørkerød eller "Ine" der er hvid med et rødt øje.

Fjernelliker er meget holdbare, blomstrer ved samme tid som pudenellikerne, og stiller samme livskrav. Sammen med lysende blå karpaterklokker, gul Linum eller violette veronika får man de mest vidunderlige farveklatter i stenhaven.

tips
Plæneerstatning

Blandt de mange pudenellikesorter er ikke bare puder, men også sorter, som vokser sammen til tykke tæpper, der egner sig som plæneerstatning til mindre områder. Særlig anbefalelsesværdige er den rosa-røde sort "Nordstjernen". Til en kvadratmeter, planter man 7 til 12 planter. Jorden skal være frisk.

Problemløs formering
Formeringen af pudenelliker og fjernelliker er nem. Man tager stiklinger i sensommeren og lader dem slå rod i kasser. Jorden skal være rig på sand, men stiklingerne må ikke tørre ud, så de dækkes evt. med plast. Stiklinger fra plantens midte giver de bedste planter. Stiklingerne slår rod på 3-4 uger ved en rodtemperatur på 16-18 o C. Om vinteren afdækkes de, og det følgende år udplantes de. Man kan også dele de kraftige puder - det er næsten nemmere.

Billede

Sorten "Elisabeth".

 


Visit Dirk Visser's Holland Bulbs Online Catalog

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Ved udspring om foråret gøder man en enkelt gang med mineralsk gødning, eller man strør kompostjord mellem puderne. Det rækker normalt til hele året.

Sommer

Fra maj blomstrer pude- og fjernellikerne i farver som står i smuk kontrast til de blågrå blade. Alt efter sort varer blomstringstiden mellem 2 og 4 måneder.

Efterår

Efter blomstringen kan man dele de ældre puder efter behov, eller skære stiklinger. De skal være hårde og faste for at slå rødder og blive til nye planter.

Vinter

De stedsegrønne puder er vinterhårdføre. Stiklinger i kasser skal dækkes med grene og ris.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 2.2.2001
kommentarer ?