Hjerteblomst
(Dicentra spectabilis)

billede  

Romantik i skovbrynet

Hjerteblomst, eller løjtnantshjerte som planten også kaldes, kender ethvert barn, såvel som voksen. Denne smukke østasiatiske staude pryder mange af vore haver om foråret.

HHjerteblomsten stammer fra Østasiens skove. Skønt vi regner den for en "gammeldags" blomst fra bonde- og byhaver, var det først i det 19. århundrede den nåede frem til Europa. Med sit fortryllende særpræg blev den hurtigt en meget populær staude. Botanisk hører hjerteblomsten til valmuefamilien, skønt det kan være svært at tro.

Slægten Dicentra omfatter 17 arter som overvejende stammer fra Asien. Ud over løjtnantshjerte, er der flere andre hjerteblomster som har betydning i vore haver.

Hjerteblomstens (Dicentra spectabilis) hjerteformede kronblade åbner sig med udspring, så det indre af blomsten bryder frem. Det har også givet den navnene blødende hjerte og løjtnantshjerte. Især det sidste navn er ganske lystigt. Hvis man piller blomstens dele fra hinanden, finder man ud af, hvad løjtnantens hjerte rummer: en nedringet dame (dannet af de to midterste kronblade og støvdragerne) og inderst champagneflasken (støvvejen). Ud over den velkendte røde art, findes der også en hvid sort "Alba" , der ikke er helt så spændende i haven, men som er helt bedårende som snitblomst.

Indkøbstips

Hjerteblomst sælges mest som containerplante. Rødderne er godt beskyttede og de kan plantes fra forår til efterår. Om efteråret er der dog fare for, at de enlige rodstokke forsvinder. Marker stedet med en stok.Dværghjerteblomst

Dicentra eximia, som kaldes dværghjerteblomst, stammer fra USA og plantes gerne som bunddækkende plante i haven. Den blomstrer fra maj til august med små rosa klokker. Det særlige kendetegn er det bregneagtige løv, der holder sig friskt og grønt til sent på efteråret. Også denne art har en hvid sort.

 

Lys: Halvskygge
Blomstring: Maj - juni og Maj - sept.
Højde: 70 cm./20 - 30 cm.
Jord: Let bladjord
 

Småhjerte

Dicentra formosa hører også til hjerteblomsterne og også den har et specielt smukt løv. Af denne endnu alt for lidt kendte art er der adskillige sorter, der adskiller sig ved blomsterfarven. "Luxuriant" og "Bountiful" blomstrer uophørligt fra maj til september med mørkrosa blomster. "Adrian Bloom" er kirsebærrød.

Plantedoktoren

Hjerteblomster er modstandsdygtige overfor sygdomme og skadedyr. Skader får de normalt kun hvis plantestedet er forkert. Tørke og frost er de vigtigste årsager til at planterne forsvinder. Lad rødderne i fred og grav ikke i området. Så klarer hjertebolmst sig.

Oregonhjerteblomst

Dicentra oregona med rosa til hvide blomster over sit fint indskårne løv, er den tredje bunddækkende art af hjerteblomsterne. Den er lidt mere sart end de to første omtalte arter.

Hvis man husker på hjerteblomsternes oprindelse fra Asiens og Amerikas skovegne, forstår man, at de lever bedst i halvskygge under letløvede buske eller småtræer. I direkte sol tørrer de for hurtigt ud og i fuld skygge blomstrer de kun sparsomt.

billede

Oregon-hjerteblomst har særlig smukt løv

Korte råd
Voksted -
Voksested

Alle arter skal beskyttes mod vind og frost. Plant hjerteblomst som enkeltplanter i halvskyggede bede, i skovbryn og rabatter.

jord -

Jord

Fugtig og næringsrig bladjord er bedst. Tung jord gøres luftigere med spagnum. Let jord gøres mere vandholdende med kompost.

pasning -

Pasning

Plant ikke for dybt og lad planten have fred, så rød derne ikke beskadiges. Gødning er ikke nødvendig efter plantningen. Formeres via deling eller frø.

billede

Hjerteblomst er en bedårende snitblomst. En enkelt ranke virker sælig fint i en vase

Plant ikke for dybt

Indkøbte hjerteblomster i potte skal plantes lidt højere end de før har stået. Pas godt på rødderne. De er skøre og kødfulde og brækker let ved omplantning. Alle arter formeres via frø.

Hvis de i gartneriet er formeret via stiklinger danner de ikke frø og kan kun deles. Det skal foregå efter afblomstringen, og er ikke helt let på grund af de skøre rødder. Lettere er det at tage urteagtige stiklinger i det tidlige forår.

tips

Da hjerteblomst allerede visner ned i juli og efterlader en tom plads, bør man sørge for at der er andre stauder omkring, der kan brede sig henover den tomme plads med deres løv. F.eks. senere blomstrende astilbe eller. sølvcinerarier.

Grav ikke!

Man skal lade jorden ved hjerteblomsten i fred, så rødderne kan få ro. Da løvet på Dicentra spectabilis visner ned hen i juli, markeres stedet med en stok, så man ikke kommer til at beskadige rødderne. Hjerteblomster kan blive meget gamle. Efter plantningen behøver de ingen særlig pasning eller næring.

billede

Her ser man tydeligt hvad løjtnantens hjerte er fuldt af.

Sart, men ikke svær

Hjerteblomsterne skal have ret fugtig, næringsrig bladjord med godt humusindhold. Det er også vigtigt at stedet er varmt og beskyttet mod blæst. Især vinter og forår kan frosten være hård ved hjerteblomsterne. Mens Dicentra spectabilis er bedst som enkeltplante, er de mindre hjerteblomster bedst i grupper.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

April: Nu skyder hjerteblomsterne sine spæde skud, og den er særlig sart overfor den sidste frost.
Maj: Nu blomstrer stor hjerteblomst og de mindre arter begynder så småt

Sommer

Juni: Nu slutter den store hjerteblomsts blomstring.
Juli: Løvet visner ned. Nu kan planten deles.
August: De små arter blomstrer fortsat flittigt.

Efterår

September: De små hjerteblomsters løv står stadig smukt, men der er ikke mere så mange blomster.
Oktober til november: Løvet bliver gult med den første frost.

Vinter

December til marts: Hjerteblomstens rodstok er helt vinterhårdfør, hvis den får fred, og den behøver ingen speciel vinterdækning. Grav ikke i jorden.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 21.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral