Velkommen til siden med Løg- og knoldplanter.

Også her er alt ordnet alfabetisk, efter de navne træer og buske normalt er kendt under.

Du kan se, om jeg har fået lavet siden, for det produkt du søger, så er produktnavnet en link. Skrive til mig, hvis det du gerne vil se ikke er tilgængeligt, så vil jeg forsøge at lægge det ind så hurtigt som muligt.


Løg- og knoldplanter Retur til hovedsiden

Alfabetisk oversigt


A B D E F G H I K L M N P S T V


A

Acidanthera  Acidanthera bicolor
Smuk som en orkide
Som eksotiske sommerfugle svæver acidantheras smukke blomster hen over de græslignende blade. De stiller næsten de samme krav som gladiolus, men er mindre og egner sig til brogede beplantninger.

Afrikas hvide lilje  Ornithogalum thyrsoides
Stjerner på havens himmel
Et gammelt poetisk navn på kostfuglemælk er "betlehemsstjerne" , hvilket den også hedder på flere andre sprog. Foruden de vinterhårdføre europæiske arter findes der også nogle nydelige afrikanske typer.

Alpeviol  Cyclamen
Små juveler
Når man hører ordet alpeviol, tænker man uvilkårligt på de herlige vinterblomster i vindueskarmen. De små nette søstre til den store potteplante, er derimod værdifulde knoldplanter til haven.

Arabisk Fuglemælk  Ornithogalum arabicum
Stjerner på havens himmel
Et gammelt poetisk navn på kostfuglemælk er "betlehemsstjerne" , hvilket den også hedder på flere andre sprog. Foruden de vinterhårdføre europæiske arter findes der også nogle nydelige afrikanske typer.

Azurløg  Allium caeruleum
Azurløg et smykke i beplantningen
De mørkeblå, kuglerunde blomsterstande giver et livligt indtryk i sommerhaven. De er særlig anvendelige i bede, da blå blomster ikke er så almindelige om sommeren.
Top

B

Brandlilje  Lilium bulbiterum
En tidløs skønhed
Med sin stærke farve og sin klassiske liljeform giver brandliljen en god kontrast til de mere enkle blomster. Man træffer den ofte i gamle haver på landet.
Top

D

Dahlia
Dahlia    Dahlia x cultorum
Flere tusinde sorter
Der findes ingen anden blomsterart, der er så rig på former og farver som Dahlia. Blandt de tusind forskellige sorter kan alle finde deres egen favoritsort.

Balldahlia Dahlia x cultorum
Livlige blomster til bed og vase
Ingen anden dahlia egner sig så godt som snitblomst som balldahlia. De store, farvestrålende blomsterbolde holder sig længe og kan kombine res på mange måder med sommerblomster og andre blomster.

Dekorative dahlia    Dahlia x cultorum
Efterårets farvepryd
De forskellige dahlie-grupper danner et sandt festfyrværkeri af lysende farver, som varer til langt hen på efteråret. Blomsterne er store og opsigtsvækkende og har mange forskellige former.

Halskravedahlia Dahlia x cultorum
Halvfyldte og yderst forskellige
Halskravedahlier kan man kalde "klovnene" blandt dahlierne, for de er altid særlig morsomme med deres brogede blomstermidte. De kan se højst forskellige ud, men vækker altid sympati.
Kaktusdahlia Dahlia x cultorum
Pigget som et pindsvin
Gruppen af kaktusdahliaer danner store, fyldte blomster som egner sig godt både til vasebrug og i bede. Med skarpkantede, sammenfoldede kronblade ligner de farvestrålende pindsvin.

Mignondahlia Dahlia x cultorum
Frodige blomster hen mod efteråret
Mignondahlier hører ikke til de store, oppustede Dahlia-arter. De er lave og nemme at anbringe. De brogede farver og den lange blomstringstid har skaffet dem stadig flere tilhængere blandt hobbygartnerne.

Pompondahlia    Dahlia x cultorum
Brogede blomsterkugler
Pompondahlier er miniature-udgaver af de prægtige store Balldahlier. Deres små tætfyldte blomsterbolde findes i mange herlige farver og passer fint både i haven og i blomstervasen.
Top

E

Erantis Eranthis
Gule blomster i den hvide sne
Erantis er en af havens tidligste blomster. Lokket frem af den blege vintersol kan blomstringen starte allerede i januar / februar. Hvis der falder sne, lukker de bare deres farvede bægerblade og åbner dem på ny, når sneen er borte.
Top

F

Fritillaria - arter   Fritillaria
I slægt med kejser krone
Vil man supplere eller udskifte den relativt almindelige kejserkrone med noget andet, så kan man forsøge sig med nogle af de talrige vildformer af slægten Fritillaria.
Fuglemælk    Ornithogalum
Stjerner på havens himmel
Et gammelt poetisk navn på kostfuglemælk er "betlehemsstjerne" , hvilket den også hedder på flere andre sprog. Foruden de vinterhårdføre europæiske arter findes der også nogle nydelige afrikanske typer.
Top

G

Gladiolus eller sværdlilje    Gladiolus-hybrider
Lille og net, men elegant
De småblomstrede og elegante gladiolus i Colvillei- og Butterfly-grupperne, er et bevis på, at havegladiolus ikke altid skal være store og høje.

Gladiolus    Gladiolus-hybrider
Stor farveglæde
Både i haven og indendørs i vase virker gladiolus som en farveeksplosion. Næppe nogen anden plantegruppe kan konkurrere med gladiolusens mangfoldighed hvad angår farve og form.

Guldløg    Allium moly
Skærme af guldgule stjerner
De lysende gule skærme af stjerneformede blomster hæver sig over brede grønne blade. Denne velkendte repræsentant for prydløgene har optrådt i Europæiske haver siden det 16. århundrede.

Top

H

Hulrodet lærkespore Corydalis cava
Smukke blomster i skovbunden
Den hulrodede lærkespore træffes i lys løvskov under eg, ask og tjørn og er velegnet i havens skovbund. Blomsterfarven er rød/rosa og kan undertiden være gullig-hvid.

Hundetand Erythronium
Vidunderlige skovbrynsplanter
Hundetands sarte blomster lyser om foråret som små liljer. De fleste arter stammer fra Nordamerika, kun enkelte fra Europæiske egne.

Hvidblommer    Leucojum
Forårsbebudere og sommerblomster

Den mest velkendte art af hvidblommerne er uden tvivl Dorothealiljen. Men vidste De, at der også findes hvidblommer, som blomstrer ligeså rigt sommer og efterår?

Hyacint Hyacinthus orientalis
Forårets dronning
Med sine fortryllende smukke blomsterklaser i hvid, rosa og blåt samt en fantastisk duft hilser hyacinteroe foråret velkommen hvert år både indendørs og udendørs.

Hyacint 2 Hyacinthus orientalis
Klare farver og fornem duft
Fra april til maj sætter hyacinterne, med deres tykke blomsterstande, deres klare pastelfarvede præg på haven. De hører til forårets populæreste blomster.

Høsttidløs Colchicum autumnale   Overordentlig giftig
Blegrosa blomster om efteråret
Når havesæsonen er ved at være til ende og næsten alle blomster har sagt farvel, kommer "nøgen jomfru" s smukke rosa blomster op af jorden.
Top

I

Inkalilje Alstroemeria
Svævende elegance
Inkaliljen kan forvandle bedet til et blomsterhav med sine store skærme af liljeagtige blomster. De elegante blomster i lysende orange ser nærmest ud som om de svæver over bedet.
Iris  Se også under stauder
Iris Iris
Dekorative farvestrøg
Tidligere var det næppe muligt at forestille sig en have uden iris. I selskab med bonderoser og andre blomster lyste den op på lang afstand i haverne.

Bakarairis Iris burharira
Mystisk forårsskønhed
Bokarairis og dens nærmeste slægtninge er nogle af de aller smukkeste af iris-arterne. Med deres usædvanlige blomster er de klenodier i enhver have, og skal behandles som sådanne.

Hollandsk iris Iris x hollandica
Vellidt og eftertragtet
En gunstig blomstringstid, nem at dyrke og udmærkede egenskaber som snitblomst er nogle af de kendetegn, som har gjort den hollandske iris så populær. Desuden findes der er bredt udvalg af farvenuancer.

Våriris Iris reticulata
Forårets første iris
Den letdyrkede iris er en af vore smukkeste have- blomster. De fløjlsagtige, mørk violette blomster har såvel et elegant udseende som en udsøgt duft.

Top

K

Kamassia / Prærielilje Camassia
En forsvunden skønhed
Prærieliljen hører til de mere specielle medlemmer af liljefamilien. Med sine fine blomsterstjerner varsler den sommerens komme i det sene forår- hos os, såvel som på prærierne i det vestlige Nordamerika.

Kaplilje Galtonia candicans
En skønhed fra Sydafrika
Kapliljen har ikke megen lighed med andre liljer. Den minder mere om hyacinterne i blomsterstanden. Den høje stængel med lysende klokkeblomster giver om sommeren haven et eksotisk præg.

Kejserkrone Fritillaria imperialis
Napoleons yndlingsblomst
Kejserkrones orangefarvede klokkeblomster sidder i en krans, der er kronet med en top af smalle grønne blade. Den majestætiske blomst har al mulig grund til at bære sit imponerende navn.

Kleopatras nål  Eremurus
Blomsterhaler i bedet
Den pragtfulde Kleopatras nål stammer oprindeligt fra Asiens steppeområder. Man kan slet ikke overse dens fantastiske, særprægede blomsterhaler.

KornliljeIxia-hybrider
Som skabt til en vase
Kornliljen er med sine kraftige farver, rige blomstring og sin stive, robuste stængel, som skabt til at være snitblomst, men den kommer bestemt også til sin ret i havens bede.

Kost-Fuglemælk    Ornithogalum umbellatum
Stjerner på havens himmel
Et gammelt poetisk navn på kostfuglemælk er "betlehemsstjerne" , hvilket den også hedder på flere andre sprog. Foruden de vinterhårdføre europæiske arter findes der også nogle nydelige afrikanske typer.

Krinolinenarcis    Narcissus bulbocodium
Små dansende blomsterskørter
Den lille krinolinenarcis bøjer sig i forårsvinden som en balletdanserinde med et fint skørt. Det er en af de mest bedårende løgvækster til havens stenpartier. Men det kræver lidt omhu at dyrke den.

Krokus  Crocus
Ankara krokus Crocus ancyrensis
Det fineste guld i haven
Denne lille krokus bringer med sine guldgule blomster de første farvetuer i haven i det tidlige forår. Med sit tætte flor kan den danne herlige farvekombinationer med andre forårsblomster.

Efterårsblomstrende krokus Crocus
Efterårets skønheder
Når andre løgplanter gør sig klar til vinterdvalen, springer de efterårsblomstrende krokus-arter ud med de farverige blomster og konkurrerer med høsttidløs. De er endnu ikke blevet særlig almindelige i haverne.

Forårsblomstrende krokus Crocus vernus
Forårets glade krokus
Krokus dukker frem af den sorte muld om foråret. Først kommer der nogle bladspidser frem mellem hvilke man kan skimte sammenpressede knopper. På en solrig dag, er de der pludselig.

Græsk krokus Crocus sieberi
Tidligt blomstrende dværgkrokus
Mange haveejere betegner de græske krokus som de smukkeste af alle krokusser. Deres klare farver, de fine blomster og den tidlige blomstring vil sikkert også bevise dette.

Gul krokus Crocus flavus
En gylden marts måned
Gul krokus lever op til sit navn. Allerede i marts skyder de gyldengule blomster op, af de så længe sparsomt beklædte grønne arealer.

Krokus, vildarter Crocus
Små, farverige glædesspredere
Det plejer at være de vilde krokus som sætter de første farveklatter i sneen. Hvis vejret er mildt kan de allerede springe ud i marts. De små, sirlige og formrige planter glæder enhver blomsterven.

Krokuslilje Sternbergia -arter
"Guldkrokus" til stenbedet
Krokusliljerne, som også kaldes guldkrokus, sørger med deres sene blomstring for at give stenbedet gylden efterårspragt. Selvom planterne er lidt sarte, kan besværet betale sig.

Top

L

Lilje   Lilium
amerikanske- og Orientliljer   Lilium -hybrider
Kæmpeblomster fra det fjerne Østen
Blandt de talrige hybrider, som findes blandt liljerne, begejstrer Orient-liljerne både på grund af blomsternes størrelse og deres sarte skønhed. Liljerne dufter så vidunderligt, at de næsten fortryller betragteren.

Asiatisk lilje Lilium -hybrider
Fra naturen til haven
Disse pragtfulde liljer er fremkommet ved krydsninger af asiatiske vildliljer med mange andre arter. I dag hører de til blandt vore mest populære haveliljer.

Brandlilje  Lilium bulbiterum
En tidløs skønhed
Med sin stærke farve og sin klassiske liljeform giver brandliljen en god kontrast til de mere enkle blomster. Man træffer den ofte i gamle haver på landet.

Kranslilje Lilium martagon
Havens højdepunkt
Mens de sidste tulipaner endnu står i flor og foråret er ved at være slut, begynder kransliljen at blomstre - en blomstring der ofte fortsætter helt til september.

Lilje, vildarter Lilium -arter
Naturens underværker
Liljerne hører uden tvivl til de smukkeste af naturens frembringelser. Ikke blot de forædlede former, men også vildarterne er utrolig smukke. Beskedenhed og stor robusthed er andre af deres kendetegn.

Madonnalilje    Lilium candidum
Sjælebillede på renhed og uskyld
Langt før vores tidsregning blev den hvide lilje anvendt indenfor mesopotamisk og ægyptisk kunst. Madonnaliljen betragtes som et symbol på renhed og uskyld. En sart, men vidunderlig blomst.

Orient-, amerikanske liljer   Lilium -hybrider
Kæmpeblomster fra det fjerne Østen
Blandt de talrige hybrider, som findes blandt liljerne, begejstrer Orient-liljerne både på grund af blomsternes størrelse og deres sarte skønhed. Liljerne dufter så vidunderligt, at de næsten fortryller betragteren.
Top

M

Montbretia  Crocosmia x crocosmiif1ora
Afrikansk skønhed
Trompetformede blomster i lysende farver fra gult til rødt åbner sig fra talrige knopper på vuggende stængler. Knoldene starter deres blomster-fyrværkeri i juli og fortsætter helt til efteråret.

Top

N

Narcisser
Narcisser Narcissus arter og hybrider
Forelsket i sin egen skønhed
Hvert år ved påsketid bekræfter de stærkt gule narcisser forårets kommen. Den mest kendte art blandt disse løgplanter er den klassiske påskelilje.

Narcisser, fyldte og split-corona Narcissus -hybrider
Eksotiske former til blomsterelskere
Mange havejere vil finde formerne hos de orkideblomstrende narcisser og fyldte narcisser usædvanlige. De er også samlerobjekter for mange, som er begejstrede for disse sorter.

Orkide-narcis Narcissus triandrus
En beskeden løgplante
Orkide-narcissens små blomster dukker nette og sirlige op i forårshaven sammen med perlehyacinter og de andre forårsbebudere. Denne lille skønhed er lige så god i stenhaven, som i skåle og potter.

Nikkende fuglemælk    Ornithogalum nutans
Stjerner på havens himmel
Et gammelt poetisk navn på kostfuglemælk er "betlehemsstjerne" , hvilket den også hedder på flere andre sprog. Foruden de vinterhårdføre europæiske arter findes der også nogle nydelige afrikanske typer.
Top

P

Perlehyacint, armensk Muscari armeniacum
Søde blå perleblomster
Perlehyacinten har tykke klaser af blå blomsterklokker på kraftige lodrette stængler. Denne beskedne forårsblomst breder sig let og danner hele grupper med talrige blomsterstande.

Perlehyacint Muscari batryaides
Taknemmelig løgplante med rig blomstring
Mange små, klokkeformede, blå eller violette blomster sidder tæt sammen i små klaser og giver farveglæde i forårshaven. Perlehyacinten afgiver en duft, som minder om moskus.

Pinseliljer    Narcissus poeticus
Dejlige majblomster
Narcissus poeticus, der er oprindelsen til vore pinseliljer, har længe været i kultur. Det er dejlige, duftende blomster, der smykker haven, når de andre narcisser og tulipanerne er ved at være færdige.

Porcelænshyacint Puschkinia scillaides
En tilbagevendende forårsblomst
Porcelænshyacinternes lysende blåhvide stjerneblomster fortryller forårshaven og kan med tiden blive til et lysende blomsterhav. De klarer sig selv på vanskeligesteder og kan med tiden blive til mange.

Pragtlys Eucomis
Rig blomsterpragt på høje stængler
De stjerneformede blomster hos pragtlys sidder på høje stængler. Blomsterne er samlet i lange stande, der øverst har en grøn top ligesom en ananas. Derfor kaldes planten også for ananasblomst.

Påskelilje    Narcissus pseudonarcissus
Den klassiske påskelilje
Som et symbol på den ærefulde natur og frugtbarhed er påskeliljer eller trompetnarcisserne blevet uadskilleligt forbundet med påskehøjtiden.

Top


S

Sivnarcisser Narcissus jonquilla
Duftende forsommerblomster
Jonquilla-narcisser, eller sivnarcisser, som vi kalder dem, er fortryllende gule blomster med slank vækst og en vidunderlig duft, der minder lidt om orangeblomster.

Skilla / stjernehyacint Scilla
Foråret kommer i blåt
Om foråret smykkes haven i blåt af skilla. Med tiden bliver det blå tæppe tættere og bredere. Skilla er selvsående, breder sig og er til stor glæde for os.

Snepryd Chionodoxa luciliae
Sirlige blå stjerner
Med sinesmå blå blomster lyser snepryd i det fjorgamle græs. Der findes også snepryd med hvide eller rosafarvede blomster. Snepryd kræver ingen særlig pasning, den trives alligevel.

Stjernekugele-løg    Allium cristophii
Imponerende blomsterkugler
Stjernekuglerne er et imponerende syn i sommerhaven med deres store, og næsten metallisk glinsende blomsterkugler. Det er Alliumplanter, ligesom almindelig purløg - blot meget større.

Storkronede narcisser Narcissus x incomparabilis
Skinnende stjerner i grønsværen
Narcisser er nogle af vore mest kendte og populære forårsblomster, som efter den grå vinter vækker naturen tillive. I umindelige tider har de været dyrket i haverne.

Surkløver / oxalis Oxalis
Held i haven
Surkløver sælges ofte som lykkebringende "firkløver", Dyrk denne smukke plante i havens stenbed eller som bunddække og giv heldet en chance i haven!

Top

T

Tigerblomst Tigridia pavonia
En dags skønhed
Tigerblomsten er med sine store og imponerende blomster en af de allersmukkeste haveplanter, vi har fået fra Sydamerika. Men hver enkelt blomst hos denne eksotiske skønhed holder kun i en dag.

Treblad Trillium
Eftertragtede blomster i flere år
De spændende treblad-blomster er nogle af forårets små mirakler. På det rigtige sted kan disse usædvanlige knoldblomster komme igen flere år i træk.

Tulipan    Tulipa
Darwin-hybrider, tulipan    Tulipa Darwinia
Ideel til enhver have
Darwin-hybriderne hører til de største og mest prægtige tulipansorter overhovedet. På grund af deres robusthed er de ideelle og meget udbredte havetulipaner.

Dobbelte tulipaner, tidlig Tulipa
Åbenbaring om foråret
Dobbelte tulipaner har ikke rigtig været "in" de sidste år, trods det at de sammen med papegøjetulipaner hører tilde mest opsigtsvækkende havetulipaner .

Enkelte tulipaner, tidlige Tulipa
Kærlighedsgudinden fra Østen
De flammende farver har længe været et sjælebillede på lidenskabelig kærlighed i Orienten. Dyrkerens kærlig gælder først og fremmest de mange havetulipaner, hvoraf de tidlige enkelte danner deres egen gruppe.

Fosteriana tulipan Tulipa fosteriana
Tulipanen med de største blomster
Fosteriana-tulipaner har helt specielle blomster. De er usædvanligt store og har meget klare og stærke farver. Derfor er denne robuste tulipansort uundværlig i forårshaven.

Greigii-tulipan Tulipa greigii
De botaniske tuli paners dronning
Flere og flere havefolk falder for charmen hos de lave botaniske tulipaner. Takket være de store, klokkeformede blomster udkåredes denne tulipan af dens opdagere, til dronning af de botaniske tulipaner.

Kaufmann-tulipaner Tulipa kaufmanniana
Strålende blomsterstjerner
Kaufmann-tulipanernes blomsterstjerner åbner sig i maj i lysende farver. Denne efterkommer af vildtulipanerne kan stå overalt i haven, den er både beskeden og robust.

Liljeblomstrende tulipan Tulipa
En smuk men sentblomstrende gruppe
Elegance og skønhed kendetegner disse sentblomstrende tulipaner. De høje, slanke blomster hører til vore mest sene tulipansorter. Blomsterne springer ud i slutningen af maj og juni.

Mendel tulipaner Tulipa
Tulipaner til juleaften
De kraftige og farverige Mendeltulipaner blomstrer i haven omkring to uger før Darwintulipanerne. De er også gode til drivning, og kan på den måde bringes til at blomste om vinteren.

Papegøje-tulipan Tulipa
En "paradisfugl" i blomsterbedet
Som eksotiske fugle flagrer papagøje-tulipanernes pragtfulde blomster over jorden. Disse orkidelignende tulipaner fortjener en særlig opmærksomhed.

Triumph-tulipaner Tulipa
Forårets triumf
Kort tid efter at vildtulipanerne har åbnet deres blomster, kommer de storblomstrende Thriumph-tulipaner. De er lige smukke hvad enten de anvendes som snitblomster eller vokser i havens bede.

Vildtulipaner Tulipa
Naturlig charme
Vildtulipanerne, eller de botaniske tulipaner, som de også kaldes, er langt fra så prangende som de stærkt forædlede havesorter, men de har en naturlig ynde, som gør dem meget velegnede mange steder.

Top

V

Vibeæg Fritmaria meleagris
Flotte, mønstrede blomster
Denne populære plante blomstrer med smukke, hængende klokker. En del blomster er hvide, andre grønne, rosa eller purpurfarvede. De er alle forsynet med et interessant skakmønster.
Vintergæk Galanthus nivalis
Forårets budbringer
Når de små vintergækker kigger op gennem vinterens sidste sne, kan man være sikker på, at naturen er på vej ud af vinterdvalen. De hvide dråbeformede blomster lyser op efter vinterens mørke.
Top
kildemateriale Blomstrende FritidLast updated 7.6.2004

Microsoft Internet Explorer

kommentarer ?