Kleopatras nål
(Eremurus)

lkn020.jpg

Blomsterhaler i bedet

Den pragtfulde Kleopatras nål stammer oprindeligt fra Asiens steppeområder. Man kan slet ikke overse dens fantastiske, særprægede blomsterhaler.

Kleopatras nål eller steppehale, som den kaldes mange steder i Europa, hører hjemme i Vest- og Midtasien. Det græske ord for steppe og hale danner det botaniske slægtsnavn Eremurus, der hentyder til at planten med de flotte blomsterhaler først og fremmest forekommer i sommertørre steppeområder. Ud af de ca. 30 arter er der kun få som plantes i vore haver. Men der er nogle særligt smukke hybrider til staudebedet.

Kleopatras nål købes normalt ligesom man køber blomsterløg. Den typiske korte rodstok har nogle få kødede tykke rødder, som får den til at minde om en søstjerne. Man planter denne rodstok i sensommeren. De kødfulde rødder brækker let af og rådner derefter hurtigt, så derfor skal de behandles med stor nænsomhed.

Meget vigtigt med godt dræn

På sine naturlige voksesteder har Kleopatras nål dybmuldet, næringsrig jord, der er tør om sommeren. Det er forhold som også haveformen sætter pris på. I fugtig jord rådner rodstokken let, så derfor skal plantestedet forberedes omhyggeligt, hvis der da ikke lige er tale om let sandjord, hvor vandet hurtigt løber fra. I svær jord graver man mindst 40 cm dybt og lægger nederst et 20 cm tykt lag af grus og småsten eller gamle potteskår. Derefter lægger man et 10 cm lag af sand og humus. Nu lægges rodstokken på en lille forhøjning af sand og rødderne bredes forsigtigt ud til siderne. Derefter fyldes hullet helt op med fin, let og tør havejord.

 

Lys: Solrigt
Blomstring: maj - juli.
Højde: 100 - 250 cm.
Jord: Sandet jord med godt dræn
 

Frostfølsomme skud

Kleopatras nål er ganske vist vinterhårdfør og skyder allerede tidligt sit karakteristiske brunlige skud, der ligner en pistacie-nød i overstørrelse, men den tåler dårligt minusgrader. Derfor skal den på dette tidspunkt helst dækkes af en bunke spagnum eller en papkarton med træuld eller avisstrimler.

Plantedoktoren

Alle typer af Kleopatras nål er robuste og ikke særlig modtagelige for skadedyr og sygdomme. Men det er yderst vigtigt at den sarte rodstok beskyttes mod skader og konstant fugt. Ellers slås den ihjel af råddenskab og svampeinfektioner. Hvis rodstokken går tørt ind i vinterperioden, skyder den villigt en ny blomst til foråret.

Mange næringsstoffer

Kleopatras nål vokser meget hurtigt og danner mange blomster. For at kunne gøre det sidste, skal den naturligvis ernæres godt. Derfor skal planteområdet have organisk gødning og kompost om efteråret, og i foråret, når den begynder at skyde, skal den igen have rigeligt gødning, for at vokse for fuld kraft og sende en fantastisk blomsterhale på langt over en meters højde til vejrs.

De nye skud skal beskyttes mod frost.

Mindre arter

Eremurus bungei (E. stenophyllus var. bungei) der stammer fra Afganistan, er nok den mest robuste art vi dyrker. Den er højt elsket på grund af sine citrongule blomster. Den blomstrer i juni og bliver mellem 70 og 100 cm høj. Meget ofte kan vi også få Shelford-hybriderne (Eremurus x isabellinus). De bliver mellem 1 og 1,5 m høje og har vidunderlige blomsterhaler i hvid, gult, orange og rosa mellem juni og juli. Shelford-hybriderne sælges også som snitblomster. Ruiter-hybriderne blomstrer noget tidligere og deres farvespil er endnu mere afvekslende og intensive.

Andre planter lukker hullet

Skønt Kleopatras nål er en meget opmærksomhedsvækkende blomst, virker den dog først rigtig flot i en gruppe. Man skal plante mindst fem af disse spændende planter, for at pragten rigtig kommer til sin ret. Efter blomstringen trækker rodstokken kraften tilbage fra blade og stængel, som visner bort. Hvis man planter stauder som storblomstret katteurt og blåkant (Nepeta-arter), Euphorbia- og Senesio-arter i nærheden, vil deres løv og blomster lukke hullet pænt efter Kleopatras nål. Man skal aldrig plante sommerblomster i hullet eller omgive planten med stauder, der breder sig kraftigt, for så kommer Kleopatras nål aldrig igen.

Korte råd
Voksted -
Voksested

I fuld sol un­der steppeagtige forhold. Høje arter plantes som solitærplanter, lavere arter kan plantes sammen med f.eks. Iris, Liljer og Lobelia.

jord -

Jord

Næringsrig jord med godt dræn. Åbne steder i haven, hvor plantehullet forberedes omhyggeligt efter anvisningerne. Sandet jord er ideel.

pasning -

Pasning

Beskyt skuddet mod frost. Om efteråret dækkes voksepladsen med kompost, om foråret gives blandingsgødning, som arbejdes ned i det øverste jordlag.

Rodstokken ligger på en sandbunke i plantehullet

Formeres via frø

Alle arter af Kleopatras nål, undtagen hybrider og kulturformer, er lette at formere via frø. De grå til brunlige frø skal opbevares køligt, ellers spirer de kun langsomt senere. De sås om efteråret i et særligt bed og dækkes godt. Efter 2 til 3 år tager man rodstokkene op af formeringsbedet og planter dem hvor man vil i haven. Efter yderligere 2 år kommer de smukke blomsterhaler. Hybrider og sorter kan kun formeres ved sideskud, men det er meget svært og fordrer stor erfaring. Derfor skal man helst købe de særprægede rodstokke.

tips

Plant meget forsigtigt

Køb først rodstokkene i sensommeren, den bedste plantetid, og plant dem med det samme. Pas på at rodstokken er ubeskadiget og der ikke er små rådne pletter, ellers dør den hurtigt bort.

Kraftige arter

Eremurus robustus, der stammer fra Turkestan, er meget stor. Den har en rosa blomsterhale, der alene er 1 m lang og sidder på et langt, kraftigt skaft, så hele planten bliver op med 2,5 m i højden. Blomsterne hos Elwesii­hybriderne kommer allerede sidst i maj og har en fortryllende lysrosa farve. "Albus" er en helt hvid variant. Eremurus himalaicus er noget mindre. Den bliver "kun" omkring 1,5 m høj. Dens hvide blomster er særligt elegante og virker meget majestætiske mod en mørk baggrund.

lkn0204

Eremurus elwisii udvikler mægtige hvide blomster

retur til havesider.dk
Retur til hovedsiden

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts-april: Det karakteristiske skud kommer og skal beskyttes mod frost.
Maj: Blomstringen hos Eremurus elwesii begynder. Giv blandings- eller flydende gødning, som arbejdes ned i jorden.

Sommer

Juni-juli: Blomsterhalerne kommer og afblomstrer. Visne blomsterstande skæres af, eller får lov at stå og danne frø.
August: Frøene modner og plantens stængel og blade visner.

Efterår

September: Bedste plantetid. Forbered plantehullet omhyggeligt og plant forsigt rodstokken.
Oktober: Frø kan nu sås. Dæk voksepladsen med kompost, blade eller spagnum.

Vinter

Dec-febr: Planten har hviletid. I den frosthårdføre rodstok er der lagret næringsstoffer til dannelse af det nye skud til foråret.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 7.6.2004
kommentarer ?