Pinseliljer
(Narcissus poeticus)

  lkn011  

Dejlige majblomster

Narcissus poeticus, der er oprindelsen til vore pinseliljer, har længe været i kultur. Det er dejlige, duftende blomster, der smykker haven, når de andre narcisser og tulipanerne er ved at være færdige.

Det var faktisk tidligere sådan, at kun pinseliljerne gjaldt for ægte narcisser. De vel­kendte påskeliljer, trompetnarcisserne hedder jo Narcissus pseudonarcissus. Pinseliljernes sarte skønhed og deres dejlige duft har siden oldtiden været højt berømmet.

Blandt de omkring 30 forskellige narcis-arter er pinseliljerne en af de få, som har deres naturlige oprindelse i Mellemeuropa. Deres egentlige hjemlande ligger i Middelhavsområdet fra Spanien over Sydfrankrig til Italien. En underart når også Alperne, Syd tyrol og Tes­sin, hvor den vokser i fugtige dale op til 1.300 meters højde. I det sene forår kan man se hele områder dækket af de smukke, duftende blomster. Denne underart, som kaldes smalbladet pinselilje, har en tyndere stængel, smallere blade og mindre blomster end Middelhavsområdets normale pinselilje.

Kun en blomst pr. stængel

Kendetegnet for pinseliljerne er, at der kun er en blomst på hver stængel og, at den blomstrer relativt sent på foråret, ofte langt ind i maj. Et andet karakteristisk kendetegn er den røde eller orange, bølgede kant på den mere eller mindre gule bikrone, samt de hvide blomsterblade. Der er krydset noget for at få forskellige farver på bikronen, og vi kan i dag få pinseliljer med grøngul og gul bikrone.

Ved stænglens fod kommer de grågrønne linieformede blade, der er 5-9 mm brede. Den flade stængel bliver 20-45 cm høj og bærer, selv ved krydsningerne, normalt kun en blomst. Blomsten står vandret til let opadstræbende ud fra stænglen, og duften er intensiv. Over de snehvide blomsterblade hæver den nette grøngule til orangefarvede bikrone med den karakteristiske bølgede, røde kant sig.

 

Lys: Sol til halvskygge
Blomstring: ca. maj
Højde: ca. 40 cm.
Jord: Let lerjord
 

Kun få sorter

Udover den rene art er også underarten var. recurvus i kultur. På grund af dens smukke udseende kaldes den ofte fasan­ eller påfuglenarcis. Den vokser meget langsomt og blomstrer først efter nogle år, men så til gengæld derefter meget pålideligt hvert år.

Blandt sorterne er det mest krydsninger og varianter af vildformen som sælges. Derudover er der kun ret få, for det meste ret sent blomstren­de, sorter. Sorterne bliver alle 40-50 cm høje, og har rød kant på bikronen.

Plantedoktoren

De værste skadedyr er de store og små narcisfluer, hvis larver skader løget indefra. Angrebne løg skyder kun meget dårligt, og gulner hurtigt. Sådanne angrebne løg skal straks tages op og bortskaffes sammen med den omgivende jord. Farlige er også virus-sygdomme, som spredes af nematoder og bladlus.

Plant tidligt

De 2,5-4 cm store løg skal relativt tidligt i jorden. Faktisk helst allerede i august og absolut senest i september, fordi pinseliljerne har den korteste hvileperiode af alle narcisserne. Plant løgene dobbelt så dybt som løgets højde og med 15-20 cm afstand imellem løgene.

Sorter
Navn
Bikrone
Bemærkninger
"Actaea"
"Cantabile"
"Mega"
"Old Phesant´s Eye"
"Queen of Narcissi"
"Red Rim"
"Winifred van Graven"
grøn/gul
grønlig
gulgrøn
gul
orange
grøn/gul
citrongul
pålidelig
blomstrer sent
stor krone
let tilbagebøjet krone
ældre sort
storblomstrende
kraftig

"Queen of Narcissi"

Korte råd
Voksted -
Voksested

Solrig placering i grupper, blomstereng eller bede. I halvskygge i grupper ved lyse træer og i staudebedet.

jord -

Jord

Dybmuldet, lidt leret havejord, der holder godt på fugt, men ikke er for våd. Om foråret er det vigtigt, at jorden er tilpas fugtig. Om sommeren må den gerne holdes tør.

pasning -

Pasning

Fra august til september plantes løgene i en dybde af ca. 15 cm og med en afstand på 15-20 cm. Grav jorden med kompost, inden plantningen og giv gødning om foråret. Grupper skal deles hver 4. - 5. år.

Forbered plantestedet

Det er godt at gøde plantestedet, før man planter men brug ikke staldgødning. Det optages dårligt af de fleste narcisser. Det ideelle sted at plante narcisser er dybmuldet, lidt leret jord med god evne til at holde på vand uden, at jorden dog bliver sumpet. Hvis man ikke synes, man har sådanne steder i sin have, kan man let selv skabe dem ved at grave jorden med kompost i ca. 20 cm' s dybde før plantningen.

tips

Plant af og til om

Hvis man konstant vil have blomstervillige pinseliljer, er det gavnligt at dele de større grupper hvert 4. eller 5. år, og placere løgene i regelmæssig afstand. Man graver blot grupperne op i august, deler dem, og placerer løgene andre steder i haven.

Ideelle til blomstereng

Pinseliljerne passer perfekt i en forårseng. Her overlever de i årevis, hvis man venter med at slå græsset, til bladene er visnet ned. Pinseliljerne står også fint i små grupper under lyse træer eller blandt stauderne. De er også meget fine sammen med sentblomstrende tulipaner, f.eks. Tulipa praestans, blå perlehyacinter og forglemmigej. Pas på at pinseliljerne ikke skades af nye skud fra træer og buske i nærheden.

Pinseliljer er smukke sammen med perlehyacinter og
de sene af de store gule trompetnarcisser

retur til havesider.dk
Retur til hovedsiden

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts: Nu kommer de første blade, og det er tid at give gødning.
Apr-maj: Hovedblomstringstid. Husk at vande, hvis jorden er tør.

Sommer

Juni - juli: Pinseliljerne er nu afblomstrede, bladene visner ned, og løgene trækker deres kraft tilbage. Nu kan man slå blomsterengen.

Efterår

August: Plant i midten af måneden.
September: Sidste frist for plantning.
Okt-nov: Dæk overfladen med et tyndt lag kompost.

Vinter

Dec - febr: Løgene overvintrer beskyttet af jorden, og skyder nye blade, når vinterfrosten er overstået.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 1.6.2004
kommentarer ?