Pompondahlia
(Dahlia x cultorum)

lkn05  

Brogede blomsterkugler

Pompondahlier er miniature-udgaver af de prægtige store Balldahlier. Deres små tætfyldte blomsterbolde findes i mange herlige farver og passer fint både i haven og i blomstervasen.

Dahlier er, sammen med de sidste pragtstauder, sensommerens og efterårets sidste farveeksplosion før de mere triste vinterfarver behersker haven. Næsten som en protest mod den hastigt nærmende vinter strutter dahlieme af styrke og overdådig blomsterpragt.

indkøbstips

Køb kun sunde, kraftige dahliaknolde, der er ubeskadigede i de lange knoldspidser og som har været opbevaret i emballage med beskyttende spagnum eller lign. materiale.

Slank vækstform

Pompondahlier hører til den store gruppe af fyldte dahlier og det er små søstre til de store Balldahlier. Ligesom disse har de store pomponhoveder af stærkt sammenklemte små enkeltblomster. Pompondahliernes vækster ikke så bred og busket som de store Balldahliers, men lavere og slankere. De vokser som smalle, stærke og næsten søjleformede små buske og er for det meste tæt besat med blomster. Stængelen er stærk og fast. Dens styrke giver blomsten lang holdbarhed som vaseblomst og pompondahlierne hører da også ligesom kaktusdahlier og Balldahlier, til de mest populære dahlier til snit. En særlig smuk blandet buket får man f.eks. hvis man blander pompondahlier med Gladiolus, Chrysanthemum, Montbretia, prydgræs og funkia.

 

Lys: Solrige pladser
Blomstring: juli - sept.
Højde: 50 - 60 cm.
Jord: Porøs sandjord med stort næringsindhold
 

Vekslende sortiment

Der dukker hvert år nye dahliesorter op. Forædlerne bestræber sig på hele tiden at vise denne højt elskede haveblomst i nye farver og faconer, samt finde planter med bedre egenskaber. Det er derfor svært at vælge nogen sorter frem for andre. Hvad der i år er populært kan næste år vige pladsen for andre sorter med bedre egenskaber. Er man meget dahlie-interesseret, kan det være en fordel at tage på de store haveudstillinger, hvor de nyeste dahliesorter præsenteres.

Plantedoktoren

Forhåbentlig møder man ikke store kolonier af bladlus på sine dahlier. Det ser ikke blot grimt ud, men bladlusene spiser også knopperne og er smittebærere af virussygdomme. Bladlus skal omgående bekæmpes på Dahlia. Kraftig spuling hjælper på små angreb. Ved større angreb må man ty til kraftigt sæbevand.

Naboerne

Når tulipaner og narcisser har sagt farvel til staudebedet er det tid at plante Dahlia og Gladiolus. Allerede når man planter de enkelte knolde skal man tage hensyn til planternes virkning på omgivelserne.

Her er nogle tips: Stauder bliver normalt mange år på samme plads, plant derfor Dahlia på den plads, der er mellem dem og tag hensyn til at de i sæsonen bliver ret dominerende. Deres glødende farver og omfang kan slet ikke undgå at beherske sensommer og høst. Derimod er det næsten synd at sætte dahlier alt for tæt på sene pragtstauder.

Hvis De ikke er helt sikker på, hvordan tilplantningen senere vil virke, er det bedst med et broget bed, hvor man blander Dahlia med klare farver med brogede sommerblomster.

 

lkn052

Den intensive orange sort "Bantling".

Korte råd
Voksted -
Voksested

I fuld sol på varme beskyttede pladser i staude- og blomsterbede. Dahlier kan blandes med andre blomster, også sommerblomster, eller som solitær.

jord -

Jord

Porøs, sandblandet og næringsrig havejord med et stort humusindhold er det bedste. Dahlier trives dog også i lerjord der er forbedret med rigeligt kompost og sand.

pasning -

Pasning

Plant knoldene i begyndelsen af maj. Sørg for støtte før planterne bliver for store, så de kan dække stokkene. Giv regelmæssig gødning og løsn jorden. Overvintres køligt og tørt.

 

lkn054

Sorten "Schneeflocke".

Formering

Dahlier formeres oftest ved deling af knoldene. Efter overvintringen deles knoldene med en skarp og ren kniv. Det er yderst vigtigt at kniven er helt ren, så sygdomsangreb kan forebygges. Hvert delstykke skal have et helt tydeligt skud. Man kan også formere Dahlia helt sortsægte via stiklinger. Til det formål sættes knoldene meget tidligt forår i sandblandet jord og drives. De nye skud, der hurtigt fremkommer i et lunt rum, skæres af, plantes i stiklingejord og dækkes af beskyttende folie. Ved god varme slår stiklingerne rod på ca. 3 uger. I slutningen af maj kan ungplanterne plantes ud på deres endelige vokseplads, og man kan være heldig at de blomstrer allerede samme år.

 

tips

Hvis man hellere vil have få store blomster end mange mindre blomster, skal man brække nogle af skuddene af i forsommeren. De tiloversblevne skud og knopper udvikler sig da noget kraftigere. Regelmæssig gødning giver planten den nødvendige kraft.

Usynlig støtte

Man skal allerede tidligt støtte pompondahlier med bambusstokke eller andre former for stokke for så vokser dahlierne så de til sidst helt dækker støttepinden. Hvis man først binder pompondahlier op sidst på sommeren, kommer planterne til at virke sammensnørede og kompakte.

 

lkn053

Lyserøde "Anette"

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts: Knolde til stiklingeformering drives nu.
Maj: Nu plantes knoldene så de er dækket med 5 cm jord. Planteafstand ca. 60 cm.

Sommer

Juni: Fjern sideskud, hvis De vil have større blomster. Giv gødning hver måned, Jorden skal løsnes og ukrudtet holdes borte. Giv støtte.
Juli-aug: Blomstringstid.

Efterår

Sept-okt: Dahlierne blomstrer til den første frost. Herefter dør de overjordiske dele. Knoldene tages op af jorden og renses.

Vinter

Nov-marts: Bred knoldene ud i fugtig sand eller spagnum i kasser, og fjern grimme og syge knolde. opbevares køligt. Kontroller regelmæssigt at der ikke er sygdom eller skimmel.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 3.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral