Alpeviol
(Cyclamen)-arter

Alpeviol lkn039

Små juveler

Når man hører ordet alpeviol, tænker man uvilkårligt på de herlige vinterblomster i vindueskarmen. De små nette søstre til den store potteplante, er derimod værdifulde knoldplanter til haven.

Vildarterne af alpeviol bliver normalt kun 10 cm høje. De sarte blomster dækker bedet i alle mulige rosa og hvide nuancer. Blomstringstiden er ikke bare om foråret, mange arter blomstrer også om efteråret. Til haven er der hovedsagelig tre arter, som har betydning, da de er nogenlunde vinterhårdføre.


VÆRD AT VIDE
Frøformering er den eneste mulige formeringsmåde for alpevioler. Men det tager lang tid. Mindst 18 måneder til man får blomstring. Det er ikke muligt at dele knoldene.Lys: Halvskygge - skygge
Blomstring:April eller august - september
Højde: 5 - 15 cm.
Jord: Humusrig, kalkholdig.

Efeubladet alpeviol

Cyclamen hederifolium, kaldes efeubladet alpeviol, men den sælges også under navnet Cyclamen neapolitanum. Denne art kommer fra områder, der strækker sig fra Frankrig til Grækenland og blomstrer i sensommer / efterår indtil den første stærke frost. Bladene kommer først, når de fine hvide eller lyserøde blomster har været der, og bladene bliver på planten indtil foråret. Først da begynder alpeviolens hviletid. Nu skal planterne ikke forstyrres, for de må ikke rives ud af den naturlige rytme.


PLANTEDOKTOREN

Hvis alpeviolerne ikke blomstrer mere, skyldes det forkert behandling af knoldene. De skal behandles omhyggeligt og ikke forstyrres eller skades. Ældre planter udvikler ofte stærke bladstilke og rødder, som ikke skal fjernes, fordi der så kan komme rådbakterier ind gennem sårene, så knoldene rådner. Skadedyr som mus og fugle er der ikke rigtig noget at gøre ved.


lkn0392

Bladene dannes først efter blomstringen.

Duftende alpeviol

En art, som forekommer i Alperne, er den duftende alpeviol (Cyclamen purpurascens). Man finder den i nærheden af løvskove eller i beskyttende læ fra buske eller træstubbe. Dens karminrosa til røde blomster afgiver en uimodståelig duft. Det stedsegrønne løv er på oversiden som drysset med sølvstøv, på undersiden er bladene rødtonede. Denne dekorative alpeviol blomstrer fra juli til oktober og foretrækker kalkholdig jord.

En anden, ligeides duftende, art er Cyclamen rohlfsianum, hvis lyserøde blomster kommer om efteråret. Den skal holdes meget tørt undtagen i blomstringstiden. Desværre er den ikke særlig vinterhårdfør.
Den tredje alpeviol, som kan betegnes som virkelig vinterhårdfør, er Cyclamen coum.


Ikke vinter hårdfør

Til de ikke vinterhårdføre arter hører Cyclamen vernale, som blomstrer med lysende røde blomster om foråret. Farven kan være meget mørk eller kun ganske let lyserød. I sjældne tilfælde blomstrer den med hvide blomster. Bladene er meget opmærksomhedsvækkende, for de kan variere meget i størrelse og form.

En hvid art er Cyclamen creticum, der ikke, som man skulle tro, stammer fra Kreta, men findes i hele Middelhavs-området. Dens blade kommer før blomsterne og er næsten sorte. Blomstringstiden er ligeledes om foråret.

<

Den efeubladede alpeviol (Cyclamen hederifilium) blomstrer fre sensommer til frosten kommer
Korte Råd
Voksted -
Voksested

Halvskygge til skygge, i naboskab med højere planter, som holder for megen sol tilbage. Eller under træer. .

jord -
Jord

Frisk, humusrig, kalkholdig jord. Den skal ikke være for våd eller for kold. Buskløvjord med lidt sand og lerjord.

pasning -
Pasning

For at give tilstrækkelig næring, dækkes knoldene om foråret med et 2 cm tykt lag bladjord eller velomsat kompost.

lkn0393

Allerførst springer Ornithogalum balansae ud med sine blomster.
arten stammer fra det østlige Tyrkiet.TIPS


Koldhus

De arter, der ikke kan tåle vinter på vore breddegrader, kan man dyrke i koldhus, eller blot overvintre der, til de kan sættes udenfor om sommeren. >BR> De vinterhårdføre arter, skal under alle omstændigheder have et dække af løv og grangrene, så de er beskyttet mod stærk frost og vintersol.


lkn0394
Cyclamen libanoticum blomstrer om foråret.


Forårs- eller efterårsblomstrende

Om foråret blomstrer Cyclamen balearicum med små, fine hvid-violet stribede blomster. Også Cyclamen libanoticums blomster, der er lys purpur og hvide, kommer om foråret. Bladene kommer først om efteråret.

Om efteråret blomstrer arten Cyclamen cilicium, hvis rosa blomster for en dels vedkommende har et rødt øje. Cyclamen graecum, der hører til i de østlige Middelhavsområder, begynder allerede at blomstre i sensommeren. De intensivt rosa til hvide blomster har et tydeligt karminrødt øje. Planten skal i sin hviletid kun vandes meget lidt, hvis den skal blomstre rigt. En art, som blomstrer meget intensivt og rigt i koldhus, er Cyclamen africanum, hvis blade ofte er helt uden tegning. De relativt store lysende rosa til hvide blomster kommer om efteråret. Arten, der er forgængeren til vores potteplanter, er Cyclamen persicum.

 

Try AOL FREE!  500 Hours

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
 

Forår

April: Blomstringen begynder. Bladene udvikler sig normalt efter blomstringen. Dæk jorden med et lag bladkompost for at give næring til knoldene.

 

Sommer

Maj-sept: Den bedste plantetid. Knoldene plantes 3 ti1 5 cm dybt i en afstand på 15-20 cm. Skuddene må ikke stikke op af jorden.

 

Efterår

Efterårsblomstrende Cyclamen blomstrer til den første frost kommer. Planten udvikler sit løv efter blomstringen. Ældre knolde plantes kort før bladudspring.

 

Vinter

I egne, hvor der er svær frost, tages knoldene op af jorden og overvintres i et uopvarmet drivhus eller udhus. Vinterhårdføre arter dækkes med et tykt lag løv.


kildemateriale Blomstrende FritidOpdateret d. 2.6.2001
Kommentarer?

FastCounter by bCentral