Krinolinenarcis
(Narcissus bulbocodium)

dansende blomsterskørter

Små dansende blomsterskørter

Den lille krinolinenarcis bøjer sig i forårsvinden som en balletdanserinde med et fint skørt. Det er en af de mest bedårende løgvækster til havens stenpartier. Men det kræver lidt omhu at dyrke den.

Har man en gang set krinolinenarcisser, har man tabt sit hjerte. Disse beskedne og dog så opsigtsvækkende yndige blomster minder kun svagt om de mere prangende store påskeliljer. Krinolinenarcisserne hører hjemme i de sydvest­europæiske og nordvest­afrikanske bjergegne og på højsletterne. Man finder den vildt i Sydfrankrig, Spanien, Portugal og Marokko. Straks når sneen er smeltet, åbner den lille narcis sine fine blomster. Over den vidtåbne, enkelte trompet (bikrone) findes en krans af små uanselige kronblade. Hele blomsten ser ud som skørtet på en fin lille dame med krinoline. Bladene er tynde, grønne og minder lidt om purløg.

værd at vide

Der findes en række smukke former af krinolinenarcisser, som vil interessere samlere. Men desværre er de for det meste så sarte, at de skal dyrkes i et drivhus, hvor man har lavet et alpebed. Disse specialiteter er lettest at skaffe fra engelske specialgartnerier.

Mange varieteter

Blomsterformen kan variere utrolig meget indenfor de forskellige afarter. Der findes krinolinenarcisser med vidtåbne til meget smalle trompeter, og farven kan være hvid, let grønlig og fra lysegul til mørkegul. Hos os er det mest den rene art med de solskinsgule blomster, som dyrkes i haven, men engelske havespecialister fører utrolig mange forskellige underarter, varieteter og former af krinolinenarcisser og fremhæver hver enkelts fortrin.

 

Lys: Solrig plads
Blomstring: Marts­april
Højde: 10-15 cm.
Jord: Sandet lerjord
 

Naturlig placering

En krinolinenarcis er lige så forkert placeret i et staudebed som en ridderspore i stenbedet. Denne lille beskedne plante står allerbedst i et alpebed eller en naturlig plads, der giver illusioner af en bjergegn, ved stensætninger og lignende. Her trives den med god pasning.

På solrige steder, hvor man har et fint kig, virker blomsterne allerbedst.

Plantedoktoren

Fugt er krinolinenarcissers værste fjende. Mange steder er vores jord for fugtig, og først og fremmest er vore somre for fugtige. Derfor rådner løgene, eller tapper sig selv for energi, fordi de ikke får en komplet hviletid. Derfor er det ofte bedst at plante krinolinenarcisser i potter og sætte dem i jorden med potterne på, så kan man tage potterne op om sommeren og stille dem helt tørt.

Omhyggelig pasning

Det er nødvendigt at tage stort hensyn til krinolinenarcissernes livskrav. De kræver jord med godt dræn, allerhelst sandet lerjord, som indeholder rigelig humus.

Tung jord skal graves med rigeligt sand. Særlig vigtig er også jordens vekslende fugtindhold gennem årstiderne. Om foråret, når blomsterne kommer, har krinolinenarcisserne brug for høj jordfugtighed, ofte må man ligefrem vande. Jordens fugtighed bør aftage langsomt efter blomstringen, og når løvet er visnet helt ned, skal jorden være næsten tør. Løgene har brug for tør jord i sommertiden, ellers går de til grunde.

De små krinolinenarcisser passer fint til perlehyacinter

Plantes om efteråret

Tidligt på efteråret lægges de små løg i jorden i en plantedybde på 5-7 cm. Jorden skal forberedes grundigt og husk at sørge for godt dræn under løgene. Grav hullet rigeligt dybt og læg 5-10 cm groft sand eller fin ral under løget. Er jorden meget leret, kan man også lægge sand rundt om løget og kun i de øverste cm anvende stedets jord. På et godt sted vil krinolinenarcisserne brede sig ved sideløg og selv danne større grupper.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Solrige og beskyttede steder i sten­ og alpebede, samt ved havens sydside. Kan ogsådyrkes i koldhus.

jord -

Jord

Sandet lerjord med godt dræn og et vist humusindhold. Jorden skal være fugtig om foråret, men tør om sommeren.

pasning -

Pasning

Plant tidligt efterår i ca. 7 cm dybde, giv godt vinterdække, og beskyt mod væde om sommeren.

Beskyttelse mod vand og kulde

For at holde den nødvendige tørke om løgene om sommeren skal man allerede ved plantningen sørge for et godt drænlag af sand eller grus under løgene. Så løber vandet let væk. Når løvet er gulnet og visnet ned, dækker man plantestedet med folie. I en sommer med meget lidt nedbør, kan regnbeskyttelsen dog udelades.

Om vinteren skal plan­testedet beskyttes med et tykt lag kompost, spagnum eller løv. Til sidst kommes kvas eller grangrene øverst. Husk at fjerne sommerafdækningen først. I barske områder tager man løgene op af jorden og opbevarer dem i potter i mistbænk eller væksthus.

tips

Plant foran sten

Det bedste sted for krinolinenarcisser er på sydvendte skråninger foran store sten. Stenen holder væde borte og vandet løber udenom. Desuden virker stenen som en "varmedunk", den fanger de første solstråler og reflekterer sommersolens stråler, så jorden tørrer godt.

Blomsterne er helt anderledes end de store påskeliljers

retur til havesider.dk
Retur til hovedsiden

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts-april: Nu kommer de bedårende blomster. Sammen med tidlige krokus er de de første farver i stenbedet. På mager jord bør man nu gøde.

Sommer

Juni-aug: Nu har krinolinenarcisseme hviletid. Når løvet er visnet, skal løgene ligge helt tørt. Dæk med folie.

Efterår

September: Nu er det plantetid. Sørg for godt dræn i form af et lag sand eller grus under løgene. I normal humusrig jord er gødning unødvendigt.

Vinter

Krinolinenarcisseme afdækkes med et lag kompost, blade og kvas. Man kan også tage potterne op og overvintre i drivhus eller mistbænk.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 7.6.2004
kommentarer ?