Påskelilje
(Narcissus pseudonarcissus)
Retur til oversigt Påskelilje lkn02  

Den klassiske påskelilje

Som et symbol på den ærefulde natur og frugtbarhed er påskeliljer eller trompetnarcisserne blevet uadskilleligt forbundet med påskehøjtiden.

Som navnet antyder hører narcisserne til narcisplanternes familie, Amaryllidaceae. Denne fa- milie omfatter flere arter, f. eks amaryllis, inkalilje og hagelilje. Også vintergæk og dorothealilje hører til narcisserne. Der findes så mange forskellige arter og sorter af narcisser, at de er inddelt i et overskueligt system.

Påskeliljerne stammer fra den vildtvoksende art Narcissus pseudonarcissus og fra nogle underarter, som hører hjemme i pyrenæerne, Sydfrankrig og Nordspanien. Havehybriderne inddeles yderligere efter farven: i gule, hvide eller tofarvede {varieteten bicolor). Deres fælles kendetegn er blomsternes ensartede opbygning.


VÆRD AT VIDE

Efter blomstringen bør de afblomstrede frøkapsler klippes eller skæres af. Hvis de får lov til at modne tager de næring fra planten. Denne næring bør hellere komme løgene til gode, som bliver mere modstandsdygtige jo mere næring de får.Trompeten

Påskeliljer har en opsigtsvækkende blomstring, da blomsterne er sammensatte. På hver stængel dannes kun en blomst, som består af stjerneformede blosterblade og en cylinderformet bikrone. Bikronen, den såkaldte trompet, er mindst lige så lang som blosterbladene. Bicolor-narcissernes bikrone er oftest stærkere i farven end de mere blege blosterblade.

Trompen kan til tider også ændre farve under blomstringen. "Salmon Trout" har til at begynde med en gul bikrone, men i løbet af nogle dage skifter den farve til sart rosa. Jo mere skyggefuldt narcisserne står, jo kraftigere farve får de. Ligeledes bli- ver blomstringstiden væsentlig længere på et skyggefuldt sted. På den anden side så udvikles løgene bedre i fuld sol.


Lys: Sol-halvskygge
Blomstring:Marts - april.
Højde: 10 - 50 cm.
Jord: Velgødet og veldrænet muldjord

Hårdføre haveblomster

Påskeliljerne blomstrer fra omkring slutningen af marts til og med april. Det er de mindst ømtålelige narcisser og kan uden problemer vokse i enhver have. Avlerne lægger stor vægt på hårdførhed, resistens mod sygdomme og en så opret voksemåde som muligt. Visse ældre sorter har nedhængende blomster, mens nyere sorter blomstrer mere opret.


PLANTEDOKTOREN

Gul- og rødlige, gennemsigtige pletter på bladene er det første tegn på, at planten er angrebet af gråskimmel (Botrytis cinerea). Efterhånden får også blomsterne brune pletter og en gråskimmelbelægning. En høj luftfugtighed fremmer denne svamp. Fjern de angrebne planter og plant narcisserne et mere luftigt og lysere sted.Gule og hvide

Nogle sorter, der er særlig egnede til haven er "Dutch Master" , "King Alfred", "Unsurpassable" , "Rembrandt" og den tidligtblomstrende "Golden Harvest" .Mere ualmindelige sorter som den citrongule "Citrix" , den svovlgule,"Moonstruck" og "Viking" med sin elegante, lange trompet, er meget svære at få fat i. Lige netop de gule sorter tager sig godt ud i kanten af græsplænen. På alt for skyggefulde steder bliver blomsterne med årene noget mindre. Alle trompetnarcisser er til at begynde med gule. Først sidst i blomstringstiden bliver blomsterne strålende hvide. En god og gammel sort er "Mount Hood". "Beersheba", "Mrs. E.H. Krelage" og "Brongshane" har smukke, kridhvide blomster med harmoniske former. "Cantatrice" har fået forskellige udmærkelser og "Empress of lreland" anses for at være den smukkeste sort i denne gruppe.

lkn0022

Det smukkeste resultat får man hvis man planter flere af samme sort i lidt større grupper


Bicolor-påskeliljer

"Queen of the Bicolors" er en gammel sort med gul trompet og hvide blosterblade. Den trives udmærket i haven. Nogle andre sorter er "Music Hall" , "Trousseau" , "Goblet" og "Foresight", Den første narcis med rosa trompet var "Alpine Glow",

 

Korte Råd
Voksted -
Voksested

Trives i både sol og halvskygge. Plantes i grupper i rabatter, græsplæne eller i krukker.

jord -
Jord

Dyb, gennemtrængelig og næringsrig havejord. Fugtig under blomstringsperioden, ellers tør.

pasning -
Pasning

Lad bladene visne helt inden de klippes af. Fjern evt. frøkapslerne for at give mere kraft til løgene.

lkn0023

Selv i krukker er påskeliljer smukke


TIPS


Plant i grupper

Ligesom krokus og tulipan bør påskelilje også plantes i grupper. Mindst fem løg sættes i en gruppe. Dette giver en flot effekt under blomstringen. Desuden bør hver plantegruppe bestå af en og samme sort. Vælg hellere flere planter af samme sort end færre af forskellig sorter.


Pasning

Narcisser har en lang tilvækstsperiode og skal derfor plantes tidligt. Allerede i september lægges løgene i jorden med 15-20 cm's afstand og de lægges dobbelt så dybt som de er høje. Jorden skal være humus- og næringsrig, om foråret fugtig og senere på sommeren tør. Løgene kan plantes både i fuld sol og halvskygge. Lys halvskygge under løvtræer er dog bedst. Påskeliljer skal have meget næring.
Hvis man, når man planter, blander benstykker, hornmel eller formuldet kompost i jorden har løgene fået et næringstilskud, som varer i længere tid. Om efteråret lægger man et tyndt lag kompost og om foråret, når skuddene begynder at skyde frem, kan man også anvende flydende gødning;. Om sommeren ser narcissernes blade ikke specielt godt ud da de visner og gulner. Trods dette skal man ikke fjerne dem før de er helt udtørret, ellers hæmmes løgenes udvikling.

Ønsker man hurtigt en større bestand af påskeliljer eller fornyelse af en eksisterende gruppe kan man dele løgene. Grav løgklumperne op efter at bladene er visnet og skil forsigtigt småløgene fra hinanden. Herefter er det bare at plante dem på ny. Der kommer ikke nye blomster ud af alle løgene om foråret, men bestanden som helhed øges.

lkn0024
Som alle andre påskeliljer tager "Queen of the Bicolors" sig bedst ud i grupper.

 

Try AOL FREE!  500 Hours

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
 

Forår

Frem til midten af marts: Al beskæring skal være fuldendt, inden buskene sætter knopper. April-maj: Tildæk jorden omkring buskene med halm, delvis formuldet kompost, afklippet græs etc.

 

Sommer

Juli-aug: Bærrene modnes, plukningen starter. Vand rigeligt i tørre perioder, så bærrene ikke skrumper ind og visner bort.

 

Efterår

Okt-nov: Hvis buskene plantes nu, kan de nå at danne rødder inden vinteren.

 

Vinter

Dec-febr: Selv i afløvet tilstand er det let at skelne ribs fra solbær. Solbærbuskens nøgne grene har en typisk aromatisk duft.


kildemateriale Blomstrende FritidLast updated 24.2.2004
kommentarer ?