Azurløg
(Allium caeruleum)
Retur til oversigt Azurløg 043  

Azurløg et smykke i beplantningen

De mørkeblå, kuglerunde blomsterstande giver et livligt indtryk i sommerhaven. De er særlig anvendelige i bede, da blå blomster ikke er så almindelige om sommeren.

Azurløg har små blå og kompakte blomsterhoveder. Med en højde på 60-80 cm hører den til de middelhøje arter og er ikke specielt krævende. Sammen med planter i andre kraftige farver, kan man skabe livlige sammensætninger.

Af løgslægtens (Allium) mange arter kan flere anvendes som prydplanter i haven, trods det at også køkkenurter som gul løg og hvidløg hører til slægten. Til forskel fra køkkenurternes ofte uanseelige ydre har flere af deres slægtninge stor dekorativ værdi.

Særlig smukke er prydløgene plantet i grupper, det giver indtryk af et helt lille blåt blomsterhav. Azurløg kommer til deres rette sammen med blomster i kontrastfarverne gul og orange. Dette fremhæver virkningen af den blå farve.


VÆRD AT VIDE
Det er ikke kun prydløgenes blomsterstande, der er dekorative, det er frugtstandenes også. Husk, at disse bør skæres af inden frøene er modnet. Ellers udvikler de nye planter sig som ukrudt og kvæler andre planter i haven.

lkn0432

Det er de azurblå blomster hos Allium caeruleum der har givet planten navn


Lys: Solrigt
Blomstring: Maj - juli
Højde: 60 - 80 cm.
Jord: Havejord, mager jord

Blå arter

Der findes kun en håndfuld arter, som viser sig med blå blomster. Nogle af dem findes blandt prydløgene. Azurløg (Allium caeruleum = A. azureum) er en art, der bliver op til 60 cm høj og hvis blomstring indledes midt på sommeren. Den kommer oprindelig fra Sydøsteuropa og har spredt sig helt til Sibirien.

De små, ægrunde løg og de smalle, retlinjede, i tværsnit trekantede blade er nogle af artens kendetegn. De utallige små azurblå blomster sidder i tætte, halvrunde til runde skærme, som kan blive op til 5 cm i diameter. Blomsterskærmene sidder som himmelstræbende tennisbolde for enden af stænglerne.


PLANTEDOKTOREN

Udvikles bladene dårligt eller gulner, visner og falder de af, kan det dreje sig om svampesygdommen, hvidråd. Den eneste bekæmpelsesmetode, som kan anbefales er at grave de angrebne planter op og brænde dem. Det er ikke muligt ad kemisk vej at behandle denne relativt sjældne sygdom. Allerede ved indkøbet bør man sikre sig at løgene er uskadte og sunde.


<

Allium amabile trives bedst på et solrigt sted i stenbedet.

 

Korte Råd
Voksted -
Voksested

Fuld sol. De lave sorter er meget velegnet til stenbedet.

jord -
Jord

Normal havejord eller mager jord er tilstrækkelig. Jorden bør være veldrænet.

pasning -
Pasning

Særlig pasning kræves ikke. Formeres ved sideløg eller frøsåning. Plantes forår eller efterår.

lkn0433

Azurløg tager sig bedst ud når de er plantet i grupperTIPS


Farve i beplantningen

Da prydløg ikke er særlig fordringsfulde kan de kombineres med mange andre planter. Allerede når man planter bør man tænke på at blomsterfarverne helst skal harmonere. Man kan lave en beplantning med blomster i forskellige blå nuancer eller en flerfarvet beplantning med blomster i flere forskellige farver.


lkn0434
Allium caesium har et kort liv, selv på et beskyttet sted.
Som kompensation pryder den bedet med sine smukke, kugleformede blomsterskaærme


I stenbedet

En anden art, der er velegnet til stenbedet, er blåløg (Allium cyaneum). Den stammer fra Vestkina og blev opdaget af botanikeren R. J. Farrer. Typisk for denne art er de smalle, retlinjede, næsten trådsmalle blade, der er formet som en rende. Løgene er cylinderformede. Blåløg er ikke særlig højtvoksende, den bliver kun ca. 25 cm høj. Men det er netop den lave højde, kombineret med den himmelblå blomsterfarve, der gør den så ideel til stenbedet.

Blomsterskærmene bliver op til 5 cm i diameter og er ofte let nedadbøjede. Den kan også bruges som bunddække.
Selvom denne art kun voksernogle få år på beskyttede steder er den et forsøg værd. Det gælder også Allium caesium fra Tyrkiet. De vidunderlige blomsterbolde springer også ud i halvskygge.


Fra Asien

Arten, Allium amabile ("den elskværdige") stammer fra provinsen Yunnan i Kina. Med sit krav om fuld sol og stenet jord er dette en udpræget stenbedsplante. De blå, til tider også røde blomster, sidder i nedadrettede skærme og springer ud i sensommeren. Allium amabile bliver ca. 15 cm høj og passer godt i selskab med potentil og gul hør.


ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
 

Forår

Løgene plantes i en dybde på det dobbelte af løgenes højde. Planteafstanden bør være mellem 15 og 30 cm, afhængig af plantehøjden.

 

Sommer

Maj-juni: Blomstringstid. Sørg for at jorden er veldrænet det forebygger hvidråd. I sensommeren tyndes ud i tætte bestande.

 

Efterår

Frøformering. Spiringen kræver lav temperatur og derfor kan potterne med frø graves ned i jorden. Løgene kan plantes om efteråret.

 

Vinter

På steder med ugunstigt klima eller på ubeskyttede voksesteder bør løgene dækkes med granris eller et lag løv.


kildemateriale Blomstrende FritidLast updated 20.9.2004