Fjerbusk
(Aruncus sylvestris)

Fjerbusk st019  

En utrolig flot kantplante

Fjerbusken elsker halvskygge, og den bliver både stor og flot i danske haver, hvor den er en af de mest markante planter i staudebedet. Den er også meget flot sammen med andre blomster.

Navnet fjerbusk har denne plante fået på grund af de hvide blomster, der sidder i fjerformede stande. Egentlig betyder navnet Aruncus gedeskæg, men navnet fjerbusk er langt mere betegnende for de smukke blomsterstande. Fjerbusk har kraftige, stive stængler, som kan blive indtil 2 meter høje. Bladene er tredobbelt finnede, og blomsterne er samlet i tætforgrenede stande, der ligner flotte fjer.

Aruncus hører til rosenfamilien, og det er ganske tydeligt, når man tager blade og blomster nærmere i øjensyn. Bladene vokser som rosens, og de enkelte små blomster er opbygget ligesom en rose. Man finder fjerbusken vildt udbredt over hele den nordlige halvkugle, fra Europa over Amerika til Asien. Visse steder i Europa er den nu så sjælden, at den er fredet. Men i haven kan vi dyrke alle dem, det skal være.

VÆrd at vide

Fjerbusken formeres bedst ved deling, der også er med til at holde planten indenfor passende rammer. Sorter kan i øvrigt kun formeres ved deling, arten selv kan også formeres ved frø.Kræver næringsrig jord

Fjerbusk trives på enhver næringsrig jord. Det er en meget holdbar plante, som vil komme igen år efter år på en halvskygget, fugtig plads. Lige før århundredskiftet var fjerbusk en modeplante, og i gamle haver kan man stadig finde overlevende eksemplarer. Blomstringen finder sted i juni-juli og varer over en måned. Efter afblomstringen drysser de hvide blomster af, og blomsterstandene bør skæres af lige over de første grønne løvblade. Der må ikke dannes frugter, da disse indeholder den giftige blåsyre.

 

Lys: Halvskygge til skygge
Blomstring: juni - juli.
Højde: 150 - 250 cm.
Jord: Mellemsvær til tung jord
 

Han- og hunblomster

Fjerbusk har både han- og hunplanter. Hanplanterne har de største og mest prangende blomsteraks. Man kan normalt også se på blomsterfarven, hvilke planter der er tale om. Hunplanterne har rent hvide blomster, og hanplanternes store fjerduske er mere gullige. Den gullige farve kommer fordi hanblomsterne sidder så mange sammen, ofte 20 på hvert aks i fjerdusken.

Plantedoktoren

Fjerbusken lider under tør luft og tør jord. Bladene ruller sig sammen og bliver tørre, og blomstringen er hurtigt overstået. Sørg for at plante fjerbusk i jord med tilpas humus, som kan holde på fugtigheden og på et sted med skygge fra større planter eller mure.

Elsker skygge

Fjerbusken kan vokse i fuld skygge, men udvikler sig smukkest i halvskygge. Man skal sørge for, at der er høj luftfugtighed, og det finder man ofte blandt en gruppe stedsegrønne træer eller ved en høj mur.

Ud over bortskæring af de nedvisnede blomster kræver fjerbusk ikke den store pleje. Blot skal man være forsigtig med gødningen. Da planten foretrækker naturlig næringsrig jord, kan der let ske overgødskning.

Busken formeres let ved deling af ældre planter. Rodklumpen er fast, og det er en hjælp at bruge en spade ved delingen. Deling og plantning foregår bedst i september, men kan også foregå i et meget mildt forår. Stilkene er meget stive og behøver ingen opbinding, og løvet holder sig friskt og grønt til langt hen i oktober.

billede

Fjerbusk og fingerbøl (Digitalis purpurea)

Korte råd

Voksted -
Voksested

Halvskygget til skygget placering foran hække, trægrupper eller mure sammen med andre planter, som holder af fugtig jord.

jord -

Jord

Næringsrig, fugtig jord af mellemsvær til svær karakter. Kraftig jord med megen humus og mange næringsstoffer. Gødning er ikke nødvendig.

pasning -

Pasning

Meget fordringsløs stor staude. Det eneste man bør gøre, er at skære visne blomsterstande af. Om efteråret skæres planten tilbage og formeres ved deling eller frø.

billede

De enkelte blomster er meget små. Det er mængden, der gør det.

 

Nabobeplantning

Fjerbuske kan anvendes i grupper i større staudebede, i en grøn beplantning og ved havebassinet, hvor der som regel er tilpas fugtig jord. Den kan også være en meget smuk solitærplante i plænen. Som naboplanter kan man vælge pæoner, rosenkrave (Chrysantemum coccineum) og lupiner (Lupinus polyphyllus). Også stormhat (Aconitum), Digitalis, sølvlys (Cimicifuga) og strudsvinge (Matteuccia) er fine partnere til Fjerbusken. Det samme er palmelilje (Yucca filamentosa), pilbladet solsikke (Helianthis salicifolius), raketblomst (Kniphofia) og Kleopatras nål (Eremurus).

 

tips

Det er normalt bedst at have enten han- eller hunplanter i haven. Man kender forskel på blomsterfarven og omfanget. Hvis man har både han- og hunblomster i haven breder fjerbusken sig for stærkt.

Fin i buketten

Fjerbusk er også fin som snitblomst i blandede buketter. Den giver et let og elegant præg.

 

Fjerbusk

Fjerbusk lyser særligt smukt mod nåletræer.

 

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

April - maj: I mildt vejr kan man dele eller plante fjerbusk. Plantens bladfiligran er noget af det mest yndefulde.

Sommer

Juni - juli: Nu blomstrer fjerbusk. De hvide blomster lyser flottest på en baggrund af mørkegrønt løv eller nåle. En enkelt sort "Zweiweltenkind" blomstrer først sidst i juli.

Efterår

Sept - okt: Nu er det den bedste plante- og deletid for fjerbusk. Efter den første frost skærer man stauden ned til ca. en håndsbredde over jorden.

Vinter

Nov - febr: Fjerbusk er vinter-hårdfør og overvintrer med sine knopper under jordoverfladen. Der er ingen grund til vinterdækning.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 20.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral