Daglilje
(Hemerocallis)-hybrider

Daglilje st028  

I alle regnbuens farver

De elegante og robuste dagliljer findes i alle tænkelige farver og nuancer. Dagliljen er en hårdfør, modstandsdygtig og meget let staude.

Fra de oftest gulblomstrende vildarter har man i de sidste 20 år hovedsagelig i USA fremelsket et stort antal nye sorter. Antallet af denne herlige liljevækst er så stort, at ingen kan sige det nøjagtige antal, der er i handelen. Alene i USA præsenteres der hvert år ca 500 nye sorter.

VÆrd at vide

Det er ikke altid, at en præmieret sort egner sig til vores klima. Men de planter, der findes i planteskolen, egner sig helt sikkert.Fra dværg til kæmpe

Dagliljerne inddeles efter blomsterstørrelsen i 3 hovedgrupper. Disse er:

1. Dværgformer
med blomster op til 7,5 cm i diameter. Disse sorter er små. En af de bedste sorter i øjeblikket er "Stella de Oro", en 30 cm høj dværgsort med mange små guldgule blomster.

2. Småblomstrede dagliljer
har en blomsterdiameter på 7,5-11,5 cm. Oftest omtales de sammen med de storblomstrede hybrider, men de har et finere løv end disse. Planterne i denne gruppe danner smukke individer på 50- 80 cm's højde. En sort, der har vundet mange udmærkelser, er "Luxury Lace" , hvis farve er lysrosa.

3. Storblomstrede dagliljer
omfatter alle sorter, hvis blomster er større end 11,5 cm i diameter. Denne gruppe er også den mest omfatten- de. Her findes alt fra de 50 cm høje dværgplanter til de virkelige kæmper på mere end 120 cm.

 

Lys: Sol-halvskygge
Blomstring: maj-september.
Højde: 30 - 120 cm.
Jord: havejord
 

Alle regnbuens farver

Hvis man skulle remse alle dagliljernes farver og nuancer op, ville det kræve en hel bog. Vi nøjes med at konstatere, at alle farver undtagen blå og sort er repræsenteret i skalaen.

Forædlerne koncentrerer sig hele tiden om at fremelske nye farvekombinationer indenfor hvid, gul, rød, brun, f.eks. perlemor, laksefarvet, lavendel, hindbærfarvet, ravfarvet etc. Forædlernes næste mål er at fremelske blomster i helt rene farver som f.eks. hvid, purpur og lilla. Foruden de ensfarvede findes der blomster med forskellige farver, blomster hvor kronbladene er tofarvet. Dagliljeroe har tragt- til bægerformede blomster, der består af to kredse af kronblade hver med et til tre blade. De kan være runde eller stjerneformede, kronblade kan overlappe hinanden eller sidde for sig sig selv, og de kan være mere eller mindre bagoverbøjet. Ofte ligner de liljerne kanterne er lige, buede eller fint krusede.

Plantedoktoren

De robuste dagliljer rammer sjældent af sygdomme eller skadedyr. Alle sorter gennemgår en test, hvor man checker deres modstandskraft. Hvis skader skulle opstå, skyldes det oftest forkert pleje, f.eks. at planten står for tørt. Er blomsternes farver blege, skyldes det for lidt sol. Plant da planten om.

Blomstringstid

Indenfor de 3 grupper skelner man foruden farven også mellem sorter med forskellige blomstringstidspunkter. De tidlige sorter springer ud i juni-juli og de sene i aug-sept. For alle gælder det, at hver blomst kun holder en dag. Men da der hver dag springer nye blomster ud, kan plantens blomstring strække sig over flere uger.

 

De gule sorter kan anvendes overalt.
Korte råd
Voksted -
Voksested

Sol til halvskygge i nærheden af vand eller i beplantninger. Dværgsorterne egner sig til stenbede. Sorter med klare farver plantes solitært.

jord -

Jord

Normal, løs, humus- og næringsrig havejord, som kan være let sur eller kalkholdig med evne til at holde på fugtigheden, dog ikke vandlidende.

pasning -

Pasning

Plant om foråret eller om efteråret med 50-100 cm's afstand, gød når der er behov med kompost og fjern det afblomstrede. Fordringsløs. Formering ved deling.

billede

En elegantier i haven med kanter i afvigende farver.

tips

Smuk i staudebedet

Dagliljerne er smukke i nærheden af vand. Dværgsorterne kan både vokse tæt op af fuglebadet og stå tæt på en evt. havedam eller rindende vand. De storblomstrende sorter giver en fortryllende stemning omkring dammen. Dagliljerne vokser også glimrende i staudebedet ,hvor de sammen med storkenæb og klokkeblomster vil være en fryd for øjet.

Modstandskraftig og fordringsløs

Selv for uøvede haveejere er dagliljen et godt valg. De er robuste, modstandsdygtige, fordringsløse og meget nemme planter.

I enhver have vil de fange opmærksomheden, forudsat at man overholder visse regler. Start med sorter med enkle, klare farver. En gul, rød og en stribet sort er tilstrækkelig i starten. Senere kan man udvide med flere sorter. Tænk på, at farverne skal harmonere: Sæt aldrig en teglrød sort sammen med karminrød. Sorter i bløde pastelfarver og stærkt farvede sorter fortjener en fremskudt plads for at komme til deres ret.

Dagliljerne trives i alle slags havejorde, hvis man bare giver dem plads nok. Hver plante kræver en m2, små sorter dog mindre. Alle sorter kræver sol for at blomstre rigeligt og få stærke farver. Med tiden udvikler planterne sig til store bestande, de bør ikke flyttes. Gødning er ikke nødvendig, men planterne vil være taknemmelige for lidt kompost.

billede

Blandt disse vidunderlige liljeplanter er de tofarvede sorter specielt iøjnefaldende og smukke.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

April-maj: Så snart risikoen for frost er ovre, kan der plantes. De tidlige sorter blomstrer i maj. Strø gerne lidt kompost ved planterne.

Sommer

Juni-sept: De middeltidlige sorter blomstrer fra juni til juli. Derefter kommer de sene sorters blomstring, den varer indtil efteråret. Vand i tørre perioder.

Efterår

Okt-nov: De stærkt farvede sorters blade gulner, mens de gule sorter endnu beholder deres friske grønne farve. Efter blomstringen deles planterne.

Vinter

Dec-febr: Dagliljerne overvintrer uden problemer. De er vinterhårdføre og behøver derfor ingen tildækning.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 21.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral