Røllike
(Achillea)

Røllike st020  

Sommerguld til haven

De pragtfulde stauderølliker har meget til fælles med den vilde røllike, der vokser på tørre enge i vor natur. De guldgule blomster er en pryd for haven sommeren igennem.

Slægten Achillea hører botanisk til familien af kurvblomstrende, og den er udbredt med over 100 arter i Europa og Asien. Mange mennesker holder meget af den aromatiske duft fra den almindelige røllike

(Achillea millefolium), som vi finder på tørre enge og i vejkanterne. Selvom , den næsten regnes for ukrudt, har den siden gammel tid haft stor betydning som nytte- og lægeplante. Tidligere blev den f.eks. brugt til vinkonservering i Tyskland og i de nordiske lande har den, på grund af sine bitterstoffer, været brugt som humle-erstatning til ølbrygning.

VÆrd at vide

Vær ikke bange for at brække de største blomsterknopper af. Al kraft går da til de talrige sideknopper, som vil blomstre desto flottere. Man kan efter den første hovedblomstring i juli skære planterne en håndsbredde tilbage. Så følger normalt et 2. flor i efteråret.



Krydsninger med vild-karakter

I modsætning til så mange andre havestauder, hvor krydsningerne har mistet vildartens charme og særpræg, har haverølliken stadig sin naturlighed. Opbygning, blad- og blomsterform er stadig som den vilde slægtnings, selvom haveformerne normalt er både større og langt mere yppige ,og strålende i farverne.

 

Lys: Solrig plads
Blomstring: juni - sept./okt.
Højde: 50 - 120 cm.
Jord: Tør, næringsrig
 

Gule blomstertallerkener

De fleste arter og sorter af røllike blomstrer i forskellige gule toner. Fra lys citrongul til varm guldgul er de mest almindelig farver. Desuden er der hvide, rosa og røde sorter.

Alle rølliker blomstrer i højsommeren. De første blomster begynder at åbne sig i juni, og blomstringen varer til efteråret, når man hele tiden fjerner visne blomster og derved styrker dannelsen af nye blomster.

"Coronation Gold", kroningsrøllike, er en af de mest elskede havesorter. Den bliver mellem 70 og 100 cm høj og bærer guldgule blomster over et smukt filigran af sølvgråt løv. Den bliver stor og kraftig og blomster for hvert år smukkere. "Neugold" bliver lidt mindre, mens " Altgold" bliver lidt højere. Begge sorter er meget lig "Coronation Gold". "Parker" og "Golden Plate" er havesorter af arten Achillea filipendulina, pragtrøllike. Begge vokser kraftigt opret, og de guldgule blomster står på faste ranke stilke. Græsk røllike, Achillea clypeolata, kan også købes og har vel den længste blomstring. Sorten "schwellenburg" blomstrer med citrongule blomster i ca. 30 cm' s højde. Hybriden "Moonshine" har særlig store enkeltblomster.

Plantedoktoren

Røllike har en særlig krydret lugt, som afskrækker mange skadedyr, så der bliver næppe problemer med sygdomme og skadedyr. Bladlus kan dog optræde, men de spules let af de meget robuste planter med en fast vandstråle fra haveslangen. Havetæger kan give forkrøblede planter. Saml skadedyrene sammen eller sprøjt med et skadedyrsmiddel. F.eks. naturlig pyretrum eller insektsæbe.

Røde sorter

Til arten Achillea millefolium, almindelig røllike, hører så smukke sorter som "Cerise Queen" , der har næsten kirsebærrøde blomster, "Kelwayi" , der er lillarød og "Sammetriese" , der er mørkerød og noget højere, omkring 80 cm. Endelig er der "Schwefelblute", der er gråløvet med svovlgule blomster.

billede

Den røde sort "Cerise Queen".
Korte råd
Voksted -
Voksested

I fuld sol på havens lune steder og f.eks. i forbindelse med pragtstauder, roser eller sommerblomster i bed og blomsterrabatter.

jord -

Jord

Røllike kan gro i næsten al slags jordbund. Bedst er dog let og ret tør, næringsrig jord, der hurtigt lader vandet passere.

pasning -

Pasning

Rølliker er meget robuste og beskedne stauder. Fjern visne blomster. Tilbageskæring kan give et 2. flor. Giv naturgødning i efteråret og del planterne ca hvert andet år.

billede

Lave rølliker passer også fint til roser.

Beskedne krav

Rølliker er ret beskedne planter. Ligesom den vildtvoksende røllike er havearterne og sorterne tilfredse med stort set alle slags jord. En plads i fuld sol i let og næringsrig jord er dog ideel. Jorden kan også være ret tør, uden at planterne tager skade, for røllike er meget tørketolerant Man skal derfor ikke sørge for andet end at fjerne visne blomster. I efteråret er det godt at give en god omgang naturgødning og evt. forynge stauderne ved deling. Man tager blot rodstokkene op og deler dem i tilpas store dele, som plantes igen.

tips

De gule rølliker tørrer smukt og er fine i blandede buketter af tørrede blomster eller græsser. Skær blomsterne, når der er i fuld blomstring, bind dem med elastikker i små bundter, som tørrer med hovederne nedad på et luftigt tørt sted i skygge, Tørres blomsterne hurtigt, mister de slet ikke den pragtfulde farve.

Anvendelse

På tørre steder i haven kan man arrangere en tilplantning med vildkarakter. Røllike, klokkeblomster og salvie er en fin blanding. De lave af havesorterne kan også være smukke ved roser, som afveksling og opblødning af en lidt streng plantelinie. I pragtstaudebedet ved siden af blå riddersporer, lysende orange dagliljer eller hvide liljer er de store gule pragtrølliker fantastisk flotte. De røde og rosa sorter skal man ikke plante for mange af, for de er noget sartere og blomstrer i kortere tid. De er sødest mellem sommermargeritter og pastelfarvede asters.

billede

Achillea milleflorum "Apfelblute".

 

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

April-maj: Nu kommer de nye skud, og planten kan faktisk også deles på denne årstid. I det endnu ret bare staudebed virker det fine løv meget smukt.

Sommer

Juni-aug: Nu har røllike sin hovedblomstring. Bræk de største knopper af, så sideknopperne udvikles smukkere. Tørt og solrigt vejr er at foretrække.

Efterår

Sept-okt: Efter en kraftig tilbageskæring kan man være heldig at få en 2. blomstring. Nu er det den bedste tid at dele planterne. Giv naturgødning.

Vinter

Nov-marts: Tørrede røllikeblomster kan nu glæde indendørs. De er også meget smukke med græsser og julegran i tomme altankasser og juledekorationer.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 20.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral