Røllike
(Achillea)
|
||||||
Slægten Achillea hører botanisk til familien af kurvblomstrende, og den er udbredt med over 100 arter i Europa og Asien. Mange mennesker holder meget af den aromatiske duft fra den almindelige røllike
(Achillea millefolium), som vi finder på tørre enge og i vejkanterne. Selvom , den næsten regnes for ukrudt, har den siden gammel tid haft stor betydning som nytte- og lægeplante. Tidligere blev den f.eks. brugt til vinkonservering i Tyskland og i de nordiske lande har den, på grund af sine bitterstoffer, været brugt som humle-erstatning til ølbrygning.
Krydsninger med vild-karakter
I modsætning til så mange andre havestauder, hvor krydsningerne har mistet vildartens charme og særpræg, har haverølliken stadig sin naturlighed. Opbygning, blad- og blomsterform er stadig som den vilde slægtnings, selvom haveformerne normalt er både større og langt mere yppige ,og strålende i farverne.
Gule blomstertallerkener
De fleste arter og sorter af røllike blomstrer i forskellige gule toner. Fra lys citrongul til varm guldgul er de mest almindelig farver. Desuden er der hvide, rosa og røde sorter. Alle rølliker blomstrer i højsommeren. De første blomster begynder at åbne sig i juni, og blomstringen varer til efteråret, når man hele tiden fjerner visne blomster og derved styrker dannelsen af nye blomster. "Coronation Gold", kroningsrøllike, er en af de mest elskede havesorter. Den bliver mellem 70 og 100 cm høj og bærer guldgule blomster over et smukt filigran af sølvgråt løv. Den bliver stor og kraftig og blomster for hvert år smukkere. "Neugold" bliver lidt mindre, mens " Altgold" bliver lidt højere. Begge sorter er meget lig "Coronation Gold". "Parker" og "Golden Plate" er havesorter af arten Achillea filipendulina, pragtrøllike. Begge vokser kraftigt opret, og de guldgule blomster står på faste ranke stilke. Græsk røllike, Achillea clypeolata, kan også købes og har vel den længste blomstring. Sorten "schwellenburg" blomstrer med citrongule blomster i ca. 30 cm' s højde. Hybriden "Moonshine" har særlig store enkeltblomster.
Røde sorter
Til arten Achillea millefolium, almindelig røllike, hører så smukke sorter som "Cerise Queen" , der har næsten kirsebærrøde blomster, "Kelwayi" , der er lillarød og "Sammetriese" , der er mørkerød og noget højere, omkring 80 cm. Endelig er der "Schwefelblute", der er gråløvet med svovlgule blomster.
Den røde sort "Cerise Queen".
|
Beskedne krav
Rølliker er ret beskedne planter. Ligesom den vildtvoksende røllike er havearterne og sorterne tilfredse med stort set alle slags jord. En plads i fuld sol i let og næringsrig jord er dog ideel. Jorden kan også være ret tør, uden at planterne tager skade, for røllike er meget tørketolerant Man skal derfor ikke sørge for andet end at fjerne visne blomster. I efteråret er det godt at give en god omgang naturgødning og evt. forynge stauderne ved deling. Man tager blot rodstokkene op og deler dem i tilpas store dele, som plantes igen.
Anvendelse
På tørre steder i haven kan man arrangere en tilplantning med vildkarakter. Røllike, klokkeblomster og salvie er en fin blanding. De lave af havesorterne kan også være smukke ved roser, som afveksling og opblødning af en lidt streng plantelinie. I pragtstaudebedet ved siden af blå riddersporer, lysende orange dagliljer eller hvide liljer er de store gule pragtrølliker fantastisk flotte. De røde og rosa sorter skal man ikke plante for mange af, for de er noget sartere og blomstrer i kortere tid. De er sødest mellem sommermargeritter og pastelfarvede asters.
Achillea milleflorum "Apfelblute".
|
Opdateret d. 20.5.2001
|
FastCounter by bCentral |