Velkommen til siden med sommerblomster.

Læs også siden omkring biodervisitet, det er i disse år til stor diskussion om vi i vores haver kan gøre mere for at fremme biodiversiteten og hvordan det gøres bedst, det er også til diskussion hvilke områder der skal tages ud og hvordan det skal plejes og vedligeholdes, måske er det også vigtig at tale om hvem der skal betale, er det af egen lomme eller en fælles indsats. Også her er alt ordnet alfabetisk, efter de navne planter og blomster normalt er kendt under. Der er desværre ikke plads til alt hvad jeg gerne vil vise, men du kan se, om jeg har fået lavet siden, for det produkt du søger, så er produktnavnet en link. Skrive til mig, hvis det du gerne vil se ikke er tilgængeligt, så vil jeg forsøge at lægge det ind så hurtigt som muligt.

Bemærk:
disse sider er kun oplysning, jeg forhandler hverken planter eller udstyr

Spørgsmål/kommentarer tilbage til hovedsiden

Alfabetisk oversigt


A B D E F G H I J K L M N O P R S T V


A

Abeblomst Mimulushybrider
Populært sommerselskab
I havens bede, i baljer og krukker på terrasse og altan uanset, hvor man anbringer abeblomsterne, skaber de glæde De livligt plettede tragtblomster har en ganske særlig prydværdi.

Amarant/Rævehale Amaranthus
En sjov og hårdfør plante
De oprette eller hængende røde, akslignende blomsterstande minder om buskede rævehaler. Siden 1500-tallet er denne særprægede rævehale anvendt som blikfang i sommerbede

Asters   Se også under stauder

Sommerasters Callistephus chinensis
Etårig sommerblomst
Del botaniske slægtsnavn Callislephus betyder "en smuk krans" og hentyder til den tætte blomsterkurv, som er et typisk tegn for sommerasters

Atlaskblomst  Godetia grandiflora
Et blomstertæppe i lysende farver
Med de beskedne og nemt dyrkelige atlaskblomster kan man skabe lysende farvepletter i blomsterrabatter, staudebede og stenhaver. Blomsterne virker som den fineste silke, og der er mange skønne nuancer.
Top

B

Balsamin  Impatiens balsamina
En gammeldags sommer-skønhed
Tidligere hørte havebalsaminen til den faste bestand i bondehaven. Desværre er den gået noget i glemmebogen Nu bruger vi mere dens slægtning, Flittig Lise, men begge har deres berettigelse.

Begonie

Ampelbegonie  Begonia-Flore-Pleno-Pendula
Overdådig blomsterpragt med hængende form
Ampelbegonier hører til de relativt nye begonier, men de bør ikke mangle på nogen altan eller i sommervinduet Friske farver og lysende blomster er kendetegnet for disse stadig mere populære begonier.

Elatior-begonier  Begonia elatior-hybrider
Planter med lysende blomster
De lysende blomsterfarver hos disse hybrider stammer fra knoldbegonieroe De danner dog ingen knolde og anvendes som etårige som- merblomster. De er noget af det mest dekorative i kummer og potter.

Knoldbegonie  Begonia x tuberhybrida
En blanding af herlige farver
Knoldbegonien blomstrer i et væld af kraftige farver. I det rige udvalg af former sorter og farver, burde enhver planteelsker kunne finde sin absolutte favoritblomst.

Sommerbegonie  Begonia semperflorens
Anvendelig og elsket
En af vor mest anvendte haveplanter er sommer- begonie Det skyldes sikkert den rige og langvarige blomstring, samt at den er så anvendelig.

Biblomme  Lobularia maritima
Et duftende tæppe
Den hurtigt voksende biblomme glæder os hele sommerhalvåret med sit smukke flor af hvide eller brogede, sødt duftende blomster. De kønne, lave blomster kommer bedst til deres ret i stenbedet.

Blomsterkarse  Tropaeolum majus
Varme, strålende sommerfarver
Blomsterkarse er meget let at dyrke Man har ikke bare glæde af den på grund af dens frodighed og de herlige blomster, men også fordi den er et godt krydderi og en velegnet plante til salater.

Blåkvast  Ageratum houstonianum
Blåkvast -stadig lige populær
Med dens rige blomstervæld i skiftende blå nuancer og dens små krav er blåkvast en af vore mest populære haveplanter. Blåkvast kan anvendes til meget i haven.
Top

D

Dukkekrave  Brachycome iberidifolia
Et mylder af duftende stjerner
Med sine ofte overvældende mange, velduftende blomster, er dukkekrave virkelig en favorit blandt haveblomster. Hele sommeren spreder den glæde i krukker og bede

Dusksalvie  Salvia viridis
Lysende blomster og skinnende blade
Med dens skønne farver og smukke højblade giver dusksalvie en smuk farveklat i et hvilket som helst blomsterbed. I Sydeuropa kan de stadig ses som vildtvoksende
Top

E

Edderkoppeplante  Cleome spinosa
Smuk plante med misvisende navn
Det danske navn, edderkoppeplante, er egentlig noget misvisende I Sverige kaldes den for paradisblomst, og det passer langt bedre på de iøjnefaldende, smukke blomster.

Etårig brudeslør  Gypsophila elegans
Romantisk og gammeldags blomst
Etårig brudeslør er hurtigtvoksende, men holder ikke så længe Derfor sår man af flere omgange, så man har blørnster hele sommeren De luftige blomster er bedårende i blandede buketter og med roser.
Top

F

Fingerbøl  Digitalis  Overordentlig giftig
Smuk men giftig
Den frodige fingerbøl er en hårdfør haveblomst, som i lang tid tilbage har været en elsket blomst, men mange afstår fra den fordi den er giftig

Fjerbusk-hanekam  Celosia argentea var. plumosa
Blomsterpragt med farverige fjer
Fjerbusk-hanekammens fjerlignende blomsterstande er særlig effektfulde hos de høje sorter. Denne ualmindelige plante passer lige godt l bede og beplantninger som i krukker.

Flittiglise  Impatiens walleriana
Flittig som kun få andre blomster
Flittiglise fortjener virkelig sit navn Planten blomstrer og blomstrer og blomstrer Før i tiden var flittiglise en typisk potteplante, nu om dage ser man den også ude i haven.

Flittiglise  Impatiens, New Guinea-hybrider
Herlige udplantningsplanter til haven
Skønt de kun har været kendt hos os i kort tid, har de nye flittiglise, New Guineahybriderne, hurtigt erobret en stor del af markedet Deres store blomster og farveprægtige løv er slet ikke til at overse.

Floks    Se også under Stauder.
Sommerfloks  Phlox drummondii
Herlige udplantningsplanter til haven
Skønt de kun har været kendt hos os i kort tid, har de nye flittiglise, New Guineahybriderne, hurtigt erobret en stor del af markedet Deres store blomster og farveprægtige løv er slet ikke til at overse.

Frøkenhat  Zinnia elegans Z. angustifolia
Taknemmelige skønheder
Den fordringsløse, men farveglade frøkenhat blomstrer hele sommeren De er kønne i enhver beplantnlng, men er også populære snitblomster. Lave sorter egner sig også godt til altankasser.

Fuchsia  Fuchsia triphyllahybrider
Nogle anderledes fuchsia
Den interessante blomsterfacon og de lysende røde til orangerøde farve" der tegner sig tydeligt mod det mørke løv, er et kendetegn for disse fuchsia-sorter, der er blevet meget populære igen i de senere år,

Fuchsia  Fuchsia-hybrider
Selv blomsterpragt i skyggen
Se]v i fuld skygge udvikler mange fuchsia-sorter stadig dekorative blomster. Også alle andre steder har denne art med de mange fine egenskaber stor værdi for os. Det er intet under at fuchsia er blevet utrolig populær.
Top

G

Gråblad  Senecio bicolor
Sølvløv blandt sommerblomster
Når farverne i beplantningen kappes om opmærksomhed, giver gråblad med sin grå farvenuance og specielle bladform et roligt indtryk

Gul knap  Lonas annua
Holdbare gule blomster
Denne smukke blomst med lysende gule blomsterhoveder, ses desværre alt for sjældent i vore haver. Den fortjener langt mere opmærksomhed, den er både beskeden og anvendelig mange steder.

Guldvalmue  Escholzia californica
Gylden nathue
Guldvalmuen fra Californien er uhyre beskeden i sine livskrav, og lyser med sine gyldne blomstersole op i haven fra sommer til efterår. Blomsterne folder sig kun ud i solskin.

Gyldenlak  Cheiranthus cheiri
Elsket som aldrig før
Gyldenlak med sine lysende blomster i gule og røde nuancer er lige elsket i dag som for flere hundrede år siden. Den sødlige duft og blomsternes pragt forgylder bedet.
Top

H

Hanekam  Celosia argentea var. cristata
Stolt bølgende kamme
Denne plante har fået sit navn fordi blomsterne ligner hanekamme i flammende farver. Det er en usædvanlig og smuk sommerblomst der aitid er et flot blikfang i brogede bede og blomsterkasser.

Have-jernurt  Verbena x hybrida
Langvarig blomstring i mange farver
Grupper af verbena giver store farveklatter i enhver beplantning Denne beskedne plante blomstrer uafbrudt og ufortrødent fra slutningen af juni til de første frostnætter i november.

Have-tøffelblomst  Calceolaria integrifolia
Små alfetøfler
Tøffelblomsterne er dejlige sommerblomster til blomsterbede og altankasaer. De har fået deres navn på grund af blomsternes opblæste underlæbe, som får dem til at ligne små tøfler.

Heliotrop  Heliotropium arborescens
Eksotisk duft på terrassen
Heliotrops blåviolette blomsterstande dufter vanilje-agtigt, og derfor kaldes den visse steder i verden for vaniljeblomst. For at nyde den dejlige duft bør man plante den nær hus og udendørs siddepladser

Hindebæger  Limonium
Brogede evighedsblomster
Alle Hindebæger-arter har dekorative blomsterstande i lysende farver. De kan let tørres. De er karakteristiske blomster til tørrede buketter og dekorationer

Honningurt  Phacelia
Biavlernes trøst
Phacelia-arternes blomster er et aldrig tørlagt forråd af nektar og pollen. Bier, humlebier og sommerfugle tager godt for sig af lækkerierne. Derfor dyrkes denne blomst ofte af biavlerne.

Hvid/almindelig, sløjfeblomst  Iberis amara, I. umbellata
Et smuk ukrudt
Blegrosa, lilla eller hvide blomster i store mængder giver disse nemme arter deres helt egen charme. Dette smukke "ukrudt" dufter vidunderligt.
Top

I

Iresine  Iresine herbstii, I. linden ii
Farvestrålende bunddækkere
Iresine anvendes ofte som indramning af sommerblomster. De strålende bladfarver kontrasterer tydeligt mod bladnerverne, og giver et anderledes indtryk af bedet.
Top

J

Jomfruskørt  Convolvulus tricolor
Farveglad og solelskende
Jomfruskørt er en beskeden plante med overraskende kraftige og kontrastrige blomster, der dækker planten hele sommeren. Blomsterne lukker sig sidst på eftermiddagen.

Judaspenge  Lunaria annua
En gammel bekendt
Skønt judaspenge oprindeligt hørte hjemme i Sydøsteuropa, er den blevet dyrket hos os siden middelalderen. Den har sin plads i den moderne byhave, såvel som i den gammeldags bondehave.
Top

K

Kantlobelia  Lobelia erinus
Blå blomsterstjerner
Lobelia er højt elskede' i sommerens bede, rabatter og altankasser. De fine blå blomster fremhæver på det smukkeste de andre sommerblomster, og de anvendes faktisk også som stueplanter.

Klokkeranke  Cobaea scandens
Hurtigtvoksende grønne vægge
Klokkeranke klatrer i løbet af få uger tre til fire meter højt op og danner et tæt løvværk. I sensommeren smykker den sig med utallige violette, klokkeformede blomster med strittende støvdragere.

Kongelys  Verbascum
En majestætisk kandelaber
Da kongelyset rækker op over sine omgivelser med sine gule spir, virker den helt majestætisk. Få planter virker så ranke og overlegne som den, men alligevel udstråler planten et venligt og varmt indtryk.

Balsamin  Impatiens balsamina
En gammeldags sommer-skønhed
Tidligere hørte havebalsaminen til den faste bestand i bondehaven. Desværre er den gået noget i glemmebogen Nu bruger vi mere dens slægtning, Flittig Lise, men begge har deres berettigelse.

Kæmpe-evighedsblomst  Helichrysum bracteatum
Favoritten blandt tørrede blomster
Hvis man vil tørre og gemme sommerens farver til de farveløse vintermåneder, skal man dyrke evighedsblomster i sin have. Kæmpeevighedsblomsten hører til de højst elskede og mest velkendte.
Top

L

Latyrus, almindelig  Lathyrus odoratus
Ærteblomst med duft
Latyrus er en af havens obligatoriske sommer blomster. Uanset om de løber i højden eller er dværgplanter, så spreder de dejlige og brogede blomster en liflig duft.

Levkøj  (matthiola incana)
Velduftende eksamensblomst
Levkøjens blomster og blade ser ud som om de er fint pudrede. Selv de mættede purpurnuancer er matte og alt andet end prangende. Og den behagelige duft er dog kraftig.

Lobelia
Lobelia  Lobelia
Sirlige blomster i kraftige farver
Når man taler om lobelie er det oftest den lyseblå kantlobelie som repræsenterer slægten. Men der findes arter med andre farver, som er mere sjældne, men mindst lige så smukke.

Kantlobelia  Lobelia erinus
Blå blomsterstjerner
Lobelia er højt elskede i sommerens bede, rabatter og altankasser. De fine blå blomster fremhæver på det smukkeste de andre sommer-blomster, og de anvendes faktisk også som stueplanter.

Løvemund   Anthirrhinum majus
Masser af farver men fordringsløs
Løvemund er en gammel fordringsløs og vellidt sommerblomst. Den er et farverigt indslag i bedet og kan også anvendes som snitblomst indendørs.

Top

M

Mamelukærme  Lavatera trimestris
Silkeagtige tragtblomster
Mamelukærme prydes af mængder af lyserøde tragtblomster. Med sin kraftige vækst og sin dominerende farvevirkning passer denne sommerblomst godt i baggrunden af et broget staudebed.

Margerit   Chrysanthemum Frutescens
En busk fyldt med okseøjeblomster
Margeritplanten er en lille sirlig plante fyldt med okseøjeblomster bare i mindre udgave. Vi dyrker margeritten som etårig sommerblomst, men egentlig drejer det sig om en flerårig halvbusk.

Marieklokke  Campanula medium
Rigtblomstrende klokker
Ved siden af de mange stauder findes der også en dekorativ toårig klokke, som netop på grund af den korte livslængde er særdeles ødsel med blomsterpragten.

Matrem  Chrysanthemum parthenium
Hvide og gule blomsterbolde
Før i tiden var de meget almindelige i haver, men i vore dage er de næsten gået i glemmebogen. Matrem fortjener en renæssance, blandt andet fordi den blomstrer til langt hen på efteråret.

Middagsblomst  Dorotheanthus bellidiformis
Ørkenens klenodie
Denne usædvanlige og smukke plante kommer fra Sydafrikas varme ørkenområder. Blomsterne med de smalle kronblade sidder tæt sammen og i solskinsvejr ligner de på afstand silkeskinnende puder.

Morgenfrue  Calendula officinalis
Blomsterflor uden store udgifter
Morgenfruens smukke blomster lyser op i haven langt hen på sommeren. Gule og orange farver i forskellige, meget intensive schatteringer, er denne beskedne sommerblomsts kendetegn.
Top

N

Nellike   Se også under stauder
Kinesernellike  Dianthus chinensis
Alsidig og populær
Kinesernelliken er i de senere år blevet meget populær. Netop på grund af de vidunderlige, lysende farver er der flere forskellige anvendelsesmuligheder for dem i haven.

Studenternellike   Dianthus barbatus
En farverig sommerglæde
Farven hos denne variationsrige nellike strækker sig fra kridhvid til mørk karminrød. Der er både enkle og dobbelte blomster, en- og tofarvede, krusede, glatte og frynsede.

Nikkeknop  Helipterum
Nyplukket eller tørret?
De smukke eterneller med det sirlige udseende har store blom-ster som skænker en velkommen forandring i beplantninger og spraglede bede. Indendørs er de smukke, tørrede buketter hele året.
Top

O

Olieplante  Ricinus communis
En tropisk kostbarhed til sommerhaven
I løbet af få uger kan det lille frø vokse op til en kæmpe-mæssig halvbusk med kastanjeformede blade. Olieplanten er en fantastisk dekorativ sommerplante i haven.
Top

P

Pelargonie  Pelargonium
Klassisk altanplante
Pelargoniens overvældende rige blomstring pryder år efter år kasser og krukker på altaner og terrasser. Pelargonium-arterne er klassiske, både som altan- og potteplanter.

Pelargonie  Pelargonium zonale
En elsket klassiker
Til trods for, at de hængende sorter i de seneste år har haft stor fremgang, så er de oprette zonale-sorter populære som aldrig før. De egner sig ikke kun til altanen men også i brogede beplantninger.

petunia  petunia
Den klassiske altanblomst
Hvad er en altan uden mangefarvede og længeblomstrende petunier? Selv i sommerens blomsterbed, krukker og kummer trives petunia fint, blot man sørger for en solrig plads.

Prydgræs  Pennisetum
Havens mest fredelige planter er græsser
Med deres smukke tuer, deres elegante strå og dekorative aks, er Prydgræsset både et dekorativt element i haven, men også et roligt akkompagnement til de 'højrøstede' stauder .

Prydtobak  Nicotiana x sanderae
Duftende blomstertrompeter
Prydtobakken hører til de særlig værdifulde sommerblomster på grund af sin lange blomstring, sin lysende blomsterpragt og den herlige duft, som især ved aftenstide breder sig omkring blomsterne i haven.

Pudetagetes  Tagetes tenuifolia
Skønheder med filigran-blade
Den tredje gruppe i slægten Tagetes har tætte, fine filigran-blade og er oversået med bittesmå blomster. Selvom planterne ser fine og spinkle ud, er de lige så robuste og livskraftige, som de øvrige tagetes.

Påfugleblomster  Gazania-hybrider
Smukke når solen skinner
Hele sommeren lyser Påfugleblomsterne mod os i gyldne og orange farver. De farverige og nemme planter fremhæver sig i såvel bede, som i krukker og potter .
Top

R

Regnviser, So1viser  Dimorphtotheca
Lysende blomstertæpper
I sit hjemland forvandler regnviser hele skrænter tillysende blomsterområder. Hos os regnes den for en af sommerhavens dejligste etårige blomster på grund af sine store blomster.

Rød hør  Linum grandiflorum
Nordafrikansk glød
De etårige, nordafrikanske slægtninge til den blå staudehør er både robuste og beskedne. Deres kraftige røde farve konkurrerer livsbekræftende med de andre brogede farver i sommerblomstbedet.
Top

S

Skov-forglemmigej  Myosotis sylvatica
Uundværlig have-romantik
Man kan slet ikke forestille sig en have uden forglemmigejs dybe, rene blå farve. I altankasserne og i blomsterrabatterne er denne smukke blomst en dejlig plante, som giver en let og romantisk stemning.

Sløjfeblomst, hvid/almindelig  Iberis amara, I. umbellata
Et smuk ukrudt
Blegrosa, lilla eller hvide blomster i store mængder giver disse nemme arter deres helt egen charme. Dette smukke "ukrudt" dufter vidunderligt.

Små kinesere  Cuphea ignea
Utrættelig blomstring
Næsten hele året ses små kineseres muntert farvede blomster med deres usædvanlige former. I altankasser og beplantninger er de altid et farverigt indslag.

Solknap  Sanvitalia procumbens
Solsikke i miniature
Solknappens små blomster ligner miniature udgaver af den mægtige solsikke. De gule randkroner omgives af en sort midte og minder om små knapper.

Solportulak  Portulaca grandifiora
Soldyrkere i alle regnbuens farver
Denne sirlige sommerblomst solportulak trives bedst i fuld sol og spænder over hele farvespekteret fra hvid og gul til helt klar rød. Solportulak er en god bunddækker med sin lave højde.

Solsikke  Helianthus annuus
Solsikken, den gule kæmpe
Det er næsten utroligt, at et lille frø kan blive til noget så stort. I løbet af nogle uger vokser det op til en stor, kraftig enårig plante, som kan blive op til 3 m høj.

So1viser, Regnviser  Dimorphtotheca
Lysende blomstertæpper
I sit hjemland forvandler regnviser hele skrænter tillysende blomsterområder. Hos os regnes den for en af sommerhavens dejligste etårige blomster på grund af sine store blomster.

Sommercypres  Kochia scoparia
Søjleformet plante-blikfang
Når man har lyst til et roligt blikfang mellem de brogede tagetes, petunia, lobelia og de andre sommerblomster, skal man plante nogle sommercypresser.

Sommerfugle-Karse  Tropaeolum peregrinum
Gule som kanariefugle
Blomsterne hos den et-årige sommerfuglekarse er lige så interessante som tropiske kolibrier eller sjældne sommerfugle. Det er umuligt at forveksle denne plante med nogen anden.

Sommerfugleblomst  Nemesia strumosa
En perle blandt sommerblomster
Sommerfugleblomst er uden tvivl mere opmærksomhed værd, end hvad den har fået. De farvestrålende blomster, med det lakerede udseende, oversvømmer beplantningen som et blomsterhav.

Stedmoderblomster, sene  Viola x wittrockiana
Sent blomstrende stedmoderblomster
Stedmoderblomsten er uden tvivl en af de smukkeste toårige haveblomster, og med de mange sorter er den også blevet en af de mest populære.

Stedmoderplante  Viola x wittrockiana
Tidligt blomstrende sorter
Stedmoderplanterne tilhører med rette vore mest dyrkede haveplanter. Vi kan lide dem p.g.a. deres mange og stærke farver. Overalt kan man finde et stykke jord til stedmoderplanter.

Stokrose  Alcea rosea
Pastelfarvede blomster som skyder i højden
Stokroser forskønner ethvert staudebed og enhver husfacade med deres fantastiske blomsterstængler. Siden man genopdagede dem i bondehaven er deres popularitet tiltaget støt.

Stolte kavalerer  Cosmos bipinnatus
Sarte blomster i kraftige farver
De hurtigtvoksende stolte kavalerer glæder os fra højsommeren med deres store, dekorative blomster i nuancer fra hvid over rosa til lysende karmoisinrødt. Denne etårige plante bliver stor!

Stolte kavalerer, gul  Cosmos sulphureus
Sen blomsterpragt
Cosmos bipinnatus' mindre slægtning lyser i orangegule til orangerøde blomsterfarver. Den rige blomstring er et effektfuldt indslag i haven. Stolte kavalerer er hurtigtvoksende og en meget nem sommerblomst.

Susanne med det sorte øje  Thunbergia alata
Køn klatreplante til varme steder
Sortøjede Susanne strækker sine ranker overalt, hvor man tilbyder den plads. Planten er god til at gøre mure grønne, og til at dække et gitterværk eller en træstamme. Selv i blomsterampler føler den sig tilpas.
Top

T

Tagetes / Fløjlsblomster  Tagetes patula
Blød som fløjl
Tagetes tilhører vore mest populære udplantningsplanter. Overalt møder man denne plante i dens former og farver . Og der bliver flere og flere varianter.

Trompettunge  Salpiglossis sinuata
Orkidelignende skønhed i haven
Når trompettungens årede hvide, gule, rosa eller mørke-røde blomster springer ud, ser det ud som om haven er fyldt med orkideer. Dette er et fantastisk og meget specielt farvespil.

Tusindfryd  Bellis perennis
Tidlig farvepragt i blomsteråret
Tusindfryd er med sin beskedne, friske skønhed en populær forårsblomst i rabatter, bede, i kasser og potter også som potteplante i stuen. De små blomster varsler den varmere årstid og kalder søde minder frem.
Top
-->

V

Valmue    Se også under Stauder.
Sibirisk valmue  Papaver nudicaule
Silkefin og lang blomstring
Sibirisk valmues silkefine, to til fem centimeter brede blomsterskåle kan slet ikke undgå at vække opmærksomhed med deres brogede farve-spil. Deres rige blomstring strækker sig fra maj til den første frost.

Top
Stjæl denne grafik
http://www.ljohans.com/planteleksikon/
og link til mine sider
skriv til mig
Leif's planteleksikon

kildemateriale Blomstrende FritidLast updated 8.6.2004

Microsoft Internet Explorer


FastCounter by bCentral
Kommentarer?