Fuchsia
(Fuchsia-hybrider)

Selv blomsterpragt i skyggen

Selv i fuld skygge udvikler mange fuchsia-sorter stadig dekorative blomster. Også alle andre steder har denne art med de mange fine egenskaber stor værdi for os. Det er intet under at fuchsia er blevet utrolig populær.

I1695 opdagede den franske forsker Charles Plumier de første fuchsier i Mellemamerika. Han navngav dem til ære for den tyske læge Leonhart Fuchs, som i 1543 udgaven berømt urtebog og regnes for en af botanikkens fædre. Det var dog først i det 19. århundrede at de nostalgisk prægede blomster erobrede det europæiske havemarked.

Af de henved 100 arter er der kun få som har betydning for haven. Det vigtigste er de utallige hybrid-sorter. De mange hybrider er først og fremmest fremelsket i England og Californien, men også i Tyskland er der sket en del forædling. Klimaet i England og Californien er dog mest egnet til at holde fuchsia i det frie året rundt.

Hos os må de flester sorter opbevares frostfrit i hus eller under glas om vinteren.

vigtigt

Når man beskærer om foråret kan man afkorte de kraftigste opretvoksende sorter med en tredjedel. Derved bliver de mere buskede og tætte. Men undgå helst at skære i et gammelt træ, det giver særdeles ujævn skuddannelse.

En natlys-plante

Fuchsia er en halvbusk af natlysfamilien (Onagraceae). Den har en busket vækst med modsatstillede blade på træagtigt forveddede grene. Blomsterne udvikler sig i bladhjørnerne De mest dominerende blomsterfarver er violet, blålig, rosa, rød og hvid. De fire store bægerblade er vokset sammen til en slags rør med opadbøjede ender, så den skørteformede blomsterkrone folder sig frit ud nedenunder. Skørtet kan ogsåvære fyldt, og normalt har disse blomsterblade en helt anden farve end bægerbladene. Otte støvdragere og en lang griffel stikker ud fra skørtet.

 

Lys: Sol-skygge
Blomstring: Maj-okt.
Højde: 40 - 60 cm.
Jord: næringsrig
 

Stort sortiment

Der er i løbet af tiden opstået langt over 1000 hybridsorter, og der fremelskes stadig nye sorter. Man kan vælge mellem lave, halvhøje og høje planter. Ved siden af de opretvoksende former, er der også halvthængende og hængede varieteter. De forskellige sorter adskiller sig også ved deres lyskrav. For at få en smule orden i disse manger sorter, former og varieteter, kan man inddele fuchsia i potte-sorter, bed-sorter og altan-sorter. Svagtvoksende former med sarte blomster dyrkes som potteplanter. Kraftige, opretvoksende sorter er velegnede til friland. Til altanen anvender man varieteter med hængende eller halvthængende skud.

Plantedoktoren

Fuchsier angribes let af bladlus og hvide fluer. Står de for tæt, er det alt for befordrende for spredningen af skadedyr. I varmt og tørt vejr kan der forekomme rødt spind. Det hele bekæmpes bedst ved regelmæssigt af douche planterne, også under bladene. Ved meget stærke angreb anbefales det at sprøjte med naturlig pyrethrum, et middel som er udvundet af planter.

En opstammet fuchsia er en pryd i enhver have.

Sorts-udvalg
Sort bæger blade fylde
"Beacon"
"Charming"
"Deutsche Perle"
"Dollarprinzessin"
"Elfriede Ott"
"Joy Patmore"
"Lydia Götz"
"Tom Thumb"
"Winston Churchill"
rødt
lysrosa
cremehvidt
mørkerødt
rosa
hvidt
rødt
rødt
lyserød
blåviolette
lilla
lyserøde
mørkeblå
rosa-orange
lys purpur
lilla
violet
lysviolet
enkel
enkel stor
enkel
fyldt
enkel
enkel
enkel
enkel
fyldt
retur til havesider.dk
Retur til hovedsiden

Korte råd
Voksted -
Voksested

Alt efter sort, en sol- eller skyggeplads i bede med sommerblomster, baljer og rabatter.

jord -

Jord

Kraftig, humusrig havejord. Husk at kun med tilstrækkelig vand og næring holder blomsterfloret hele sommeren.

pasning -

Pasning

I begynd. af juni kan fuchsia sættes ud. Blander man langtidsvirkende, organisk gødning i pottejorden, kan man spare gødning et stykke tid.

Sorten "Kings Ramson"

 

tips

Opstammet fuchsia

Et fuchsietræ er et pragtstykke i ethvert bed med sommerblomster. Man kan selv lave træerne ved at fjerne sidegrene til stammen har den ønskede højde, og derefter knibe toppen såtræet forgrener sig.

Giv lidt støtte til stammen i de første år. Træet passes nøjagtigt som de øvrige fuchsier.

Bedsorter

Robuste sorter med blomster der kan tåle vand bliver smukkest hvis de plantes ud i det fri. Men uanset hvor man sætter dem, har de brug for masser af vand og næring.

Hele sommeren skal man give gødning hver uge, så planterne har kraft til konstant blomstring.

Kommer igen hvert år

Det er kun sjældent fuchsier dyrkes som enårige. De kan dyrkes som balje- og potteplanter i årevis og udvikle sig til store buske eller små træer. Dyrker man fuchsia på den måde, skal planterne indenfor før den første nattefrost. Efter en smule tilbageskæring stilles de til overvintring ved 5-10 °C. Normalt taber planterne en hel del blade i løbet af vinteren. Den egentlige tilbageskæring sker om foråret og retter sig helt efter den form og vækst man ønsker.

so072

"Lady Thumb" har smukke farver i forskellige rosa nuancer.

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Febr-marts: Overvintrede planter skal nu skæres tilbage. Kraftige skud spidser kan anvendes som stiklinger.
Maj: Først når den sidste nattefrost er ovre, sættes planterne udenfor.

Sommer

Juni-aug: Planterne skyder utrætteligt nye blomsterknopper, hvis de vandes og gødes godt nok. Den vigtigste pasning består derfor i vanding og gødning.

Efterår

Sept-okt: Fuchsia elsker fugtig, men ikke for varm luft. Derfor trives de nu særlig godt og danner store, kraftige blomster. Planterne skal tages ind inden den første frost.

Vinter

Dec-febr: Overvintres i lyse, frostfrie rum, med ikke for tør luft. Vand ca. en gang om måneden. Planterne taber normalt en del af bladene. Der kommer nye blade til foråret.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 8.6.2004
kommentarer ?