Studenternellike
(Dianthus barbatus)

Billede

En farverig sommerglæde

Farven hos denne variationsrige nellike strækker sig fra kridhvid til mørk karminrød. Der er både enkle og dobbelte blomster, en- og tofarvede, krusede, glatte og frynsede.

Studenternelliken er medlem af den vidtforgrenede familie, caryophyllaceae. Slægten omfatter næsten 300 forskellige arter, de fleste hjemmehørende i Middelhavsegnene. Studenternelliken er udbredt fra Sydeuropa i vest til det sydlige Rusland i øst. Allerede i 1500 tallet dyrkedes den i europæriske haver, og den tilhørte den tids basisplanter i haven.

INDKØBSTIPS

I handelen er der hybridsorter, der er fremkommet gennem krydsninger med andre arter. Til dem regnes bl.a. "5weet Wivelsfield ","Delight" og "5weetness". De udmærker sig ved at have spredte blomsterstande med et mindre antal, men større blomster. De sås allerede i april-maj.



En plads i solen

Til forskel fra de fleste andre nelliker, hvor de smalle blade er overtrukket med et blåligt vokslag, har studentemelliken bredemørkegrønne blade siddende i roset. Ligesom alle andre nelliker elsker den et voksested i fuld sol på en kalkholdig, sandet eller sandholdig lerjord, der ikke er for hård. Planten trives dårligt på et sted med megen fugt.

 

Lys: Sol-vandrende skygge
Blomstring: Juni - juli
Højde: 20 - 50 cm.
Jord: Næringsrig, kalkholdig sandjord
 

Smuk både i vase og bed

Studenternelliken hører hjemme i staudebedet. Studenternelliken gør sig godt i bede sammen med andre planter i farverne hvid, gul eller blå.

Smukke farvekombinationer fremkommer f.eks. sammen med Lysimachia punctata, prikbladet fredløs og Campanula glamerata, nøgleklokke eller måske sammen ved veronika-arter.

I et bed sammen med sommerblomster med kort levetid f.eks. Jomfru i det grønne, Nigella damascena eller sommerflox, Phlox drummondii kan studenternelliken placeres efterhånden, som der opstår huller. Det følgende år er studenternelliken der med sine farverige blomster. De lave sorter passer glimrende som indramning til en blomstereng eller et bed, men egner sig også til krukker og baljer på terrasser og altaner. De høje sorter egner sig til snitblomster. De holder længe i vasen.

Plantedoktoren

På en våd og fugtig sommer kan studenternelliken angribes og dræbes af nellikerust. Det viser sig som gullige pletter med fremstående sporesamlinger på bladenes underside. Angrebne planter fjernes og brændes. De må under ingen omstændigheder lægges på kompostbunken. Nellikerust er en meget smitsom svampesygdom.

Der sås i juni

Hos os dyrkes studenternelliken mest som 2-årig, men den er hårdfør og kan derfor dyrkes som flerårig. De sås i maj-juni måned i drivbænk eller på friland i en god forberedt porøs jord.

Når planterne har 4 karakterblade, prikles de i potter. De udplantes i august-september eller det følgende forår med 25 cm's afstand. Inden vinterens komme skal planterne have ordentligt fat med rødderne. I kolde vintre anbefales det at tildække planterne med granris.

Billede

Studenternelliker i forskellige højder klæder hinanden.

 


Visit Dirk Visser's Holland Bulbs Online Catalog

Korte råd
Voksted -
Voksested

Helst i fuld sol, men også i vandrende skygge. I blomsterbede og som kantplante.

jord -

Jord

Havejord. Næringsrig, kalkholdig sand- eller lerjord, der ikke er for våd.

pasning -

Pasning

Så i maj-juni. Udplantning i sept. Evt. vinterdækning af frøplanter.

Billede

Et smukt bed i rosa, røde og hvide farver.

Duftende blomster
Den første sommer danner planten kun såkaldte basisblade. Året efter dannes knopper på de 25 cm lange stængler. De velduftende blomster sidder i kvast og blomstrer i juni-juli.

Frø fra studenternelliken findes i rene farver og i blandede toner. Specielt er sorter med enkle blomster meget smukke f.eks. "Albus" (hvid), "Lachskonigin" (lakse-rød), "Heimatland" (mørkerød med hvid midte) og" Atrosanguineus" (mørk purpur).

Af og til ses også varianter med fyldte blomster som f.eks. "Plena Albus" eller "Plena Atrosanguineus". Imellem frøplanter af sorter med fyldte blomster dukker der altid nogle planter op med enkle blomster.

tips
Hårdføre planter

På sit naturlige voksested er nelliken en robust og hårdfør plante. Hvis planten står på et velegnet voksested kan man, lade de kraftigste planter stå efter blomstringen. Næste år vil planten blomstre igen, dog med lidt færre blomster, og selve planten vil være lidt mindre. Ældre planter vil med tiden fryse bort.

Farverigdom
Hvis man kan lide et farverigt syn, vælges nogle af blandingerne. Man kan f.eks. vælge "Super Duplex" , der er en blanding af fyldte sorter. Der er også blandinger med enkle, tidlige sorter.

Man kan også anskaffe sig en stor spredning i variationen ved at lade nogle blomsterstilke hos de smukkeste planter stå, så de kan danne frø. Disse frø høstes og bruges til. såning.

På grund af nye genkombinationer opstår der nye og måske overraskende smukke former og farver.

På gunstige steder er planten selvsående. Hvis der bliver for mange studenternelliker på et sted, kan man grave dem op og sætte dem et andet sted.

Billede

Studenternellikerne kan placeres ind imellem andre stauder.


ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts-apr: For at få en rig blomstring gødes der nu.
Maj: De tidlige sorter begynder at blomstre i slutningen af måneden. Så i bænk eller såkasse til næste års blomstring.

Sommer

Juni: Hele måneden kan man så.
Juni-juli: Her falder hovedblomstringen. Vand i tørre perioder.
August: Prikle planterne om eller sæt dem direkte på friland.

Efterår

September: Frøplanterne plantes ud på deres voksested.
Okt-nov: Sørg for at unge planter er rodet godt før vinteren.

Vinter

Dec-febr: Planterne overvintrer under et tyndt lag sne. I ekstremt kolde vintre skal der dækkes med f.eks. granris.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 21.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral