Kinesernellike
(Dianthus chinensis)

Billede

Alsidig og populær

Kinesernelliken er i de senere år blevet meget populær. Netop på grund af de vidunderlige, lysende farver er der flere forskellige anvendelsesmuligheder for dem i haven.

Siden de første Fl-hybrider af kinesernellike kom i handelen, er denne sommerblomst blevet endnu mere populær. Fremfor alt bemærker man, at der findes et utroligt rigt udvalg af farver, mønstre og størrelser. Kinesernelliken savner i virkeligheden sin ligemand.

Kinesernellikens grågrønne, lancetformede blade sidder modsat på knoldede, oprette stængler. Øverst på de 20-40 cm høje stængler, som hurtigt forgrener sig, sidder blomsterne enkelte eller parvis. Blomsterfarverne omfatter nuancer fra rosa og flere forskellige røde farvetoner til violet og hvid,

Forældrearterne til denne sortsgruppe med mange facetter stammer fra Kina og Korea. I Europa er den dyrket igennem lang tid. Selv plantenavnenes fader, Carl von Linne, kendte til den.

VÆrd at vide

Frøene fra Fl-hybriderne er et produkt af den første generation efter krydsningen, og derfor får man planter med ensartet udseende og egenskaber. Disse sorter er særligt rigtblomstrende og ens i farve og blomsterstørrelse.Blomsterformer

Kinesernelliken anses for at være robust og blomstervillig. Takket være de store og tidlige blomster kompenserer kinesernelliken mere end rigeligt for dens eneste ulempe, den mangler duft. Til gengæld kan man hos de op tilotte cm store blomster finde næsten alle nellikernes egenskaber.

Kinesernelliken har alt: Takkede eller dybt indskårne kronblade, som hos fjernelliken, ensfarvede eller plettede kronblade, og alt dette i ufyldte eller fyldte blomster.

Eftersom kinesernelliken ikke er vinterhårdfør på vore breddegrader, dyrkes den som enårig, til trods for, at den egentlig er toårig.

I visse dele af England dyrkes den som toårig, hvorved den bliver særligt rigtblomstrende og smuk.

vigtige sorter
Navn
Blomstring
"Baby Doll"
"Bravo"
"Coral Charm"
"Crimson Charm"
"Crimson Knight"
"Feuersturm"
"Orchid Lace"
"Pink Charm"
"Snovfire"
"Snowflake"
"Telstar-Mixed"
Enkel, storblomstret, blanding
Enkel, skarlagenrod
Koralrød
Karminrød
Karminrød, fyldt, sen
Lyserød
Rosa, meget frynset
Rosa
Hvid medstor, rød midte
Hvid,meget stor
God blanding, kraftig
Alle ovenstående sorter undtagen "Bravo, "Baby Doll" og "Telstar er F1-hybrider.

 

Lys: Solrigt
Blomstring: Juni - september
Højde: 15 - 40 cm.
Jord: Havejord
 

Tidlig dyrkning

Almindeligvis formeres kinesernelliken ved frø. Der er to muligheder. Fra maj måned kan man så direkte på friland. Efterhånden udtyndes bestanden til en afstand på 20 cm.

Formering under glas er mere almindelig. I februar eller marts sås frøene i drivbænk eller i vindueskarmen i tørvesubstrat eller såkasser. Kultiveringen gennemføres frostfrit og luftigt, og man omplanter en gang. Efter de sene frostnætter sættes frøplanterne på friland på en afstand af 20 til 25 cm, og blomstrer snart.

På gunstige steder kan kinesernelliken såes direkte på voksestedet, men som regel bør man tiltrække planterne indendørs. Forkultiverede planter når lettere at udvikle tilfredsstillende flor. Hvis man skærer frøkapslerne af efter hovedblomstringen, kommer der en ny blomstring senere. Naturligvis kan man også købe færdige planter i maj og sætte dem direkte ud på voksestedet.

Billede

"Telstar Mixed"

Korte råd
Voksted -
Voksested

Tekst

jord -

Jord

Tekst

pasning -

Pasning

Tekst

Billede

"Princess Mix" er en længeblomstrende farveblanding

Sortsgrupper

Blandt de mange forskellige sorter findes der særlige grupper. "Heddewigiis"-nellikerne har særlig store blomster og bliver op til 30 cm høje. De er populære som snitblomster. De lave sorter med en højde på 20 cm egner sig som kantplanter.

En anden udmærket sortsgruppe er Fl-hybrideme "Charms" .De har en megct kraftig og kompakt vækstform, vokser meget regelmæssigt og er udmærkede og rigtblomstrende altanplanter. Sortsgruppen "Snowflake" har hvide og enkle blomster.

tips

Blomstrer uden ophør

Hvis man beskærer kinesernelliken lidt efter den første blomstring, så kan man se frem til, at den fortsatte blomstring varer hele sommeren. I det tilfælde er det særlig vigtigt med regelmæssig og tilstrækkelig tilførsel af næring og vand,

I haven
Grundet den relativt lave højde egner kinesernelliken sig fremfor alt som kantplante til haveindgangen eller i stenbedet. Ofte ser man dem som kantplanter omkring beplantninger og bede. Men kinesernelliken egner sig også til altankassen. Man kan benytte sig af plantens intensive blomsterfarver og skabe smukke kontraster i kombination med andre blomster. Eksempelvis kan man plante de større, hængende pudenelliker yderst, og senere supplere med kinesernelliker.

Plantedoktoren

Kinesernelliken er en lækkerbidsken for harer. Mod disse hjælper kun en gnavesikker indhegning af haven. Andre skadedyr er spindemider, som er meget almindelige på tørre jorde. På samme måde som bladlus suger de saften ud af plantens overjordiske dele og kan oftest kun bekæmpes med kemiske midler. Forebyg angreb ved at plante nellikerne på steder med høj luftfugtighed.

 

Billede

"Heddewigii" har meget frynsede og fyldte blomster.

 

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Febr-maj: Dyrkning under glas. Omplant en gang, sæt dem på friland, når frostrisikoen er overstået

Sommer

Juni: Blomstringen starter. Ved god pleje varer den hele sommeren.

Efterår

Sept-okt: En anden blomstring kan forekomme. Derefter tages planterne op og komposteres.

Vinter

Nov-jan: Kinesernelliken er ikke vinterhårdfør i Norden.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 21.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral