Solsikke
(Helianthus annuus)

Solsikke

Solsikken, den gule kæmpe

Det er næsten utroligt, at et lille frø kan blive til noget så stort. I løbet af nogle uger vokser det op til en stor, kraftig enårig plante. der kan blive op til 3 m høj

S olsikkens vidunderlige blomsterkurv er et symmetrisk mesterværk. Først ved nærmere eftersyn opdager man ,at det man i daglig tale kalder blomst egentlig er en hel blomsterstand. På den store kurvebund sidder små skiveblomster i et præcist spiralmøn,ster. De lysende gule randblomster indrammer kurvebunden og giver denne plante sin sollignende skikkelse. En så hurtigvoksende blomst skal selvfølgelig vokse i næringsrig jord og have god adgang til vand. Trods det, at solsikken kun er enårig bliver den mellem 2 og 3 m høj og der findes eksemplarer, der er blevet 6 m høje

Fra Amerika

Solsikken kommer oprindeligt fra Amerika. På grubd af sit udseende blev den hyldet af inkafolket, som et symbol på solguden. Nu er den almindelig på vore breddegrader, både som nytte- og som haveplante


Lys: Solrigt
Blomstring: Juli - oktober
Højde:150 - 300 cm.
Jord: Humusrig havejord

Let at dyrke

Af solsikkefrø, med det typiske udseende, er det let at dyrke vidunderlige planter. På et voksested i fuld sol, med næringsrig havejord, sås fra maj to- tre frø i hvert plantehul. De svageste ungplanter sorteres fra og kun de kraftigste skal vokse videre.

Forspiring

Solsikker kan forspires fra midten af mart" Tre til fem frø sættes i potter, som placeres et varmt sted. Fra midten af maj kan ungplanterne sættes ud på friland. Også i dette tilfælde sorteres de svageste eksemplarer fra. Forspirede solsikker bliver markant større end dem, der er sået direkte på friland. I vækstperioden skal solsikken have god adgang til vand. Gødning fremmer vækst og blomstring.

PLANTE-

DOKTOREN

Solsikken er meget robust men bør dog, som alle andre planter, beskyttes mod snegle i opvæksten. Den mest sikre metode er at fjerne dem med hånden. Den gamle metode med øl i sneglefælder gør, at sneglene bliver berusede og herefter dør. Kemiske midler dræber sneglene, men ødelægger jorden.

Gylden eller rødbrun

Foruden den almindelige, enkle solsikke findes der også en hel række havesorter. Mest afholdt er de storblomstrede sorter.
"Bismarckianus" har op til 50 cm store blomsterkurve. Krysantemum-lignende solsikker, som "sonnengold" og den lave "Knirps" danner kun skiveblomster. Blomsterkurvene ser ud som store halvskærme.
Sorten "Purpureus" viser sig med skønne høstfarver og "Herbstschonheit" har blomster, der changerer i gylden rødbrun. "Abendsonne" har rødbrune blomsterstande og "Golden Neger" er gyldengul med sort midte. Alle de nævnte solsikker giver udmærket skjul mod indsyn.

Helianthus annuus kan af og til blive 6 meter høj

Korte Råd
Voksted -
Voksested

Fuld sol i læ for blæst, ofte længst tilbage i et bed og beplantninger.
Opad mur eller stakit beskyttes den.

Jord -
Jord

Kraftig, gennemtrængelig og næringsrig havejord. Solsikken trives bedst på jorde, der er gødet det foregående år.

pasning -
Pasning

Forspiring i marts eller direkte på voksestredet i maj. Vand og gød rigeligt.
Stænglerne bindes op efter behov.


Fyldt solsikke

Fyldt solsikke. Ved hjælp af forspiring og gødning kan den blive endnu større og flottere..
Kigger man nærmere på solsikken, opdager man, at blomsten egentlig er en hel blomsterstand

Miniature solsikke

En anden enårig art er miniaturesolsikke (Helianthus debilis = H. cucumerifolius), Den bliver "kun" 150 cm høj, er rigt forgrenet og producerer flere små, guldgule blomsterkurve, som holder sig lige til frosten sætter ind. Også denne art findes i flere sorter i forskellige gule nuancer.
Typisk for denne miniaturesolsikke er de glinsende grønne, ægformede og savtakkede blade. Blomsterne bliver ca. 7 cm i diameter og er i alle nuancer udpræget gule. 1-1,5 m høj bliver Helianthus annuus "Holiday" , som har 15, cm store blomster

TIPS


Staldgødning gør underværker

Hvis jorden om efteråret gødes med vel omsat staldgødning, bliver solsikkerne særlig flotte næste år. Gødningen sørger for den bedst tænkelige næringstilførsel og tillader jorden at oplagre vand.


 

dot_clear.gif - .043 K
ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts-april: Forspiring i potter eller drivbænk.
Maj: Så på friland eller udplant de forspirede planter. De kraftigste skal blive stående, øvrige fjernes

Sommer

Juli-okt.: Solsikker bliver flere meter høje og danner blomsterkurve, som skiftevis springer ud og står lige til efteråret. På udsatte steder bør de bindes op.

 

Efterår

September: De første blomster danner frø.
Oktober: De gule randblomster er visne og frøene modner. Blade og stængler mister den friske grønne farve.Vinter

Nov-dec.: Nu er solsikker ikke så smukke at se på, men solsikkefrøene er lækkerier for de sultne småfugle og derfor bør kurvene blive siddende. Frøene kan også høstes om efteråret til næste års såning.

Kommentarer?
Opdateret d. 16.4.2000