Flittiglise

(Impatiens walleriana)


Gyldenlak 02

Flittig som kun få andre blomster

Flittiglise fortjener virkelig sit navn. Planten blomstrer og blomstrer og blomstrer. Før i tiden var flittiglise en typisk potteplante, nu om dage ser man den også ude i haven.

Det botaniske navn Impatiens betyder utålmodig og hentyder til den fart, hvormed frøene slynges ud og spredes. Flittiglise er hjemmehørende i tropisk Afrika. Den er opret med saftige, nøgne stængler og en mængde blomster, hvis farve varierer fra rød over orange til hvid alt efter sorten.

Formering ved frøsåning

Selvom foråret skades planten af kulde. Vent derfor med at plante den ud til i slutningen af maj, begyndelsen af juni. For hurtigt at få gang i blomstringen i forsommeren, kan man forkultivere flittiglise under glas om foråret.

Driv frøplanter frem i februar-marts ved 18-20° C i såkasser eller minidrivhuse og plant kimplanterne om i egnede små krukker, efter nogle uger. Plant om yderligere en gang i 10 cm store potter, hvor planterne skal vokse til de skal plantes ud. For at få tætte og fine eksemplarer bør man fjerne toppene.

Kan man ikke selv fremdrive flittiglise behøver man ikke nødvendigvis at undvære planten, Den findes som regel i salg på planteskoler og havecentrer. Husk at den er frostfølsom. Hav tålmodighed og vent med at plante den ud til temperaturen er pålidelig.


Lys: Sol- halvskygge

Blomstring:Juni - sept/okt

Højde:15 -25 cm

Jord: Fugtig humusrig og næringsrig jord

so0032
En hvid stjerne i blomstens midte hos "Red Sparkles".

Jord og gødning

De lave og tætte planter danner hurtigt tætte blomsterbede. I humusrig og passende fugtig jord trives blomsten godt og blomstrer villigt. Er jorden for tør kan man forbedre den ved at blande den generøst med kompost.

Foruden rigelig vand skal flittiglise også have godt med gødning. En plante, der blomstrer så ivrigt kan let komme til at mangle gødning. Man kan blande horn- eller benmel i jorden for at give planten langtidsvirkende gødning. Det er stoffer, som nedbrydes meget langsomt og giver rødderne gødning længe.

Om sommeren skal man give kunstgødning ca. en gang om ugen. Kun planter, der får tilstrækkelig næring kan blomstre hele sommeren. Men gød ikke for meget, for meget gødning kan gøre, at blomstringen bliver mindre.


PLANTE - DOKTOREN


Flittiglises urtelignende og tynde blade tiltrækker ofte bladlus. Bliver de til en plage, skal man sprøjte rigelig kold vand på eller dusche planterne med nældevand. Gentag dette flere gange med nogle dages mellemrum. Nældevandet styrker samtidigt planterne.Flittiglise findes i mange farver, og den kan være af stor dekorativ værdi som udplantningsplante i haven.

 

Try AOL FREE!  500 Hours

Korte Råd

Voksted -
Voksested

Fra sol til halv skygge og let skygge. I bede, i krukker og kasser.

Jord -
Jord

Humusrig og let fugtig havejord. Jorden bør være rig på næring, men ikke overgødet, da blomstringen kan gå tabt.

pasning -
Pasning

Plant ikke planten ud før risikoen for nattefrost er ovre. Bland horn- eller benmel i jorden. Vand og gød regelmæssigt.

so0033

Flittiglise i brede rabatterDyrkning

For en del år siden kendte man kun den klassiske flittiglise, Impatiens walleriana, som en flittig blomstrende potteplante i vinduet. Nu findes der nye krydsninger af planten.
De ret så fordringsløse og kan let dyrkes i haven hele sommeren igennem.

Man kan anlægge et smukt blomstertæppe med flittiglise, som stråler i lysende farver fra begyndelsen af sommeren til efteråret kommer.

Når frosten kommer er det slut med blomsterglæden. Flittiglise, der stammer fra bjergegne i det tropiske Afrika, er meget følsom over for kulde og har ikke en chance for at overleve den første nattefrost. Den er opret med saftige, nøgne stængler. Blomsterne varierer fra rød over orange til hvid, alt efter sorten.

TIPS


Efterårsblomstring

Hvis man ønsker, at gyldenlakken skal blomstre om efteråret, bør man vælge de et årige sorter. Så i marts under glas og udplant på friland i april. I september samme år kommer blomstringen.

Kan anvendes på mange måder

Der findes ikke mange andre sommerblomster, derkan anvendes på så mange måder, som flittiglise. Hele bede kan fyldes af den rige blomstring. Selv farvespektret er vidtrækkende. Der findes blomster fra hvid over i orange og lakserød til dyb violet. En del blomster er tofarvede, som f.eks. "Harlekin" og "Red Sparkles" .I midten af den skarlagensrøde blomst er der en strålende hvid stjerne. Man kan meget vel kombinere grupper af få planter med andre lave sommerblomster.

I selskab med begonia, bibIomme, lobelia og abeblomst, for bare at nævne nogle få planter, danner planterne et hav af blomster, som kan stå meget længe.

Flittiglises lave, tætte buskede voksemåde gør den til en ideel plante til kasser, kummer og krukker. Terrasser og trapper kan smykkes med store "farveklatter" , fremfor alt med den storblomstrende Guineahybrid. Plantet i altankasser kan flittiglise pynte og pryde både altankassen og vindueskarmen.

dot_clear.gif - .043 K
ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter

 

Forår

Marts: Frø så i såkasser eller i minidrivhus. Senere omplantes i potter.
April: Plant om yderligere en gang i ca. 10 cm store potter. Fjern toppene for at få en tættere forgrening. Plant ud når faren for nattefroster ovre.

 

Sommer

]uni-sept: Hele sommeren blomstrer flittiglise utrætteligt med lysende farver. Vand rigeligt på tørre dage ellers hænger planten.

 

Efterår

Flittiglises blomsterpragt varer ved lige til den første nattefrost. Herefter får fortryllelsen hurtig ende. Tag stiklinger til formering af denne ikke vinterhårdfør, flerårige plante. Stiklingerne slår hurtigt rødder i vand. 

Vinter

Dec-febr: Den frostfølsomme plante tåler ikke lave temperaturer. Stiklingerne kan, når de har slået rødder og er plantet i små potter, overvintre i et lyst og køligt rum.


FastCounter by bCentral
Opdateret d. 21.5.2001