Farvegåseurt
(Anthemis tinctoria)

Farvegåseurt st013  

Nem og forvildet plante

Den prangende farvegåseurt, enkelog fin som en gul margerit, blomstrer næsten hele sommeren. Gem et stykke af sommeren ved at tørre en buket af farvegåseurt.

Planten er oprindelig dyrket som farveplante, hvad både dens danske og dens latinske navn antyder; Tinctoria stammer fra det latinske tingere = at farve. Desværre er planten gået i glemmebogen pga. de syntetiske farver. I dag anvendes den kun til garnfarvning på hobbyniveau.

Anthemis er en planteslægt i de kurvblomstredes familie (Compositae). De 110 arter er udbredt fra Middelhavsområdet og Mellemeuropa helt ud i Fjernøsten, og de kaldes alle for gåseurter. Til disse hører også Anthemis arvensis, agergåseurt og stinkende gåseurt, Anthemis cotula, dog ikke Matricaria chamomilla, vellugtende kamille.

I modsætning til den vellugtende kamille er gåseurtens blomsterleje halvkugleformet, marvfyldt og ikke kegleformet, som hos den vellugtende kamille. De to er lette at skelne fra hinanden, hvis man gennemskærer blomsterlejet og stænglen.

 

Egnede selskabsplanter
Gypsophila paniculata
Penstemon-arter
Lavendula-arter
Linum perenne
Eryngium planum
Salvia-arter
Verbascum
Agrostemma gracilis
Stipa-arter

Brudeslør, hvid og rosa
Rørblomst, rød
Lavendel, blå
Flerårig hør, blå
Mandstro, blå
Salvie, blå, violet
Kongelys, gul
Klinte, violetrosa
Fjergræs



En blomst, der gør en glad

Den guldgule blomstring varer næsten hele sommeren. Den starter i juli og strækker sig helt frem til september. De findelte finnede blade er mørkegrønne på oversiden, lodne og grågrønne på undersiden. "Margeritblomsterne" er gule og store, men farvens intensitet afhænger af sorten. Oftest har de dog en meget stærk gul farve, der på overskyede dage lyser kraftigt op og gør en glad. Gåseurten er en tætforgrenet plante, der hele tiden danner nye blomster.

Gåseurten er en nøjsom plante, der i naturen findes på tørre markdiger, på græsklædte skråninger og i sandede græsmarker. Frem for alt vokser den i mager, sandet og kalkrig jord på solrige og varme steder.

I haven må den ikke placeres i en alt for god, næringsrig havejord. Den trives godt på skråninger og i tørre beplantninger, hvor andre planter ikke kan trives. Man får glæde af planten hele sommeren

 

 

Lys: Solrigt
Blomstring: juli - sept.
Højde: 50 - 80 cm.
Jord: Sandet, kalkholdig lerjord
 

Nogle sorter

Den oprindelige stamform findes næsten ikke i handlen mere, da den ikke holder i så lang tid. I stedet for markedsføres storblomstrede og langtidsblomstrende sorter: "Grallagh Gold" - guldgule blomster, ca 60 cm høj, "Beauty of Grallagh" - mørk guldgul, 50 cm høj, "Wargrave" - lysegul, 90 cm høj, "E C Buxton" - citrongul, 70-80 cm høj, "Kelwayi" - guldgul, 70 cm høj.

Plantedoktoren

Farvegåseurt angribes sjældent af sygdomme. En for fugtig jord og gentagne klipninger kan dog forårsage dens død. Bladlusene spules væk med en kraftig vandstråle. Hvis planten er stærkt angrebet, kan der sprøjtes med en sæbeopløsning: 10 g sæbe pr. liter vand sammen med 10 ml husholdningssprit.

 

billede

Gule sole står godt sammen med de røde roser

Korte råd
Voksted -
Voksested

En solrig og varm placering på en sydskråning, på terrasser eller i bede. Passer godt i en blomstereng.

jord -

Jord

Porøs, kalkholdig jord, der periodevis gerne må tørre ud. Helst en sandet eller stenet lerjord.

pasning -

Pasning

Beskæres kraftigt i august. Forynges ved deling hvert andet år. Kræver ingen gødning.

billede

Romersk kamille "Plena" med fyldte blomster.

Flere arter

Foruden farvegåseurt findes der yderligere nogle arter i slægten Anthemis, der kan være sjove at pryde sin have med.

Romersk kamille, Anthemis nobilis, er en lav pudedannende plante med margeritlignende små, hvide blomster. Planten kan sammen med sorterne "Plena" og "Trenelague" danne store smukke engtæpper.

I kamilletæppet kan man sætte natlys, pinseliljer og iris. Med Anthemis carpatica kan man forskønne sin stenhøj eller sit stenbed. Denne gåseurt bliver kun 10-15 cm høj. Planten har meget findelte grågrønne blade. Skiveblomsterne er gule, og randblomsterne hvide. Den trives i fuld sol.

tips

Klip planterne ned allerede tidligt på sæsonen - selv om det gør ondt i hjertet at fjerne de blomstrende stilke. Allerede i slutningen af august klipper man dem af en håndsbredde over jorden, og planterne danner nye kraftige skud, inden vinteren kommer. Glemmer man denne beskæring kan flere af planterne være døde, når foråret kommer.

Formering

Farvegåseurtformeres ved, at man deler planten hvert andet år. Allerede i august tager man planten op og deler rodsystemet i knytnævestore klumper. Efter deling og nyplantning skyder der snart en masse nye skud frem, og i løbet af få år har man en anselig bestand af farvegåseurt.

Farvegåseurt egner sig glimrende til sommerens blomsterbuketter. Det ses næsten ikke, når man afskærer nogle stilke med blomster til vasebrug. Sammen med hvide, lyseblå, andre gule blomster, græsstrå og andre dekorative blade kan man lave meget smukke personlige buketter og blomsterarrangementer. Man kan også blande farvegåseurt med de mange forædlede haveblomster.

billede

Sorten "Grallagh Gold".

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Maj: De fintdelte blade begynder at komme frem, men planten er endnu ikke særlig køn. Ved at plante forårsplanter og tidligt blomstrende stauder i nærheden får man et mere livligt bed.

Sommer

Juli-aug: Planten danner hele tiden nye blomster og forvandles til et skinnede gult blikfang. Effekten bliver endnu større, hvis man sætter mandstro sammen med gåseurten.

Efterår

Sept-okt: Senest i starten af september skal planten klippes ned, for at den kan danne nye kraftige skud, som kan overvintre.

Vinter

Nov-febr: Farvegåseurten egner sig glimrende til tørring. Man kan om vinteren lave smukke blomsterarrangementer af de tørrede blomster.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 20.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral