Ballonklokke
(Platycodon grandiflorus)

Ballonklokke st018  

Lifligt sommerblåt

Ballonklokken virker spinkel og sart, men er en ganske robust staude, som glæder sin ejer i hele højsommeren. Den blomstrer med stærk blå eller hvide klokker.

Ballonklokken hører til blåklokkefamilien Campanulaceae. Den kommer oprindeligt fra nordasiatiske egne. Den findes i Japan, nordlige Kina og i Manchuriet. Man kan næsten se, at det kolde klima afbildes i blomsternes blå og hvide nuancer. Der findes hverken gule eller røde Ballonklokker, selvom nogle arter kan være svagt rosafarvede.

 

Vigtigt

Ballonklokken skyder ikke op af jorden før forholdsvis sent på foråret. Når der arbejdes i jorden, skal man passe på at de underjordiske skud ikke bliver beskadigede.Køligt klima

Når man tænker på Ballonklokkens oprindelsessted, skulle man tro, at den føler sig godt tilpas i et koldt klima.

Hos os trives den og overvintrer, men den behøver en beskyttet og veldrænet vokseplads.

På en varm og tør vokseplads trives den ikke så godt.

 

Lys: Sol - halvskygge
Blomstring: højsommeren.
Højde: 20 - 90 cm.
Jord: Porøs ikke lerholdig havejord
 

 

billede

Her blomstrer Ballonklokke sammen med hvid flox og gul daglilje.

En nem staude

Ballonklokken er en særdeles fordringsløs plante. Det eneste krav er en frisk, porøs jord, som ikke må være lerholdig. Almindelig havejord er tilstrækkeligt. Planten trives både i sol og i halvskygge. Jorden må ikke tørre ud om sommeren.

Selvom det både er en smuk og nem plante, er Ballonklokken ikke almindelig i vores haver. Vil man have en anderledes og meget smukt blomstrende plante, så skal man plante Ballonklokken.

 

Plantedoktoren

Ballonklokken er særdeles let at dyrke. Den angribes sjældent af sygdomme, når den plantes på solrige, men ikke tørre steder. Af og til kan planten angribes af snegle. Den bedste metode er at fjerne dem med hånden. Man kan også fange dem i øl.

Ballonlignende knopper

Lige før blomsten springer ud, ligner knoppen en lille ballon. Den udsprungne klokke er 5-7 cm stor og i blomstens midte ses de hvide støvdragere. Blomsterne sidder flere sammen øverst på stilken. Planten bliver mellem 25 og 90 cm høj. Blomsterne er stærkt blå hele sommeren.

"Apoyama"

"Apoyama" er en lavtvoksende sort.

Pleje

Ballonklokken angribes sjældent af sygdomme. Det kan dog hænde, at planten angribes af snegle. En måde at komme sneglene til livs på er en skål med øl, da sneglene tiltrækkes af denne drik. En anden miljøvenlig metode er at tage dem væk med hånden.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Præcis som på sit naturlige voksested i det nordlige Asien, så bør Ballonklokken stå i sol eller halvskygge, i fugtig jord.

jord -

Jord

Bedst egnet er frisk, porøs og ikke lerholdig jord. Men planten trives dog godt i næsten alle haver.

pasning -

Pasning

Det er ikke nødvendigt at gøde. Vanding ved tørke. Planten kan skæres ned før vinteren.

"Mariesii"

Sorten "Mariesii". De blåviolette blomster lyser på lang afstand.

Forskellige sorter

Den mest populære sort hedder "Mariesii". Den bliver 45 cm høj og har blå eller hvide blomster, mens "Alba" kun findes i hvid. En anden god sort er "Perlmutterschale" med en smuk perlemorsfarvet blomst. Den bliver 60 cm høj. "Apoyama" er med sin højde på 20-25 cm en af de laveste sorter. Den har violette blomster.

Ballonklokkernes højde er afhængig af voksestedet. Under gunstige forhold vokser klokkerne bedre og bliver en del større.

tips

Køb færdige planter

Den, der selv vil frøformere Ballonklokken skal væbne sig med tålmodighed. Fra frøet sås og til blomstring, går der to til tre år. Hurtigere går det med planter fra planteskolen. Plant dem om foråret. Deling af planten er svær, da rødderne er tykke og planten ikke bryder sig om deling.

Velkommen i staudebedet

Ballonklokken er en god plante til staudebedet. Planten er modstandsdygtig over for sygdomme og er let at have i staudebedet. Planten kan med fordel kombineres med andre arter, som også blomstrer i milde og klare farver.

Nogle forslag: daglilje, Hemerocallis, der findes i alle farver mellem gul og rød, natlys, Oenothera, Panicum, eller nogle Sedum-arter. Det er også smukt at sætte den sammen med Salvia Superba, der blomstrer i herlige blåviolette farver.

billede

En overvældende højsommerblomstring.

Smuk på en stenhøj

Også på en stenhøj passer Ballonklokken smukt ind. Planterne opad Ballonklokken kan f.eks. være Erica-arter eller prydgræsser. Forskellige timian sorter danner fine tuer omkring Ballonklokken. Der findes tre timianarter; havetimian, citrontimian og smalbladet timian. Det er også smukt at kombinere med gul lærkespore, Corydalis lutea.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Ballonklokken kommer frem sent på foråret. Pas på ved lugning af jorden. Nyindkøbte planter plantes i 30-45 cm's dybde.

Sommer

Juli-august: Blomsterknopperne ligner glade små balloner. I hele blomstringspe- rioden ses de blå klokker på lang afstand. Hold jorden fugtig.

Efterår

For at forlænge blomstringsperioden afknibes de visne blomster. Man kan også lade frøstandene modne og anvende frøene til senere såning.

Vinter

Overvintringen volder ingen problemer. Skær planten ned om efteråret eller vent til foråret, hvor alt det visne fjernes helt.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 20.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral