Ballonklokke
(Platycodon grandiflorus)
|
||||||
Ballonklokken hører til blåklokkefamilien Campanulaceae. Den kommer oprindeligt fra nordasiatiske egne. Den findes i Japan, nordlige Kina og i Manchuriet. Man kan næsten se, at det kolde klima afbildes i blomsternes blå og hvide nuancer. Der findes hverken gule eller røde Ballonklokker, selvom nogle arter kan være svagt rosafarvede.
Køligt klima
Når man tænker på Ballonklokkens oprindelsessted, skulle man tro, at den føler sig godt tilpas i et koldt klima. Hos os trives den og overvintrer, men den behøver en beskyttet og veldrænet vokseplads. På en varm og tør vokseplads trives den ikke så godt.
Her blomstrer Ballonklokke sammen med hvid flox og gul daglilje.
En nem staude
Ballonklokken er en særdeles fordringsløs plante. Det eneste krav er en frisk, porøs jord, som ikke må være lerholdig. Almindelig havejord er tilstrækkeligt. Planten trives både i sol og i halvskygge. Jorden må ikke tørre ud om sommeren. Selvom det både er en smuk og nem plante, er Ballonklokken ikke almindelig i vores haver. Vil man have en anderledes og meget smukt blomstrende plante, så skal man plante Ballonklokken.
Ballonlignende knopper
Lige før blomsten springer ud, ligner knoppen en lille ballon. Den udsprungne klokke er 5-7 cm stor og i blomstens midte ses de hvide støvdragere. Blomsterne sidder flere sammen øverst på stilken. Planten bliver mellem 25 og 90 cm høj. Blomsterne er stærkt blå hele sommeren.
"Apoyama" er en lavtvoksende sort.
Pleje
Ballonklokken angribes sjældent af sygdomme. Det kan dog hænde, at planten angribes af snegle. En måde at komme sneglene til livs på er en skål med øl, da sneglene tiltrækkes af denne drik. En anden miljøvenlig metode er at tage dem væk med hånden.
|
Forskellige sorter
Den mest populære sort hedder "Mariesii". Den bliver 45 cm høj og har blå eller hvide blomster, mens "Alba" kun findes i hvid. En anden god sort er "Perlmutterschale" med en smuk perlemorsfarvet blomst. Den bliver 60 cm høj. "Apoyama" er med sin højde på 20-25 cm en af de laveste sorter. Den har violette blomster.
Ballonklokkernes højde er afhængig af voksestedet. Under gunstige forhold vokser klokkerne bedre og bliver en del større.
Velkommen i staudebedet
Ballonklokken er en god plante til staudebedet. Planten er modstandsdygtig over for sygdomme og er let at have i staudebedet. Planten kan med fordel kombineres med andre arter, som også blomstrer i milde og klare farver.
Nogle forslag: daglilje, Hemerocallis, der findes i alle farver mellem gul og rød, natlys, Oenothera, Panicum, eller nogle Sedum-arter. Det er også smukt at sætte den sammen med Salvia Superba, der blomstrer i herlige blåviolette farver.
En overvældende højsommerblomstring.
Smuk på en stenhøj
Også på en stenhøj passer Ballonklokken smukt ind. Planterne opad Ballonklokken kan f.eks. være Erica-arter eller prydgræsser. Forskellige timian sorter danner fine tuer omkring Ballonklokken. Der findes tre timianarter; havetimian, citrontimian og smalbladet timian. Det er også smukt at kombinere med gul lærkespore, Corydalis lutea.
|
Opdateret d. 20.5.2001
|
FastCounter by bCentral |