Knopurt
(Centaurea)

Knopurt st012  

Knopurten giver præg af nostalgi

De forskellige knopurter har i de senere år fået en renæssance.
Knopurternes farverige blomsterstande giver hvilken som helst buket et friskt indtryk.
Samtidig pryder de haven.

Knopurterne bliver mere og mere populære. Specielt hvis man ønsker at give sit staudebed et præg af naturlig eng, planter man disse et- eller flerårige planter. Som få andre blomster passer de ind i mange sammenhænge. Yderligere er de smukke og meget holdbare som buketblomster, de sættes tit sammen med forskellige græsser og andre stauder i vasen.

VÆrd at vide

Hvis man ikke anvender alle knopurterne som snitblomster, skal man huske at fjerne de visne blomster hos de tiloversblevne i haven. Så vil de få fornyet kraft til at udvikle nye blomster.Mangfoldige og flerårige arter

Knopurterne tilhører slægten Centaurea og består af ca. 500 arter fordelt over hele verden. I Middelhavsområdet og i Asien findes de fleste arter. Kurvens randblomster er oftest store og golde med uregelmæssig tragtformet krone. Midterblomsterne er tvekønnede og har rørformede, femfligede kroner. Kurvbunden er besat med avner, og frugten er hos flere arter udstyret med fnok, der består af flere rækker korte, ru børster.

Ligesom de et-årige typer, f.eks. den hjemlige kornblomst, Centaurea cyanus, findes der også nogle flerårige, der blomstrer år efter år. De visner alle ned om efteråret, overvintrer i jorden og skyder om foråret på ny skud fra rodstokken.

 

Lys: Solrig placering
Blomstring: Maj - sept.
Højde: 20 - 150 cm.
Jord:Næringsrig jord
 

Centaurea dealbata

c. dealbata, haveknopurt, hører til de mest populære af arterne. Den stammer fra Kaukaus og Persien og bliver en ganske busket, ca. 1 m høj staude. De fjerlappede friskgrønne blade er dækket af et hvidt lag hår på undersiden, hvilket spiller flot i solens stråler. "Centaurea dealbata" blomstrer fra maj-juli og opnår en højde på 60-80 cm. Bedste sorter: "John Coutts" med rosafarvede blomster, og snitblomsten "Stenbergii", der har karmosinrøde blomster.

billede

Centaurea dealbata, haveknopurt, stammer fra Kaukasus.

Plantedoktoren

Centaurea-arterne angribes ofte af meldug, der er svær at bekæmpe:Angrebene forekommer specielt i fugtige somre. Bladlus, der suger på de unge blomsterskud og spindemider, er de mest almindelige skadedyr. De optræder i perioder med høj luftfugtighed og tørke.

Centaurea macrocephala

Kæmpeknopurt stammer også fra Kaukasus. Den bliver ca 150 cm høj og bærer sine kraftige guldgule blomster på lange stængler, blomstrer fra juni til september. Den opnår en imponerende højde, hvis man gøder den om foråret. Arten spreder sig langsomt og egner sig til vindstille steder, hvor jorden ikke er for tør. Arten tåler ikke at tørre ud.

billede

Centaurea montana, bjergknopurt, er en yndig havestaude.

Centaurea montana

Bjergknopurt, Centaurea montana, er en europæisk art, der egner sig som snitblomst. Den bliver 50-70 cm høj og kan pynte i staudebedet med en hel palet af smukke farver. Man kan vælge mellem hvid "Alba", lavendelfarvet "Parham", den blå "Grandiflora", rosafarvet "Rosea", og den svagt lilla "Violetta". De blomstrer alle i maj og juni.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Alle arter kan placeres hvor som helst, bare der er varme, solskin og læ.

jord -

Jord

Knopurterne vokser i al slags jord, bare den ikke er for tør og tæt. En kalkholdig jord kan også være en stor fordel;

pasning -

Pasning

Frøene kan sås i drivbænk i febr/marts eller på friland i september. Gødning tilføres regelmæssigt. Fjern visne blomster og vand ved tørke.

billede

Kæmpeknopurt har en fantastisk gul blomst.

Jord og næring

Alle Centaurea-arter elsker varme på et solrigt sted med vandgennemtrængelig, næringsrig havejord. På en for mager jord bliver blomstringen mindre, mens en tung lerjord er for kold og våd. Alle arterne kræver megen gødning især Centaurea macrocephala. Kæmpeknopurten kræver ca dobbelt så stor mængde gødning som de andre arter.

tips

Bind de tunge blomsterstande op

Blomsterstandene på de største af knopurterne bliver meget tunge, så de behøver støtte, ellers bliver stænglerne krogede. Det er specielt vigtigt, hvis man bruger dem som snitblomster. Denne metode kan også anvendes på blæsende steder.

Formering

Alle arter formeres meget let om efteråret. Bjergknopurten har krybende rodstok med mange udløbere, dem snitter man af og planter for sig selv. De andre arter har flerårige rodklumper, der deles og plantes ud, hvor man ønsker, de skal stå.

billede

Stor knopurt, Centaurea scabiosa.

Såning

Alle arter kan sås i potter fra marts til juni eller i september. Ca 5 uger efter såning kan småplanterne sættes ned i jorden på voksestedet.

Når man planter de nye planter, sørger man for, at rødderne ikke beskadiges, og at de plantes med en god rodklump. Man kan lade dem forspire i februar/marts og siden plante dem ud. De forårs såede planter vil blomstre noget senere end planterne fra efteråret.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Febr-marts: Centaurea sås under glas, deles efter spiringen og plantes ud senere.
April- juni: Nu kan man så direkte på friland.

Sommer

Maj-juni: De sent såede frø kan udplantes efter ca 6 uger. Pluk blomsterne til vasen, før de er sprunget helt ud.

Efterår

September: Centaurea-arterne blomstrer helt hen til slutningen af denne måned. Fjern hele tiden de gamle visne blomster, så planten kan få fornyet kraft til de nye blomster. Nu kan der eftersås.

Vinter

Nov-febr: Mens den almindelige kornblomst er etårig, er de fleste andre arter flerårige, og rodstokken overvintrer i jorden.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 20.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral