Sibirisk iris
(Iris sibirica)

Sibirisk iris st027  

Charmerende blikfang

Den sibiriske iris' smukke blå blomster hæver sig på lange stængler over de sværdformede blade ved havens vandhul. Der kan sidde indtil fem smukke blomster på hver stængel.

De yderste, bredt hængende blomsterblade, er blåviolette hos vildformen af Iris sibirica. De skyder frem fra det brungule blomsterfæste og er nederst mod fæstet hvide med kraftige blå årer. De øverste oprette blomsterblade er rent blå. De fleste sorter er stadig blå, men der er også i tidens løb opstået en lang række sorter og hybrider, så vi i dag kan få en hel farvepalet som også rummer rødlige og rent hvide blomster. I de senere år er der endda dukket gullige blomster op.

indkøbstips

Der er mange forskellige sorter og hybrider i handelen, især er der utallige nuancer i blåt. De blå sibiriske iris har i de fleste tilfælde bevaret deres vildkarakter, så de passer perfekt til naturhaven.Stammer fra sumpen

Oprindeligt stammer Iris sibirica fra centraleuropas sumpede opråder og dens vækstst rækker sig over Balkan og Kaukasus til den vestlige del af Sibirien. Alle disse steder vokser den i fugtig, ja ofte direkte våd, nærings

 

Lys: Solrig plads
Blomstring: juni - sept.
Højde: 15 - 25 cm.
Jord: havejord
 

 

Sorter
Blå toner
Højde
Emperor (mørkeblå)
100 cm.
Blue Celeste
70 cm.
Blue Cape
90 cm.
Blue Mere
60 cm.
Blue Moon
80 cm.
Heavenly Blue (himmelblå)
100 cm.
Ceasar's Brother
100 cm.
Cambridge
70 cm.
Dragonfly
100 cm.
Elfe
100 cm.
Perry's Blue
100 cm.
Sea Shadow
70 cm.
Strandpärla (lyseblå)
100 cm.
Hvide sorter
White Swirl
70 cm.
Tunkhannock
80 cm.
Schwan
100 cm.
Snow Crest
60 cm.
Rødlige toner
Helene Astor
60 cm.
Mrs. Rowe
90 cm.

 

Plantedoktoren

Svampesygdomme som irisrust med lysebrune til mørkebrune plamager på bladoverfladerne, eller irisbladbrand med først gullige, siden brune pletter på bladene, der siden visner, fjernes i første omgang ved, at man skærer de angrebne partier af. Gentagne tilfælde tyder på forkert placering.

Nem plante på det rette sted

Hos os er den en nem sumpiris. Bladene er lange og smalle og minder om bladene hos siv. Den er meget rigt blomstrende og trives godt på en fugtig søbred, hvor den kan brede sig og komme til at fylde rigeligt. Planten danner et tæt filter af tynde vandrette rodstokke.

Blomsterne kommer i juni og hele planten er da ca.l00 cm høj. Blomsterne sidder på kraftige stængler, som er hule og højere end løvet. Den enkelte blomst er elegant formet, blålilla med kraftige årer i hvidt og gult.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Det ideelle sted er kanten af havens vandparti og helst i fuld sol.

jord -

Jord

Fugtig til våd, næringsrig jord. Planterne kan tåle at stå med fødderne i vand, men ikke hele året. Sart overfor kvælstofgødning.

pasning -

Pasning

En robust plante som kun skal soigneres for visne blade med regelmæssige mellemrum i sæsonen. Om efteråret lader man visne blade og frøstande stå.

billede

Kraftige grupper af sibirisk iris er smukke i sumpbede.

Mange forskellige iris

Iris sibirica er ikke særlig velegnet i staudebedet hvor den hurtigt kan udvikle sig til kompakte grønne "jungler" med mere eller mindre visne blade. Kun på fugtig jord udvikler den sig godt.

Anvend den derfor kun i sumpbedet og ved havens vandhul. Er der en tør plads ved siden af kan man altid plante de tørkeelskende iris her. Kombiner f. eks. sibirisk iris på de våde områder med Iris germanica på de tørre områder. Disse iris trives nemlig bedst i fuld sol på tør jord. Det er netop disse forskelligheder, der gør iris så spændende at arbejde med i haven. Der er iris til tør jord og iris til sumpede områder - og så er der løgiris til staudebedet, stenbedet og snithaven.

tips

Sibirisk iris kan deles i det tidlige forår eller efter blomstringen, men man kan også forsøge sig med frø. Frøene sås i efteråret, da de har brug for vinterkulde for at spire. Spiretiden er ca. 200 dage.

Alene eller i grupper

Sibirisk iris egner sig til både mindre og større plantegrupper og det gør den meget anvendelig ved havens vandpartier. Ved gruppeplantning skal man huske på at den med tiden kan brede sig og danne store grupper. Sørg derfor altid for en mindste afstand på 25 cm mellem planterne.

billede

"Perry's Blue" er en højt elsket sort

 

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts-april: De første skud dukker frem på lune steder. Nu kan man dele store blokke af Iris sibirica.
Maj: I slutningen af måneden begynder blomstringen.

Sommer

Juni: Blomstringens hovedsæson. Sene sorter blomstrer også ind i juli. I denne tid kan man godt skære til husets vaser. Man kan dele store blokke efter blomstringen.

Efterår

September: Nu kan der sås.
Okt-nov: Bedste plantetid. Visne blade og frøstande skal ikke skæres af. Løvet beskytter jorden og forhindrer ukrudtsfrø i at nedfælde sig.

Vinter

Næringsstoffer til næste blomstring er nu lagret i rhizomerne. Frøstandene står snedækkede og pynter langs havens frosne vandhul.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 21.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral