Kugleprimula
(Primula denticulata)

billede  

Lysende kugleblomster i foråret

Kugleprimula med sine lysende blomsterbolde hører til i forårshaven,ligesom de andre primula. Disse primula stammer fra Asien og blomstrer i violet, lilla, rosa og hvidt.

Primula er en af de mest velkendte og elskede planter i haven. Mest forbinder man navnet primula med de små kodrivere og etageprimula, men der er over 500 forskellige primula-arter, som overvejende stammer fra Europas og Asiens bjergegne.

Primula hører sammen med alpeviolen til familien Primulaceae. Det er stauder, hvis blade vokser i roset og hvis blomster har klokke- eller tallerkenform.

Gartnerne inddeler de mange primula i forårs- og sommerblomstrende arter.

De forårsblomstrende primula inddeles efter vækstform i fladkravet kodriver, haveaurikel, kugleprimula, storblomstret primula og tæppeprimula.

Kugleprimula udvikler kraftige stængler, der kan være mellem 10 og 40 cm høje og her sidder de stjerneformede blomster i flok i en kugleformet stand. De aflange ovale, grønne blade udvikles først rigtigt når blomsterne er fremme og kan da blive op til 30 cm lange og danne en smuk roset omkring blomsterstænglen.

Bladrandene er fint tandede og derfor har denne primula fået tilnavnet "denticulata" , der betyder tandet.

Planten breder sig ved selvsåning og efter nogle år vokser adskillige rosetter ved siden af hinanden. Blomstringen begynder allerede i april og de farvestrålende blomsterkugler liver op i haven til langt ind i maj.

VÆrd at vide

Frø fra Kugleprimula kan man selv samle. De spredes ud og dækkes med et tyndt lag jord og udsættes for vinterkulden. Foråret efter spirer primulafrøene.



Dejlige farvesorter

Blandt de mange havesorter er især den hvide "Alba" meget smuk. "Delicata" og "Rosea" har lysrosa blomster, mens "Juni" og "Cashmeriana" er lysviolette og vokser meget kraftigt. "Silvia Watson" er purpurrød. "Violetta" er en meget smuk mørkviolet sort og "Stormont's Red" og "Rubin" er rent røde.

 

Lys: halvskygge
Blomstring: april - maj.
Højde: 10 - 40 cm.
Jord: kalkfattig
 

Kugleprimula har det godt med de små narcisser. Primulas violette blomster passer utrolig fint med de gule påskeliljer. Også de lavtvoksende vild-tulipaner passer fint til disse primula, ligesom de gule, fladkravede kodrivere (Primula elatior). Rosenprimula (Primula rosea) og Engkabbeleje (Caltha palustris) passet også fint. Blomster som lærkespore (Codydalis), blå anemone (Anemone hepatica), vårkærminde (Omphelodes verna) og de små bregner passer også smukt til Kugleprimula.

Plantedoktoren

Kugleprimula er bemærkelsesværdig sund, så misvækst skyldes som regel forkert jordbund eller placering. Hvis blade eller blomst udebliver, bør disse primula plantes et nyt sted eller man må vande mere.

Helst kalkfattig jord

Da kugleprimula kan lide en kalkfattig og humusrig jord, er det nærliggende at lade dem fremhæve af Rhododendrons mørke løv. Blot skal man huske, at de også skal have megen fugt. De gror især godt i et skovbed. Anvend aldrig mineralske gødninger. De skader disse primula. Hvis man hvert andet efterår breder kompost ud over bedet, er det nok for primulaerne.

Kugleprimula i sin violette pragt.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Halvskyggede til solrige bede, surbundsbede ved Rhododendron etc. samt ved havens vandhul sammen med andre farvestrålende forårsblomster

jord -

Jord

Fugtig og gerne kalkfattig jord, men Kugleprimula trives udmærket i såvel sandet som leret jord, selvom den foretrækker bladmuld.

pasning -

Pasning

En af de nemmeste i kodriverfamilien. Formerer sig ofte ved selvsåning og kan deles ved omplantning hvert 2. eller 3. år.

billede

En flot sammenplantning af primula og andre løgplanter i haven.

Halvskygge er bedst

I fuld sol kan de flotte blomsterkugler godt falme lidt. Det er godt, hvis der kun er lidt sol en del af dagen. På en halvskygget plads, hvor det er friskt og køligt, står de flottest og længst.

Frøene kræver en periode af mørke med temperaturer under frysepunktet for at spire.

tips

Bland farverne

Det er særlig smukt at blande de hvide og violette Kugleprimula. Blomsterne lyser mere levende fordi farverne støtter hinanden. Kugleprimula virker i øvrigt bedst i små grupper og en enkelt plante kan let virke lidt fortabt. Ældre planter kan imidlertid danne imponerende grupper med 10 eller flere blomsterkugler.

Formering

Kugleprimula formerer sig ved selvsåning. Men det er også muligt at dele og omplante ældre planter. Når Kugleprimula en gang om året er plantet, behøver de ikke nogen særlig pleje og de bringer år efter år stadig flere blomster. Blot skal man huske at fjerne ukrudt, da det hindrer primulaens udvikling.

Dukker der særligt smukke planter op, kan man forøge disse ved hjælp af rodstiklinger. Man snitter ca. 3 cm lange stykker af primularoden og planter dem i fugtig tørvemuld.

Det er vigtigt at rodstykket får den rigtige ende opad. Rodstiklingerne dækkes med 1 cm jord og vandes. Dæk bed eller potter med glasplade eller plast. Efter 4-6 uger kommer den første spire over jorden.

 

Hvert år overraskes vi af kugleprimulaens glade farver.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts-april: Kugleprimula begynder at blomstre i hvidt eller violet sammen med narcisser og andre forårsblomster.
Maj: Bladrosetten udvikles først efter blomstring.

Sommer

Juni-juli: Nu kan primula formeres via deling eller rodstiklinger og det modne frø kan høstes. Sørg for jævn fugtighed og giv absolut ikke mineralsk gødning.

Efterår

September-november: Nu kan frøet sås og dækkes omhyggeligt med jord. Voksestederne dækkes ca. hvert 2. år med frisk kompost.

Vinter

December-februar: For at spire har primulafrøene brug for frost og mørke. Kugleprimula er fuldstændig vinterhårdfør og har ikke brug for beskyttelse.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 20.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral