Stormhat
(Aconitum)

Sorten "Bicolor"  

Storslået plante med gammeldags charme

Stormhatten hører til vores gammeldags stauder. Den står for enkelhed, soberhed og en romantisk følelse - lidt nostalgi. Stormhatten bringer desuden en stærk, blå farve ind i den sene sommerhave.

Stormhat er en kun lidt krævende plante,der kommer med blomster i juli-september. Farven er dybblå. Planten, som er meget giftig, er blevet anvendt som naturmedicin mod gigt og rheumatisme. For at planten skal trives, kræves et delvist skygget sted og god, næringsrig havejord. En plads lige foran et buskads eller i skyggen af et hus er ideel.

VÆrd at vide

Da stormhatten er en meget giftig plante, skal man passe på plantens saft i forbindelse med plantning og pasning. Anvend handsker ved deling af planter.



Overskrift

Vor stærkeste plantegift Stormhatten er kendt som en af de mest giftige planter overhovedet. I Europa er den kendt som den absolut mest giftige plante. Det virksomme stof alkaloidet aconitin findes i alle plantens dele, dog er den højeste koncentration i rødderne. Før i tiden anvendtes giften mod utøj og omkringstrejfende hunde og katte. Plantens gift har været kendt langt tilbage i tiden. Giften blev brugt til giftmord. Selv en lille dosis kan hurtigt give lammelser.

Gamle, poetiske navne for stormhat er "duer i vogn", "hest og vogn" og "venusvogn". Navnene hentyder til det let skjulte honninggemme, der kommer frem, hvis man deler blomsten. De ligner nemlig en vogn. (Således studerede menneskene planter før i tiden).

 

Lys: Let skygge
Blomstring: juli - sept.
Højde: 100 - 150 cm.
Jord:Næringsrig ikke for tør havejord
 

Homøopatisk medicin

I den korrekte dosis kan giften være virksom overfor betændelseslignende infektioner samt afhjælpe nervesmerter. Men da stormhatten er meget giftig, skal man aldrig bruge planten til andet end det, den er beregnet til, nemlig som staude i prydhaven. En fejlagtig dosis er dødelig.

Vi hverken kan eller vil udrydde alle giftige planter. I stedet må vi lære at leve med dem. Naturens uendelige rigdom er en ressource for os. Dyrk blot stormhatten og nyd kun plantens skønhed. Husk dog at fortælle barnet, at denne plante rører man ikke.

Plantedoktoren

I tørre perioder skal der vandes. Ellers hæmmes plantens vækst og risiko for angreb af bladlus øges. På et alt for solrigt sted kan planten også angribes af andre skadedyr. Stormhatten har det bedst, hvis den får lov at stå i fred i nogle år.

Ranunkelfamilien

Slægten stormhat tilhører ranunkelfamilien og består af mere end 350 forskellige arter, der hovedsageligt vokser i bjergegne på den nordlige halvkugle. Men stormhatten vokser dog ikke kun i Europas bjergegne, men også i Kina. Der bliver planten op til 2 m høj. Hos os bliver planten 100-150 cm. Den har store blanke blade.

billede

Dette er sorten "Spark´s Variety"

Korte råd
Voksted -
Voksested

Helst i skygge af træer. Undgå den bagende sol.

jord -

Jord

Det er vigtigt med humus- og kalkrigjord.

pasning -

Pasning

Regelmæssig vanding og tilførsel af organisk gødning er vigtig for stormhatten.

billede

Oktoberstormhat, Aconitum carmichaelii (= wilsonii).

Sorter og placering

Om sommeren vokser de høje blomsterstande op over de håndfligede blade. Blomsterne varierer mellem blåviolet og mørkviolet afhængig af arten. "Bressingham Spire" har blåviolette blomster, "Spark's Variety" har store mørke blåviolette blomster og "Blue Sceptre" og "Bi- color" har tofarvede blomster i blåt og hvidt.

Stormhatten placeres helst på et lyst voksested med vandrende skygge fra høje træer. Man kan skabe et vidunderligt smukt staudebed med bondeidyl som forbillede, hvis man planter stormhatten sammen med flox, pæon, madonnalilje og brandlilje.

Man kan også lave et mere moderne bed bestående af Astilbe, hestemynte, nøkketunge og duskspiraea. Ved dette plantevalg opnås en rigtigt imponerende, statelig beplantning.

tips

Deling

En halv snes år efter plantningen kan planten udvise træthedstegn. Planten angribes lettere af sygdomme, væksten aftager og blomstringen reduceres. For at forynge planten opgraves rodknolden enten i det tidlige forår eller i oktober. Rødderne deles, og der plantes på ny.

Plantning og pasning

Man kan plante enten om foråret eller om efteråret. Sæt de unge planter i en let og humusrig jord. Hvis jorden er tung forbedres den med barkmuld.

Man bør gøde en gang hvert forår, da stormhatten har brug for rigelig næring.

billede

Aconitum vulparia (=lycotonum), alpestormhat, med gule blomster, er nært beslægtet med den nordiske stormhat.

 

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Fra den knoldformede rod skyder skuddet frem. Gød godt om foråret.

Sommer

Fra slutningen af juli springer blomsterne ud. Under gunstige forhold holder blomstringen helt til september.

Efterår

Jo mere koldt det er, desto hurtigere visner de overjordiske plantedele. Skær de visne stængler af og læg dem på komposten.

Vinter

Stormhatten er vinterhårdfør. Tildækning tilrådes kun til de nyplantede planter, der er sat om efteråret.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 20.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral