Høstanemone
(Anemone hupehensis)

Høstanemone  

Yndige efterårsblomster

Høstanemonerne er højt skattede på grund af deres smukke blomster og lette, fine løv. Deres pastelfarvede, flade blomster på lange spinkle stængler, bringer en slags forår i haven hen på efteråret.

Høstanemonerne hører til den omfattende ranunkelfamilie, De omfatter en række smukke, sentblomstrende stauder, der er opstået ved krydsninger mellem forskellige arter. Både blade og blomster er meget dekorative, og efter afblomstringen dannes der dekorative frøstande på den høje kraftige stængel.

indkøbstips

Der er et stort udvalg i høstanemoner. Blomsterfarverne strækker sig fra helt hvid (Anemone japonica "Honorine Jobert") over lysrosa (Anemone tomentosa "Robustissima") og mørkrosa (Anemone hupensis "September-charm") til rødviolet (Anemone hupensis "Splendens"), Der findes selv Anemone japonica-hybrider med halvfyldte blomster i forskellige farver.



Sarte, fine blomster

De tyndbladede anemoneblomster virker fine og sarte. De består af 6-9 og ofte flere kronblade, der er hvide; lyserøde eller mørkerøde og danner fine, flade blomsterskåle. I midten af blomsterskålen sidder utallige støvdragere, som en gul glorie udenom den kugleformede, grønne flerfoldsfrugt, der efter afblomstringen er ganske dekorativ.

Der sidder som regel flere blomster på hver stilk, men kun en blomst springer ud ad gangen.

 

Lys: Halvskygge til skygge
Blomstring: juli - okt.
Højde: 60 - 100 cm.
Jord: Fugtig næringsrig jord
 

Lange stængler

Blomsterne sidder på lange, slanke stængler, der hæver sig højt over det ret kraftige løv. Bladene er meget dekorative med store, snitdelte og ofte hvidfiltet underside. Høstanemoner kan opnå en højde på op till meter og er dermed væsentlig højere end de andre anemoner. Mellem de andre kraftigt farvede efterårsblomster og det gyldne efterårsløv er anemonerne et forårsagtigt pastelpust, der er velgørende.

Plantedoktoren

Høstanemoneroe er meget robuste overfor skadedyr. Af og til kan der optræde gullige, senere mørkere pletter på bladene. Det er bladnematoder. Man skal helst fjeroe angrebne blade og evt. brænde dem eller skaffe sig af med dem på anden vis. De skal ikke i kompostbunken, hvorfra smitte kan sprede sig.

De passer sammen

Man kan opnå et ganske særligt fint farvespil, hvis man blander høstanemoner med de sentblomstrende arter af stormhat (Aconitum wilsonii, A.x arendsii), Chrysanthemum (Chrysanthemum x hortorum "Altgold" , "Clare Curtis" m.fl.), sølvlys (Cimicifuga-arter), såvel som flotte græsser og bregner. Lavtvoksende Astilbe, forglemmigej, drejeblomst (Physostegia virginiana) og hvid fredløs (Lysimachia clethroides og barystachys) er også meget fine sammen med høstanemonerne.

billede

Anemone tomentosa, danner særlig flotte og smukt formede frøstande.

Giv frostbeskyttelse

De temmelig fordringsløse høstanemoner har normalt nok frostbeskyttelse under et tykt snelag. Men i snefattige vintre kan de let tage skade af en gang barfrost. Dæk derfor sidst på efteråret planterne med løv, halm eller grangrene. Glem heller ikke afdækning ved nyplantning.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Let fugtige steder med dæmret lys. Gode i halvskyggede bede og foran og mellem løv- og nåletræer.

jord -

Jord

Let og næringsrig havejord med rigelig humus. Kompostjord og formuldede blade er gode til jordforbedring på plantestedet.

pasning -

Pasning

Høstanemonerne er fordringsløse og meget robuste, blot man husker vinterbeskyttelse. Om foråret gødes med naturgødning, kompost eller staldgødning.

billede

Den lyserøde sort "Kønigin Charlotte" er en pryd for efterårsbedet.

Voksepladsen

Høstanemoneroe hører til de stauder, som ikke skal forstyrres mere, når først de er plantet. Det tager nogle år før planterne når deres fulde skønhed, så man skal vælge pladsen med omhu, så det ikke bliver nødvendigt at flytte planterne, og så de får ro til at udvikle sig. Høstanemonernes rødder vokser stærkt i bredden og danner knopper, hvorfra nye skud vokser frem. Derfor skal man give planterne rigeligt plads. (1 til 2 kvadratmeter). Skal man endelig flytte planterne, sker det bedst i foråret. De smukke planter holder af halvskyggede til skyggede pladser i staudebede eller foran buske og træer. Deres blomster lyser f.eks. meget smukt op foran mørke nåletræer.

tips

Formering ved deling af rødderne

Blyantstykke rødder kan man sidst på efteråret skære i 5 cm lange stykker. Stykkerne lægges i kompostjord og placeres køligt. Så snart de første blade viser sig, plantes de ny planter om i potter. Til for året kan potteplanterne plantes ud på friland.

Næring

Høstanemonerne trækker rigeligt næring af jorden, og det udligner man ved at give allround-gødning i foråret. En del af næringen kan også være kompostjord eller staldgødning, som frigives langsomt i passende takt med planternes vækst. De nye naturgødningspiller holder høstanemonerne også meget af. De kan gives både forår og efterår.

 

billede

Anemone "Robustissima" blomstrer forårsagtigt i hvidt med en rosa tone.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Febr-apr: Man kan nu formere ved at tage en del af stauden. Vinterbeskyttelsen skal fjernes nu. En gang gødning fornyr plantens næringsforråd.

Sommer

Juni til begyndelsen af august: Nu vokser de smukke, tredelte lappede blade frem. Mellem dem kommer blomsterstænglerne senere.

Efterår

Aug-okt: Nu blomstrer høstanemonerne i sarte farver fra hvidt til mørkerødt. De fine blomster løfter sig på lange stængler over løvet. Efter blomstringen forbliver de smukke frøstande.

Vinter

Dec-febr: Nu er planterne særlig sarte overfor barfrost. Sørg for et tykt beskyttelseslag af blade og/eller stedsegrønne grene.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 20.5.2001
kommentarer ?