Velkommen til siden med Træer og buske.

Også her er alt ordnet alfabetisk, efter de navne træer og buske normalt er kendt under. Det er desværre ikke alle sider der er færdige endnu, men du kan se, om jeg har fået lavet siden, for det produkt du søger, så er produktnavnet en link. Meld dig til mail-listen for havesider så bliver du opdateret om det sidste nye. Er der et særligt ønske om beskrivelse af en bestemt plante så skriv til mig, så vil jeg forsøge at lægge siden ind så hurtigt som muligt.

Bemærk:
disse sider er kun oplysning, jeg forhandler hverken planter eller udstyr

Mail fra Træer og buske Retur til hovedsiden

Alfabetisk oversigtA B C D E F G H I J K L M P R S T U V


A

"Arkitektens trøst" / Sølvregn  Fallopia aubertii, F. baldschuanica
"Arkitektens trøst"
Søger man efter en plante, der hurtigt, problemfrit og på en smuk måde skal dække en pergola eller en husmur, da kan man plante sølvregn.

Ask Fraxinus
Træet fra den nordiske mytologi
Det seje og smidige asketræ er et udpræget nyttetræ. Men asken er også et smukt træ, som før kristendommen var hellige træer i Norden. I dag plantes asken mest i store haver og parker samt som vejtræ.

Asp, Poppel   Populus
En evig sitren
Det er ikke uden grund det gamle ord siger: "sitre som et aspeløv"... for det er yderst sjældent man ser en asp eller en poppel i fuldstændig ro. Det er i aller højeste grad levende træer.

Top


B

Benved Euonymus
Buske med orangelysende frugter
Benveds hårde ved blev tidligere anvendt til så nyttige ting som, håndtene, spinderokke, skakspil og lignende. Nu om dage dyrkes den mere på grund af de kønne frugter.

Bjerg- italiensk skovranke Clematis montana, Clematis viticella
Tusindvis af blomster
Klematis er afgjort en af de mest populære klatreplanter til havebrug. Forår og sommer danner utallige blomster og blade et bølgende draperi over mure og plankeværk.

Blåregn Wisteria sinensis
Busken, der slynger sig og blomstrer
Blåregn hører til blandt de smukkeste klatreplanter man ser. Dens smukke løv giver skygge om sommeren og dens vidunderlige blomstring om foråret henrykker en.

Buddleja / sommerfuglebusk Buddleja
Sommerfuglenes favoritplads
De duftende blomster hos denne busk, som blomstrer i sensommeren, besøges ofte af insekter, især sommerfugle. I haven hører buddleja-arterne til de mest taknemmelige og påfaldende blomstrende buske.

Buksbom, almindelig Buxus sempervirens
Stedsegrøn med mange farver
Buksbom kan plantes til mange formål. Den er ikke kun egnet som fritvoksende busk eller som kraftig beskåret hæk, men kan også formes til fantasifulde figurer.

Buskpotentil    Potentilla fruticosa
Gule blomster hele sommeren
Buskpotentil er en af de flittigste planter, når det gælder blomstring. Den vokser kraftigt og busket, og ses f.eks. i mange forhaver, hvor de gule blomster er en fryd for forbipasserende.

Bærmispel Amelanchier
Amerikanske blomsterdrømme
Bærmispel er dejlige blomster- og frugtbærende buske, som både er nemme og tiltalende. De smukkeste og mest taknemmelige arter stammer fra Nordamerika.

Bæræble, Paradisæbler / prydæbler Malus
Vidunderlige blomster og smukke frugter
Prydæblerne fortryller hovedsageligt med deres prægtige blomster og deres ofte lysende efterårsfarver. Deres smukke små frugter spiller ikke nogen rolle for frugthøsten, men de kan spises.

Bøg Fagus sylvatica
Bøgetræer kan blive urgamle
Bøgen er det mest udbredte træ i Mellemeuropa. Både hos os og f. eks. i Tyskland præger de store bøgetræer samtlige løvskove. Der er dog også mindre bøgesorter, som passer bedre til private haver.
Top

C

Ceder Cedrus
Udvandret bjergbo
Cedertræet hører hjemme i bjergene i Mellemøsten, Nordafrika og Himalaya. I højder over 1000 meter danner de mægtige stammer lyse skove af sjælden, stemningsfuld skønhed.
Top

D

Dafne Daphne- arter
Juveler i forårshaven
De forskellige dafne-arter er rene kostbarheder i haven. De blomstrer smukt i busketter, i stenbede og lynghaver. Ud over den vidunderlige blomstring er der en intensiv, sød duft.

Deutzia / Stjernetop    Deutzia- hybrider
Blomsterpragt i forsommeren
Egentlig ville man kalde stjernetop for en ubetydelig busk, hvis ikke det var for de tre uger fra sidst i maj til midten af juni, hvor hele busken er et lyserødt blomster-orgie.

Dronningebusk  Kolkwitzia amabilis
En sky af rosa blomster
Man kan dårligt forestille sig noget skønnere end en blomstrende dronningebusk i maj og juni. De lyserøde blomster dækker fuldstændig de overhængende grene på den vidt forgrenede busk.

Dværgmispel Cotoneaster
Havens mest anvendelige buske
Dværgmisplerne med de smukke røde bær kan være mellem 10-20 cm og 5 meter høje, alt efter art og sort. Nogle er krybende og andre er oprette. Det er robuste planter, som trives i almindelig havejord.
Top

E

Eg Quercus
Europæiske ege
I Europa, Asien og Nordamerika findes der over 300 arter af ege. Mange af dem bruges som park- og landskabstræer, de har forskellige egenskaber.

El    Alnus
Det fordringsløse træ
En el kan enten være en busk eller et træ. Ellen gør ikke meget væsen af sig, men er til gengæld fordringsløs og hurtigtvoksende alt efter hvilken art man vælger. Derfor anvendes den ofte i nybeplantninger i parker og større grønne områder.
Elm    Ulmus- arter
Et skyggespredende kulturtræ
De prægtige store elmetræer kan bliver mere end 100 år gamle. De er mest solotræer, når de fungerer som park- og allétræer, eftersom de har brug for megen plads. Men der findes også mindre sorter.
Ene
Blyantstræ Juniperus virginiana
Mange forskellige former
Der findes mange smukke haveformer af det vinterhårdføre blyantstræ. Nogle er høje og søljeformede, andre kryber langs jorden. De har alle deres specielle og unikke former.
Ene Juniperus- arter
Stedsegrønne planter til enhver have
Slægten ene omfatter en så stor og forskelligartet gruppe af planter, at der kan findes noget for enhver haveform og størrelse. Selv som altanplanter kan de anvendes.
Ene Juniperus communis
Hyrdetræ og prydplante
Næppe nogen anden plante er omtalt så ofte i gamle skikke, sagaer og trylleformularer. Den anses for at besidde overnaturlige kræfter og magt over det onde.
Kinesisk ene Juniperus chinensis
Højtvoksende- eller bunddækkende
Kinesisk ene er en art i skiftende skikkelse. I sit hjemland bliver den enten op til 20 meter høj eller kryber langs jorden.
Top

F

Fjeld-ribs Ribes- arter
Blomster i stedet for bær
Der hører også nogle prydbuske til ribsfamilien, som nok ellers er mest kendt for sine bærbuske. Disse buskes bær er ikke spiselige, men til gengæld får de dekorative blomster.
Forsythia / Vårguld    Forsythia x intermedia
Blomstrende forsythia er foråret selv
Få andre buske i haver er så tæt forbundet med foråret som forsythia, vårguld. På lang afstand lyser de gyldengule blomster, der gør forsythiaen til den mest fantastiske af alle vore forårsblomstrende buske.

Fyr
Dværgfyr Pinus
Dværgfyr giver farve om vinteren
Uanset om de vokser som hæk om haven, som enkelt-træer mellem andre grønne planter, på terrassen eller i stenpartiet, så er dværgfyr hele året ideelle som grønne farveklatter i haven.

Fyr, høje Pinus arter
Stedsegrønt med skovkarakter
Man planter ofte fyrretræer på grund af deres maleriske udseende. Især i byernes udkanter skaber fyrretræer på samme tid en afgrænsning og en overgang mellem haver og landskab.

Fyr, middelhøje Pinus
Eventyrstemning hele året
Fyrretræer med deres lange, stedsegrønne nåle i alle afskygninger af grønt og blågrønt og deres helt specielle vækst, pynter i haven både sommer og vinter.

Sortfyr Pinus nigra
En værdsat gæst fra syden
Sortfyr stammer alle fra de sydlige og sydøstlige dele af Europa. På grund af deres smukke vækst og de flotte kogler er de også populære fyrretræer nord for Alperne.
Top

G

Gran
Blågran Picea pungens
Stort ud valg til haven
Blågranerne er interessante nåletræer til haven. Der er så stort et udvalg af sorter og former, at man kan finde passende træer til enhver grund, stor eller lille.

Gran Picea arter
Meget mere end et juletræ
Ved første blik tænker man på granen som et juletræ. Men arts-udvalget er så stort, at man gør planterne uret, hvis man kun er opmærksomme på dem til jul. Det er en virkelig spændende trægruppe.

Koreagran Abies koreana
En gæst fra det Fjerne Østen
Koreagran er uden tvivl en af de smukkeste og mest stemningsskabende nåletræer. Den er både elegant og charmerende og samtidig er den et værdifuldt indslag i enhver have.

Serbisk gran Picea omorica
En populær Balkangran
Når man kører gennem nybyggede parcelhuskvarterer ser man ofte serbisk gran. Med sin smalle, stramme kegleform finder den plads selv i små haver. Det er en af de mest slanke graner vi kender.

Vandgran Metasequoia glyptostroboides arter
Forhistoriskt træ
Vandgranen har en lang udviklingshistorie bag sig.Vækstformen er elegant og regelmæssig og den taber sine nåle om efteråret. At tabe sine nåle er meget ualmindeligt blandt nåletræerne.

Ædelgran Abies
Skruegran og andre dekorative ædelgraner
Navnet skruegran lyder som om det er fundet i en ingeniørordbog, men så funktionelt og køligt, som det lyder, er træet slet ikke. Både skruegran og de andre ædelgraner er smukke og dekorative træer.

Ædelgran Abies
Sjældne ædelgraner
Under begrebet ædelgran finder man ikke bare de mere almindelige ædelgraner, som hvidgran og koreagran. Der er også mange sjældnere arter, som egner sig vældig godt til vore haver.

Guld - klematis Clematis tangutica
En vildart med særlig charme
De klokkeformede blomster i dybt guldgyldent er usædvanlige for en klematis. Efter den sene blomstring i august smykker den østasiatiske klatrebusk sig med fine sølvgrå, langhårede frøstande.

Guldregn    Laburnum
Guldgule blomsterklaser
Den frodigt blomstrende guldregns tunge blomsterklaser liver op i enhver beplantning. Men bag det smukke ydre gemmer sig en af de giftigste og farligste haveplanter. Det er afgjort en haveplante for voksne.

Guld-ribs Ribes- arter
Blomster i stedet for bær
Der hører også nogle prydbuske til ribsfamilien, som nok ellers er mest kendt for sine bærbuske. Disse buskes bær er ikke spiselige, men til gengæld får de dekorative blomster.
Gyvel Cytisus
Forårsgyvel og sommergyvel
Flere gyvel-arter blomstrer samtidig med syrenerne, andre blomstrer i maj-juni. De giver alle "solskin" hvor de vokser. Den almindelige gyvel er fin i fritidshus-haven, mens de dyrkede sorter passer fint i byhaven.
Top

H

Hemlock Tsuga canadensis
Fra Nordamerikas skove
Hemlock er nært beslægtet med granerne. Hemlock er dog afgjort et langt mere elegant træ med sine fine nåle og nette, små kogler. Havesorterne findes i størrelser, der passer til enhver have.

Hestekastanie    Aesculus hippocastanum
Her er skygge og ly for regn
Hestekastaniens markante blomsterkerter og det skyggespredende løver et velkendt billede i parker, langs alleer og på højdedrag. Under den mægtige, tykke krone, kan man altid finde ly for en regnbyge.

Hortensia

Hortensia    Hydrangea macrophylla
En potteplante som også er til haven

Hortensia vokser fint på et skygget sted i haven. Denne - forårets mest overdådige potteplante - vokser til en prægtig blomsterbusk, som pynter i mange år .

Hortensia    Hydrangea
Prangende blomsterpragt
Hvis man synes om buske der i løbet af sommeren prydes med store, hvide, rosa eller blå blomster, ja så kan man med fordel vælge syrenhortensia eller træagtig hortensia.

Klatrehortensia    Hydrangea petiolaris
En duftende klatreplante
Noget af det smukkeste man kan se i havesæsonen er klatrehortensiaens hvide, duftende blomsterskærme, fortryllende lysende mod en baggrund af glinsende, mørkegrønne blade.

Hyld    Sambucus
Hjemmets gode ånder bor i hylden
I gamle dage skulle man pænt nikke og løfte på hatten for en hyldebusk. En plante, som længe er blevet behandlet med en sådan agtelse, at det må være en betydelig plante.

Hækberberis    Berberis thunbergii
Ideel til tætte hække
Hækberberis er med sin stærkt forgrenede vækst og sit småbladede løv ideel til tætte og uigennemtrængelige hegn. Man kan ganske vist klippe den, men derved mister man skønheden ved blomstring og bærsætning.
Top

I

Ildtorn Pyracantha coccinea
Smuk hele året
Ildtorn beskytter sig med spidse torne. For vores fugle, som finder sig godt til rette imellem grenene, er frugterne dog et velkomment næringstilskud om vinteren.
Italiensk skovranke Clematis viticella
Tusindvis af blomster
Klematis er afgjort en af de mest populære klatreplanter til havebrug. Forår og sommer danner utallige blomster og blade et bølgende draperi over mure og plankeværk.
Top

J

Japansk kirsebær    Prunus serrulata
Et pust fra Orienten
For en japaner er dette kirsebærtræ næsten et helligt træ. For os her i Norden symboliserer det romantiske og smukke kirsebærtræ med dets pragtfulde blomstring det fjerne Japan, den opstigende sols rige.

Jasmin Jasminum
Ensom pryd i vintermørket
Foruden jasmin er det kun troldhassel som med samme tillid lader sine blomster springe ud i den mørke vinter. De stærkt gule blomster kan af og tiloverraske os så tidligt som i december.
Top

K

Kalmia Kalmia
Sjælden i vore haver
De forskellige Kalmia-arter er ideelle til voksesteder med sur jord og halvskygge. Disse elegante surbundsplanter udgør et smukt supplement til rigtblomstrende rhododendron.

Kaprifolie    Lonicera
Duftende klatreplanter
Mange kaprifolie-arter er dekorative klatrende buske, der med deres eksotiske, duftende blomster først og fremmest kan anbefales til at dække pergolaer, hegn og stakitter.

Klematis  Clematis
Storblomstrede hybrider
Klematis hører til de smukkeste og mest vellidte slyngplanter. Hybridformerne har større og farverige blomster og er mere vellidte end de vilde arter.

Kornel    Cornus
Smuk hele året
Slægten består af træer, buske eller flerårige urter, der blomstrer i det tidlige forår. De har oftest fantastiske efterårsfarver og om vinteren kan deres bark blive helt vinrød.

Kristtorn    Ilex- arter   Bærrene er giftige
Smukke bær og spændende løv
Især om efteråret er kristtorn med sine smukke røde bær og blanke grønne løven spændende plante i den ellers noget farveløse have. Den er også dejlig at have til juledekorationerne.

Kvalkved, snebolletræ Viburnum
Sneboller om sommeren
En længe dyrket haveform af kvalkved (Viburnum opulus) har på grund af dens kuglerunde blomsterstande fået det danske navn snebolle. Kvalkved trives bedst ved vandhuller og strandskove.
Top

L

Laurbærkirsebær Prunus laurocerasus
Falsk varebetegnelse ?
Nej da, man skal bare ikke lade sig narre af navnet laurbær, som intet har med ægte laurbær at gøre. Navnet hentyder til bladene, som ligner laurbærblade.

Liguster    Ligustrum
Formfuldendte hække
Liguster er ikke bare til klippede hække. De kan beskæres til mange andre former uden at tage skade, og de kan gro mere frit og blomstre. Det er robuste, hurtigtvoksende og beskedne planter.

Lind Tilia
Når linden blomstrer...
...og linden har blomstret i mere end hundrede år. Under den brede krone er det let at svømme hen i drømme, især en mild sommeraften i selskab med lindeblomsternes søde og elskelige duft.

Lyng
Forårslyng Erica carnea
Små blomster i sneen
Skulle sneen stadig ligge eller falde igen, springer denne lille plantes sirlige, rødlilla blomster alligevel ud. Den tager ikke hensyn til vejrets luner.

Hedelyng Calluna vulgaris
Pragtfulde landskaber
Der er noget specielt ved hedelandskaber, når lyngen blomstrer. Sådan et ensartet og dog så smukt landskab i mindre format, kan man også skabe i sin egen have med hedelyng, Calluna vulgaris.

Klokkelyng Erica
En pryd hele året
Erica-arterne er stedsegrønne dværgbuske, som trives fint i sol og let skygge. Ved at kombinere Erica-arterne kan man have blomstrende bunddække fra slutningen af vinteren til hen på efteråret.

Trælyng Erica arborea
Et lyngtræ
Erica arborea- er stedsegrønne lyng træ der i Middelhavslandene kan blive op til et par meter høje. Trives fint i sol og let skygge. Behøver vinterdækning.
Lærk
Europæisk Lærk Larix decidua
Et specielt nåletræ
Det europæiske lærketræ adskiller sig fra andre nåletræer. Den bliver grøn ligesom løvtræer om sommeren, men ikke om vinteren. Lærketræet bruges oftest som solitærtræ i meget store haver og parker .

Japansk-, sibirisk- og guldlærk    Larix kaempferi, L. sibirica,
To lærketræer fra Det Fjerne Østen
Nåletræer har deres helt egen charme. Det gælder i højeste grad de sommergrønne lærketræer. To udenlandske gæster er sibirisk lærk og japansk lærk, som man ofte ser i større haver og parker.
Løn Acer
Et alsidigt træ
Blandt de talrige løvtræer, der kan komme på tale til vore haver, er Acerne uden tvivl de mest alsidige træer, hvad angår bladformer, vækst og karakter.

Løn, Japansk    Acer palmatum
En elegant løn fra orienten
I århundreder har denne flotte løn smykket japanske haver, men takket være vækstform og den vidunderlige bladfarve er den efterhånden blevet elsket verden over.
Top

M

Magnolia    Magnolia
Magnolia - eksotisk og eksklusiv
Allerede tidligt om foråret, inden bladene er sprunget ud, spreder de glitrende magnoliablomster en eksotisk stemning. Lykkelig er den, der kan dyrke en Magnolia i sin egen have.

Mahonia Mahonia
Store buske til skyggefulde steder
Mahonie er en ideel busk til de hjørner af haven, som ikke direkte er for-vænt med sol. Den trives bedst på skyggefulde steder. De gule blomster er grunden til, at den af og til kaldes for "Nordens mimose".

Top

P

Pagodebusk Enkianthus carnpanulatus
Smuk både forår og efterår
I maj prydes denne smukke busk af masser af hængende, klokkeformede blomster og om efteråret farves bladene ildrøde. Pagodebusken giver et orangefarvet helhedsindtryk.

Paradisæbler / prydæbler    Malus   Se også Malus sieboldii
Vidunderlige blomster og smukke frugter
Prydæblerne fortryller hovedsageligt med deres prægtige blomster og deres ofte lysende efterårsfarver. Deres smukke små frugter spiller ikke nogen rolle for frugthøsten, men de kan spises.

Parasoltræ Sciadopitys verticillata
Et elegant nåletræ
Dette elegante træ ligner næsten et fyrretræ og er navngivet som sådan, men det er egentlig ikke en fyr. Smukt er det dog og kan dyrkes overalt.

perikum Hypericum
Holdbare, gule blomster
Perikum er en slægt, som omfatter ca. 400 arter. Selv på skyg-gefulde voksesteder blomstrer de med store, gule blomster og med den ringe størrelse egner de sig også til den lille have.

Perlebusk Exochorda
Snehvide rosenblomster
Den tidligt blomstrende hvide perlebusk har endnu ikke erobret alle haveejeres hjerter, men den vil sikkert ikke have svært ved det, når de først har set den i blomst. Den blomstrer allerede i april-maj.

Pieris Pieris
Stedsegrøn og rigtblomstrende
Disse skønne, stedsegrønne buske med deres smukke farver er et udmærket valg til både store og små haver. Buskens nikkende blomster ligner liljekonvaller.

Pil Salix
Utroligt alsidige træer
Hvis man leder efter endnu et træ til en tør lysning, et sumpet bred, en broget hæk eller en solitærplante til haven, kan man altid finde et egnet træ blandt pilene. Der er altid en interessant art parat.

Pileplanter, mindre Salix
Robuste have-dværge
I de stadig mindre haver vokser betydningen af mindre buske og træer. Derfor er de svagtvoksende pile-arter gode til bede, stenhaver og baljer.
Poppel, Asp Populus
En evig sitren
Det er ikke uden grund det gamle ord siger: "sitre som et aspeløv"... for det er yderst sjældent man ser en asp eller en poppel i fuldstændig ro. Det er i aller højeste grad levende træer.

Pryd-ribs ribes-arter
Blomster i stedet for bær
Der hører også nogle prydbuske til ribsfamilien, som nok ellers er mest kendt for sine bærbuske. Disse buskes bær er ikke spiselige, men til gengæld får de dekorative blomster.
Pæon Paeoniar
Havens eleganteste buske
Blandt kendere anses træpæonerne som de fornemmeste af de blomstrende buske. Næppe nogle andre buske kan måle sig med skønheden, størrelsen og det elegante udseende hos træpæonens blomster.
Top

R

Ranunkelbusk    Kerria japonica
En gylden gæst fra Kina
Ranunkelbuskens første guld-gule, smukke blomster springer ud allerede i april/maj. Busken her vil blive en kostbarhed i en hvilken som helst have.

Rhododendron
Rhododendron    Rhododendron catawbiense- hybrider
Robust blomsterrigdom
Rhododendron bringer næsten tropisk blomsterrigdom ind i haven.De storblomstrede catawbiense-hybrider er nogle af de mest frosthårdføre og måske de mest problemløse at dyrke.

Rododendron    Rhododendron williamsianum-hybrider
Stedsegrøn og kugleformet
Rododendron hører ubestridt til de smukkeste haveplanter naturen har frembragt. Selvom de stiller store krav til jordbunden og til pasningen, giver den fantastiske blomsterpragt rigelig belønning for besværet.

Rododendron Rhododendron yakusimanum- hybrider
Ideel til små haver
Disse smukke, lavtvoksende rhododendronsorter er taknemmelige, meget rigt blomstrende og egner sig også godt til den lille have. Der kommer hele tiden nye sorter.

Rododendron arts- og sortsskema
Urgamle buske og et utal af sorter
Slægten Rhododendron har eksisteret på jorden i mindst 60 millioner år. fossile aftryk er fundet af enkelte arter. Den har udviklet sig til en anselig slægt med 900 - 1000 arter.

Rosenbrombær Rubus odoratus
Et lavt og velduftende krat
Rosenbrombær skyder masser af ugrenede skud og danner udløbere, så man hurtigt får et tæt "krat" på 1-2 meters højde. Blomsterne er rosenrøde og dufter dejligt, frugterne er røde og kan spises.

Rosenmandel Prunus triloba
En blomsterdrøm i rosa
De talrige lyserøde blomster sidder så tæt på de lange tynde skud om foråret, at de næsten ikke kan bære vægten. Det er ikke noget under at mange falder for den smukke busk eller det lille træ.

Rød snebær Symphoricarpos
Glinsende bær
Den største prydværdi hos de i øvrigt ret diskrete snebærbuske er de hvide, røde eller rosa frugter. Disse bliver siddende tillangt hen på vinteren.

Rødklokkebusk Weigela
Prydbusk fra det Fjerne Østen
Når syren og guldregn er blomstret af, bliver den sommergrønne rødklokkebusk oversået med rosenrøde blomsterklokker. Denne prydbusk stammer ganske vist fra Østasien, men trives fint hos os.

Rødskærm    Spiraea japonica
Lille, men fuld af blomster
Rødskærm kan ikke prale med sin størrelse. Men som navnet lader os forstå, kan den lille busk være yderst pragtfuld og stor beundring værd, med sin rige og langvarige blomstring.

Røn Sorbus
Ikke kun en fryd for øjet
De farvestrålende, røde frugter af almindelig røn og sejlerøn smykker haven om efteråret. Men frugterne kan også tilberedes til velsmagende delikatesser som forebygger vinterforkølelser.
Top

S

Sargents prydæble / Paradisæbler    Malus sargentii, Malus sieboldii   Se også Malus floribunda
Sargents prydæble og Toringo-æble
Den, som blot en enkelt gang har set den yppige blomstring og de lysende små frugter på et paradisæbletræ, har også lyst til selv at få sådan et træ i sin have.

Sakhalinkirsebær    Prunus sargentii
Fra den opgående sols land
Sakhalinkirsebær er en oplevelse, et træ som ingen mennesker kan overse. Denne gruppe prydkirsebær regnes af mange for den smukkeste af alle kirsebær.

Sevenbom Juniperus sabina
En dværg i haven
I sammenligning med nogle af de andre medlemmer af Enegruppen er sevenbom nærmest en dværg, og derfor egner den sig godt til f. eks. stenhaven og hvor der er brug for mindre stedsegrønne planter.

Sibirisk æble Malus prunifolia
Vidunderlige blomster og smukke frugter
Prydæblerne fortryller hovedsageligt med deres prægtige blomster og deres ofte lysende efterårsfarver. Deres smukke små frugter spiller ikke nogen rolle for frugthøsten, men de kan spises.

Sibirisk ærtetræ Caragana arborescens
Sibirisk sultekunstner
Denne busk er hentet hjem til vore haver fra den mongolske steppe. Men man kan også støde på den i større parker, hvor den plantes på grund af sin fordringsløshed.

Snebolletræ, Kvalkved    Viburnum
Sneboller om sommeren
En længe dyrket haveform af kvalkved (Viburnum opulus) har på grund af dens kuglerunde blomsterstande fået det danske navn snebolle. Kvalkved trives bedst ved vandhuller og strandskove.

Snebær Symphoricarpos
Glinsende bær
Den største prydværdi hos de i øvrigt ret diskrete snebærbuske er de hvide, røde eller rosa frugter. Disse bliver siddende tillangt hen på vinteren.

Spiræa Spiraea
Jo mere sol, desto flottere
Spiræa viser med deres blomsterflor, hvordan de har det. På solrige steder er de næsten totalt dækket med små blomsterbolde og bringer uden besvær masser af liv i blomsterhækken.

Syren   Syringa vulgaris
Herlig farve og vidunderlig duft
Mere end tusind forskellige sorter er blevet forædlet af den helt almindelige syren. De fylder alle haver i forsommeren med deres karakteristiske søde duft og lysende blomster.

Sølvregn Fallopia aubertii, F. baldschuanica
"Arkitektens trøst"
Søger man efter en plante, der hurtigt, problemfrit og på en smuk måde skal dække en pergola eller en husmur, da kan man plante sølvregn.

Top

T

Taks
Almindelig taks   Taxus baccata
Et usædvanligt smukt nåletræ
Almindelig taks har mange haveformer, men er ellers vildtvoksende et sted i Danmark. Den har mørkegrønne, bløde, blanke nåle. Den adskiller sig fra andre graner ved at have røde bærlignende frugter, både "bær" og nåle er meget giftige .

Taks, japansk og hybrid- Taxus cuspidata
Langsom vækst
Taks er stedsegrønne nåletræer og buske tæt besat med grene. De vokser meget langsomt og kan derfor blive utroligt gamle. De kan formklippes og egner sig på mange måder til vore haver.

Almindelig Thuja Thuja occidentalis
Livets træ
Thuja har vellugtende ved -det dufter man især når den klippes. Derfor har den fået navnet Livets træ. Thuja er vellidt, ikke mindst på grund af sin kraftige vækst og modstandskraft.

Kæmpethuja Thuja plicata
En imponerende grøn søjle
Dette stedsegrønne nåletræ, hvis særprægede løv har en vis lighed med bregnernes og ulveføddernes, kan nå kæmpemæssige højder. Haveformerne er dog normalt noget mindre.

Tjørn Crataegus
Smukke og nemme buske og træer
Pragtfulde blomster, duft og smukke frugter samt en opsigts-vækkende høstfarvning -kan man egentlig forvente mere af en prydbusk eller et prydtræ? Tjørn opfylder alle disse ønskemål.

Tobakspibeplante Aristolochia macrophylla
Blomster, der ligner tobakspiber
Tobakspibeplanten er opkaldt efter sit udseende, der minder om buede tobakspiber. Blomsterne er gulgrønne på ydersiden med en rødbrun åring. De er meget smukke og anderledes.

Trold-el Fothergilla
Honningduft og høstfarver
I maj udsender trold-ellens blomster en vidunderlig sød duft, derefter forbliver det blomsterløse løv smukt og attraktivt i lang tid, for i efteråret at tænde en sand farveild.

Troldnød    Hamamelis
Blomstrer midt om vinteren
Den specielle troldnøds blomster springer ud i januar-marts, på en tid, hvor andre haveplanter stadig befinder sig midt i vinterdvalen. I den kolde årstid kan man derfor se snepudrede blomster.

Top

U

Uægte jasmin, pibeved Philadelphus x virginalis
Havehybrid med store blomster
Et sikkert kendetegn hos uægte jasmin er de fyldte blomster med en uforlignelig, speciel duft. Særlig tiltalende er hybriden uægte jasmin.

Uægte jasmin    Philadelphus
Hvide blomster i haven
I juni-juli blomstrer den uægte jasmin med velduftende hvide blomster. Busken er ikke en "jasmin" men kaldes uægte jasmin. Den tilhører slægten Philadelphus (Pibeved).

Top

V

Vedbend Hedera helix
Verdensmester i klatring
Vedbend dækker hurtigt bare mure og vægge, klatrer op ad træer og trænger af og til ind under tagudhænget. På kort tid kan den sprede sig enormt og det er nødvendigt at holde den i skak.

Vildvin Parthenocissus
Vildvin forskønner enhver mur
Grimme mure, kedelige betonflader, master -alt hvad man er ked af at se på, kan hurtigt forskønnes med hurtigtvoksende grøn vildvin, der hvert efterår farves lysende rød.

Visse    Genista  Frøene er meget giftige
Kaskader af guld
Vissens formidable blomsterpragt minder en om ferie ved Middelhavet. Vissen trives dog også glimrende i vore hjemlige haver.Frøene er meget giftige, sa lad ikke børn lege med dem.

Vårguld    Forsythia x intermedia
Blomstrende forsythia er foråret selv
Få andre buske i haver er så tæt forbundet med foråret som forsythia, vårguld. På lang afstand lyser de gyldengule blomster, der gør forsythiaen til den mest fantastiske af alle vore forårsblomstrende buske.
Top

kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016

Microsoft Internet Explorer
kommentarer ?