Klatrehortensia
(Hydrangea petiolaris)
|
||||||
Den smukke klatrehortensia stammer fra det fjerne Østasien. Oprindeligt stammer den fra bjergskovene i Japan, Korea og Taiwan. Her kan man stadig se den vokse vildt i skovbrynet.
Til forskel fra den almindelige, lavtvoksende hortensia hører klatrehortensia til de planter, som klatrer selv ved hjælp af hæfterødder, Denne, for en hortensia, usædvanlige egenskab har også givet den det danske navn. Det botaniske navn på denne slyngplante er Hydrangea petiolaris også kaldet Hydrangea anomala ssp. petiolaris.
En skønhed fra det fjerne østen
Klatrehortensia fortjener virkelig sit navn. Den er en udmærket klatrer, og har desuden store blomsterskærme, som ligner den almindelige, buskformede og lavtvoksende hortensias flade blomsterskærme. I de japanske hjemegne kan den vildtvoksende skønhed blive op til 25 meter høj. Sådanne dimensioner får den ikke i Europa, selv om en højde op mod 10 meter ikke er usædvanlig. Almindelig højde er 4-7 meter. Den flade blomsterskærm består af en masse små, hvide, fertile blomster, som kan minde om gnisterne fra en stjernekaster. Disse fertile, små blomster er omgivet af en krans af sterile, lysende hvide blomster med runde kronblade. De sterile blomsters opgave er at lokke bestøvende insekter til blomsterskærmens fertile blomster. Blomsterskærmen bliver 15-20 cm i diameter. De pragtfulde blomsterskærmes charme forstærkes yderligere af den vidunderlige duft, som blomsterne udskiller.
Kraftig klatrer
Klatrehortensiaen klatrer ved hjælp af hæfterødder, som kan klamre sig fast selv på et temmelig glat underlag. Den klatrer op ad mure, stakitter og naturligvis også på træstammer, som er plantens naturlige støtte. Efterhånden når den sin fulde højde mellem syv og ti meter. I begyndelsen skal unge planter have støtte. Når den har dannet tilstrækkelig mange hæfterødder, og disse har fundet hæfte, kan støtten fjernes. En nyplantet klatrehortensia er to til tre år om at finde sig til rette. Det tætforgrenede, kraftige rodsystem er længe om at udvikle sig, og det indebærer, at planten udvikles meget langsomt i starten, hvilket en utålmodig haveejer kan opleve som noget af en prøvelse. I buskens opvæksttid er det vigtigt at holde jorden fugtig. Er de første år gået uden problemer, vil planten herefter udvikle sig forbløffende hurtigt. Det virker som om den vil indhente den tabte tid, og klatrer nu hurtigt op af den støtte den har fået. Nu begynder den også at danne de skønne, velduftende blomster.
Allerede tidligt om foråret folder de glinsende grønne blade sig ud.
|
Solrigt voksested
I modsætning til unge planter tåler ældre planter bedre tørke. På et solrigt voksested får planten de bedste betingelser for at udvikle sig fuldt ud. Et varmt, sydvendt sted bør dog undgås. Et sted i halvskygge kan gå selvom blomstringen ikke bliver lige så pragtfuldt. I lande med meget varmt og tørt klima kan klatrehortensiaen trives godt et nordvendt sted. Regelmæssig gødning om foråret giver en rig blomstring. Bedst egnet er organisk gødning. Klatrehortensia vil have en veldrænet jord med sur til neutral pH-værdi.
De hvide blomsterskærme kan få en diameter på 20 cm, og planten bliver almindeligvis mellem fire og syv meter høj.
|
Last updated 14.11.2016
|
|